21.02.2024 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

KAYSERİ PASTIRMASININ AB'DE TANINIRLIĞI ARTACAK

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri pastırmasının Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilini almasına ilişkin, “Kayseri pastırmasının Avrupa Birliği tarafından da tescillenmiş olması, ulusal ve uluslararası mecralarda da bilinirliğini ve tercih edilirliğini artıracaktır” dedi.

KTO Başkanı Ömer Gülsoy, oda tarafından 2023 yılı Nisan ayında AB Komisyonuna uluslararası içeriğini yeniledikleri Kayseri pastırması için coğrafi işaret verilmesi aşamasının tamamlandığını söyledi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanarak 3 aylık bir askı sürecine girdiğini kaydeden Gülsoy, “Bu süreç bittikten sonra Kayseri denince ilk akla gelen yöresel ürünlerimizden olan pastırmamız, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini alarak koruma altına alınacak. Şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun. Bu süreçte içerisinde bize destek veren TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve her konuda şehrimizin yereline sahip çıkan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç’a desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Artık pastırma denilince artık dünyada akla Kayseri gelecek. Kayseri pastırmasının Avrupa Birliği tarafından da tescillenmiş olması, ulusal ve uluslararası mecralarda da bilinirliğini ve tercih edilirliğini artıracaktır. Bu nedenle prestij ve ekonomik anlamda da üreticiye büyük bir fayda sağlayacaktır” dedi.

TARIMSAL SULAMA İHTİYACINI KARŞILAYAN DERE KIZILA BÜRÜNDÜ

Bursa’da tarımsal faaliyetlerde önemli bir su kaynağı olan Demirtaş Deresi, çevresindeki fabrikaların kimyasal atıklarını boşaltmasıyla kızıla boyandı. Dereye kimyasal atık bıraktığı iddia edilen fabrika ise mühürlendi.

Demirtaş Barajı’ndan taşıdığı suyla Bursa Ovası boyunca ilerleyen Demirtaş Deresi, baraj yakınındaki fabrikalardan bırakılan kimyasal atık nedeniyle kızıla boyandı. Zehir saçan deredeki hayvanlar telef olurken, derenin kimi zaman mavi, kimi zaman ise kırmızı aktığını söyleyen çevre sakinleri, fabrikaların kimyasal atıkları nedeniyle derenin çevresinde dayanılmaz bir koku olduğunu belirtti. Demirtaş Deresi suyunun tarımsal sulamada kullanılması yüz binlerce insanın sağlığını da tehlikeye atıyor.

BAHARIN MÜJDECİSİ KUZULAR DOĞMAYA BAŞLADI

Deprem bölgesi Malatya’da yaralar sarılmaya devam ederken, tarımda sektöründe de çiftçiler hem Malatya ekonomisi hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak adına çalışıyor. Baharın müjdeleyicisi olarak da görülen kuzu doğumlarının başladığı Malatya’da, depremde ağır yara alan yetiştiricilerin, bu yıl doğumlarda ikizlik oranının yüksek olması ile yüzü güldü.

Deprem sonrası yetiştiricilere çeşitli destekler sağlanırken, bu yılki başlayan kuzu doğumları da yüzleri güldürüyor. Baharın da müjdeleyicisi olarak bilinen kuzu doğumları nedeniyle kentteki birçok ağılda şu sıralar kokusu ve sesi sayesinde yüzlerce koyun arasından annelerini bulmaları görenleri şaşırtıyor.

 

NİĞDE’DE VERİMLİ HAYVANCILIK SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, “Hayvancılıkta sürdürülebilir bir üretim yapmazsak dışarıya bağımlı oluruz” dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde hayvansal üretimin stratejik önemine değinildi. Seminerde Prof. Dr. Mustafa Boğa ‘Süt Sığırcılığında Stratejik Noktalar’, Prof. Dr. Ünal Kılıç ise ‘Slaj Yapımı ve Kaba Yemin Önemi’ konularında bilgiler verdi.

Main Menu