İsrail Malavi'den tarım işçisi getiriyor
Malawi24’ün haberine göre, Malavi Çalışma Bakanlığı, aralarında İsrail’in de olduğu çok sayıda ülkeye iş gücü ihracatı programı başlattıklarını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, işçilerin İsrail’de güvenli olarak kabul edilen yerlerde ve sadece tarım alanlarında çalışacağı belirtilerek ilerleyen zamanda daha fazla işçinin programa katılması ve İsrail’e gönderilmesinin beklendiği vurgulandı.
Açıklamada ayrıca çalışanların İsrail’deki yaşam maliyetlerinin karşılanacağı ve maaşlarının bir kısmının ülkedeki döviz varlığının güçlendirilmesi için Malavi’deki banka hesaplarına gönderileceği aktarıldı.
Çiftçi Kayıt Sistemi'nde değişiklik
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sinop’taki temasları kapsamında Valiliği ziyaret etti. Burada Vali Mustafa Özarslan’dan kentteki yatırımlara ilişkin bilgi alan Yumaklı, ardından AK Parti Sinop İl Başkanlığını ziyaret etti.
Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, tarım alanında sessiz sedasız devrimler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yaptıkları değişiklikle 3 milyon hektar alanda üretim yapan üreticilerin artık devletin sağladığı desteklerden yararlanabileceklerini anlatan Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:
“Eskiden sadece tapusu olanlar, kontratı olanlar Çiftçi Kayıt Sistemi’ne girebiliyordu. Onun dışında üretim yapanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kendisini kayıt yaptıramadığı için bazı desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz vardı. Biz sessiz sedasız devrimler gerçekleştiriyoruz. Buradan tüm Türkiye kamuoyuna seslenmek istiyorum; biz bu yönetmeliği değiştirdik. Şu anda Türkiye’de mülkiyet ve mirastan kaynaklı sorunlar sebebiyle kayıt yapamayan çiftçilerimizin tamamı ektiğini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak ve bu çok öyle acayip belgeler değil, bunları biz kayıt altına alacağız ve kayıt altına aldığımız andan itibaren çiftçilerimiz artık desteklerden yararlanabilecekler. Bakın bu şekilde kayıt altına alınmamış yaklaşık 3 milyon hektar alan olduğunu düşünüyoruz. Bu 3 milyon hektarda kaç tane çiftçimiz üretim yapıyorsa bu destekten faydalanabilecek.”
“Biz sözleşmeli üretimle ilgili tüm yasal mevzuları hallettik”
Yumaklı, bir diğer gelişmenin ise sözleşmeli üretim alanında yaşandığına işaret ederek, “Biri bir şey ürettiği zaman onun satışı ile alakalı eğer bir ortam yoksa onun üretimi tabiri caizse zayi oluyor. Biz istiyoruz ki üretildiğinde onu alacak olanın da hazır hale getirilecek bir ortam oluşturulsun. Dün yayınladık, buradan tekrar duyuralım. Biz sözleşmeli üretimle ilgili tüm yasal mevzuları hallettik. Bu sözleşmeler üretici veya yetiştiricilerimizle ürünü alanlar arasında yapılacak. Yani, sanayici ve kooperatif gibi taraflarla çiftçilerimiz arasında bir sözleşme söz konusu olacak. Böylece üreticiye pazar garantisi verilerek ürün arzında sürekliliği, sanayicinin de ham madde ihtiyacını kesintisiz ve istenen nitelikte temin etmesini sağlayacağız.” diye konuştu.
Mersin'de etkili olan dolu, tarım ürünlerine zarar verdi
Mersin’in Erdemli ilçesinde etkili olan dolu nedeniyle ilk belirlemelere göre 1600 dekar tarım alanında zarar oluştu.
İlçede dün gece sağanağın ardından başlayan dolu, Kocahasanlı, Üçtepe, Yarenler, Koyuncu, Akdeniz, Fatih, Adnan Menderes, Tabiye ve Alata mahallelerinde açıkta yetiştirilen tarım ürünlerinde hasara neden oldu.
Kaymakam Aydın Tetikoğlu ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, doludan etkilenen alanlarda inceleme yaptı.
Çiftçilerle görüşen Tetikoğlu, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Tetikoğlu, gazetecilere, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Yağışın açıkta yetiştirilen fasulye, domates, karnabahar, marul ve narenciyede hasara neden olduğunu belirten Tetikoğlu, “Şu ana kadar 1600 dekar alanda hasar belirlendi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, tam hasarın belirlenmesi için detaylı tespit yapacak ve çiftçilerimizin zararını net olarak ortaya çıkaracak. Çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Desteklerini Artırdı
Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkta sürdürülebilirliği sağlamak ve verimliliği artırmak amacıyla 2023’te uygulanacak birçok destek kalemini yüzde 100-150 artırdı. Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekler arasında sürü yöneticisi desteği, hayvan alım desteği ve buzağı desteği gibi kalemlerde önemli artışlar yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkta sürdürülebilirliği sağlamak ve verimliliği artırmak amacıyla 2023’te uygulanacak birçok destek kalemini yüzde 100-150 artırdı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği” 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hayvancılıkta sürdürülebilirliği ve verimliliği sağlamaya yönelik birçok destek kaleminde yüzde 100-150 artış yapıldı.
Bu kapsamda, 2022’de 12 bin lira olan sürü yöneticisi (çoban) desteği, 2023’te yüzde 150 artışla 30 bin liraya çıkartıldı. Koç ve teke alım desteği, küçükbaş hayvan ıslahının sağlanması, verimliliğin ve sürü kalitesinin artırılması amacıyla 2023’te hayvan başına 2 bin lira olarak uygulanacak.
Buzağı desteği, 2022’de kriterleri sağlaması durumunda 900 TL/başa kadar verilirken, 2023 yılı için yüzde 133 artışla 2 bin 100 TL/başa çıkartıldı. Bu destek 2023’te doğan her buzağı için verilecek.
Düve alım desteğinin ise hastalıktan ari işletmeler için yüzde 50 hibe oranında uygulanmasına başlanacak.
Anaç koyun keçi desteği, 2022’de 50 TL/baş iken 2023 için yüzde 100 artışla 100 TL/başa yükseltildi.
“Üreticilerimizin refahının yükseltilmesi temel stratejimizdir”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıktan elde edilen gelirlerin artırılmasının ve hem üreticilerin hem de hayvan refahının yükseltilmesinin temel stratejileri olduğunu belirtti.
Birim hayvandan daha fazla verim ile kaliteli ürün elde etmek, ürünlerin muhafazasından pazara ulaştırılması ve değerinde satılmasını sağlamak amaçlarıyla yetiştiricilere destek verdiklerine işaret eden Yumaklı, aile işletmeciliği başta olmak üzere gençlere ve kadınlara da pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirtti.
Bakan Yumaklı, 21 kalemde verilen hayvancılık desteklerini yüzde 100, bazı kalemlerde de yüzde 150 artırdıklarına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Sağladığımız yeni desteklerle işletmelerin sürdürebilirliğinin sağlanması, altyapı ve ekipman eksikliği nedeniyle yaşanan kayıpların azaltılması, verimlilik ve kalitenin artırılması, üretici gelirlerinin artırılması, kırsaldan kente göçün ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması hedefleniyor. Yetiştiricilerimizin ve üreticilerimizin desteklemelerden faydalanabilmesi için tebliğdeki şartlara uymaları büyük önem arz etmektedir. Desteklerimizin hayırlı olmasını ve yetiştiricilerimize bereket getirmesini diliyorum.”
Türkşeker’den şeker fiyatları ile ilgili önemli duyuru! Yüzde 15,7 indirim yapıldı!
Geçtiğimiz yıllarda şeker fiyatlarına gelen zamların önüne geçilemezken, bu yıl şartlar değişti şeker fiyatlarına zam haberlerinin yerini indirim haberleri almaya başladı.
TÜRKŞEKER’DEN ŞEKER FİYATLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
TÜRKŞEKER, resmi web sitesinden bir duyuru yayınlayarak, tüm fabrikalarda yüzde 15,70 oranında indirimli, KDV hariç 22,76 TL’lik kilogram fiyatıyla, peşin şeker satışlarına başlanıldığını açıkladı.
KREDİ KARTIYLA ÖDENEBİLECEK!
Türkşeker, duyurusunda şeker almak isteyen müşterilerin Online Randevu Sisteminden (PASAR) randevu almaları gerektiği belirtilerek, tüm şeker bedel ödemelerinin kredi kartıyla da yapılabileceği kaydedildi.
Osmaniye'de fırtına, ahır ve tarım arazilerine zarar verdi
İlçede dün gece başlayan kuvvetli rüzgar ve sağanak, ilerleyen saatlerde etkisini artırdı.
Fırtına nedeniyle Topraktepe köyünde bazı ahırların çatısı uçtu, 4 küçükbaş hayvan telef oldu.
Hayatı olumsuz etkileyen fırtına, tarım ürünleri ve araçlara da zarar verdi.
Bölgeye yönlendirilen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ile jandarma ve itfaiye ekipleri, hasar tespit çalışmasına başladı.