09.06.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bakan Yumaklı açıkladı! Tarımsal destek ödemeleri hesaplara geçiyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “124 milyon 17 bin TL tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı açıkladı Tarımsal destek ödemeleri hesaplara geçiyor
Hububat-Baklagil ve Dane Mısır Desteği 61 milyon 227 bin 656 lira, Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği 39 milyon 654 bin 950 lira, Yağlı Tohumlu Bitkiler Desteği 23 milyon 135 bin 235 lira olarak açıklandı.

Sakarya'da fındıkta iyi tarım uygulamaları yaygınlaştı

Ordu’da fındıkta 28 bin ton rekolte kaybı bekleniyor
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça:
“2020 yılında 195 bin ton olan rekolte, 2021 yılı için 167 bin 300 ton olarak bekleniyor”

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Ordu’daki model bahçelerin etki alanının, 5 yılda yaklaşık 15 bin dekar fındık bahçesine ve 300’den fazla fındık üreticisine ulaştığını söyledi.

Üner, kentteki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Ordu’daki çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Model Bahçeler Projesinin Ordu ayağında, FFV saha uzmanlarının kentteki fındık üreticilerine ait 9 model bahçede, etkinliği kanıtlanmış iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyduğunu anlatan Üner, Ordu’daki model bahçelerin etki alanının, 5 yılda yaklaşık 15 bin dekar fındık bahçesine ve 300’den fazla fındık üreticisine ulaştığını kaydetti.

Ordu’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını vurgulayan Üner, şöyle devam etti:

“Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Üner, FFV saha uzmanlarının, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ile uygulama desteği sağladığını dile getirdi.

Üreticilerin bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydaların elde edildiğini belirten Üner, “Ordu’nun Gölköy ilçesinde göztaşı uygulaması, Fatsa ilçesinde ise derin budama uygulaması yapılan bahçe alanları yüzde 100’e ulaşırken, gübre ihtiyacının bir kısmının organik gübreden karşılanmasına teşvik edilen bahçe alanları Ünye Aydıntepe’de yüzde 100’e, Altınordu Dedeli’de yüzde 98’e ulaştı.” dedi.

 

Yüksekova'da tarımda verimin artırılması için saha çalışması yürütülüyor

Yüksekova'da tarımda verimin artırılması için saha çalışması yürütülüyor

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve beraberindeki personel, bu kapsamda Beşbulak köyündeki ekili alanlarda incelemelerde bulundu.

Yiğit, gazetecilere, üreticilerin mahsulleriyle ilgili karşılaşacağı sorunlara erken müdahale etmek amacıyla belli periyotlarda çalışma yürüttüklerini söyledi.

Tahıllarda ekim, çimlenme, sapa kalkma, başaklanma, çiçeklenme ile meyve ağaçlarında tomurcuklanma, çiçek açma olgunlaşma ve yaprakların sararıp dökülmesi gibi süreçlerin meydana geliş zamanlarının kontrolünü yaptıklarını ifade eden Yiğit, “Şu ana kadar yapılan saha çalışmalarında hububatla ilgili bir olumsuzluğa rastlamadık. Tarımda verimli bir yıl bizi bekliyor. Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü olarak her koşulda çiftçimizi destekliyoruz ve üreticimizin yanındayız” diye konuştu.

 

Mersin'de Tarım Yaşam Alanı ve Tarım Müzesi açıldı

Mersin'de Tarım Yaşam Alanı ve Tarım Müzesi açıldı

Tarsus ilçesinde, Tarım Yaşam Alanı ve Tarım Müzesi’nin açılışı yapıldı.

Belediyenin açıklamasına göre, Kemalpaşa Mahallesi’ndeki müzenin açılışı Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan tarafından gerçekleştirildi.

Tarım Yaşam Alanı ve Tarım Müzesi’nde, ata tohum uygulama ve çoğaltma alanı, toprak odası, dikim atölyeleri ve aromatik bitki dikim alanı gibi çok sayıda bölüm bulunuyor.

Müze, ziyaretçilere tarımın her aşamasını keşfetme fırsatı da sunuyor.

Seyhan’ın yenilikçi tarım uygulamaları serası hizmete açıldı

SEYHAN Belediyesi’nin ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütünün hibe desteği ile oluşturulan ‘Yenilikçi Tarım Uygulamaları Serası’ düzenlenen törenle hizmete girdi.
Açılış töreninde konuşan Başkan Akay, dünyanın ciddi bir iklim krizi ve kuraklık sorunu yaşadığına dikkati çekerek, tarımsal üretimde ürün deseninin değişmesinin zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Katma değeri yüksek ürünlerin toprağı ve suyu kirletmeyen, iklim ve çevre dostu üretim modellerle üretilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Akay, açılışı gerçekleştirilen serada ve belediyenin diğer alanlarında yeni üretim biçimlerinin uygulandığını söyledi.


TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMALARI YAYGINLAŞMALI
Akay, “Topraksız tarım dediğimiz üretim biçimlerinin artık yapılması lazım. Bizler yeni ürün çeşitlerini de deniyoruz. Subtropikal iklime sahip olan Adana da tropikal ürünlere müsait olduğu bir zamana doğru gelmekte. Dolayısıyla bu gelen zamanı önceden karşılamak hepimizin görevi. Önceden hazırlıklı olmak, buradaki bitkileri o iklime adapte etmek hepimizin görevi” dedi.


PROJEDEN KADINLAR YARARLANIYOR
Uygulanan projeden sığınmacı ve Türk vatandaşı kadınların yararlandığını aktaran Başkan Akay, “Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi’nin de paydaşlığında yürüttüğümüz projeyle gerek mültecileri gerek kendi yurttaşlarımızı geleceğin dünyasına hazırlama noktasındayız. Uygulamanın dışında bir de var olan bu yapıya gerek psikolojik kazanım sağlamak hem de ekonomik kazanım sağlanması da bizlerin görevi. Bunun için de özellikle bizim kooperatiflerimiz aracılığıyla bunu sağlama noktasındayız. Ekonomik olarak üreticimize önemli ölçüde kar getiren farklı bitki türlerinin, akuaponik, hidroponik, besleyici film tekniği gibi modern yetiştiricilik teknikleri ile bir araya getiren bu tesisimizin bölgemiz üreticilerine ışık tutması ve örnek olmasının temennisi içerisindeyiz” diye konuştu.


İLKLERİN KENTİ ADANA YİNE YAPACAK
Dünyanın sıkıntılı bir süreçten geçtiğine dikkati çeken Başkan Akay, Adana’nın ilkleri başaran bir kent olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Türkiye’de ilk modern tarımın, ilk modern sanayinin yapıldığı şehir Adana. Burada da yeni dönem iklim krizinde de bunları yapacak bizleriz. Sürdürdüğümüz projelerde, çalışmalarda destek veren IOM, PRM ve diğer kuruluşlara teşekkür ediyorum. Tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”


ÇOK İSTİSNAİ BAŞARISI OLAN BİR PROJE
Projenin çok istisnai bir başarısı olduğunu belirten Uluslararası Göç Örgütü Yöneticisi Torsten Haschenz de, “Çünkü planlama aşamasında, uygulanma ve sonuçlara geçme aşamasına geçmede çok hızlı bir ilerleme oldu. Bu hem Seyhan Belediyesi Başkanımızın destekleri, hem de Seyhan Belediyesi’ndeki proje ekiplerinin başarısından dolayı böyle oldu” şeklinde konuştu.


ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu yetkilisi Elif Özkaya Aydın, “Seyhan Belediyesi ve Seyhan Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla yerinden edilmiş, hassas kırılgan topluluklarla nasıl çalışılıp onları yükseltebileceğini gösterdiğini belirtti. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek sera hizmete açıldı. Başkan Akay, konuklarına serada gerçekleştirilen üretim tekniklerini ve ürün çeşitleri hakkında bilgiler verdi.

TARSİM'den Samsun ve Amasya'ya geçmiş olsun ziyareti

TARSİM'den Samsun ve Amasya'ya geçmiş olsun ziyareti

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir, TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ve beraberindeki heyet, Samsun ve Amasya’yı ziyaret etti.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir, TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ve beraberindeki heyet, Samsun ve Amasya‘yı ziyaret etti.

TARSİM’in açıklamasına göre, TARSİM heyeti, Samsun, Amasya ve çevre illerde etkili olan kuvvetli yağış sonucunda meydana gelen sel-su baskını ve dolu yağışı sebebiyle oluşan hasarlara ilişkin incelemelerde bulunmak üzere bölgede ziyaretler gerçekleştirdi.

Heyet program kapsamında, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Yasin Cebeci, Ladik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Turgut Güler ve Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir ile bir araya geldi.

Ziyaretlerde, meydana gelen hasarlar, sahada sürdürülen çalışmalar ve Devlet Destekli Tarım Sigortalarına ilişkin bilgi alışverişinde bulunuldu.

Program kapsamında, Samsun’un Ladik ilçesinde ve Amasya’nın Suluova ilçesine bağlı Kazanlı ve Harmanağalı köylerinde hasar gören sera ve açık alanlarda çalışmalarını sürdüren eksperlerle birlikte incelemeler gerçekleştirilerek, üreticilere geçmiş olsun dilekleri iletildi.

Main Menu