Isparta'da dolu tarım alanlarına zarar verdi
Karağı köyünde cuma ve cumartesi günleri dolu etkili oldu. Yağış nedeniyle tarım alanlarında hasar oluştu.
Köy muhtarı Ramazan Kahraman, bölge halkının yayla çileği, tarla sebzeciliği ve meyvecilikten gelir elde ettiğini söyledi.
Açık alanda olan tüm tarımsal ürünlerin zarar gördüğünü aktaran Karaman, dolunun özellikle çilek bahçelerinde hasara yol açtığını ifade etti.
Çiftçi, Pet Şişelerle Tarım Yapıyor
Van’ın Erciş ilçesinde çiftçilik yapan Abdullah Aydın, çevreden topladığı pet şişelerin tabanını kesip, diktiği fidelerin üzerine kapatarak tarım yapıyor. Bu yöntemle geri dönüşüme katkı sağlayan Aydın, daha az su kullanarak 90 günde yetiştirdiği fideleri 70 günde yetiştirmeyi başardı. Pet şişelerin sağladığı koruma sayesinde fidelerinin ani hava değişikliklerinden de kurtulduğunu belirten Aydın, sağladığı su tasarrufunun yüzde 80 olduğunu söyledi.VAN’ın Erciş ilçesinin Çelebibağ Mahallesi’nde çiftçilik yapan Abdullah Aydın (42), çevreden ve çöpten topladığı yaklaşık 1500 adet 5 litrelik pet su şişelerinin tabanını kesip, diktiği fidelerin üzerine kapatarak tarım yapıyor. Bu şekilde hem geri dönüşüme katkı sağlayan Aydın, hem de daha az su kullanarak 90 günde yetiştirdiği fideleri 70 günde yetiştirmeyi başardı. Pet şişe içerisinde oluşan nemli ortam nedeniyle sağladığı su tasarrufunun yüzde 80 olduğunu anlatan Aydın, plastik pet şişelerin sağladığı koruma sayesinde fidelerinin ani hava değişikliklerinden de kurtulduğunu belirtti.İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Çelebibağı Mahallesi’nde yaşayan ve çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 2 çocuk babası Aydın, 14 dönümlük tarlasında pet şişeli uygulama yapmaya karar verdi. Çevreden ve çöplerden 5 litrelik pet şişe toplayan Aydın, alt tarafını kestiği 1500 pet şişeyi, ektiği tohumun üzerine yerleştirdi. Pet şişe içerisinde oluşan nemli ortam nedeniyle daha az su kullanan Aydın, 90 gün süren fide yetiştirme süresini 70 güne düşürdü. ‘Pet Sera’ adını verdiği yöntemden memnun olduğunu belirten Aydın, sağladığı su tasarrufunun ise yüzde 80 seviyesinde olduğunu belirtti.Çevreden ve çöplüklerden topladığı plastik pet şişelerle doğayı kirlenmekten kurtaran Aydın, ani hava değişikliklerinden de uyguladığı bu yöntem sayesinde kurtulduğunu söyledi. Kuraklığın hakim olduğu bir dönemde daha az su kullandığını anlatan Aydın. “Ektiğim hibrit tohumlar pet şişelerin içinde 70 gün sonra fide haline geliyor. Biz buna bir çeşit sera da diyebiliriz. Uyguladığımız bu yöntemle susuz tarım da yaptığımızı söyleyebiliriz. Petlerde oluşan buharlaşma nerdeyse fidelerin su ihtiyacının yüzde 80’nini karşılıyor. Bizde bu yöntemle hem kuraklığa dikkat çekiyoruz, hem de geri dönüşüme katkı sağlıyoruz. 10 yıldır çiftçilik yapıyorum ama pet şişelerde 3 yıldır fide yetiştiriyorum. Bu yıl 14 bin metre kare üzerine, 1500 tane pet şişe uygulaması yaptım. Pet şişelerde yetişen sebzelerimiz daha verimli olduğunu söyleyebilirim.” dedi.
Organik tarım özendirilecek
Karesi Belediyesi tarafından Avrupa Fransa Ulusal Ajansı’na sunulan ve kabul edilen “Çevre Koruma Açısından Faydalı Mikroorganizmaların Tarımsal Kullanımı” isimli projenin pilot uygulama faaliyeti gerçekleştirildi.
Projenin amacı, bitkisel ve hayvansal gıdaların ekolojik üretimi, organik hayvansal ve bitkisel üretim ile çevre koruma için yeni mekanizasyon teknikleri kullanımı konusunda yenilikçi mesleki eğitim modeli oluşturmak olarak belirlendi. Çevre ve tarım konularında yapılacak çalışmalara katkı sunmaya devam ettiklerini belirten Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “Ekolojik ve organik tarım özendirilecek” dedi.
125 milyar dolarlık hasar en feci felaket! Patlatılan baraj, Ukrayna’yı vurdu
Kahovka barajının patlatılması sonrası Ukrayna, tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birini yaşıyor. Kilometrelerce tarım arazisi ve evler su altında kaldı. Sivillerin tahliyesi için zamana karşı yarış veriliyor. Baraj felaketinin orta vadede 125 milyar doları aşan bir fatura çıkaracağı hesaplanıyor.
Ukrayna’da 6 Haziran gecesi Dinyeper nehri üzerinde patlatılan ‘Kahovka’ barajı 1986 yılında yine Ukrayna’da yaşanan Çernobil nükleer santral faciasına benzetilmeye başlandı. Son 72 saatte barajın suları 31 yerleşim birimini su altında bırakırken, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski bölgeye giderek yerinde incelemelerde bulundu. Şu ana kadar su baskını tarım arazileri de hesaba katıldığında 600 km2 alanı kapladı. Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği üretilen araziler sular altında kaldı. Uzmanlar, Çernobil gibi Kahovka felaketinin de yıllar sürecek olumsuz etkileri olacağını, on yılda 125 milyar dolardan fazla fatura çıkaracağını belirtiyor. Barajın yıkılması ve sulama imkânlarının azalmasıyla tarımsal üretimin olumsuz etkileneceği öngörülüyor.
Avrupa'nın meyve-sebze üreticisi sıcaktan yanıyor: Büyük kıtlık yaşayabiliriz
Avrupa, tarihinin en sıcak ilkbaharını atlatan ve 2022’den sonraki en kurak ikinci yılını yaşayan İspanya yüzünden teyakkuza geçti. Göllerin kuruduğu, tarımın yapılamaz hale geldiği ülkedeki durumu şu üç açıklama gözler önüne seriyor:
– İspanya Meteoroloji Müdürlüğü Aemet’in Sözcüsü Ruben Del Compo: “2022’de kaydedilen yüzey suyu sıcaklıkları, 1940’tan bu yana en yüksek seviyede.”
– Katalan Su Ajansı Başkanı Samuel Reyes: “Son 100 yıldaki en kötü dönemi geçiriyoruz.”
-Çiftçiler birliği COAG: “İspanyol tarım arazilerinin yüzde 60’ı geri dönüşü olmayan hasara neden olan yağış eksikliği çekiyor.”
KABUS HENÜZ BİTMEDİ
Dünya gazetesinin haberine göre kabus henüz bitmedi… Çünkü Aemet’in sözcüsüne göre, yaz ayları da “aşırı derecede sıcak” ve “kurak” geçecek. Geçen yılki yaz yangınlarında 306 bin hektar alan yanmıştı. Bu yıl durumun daha kötü olmasından korkuluyor.
Avrupa, İspanya’nın özellikle güneyini kavuran sıcaklıkları yakından takip ediyor, çünkü ülke Avrupa’nın 1 numaralı meyve-sebze üreticisi. Ancak ülkedeki su rezervleri 8 Haziran itibariyle yüzde 47’e düşmüş durumda.
Euronews’a göre, İspanya’nın en önemli tarım bölgesi olan Endülüs’te durum çok daha kötü. Guadalquivir Nehri Havzası kapasitesinin yüzde 24.8’inde ve bölgedeki çiftçilerin sulama için ayırdıkları su bazı durumlarda yüzde 90’a varan oranlarda kesildi.
İspanyol hükümeti geçen ay kentsel suyun yeniden kullanımı için finansman ve kurakla mücadele eden çiftçilere daha fazla yardım için 2.4 milyar dolar değerinde müdahale önlemleri açıkladı. Bunun 784 milyon eurosu ülkedeki 890 bin çiftçiye dağıtılacak. Ayrıca, hükümet Avrupa Komisyonu’na çiftçilerine mali destek vermesi için başvurdu.
İspanya, geçen yıl yaşanan kuraklık için Avrupa Birliği Ortak Tarım Politika Kurumu’ndan 64.5 milyon euro almıştı. Avrupa, İspanya yüzünden kıtlık alarmı verirken; en çok korkuya kapılan ülke, İspanya’dan domates, biber, salatalık, marul, brokoli ve narenciye alan İngiltere oldu. Durumu özetleyen Guardian gazetesi, “İngiltere ve İspanya’da hava koşulları mahsulleri vururken, daha fazla meyve ve sebze kıtlığı yaşanacak.” manşeti attı.