26.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Muş’ta çekirge alarmı... İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden açıklama

Muş’un yüksek yamaçlarında sürü halinde görülen çalı çekirgeleri, bulundukları bölgede çayırları yok ederek ekili alanlara doğru ilerliyorlar. Muş Ovası’na doğru ilerleyen çekirge sürülerinin ekili alanlara zarar vermesinden endişe edilirken, Muş İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü ekipleri ise sahada ilaçlama çalışmalarını yürütüyor.

Muş’ta çekirge alarmı... İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama

 

Çekirgelerin hastalık ve zararlı böceklerle mücadele içerisinde olduklarını ifade eden Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, “Bu hastalık ve zararlarla mücadele için teknik ekiplerimiz sürfe çalışmalarını özellikle de sıcaklığın 15 derece üstüne çıktığı bahar aylarında yapmaktadır. Özelikle Kurtik Havzası olarak bilinen İnardı, Soğucak, Cevizlidere, Derecik ve Yörecik gibi kısımlarda çekirge popülasyona rastlandığı görülmüştür. Şu anda özellikle de bizim en büyük mücadelemiz, yumurtlama alanları ve yumurtadan çıktıktan sonra nift dediğimiz dönemde gerekli önlemleri almaktır” dedi.

Muş’ta çekirge alarmı... İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama

 

 

Önceki yıllarda Çekirge ile etkin bir mücadele yürüttüklerini belirten Gün, köy muhtarları ve çobanlarla işbirliği yaparak çekirge ile mücadele ettiklerini belirterek, “Daha önceki yıllarda o havza kısmı dediğimiz bölgelerde müdürlük olarak çekirge ile mücadele etkin bir şekilde yapıldığı için 2022 yılında az bir alanda bu çekirge popülasyonuna rastlanmıştı. Bu yıl yağışların iyi gitmesi, özellikle kışlakların durumundan dolayı çekirgelerde bir çoğalma görülmüş ve şu an bu konuda özellikle devlet yardımı ile birlikte mücadelemize devam ediyoruz. Köy muhtarı, üreticiler ve çobanlarla işbirliği yaparak özelikle nift döneminde bu mücadele yapılmaktadır. Çekirgeler sürü halinde yaşayan böcekler olup ovada ekili alanlara ciddi zararlar verebilir. İlkbahar döneminde gerekli ilaçlamalar yapılmaktadır. Çekirgeler ile mücadele konusunda çiftçimizi ve özelde bahçe ekimi yapan köylüleri gerekli ilaçlamaların yapılması konusunda bilgilendiriyoruz. İl müdürlüğü olarak çekirge popülasyonun yüksek olduğu yerlerde gerekli tedbirler alınarak bilgilendirmeler yapılmıştır” şeklinde konuştu.

 

Muş’un yüksek yamaçlarında sürü halinde görülen çalı çekirgeleri, bulundukları bölgede çayırları yok ederek ekili alanlara doğru ilerliyorlar. Muş Ovası’na doğru ilerleyen çekirge sürülerinin ekili alanlara zarar vermesinden endişe edilirken, Muş İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü ekipleri ise sahada ilaçlama çalışmalarını yürütüyor.

Muş’ta çekirge alarmı… İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama
Çekirgelerin hastalık ve zararlı böceklerle mücadele içerisinde olduklarını ifade eden Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, “Bu hastalık ve zararlarla mücadele için teknik ekiplerimiz sürfe çalışmalarını özellikle de sıcaklığın 15 derece üstüne çıktığı bahar aylarında yapmaktadır. Özelikle Kurtik Havzası olarak bilinen İnardı, Soğucak, Cevizlidere, Derecik ve Yörecik gibi kısımlarda çekirge popülasyona rastlandığı görülmüştür. Şu anda özellikle de bizim en büyük mücadelemiz, yumurtlama alanları ve yumurtadan çıktıktan sonra nift dediğimiz dönemde gerekli önlemleri almaktır” dedi.


Önceki yıllarda Çekirge ile etkin bir mücadele yürüttüklerini belirten Gün, köy muhtarları ve çobanlarla işbirliği yaparak çekirge ile mücadele ettiklerini belirterek, “Daha önceki yıllarda o havza kısmı dediğimiz bölgelerde müdürlük olarak çekirge ile mücadele etkin bir şekilde yapıldığı için 2022 yılında az bir alanda bu çekirge popülasyonuna rastlanmıştı. Bu yıl yağışların iyi gitmesi, özellikle kışlakların durumundan dolayı çekirgelerde bir çoğalma görülmüş ve şu an bu konuda özellikle devlet yardımı ile birlikte mücadelemize devam ediyoruz. Köy muhtarı, üreticiler ve çobanlarla işbirliği yaparak özelikle nift döneminde bu mücadele yapılmaktadır. Çekirgeler sürü halinde yaşayan böcekler olup ovada ekili alanlara ciddi zararlar verebilir. İlkbahar döneminde gerekli ilaçlamalar yapılmaktadır. Çekirgeler ile mücadele konusunda çiftçimizi ve özelde bahçe ekimi yapan köylüleri gerekli ilaçlamaların yapılması konusunda bilgilendiriyoruz. İl müdürlüğü olarak çekirge popülasyonun yüksek olduğu yerlerde gerekli tedbirler alınarak bilgilendirmeler yapılmıştır” şeklinde konuştu.

 

Eğirdir'de tarım alanları dronla ilaçlanacak

Eğirdirde tarım alanları dronla ilaçlanacak

ISPARTA’nın Eğirdir ilçesinde tarım alanlarının zirai dron ile ilaçlanması için çalışma başlatıldı.
Türkiye’nin önemli tarım kentlerinin başında gelen Isparta’da, İl Özel İdaresi öncülüğünde zirai alanlarda dron ile ilaçlama dönemi başlıyor. Bu doğrultuda Yalvaç Ziraat Odası’nın da katkılarıyla Yalvaç’a zirai ilaçlama dronu kazandırılırken, Eğirdir için de çalışma başlatıldı. İl Özel İdaresi tarafından Eğirdir’de muhtarlar ve çiftçilerin katılımıyla zirai ilaçlama dronunun tanıtımı gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu ile Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel de katıldı.


İlk olarak muhtarlar ile çiftçilere firma yetkilileri tarafından zirai ilaçlama dronu tanıtıldı, ardından faydaları anlatıldı. Teorik bilgilerin verilmesi sonrasında ise zirai dronun sahada uygulaması gerçekleştirildi. Zirai dronlar ile 12 dakikada 25 hektarlık alanın ilaçlanabildiği belirtildi.


Zirai dronlarla ilaçlamanın Türkiye’de ikinci defa Isparta’da uygulandığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu, “Yalvaç’taki uygulamalardan olumlu sonuçlar aldık. Bunu bütün Isparta’ya yaymak istiyoruz. Bu nedenle uygulamak isteyen sivil toplum kuruluşları ile belediyelere yüzde 50 hibe desteği sağlayacağız” dedi.
Zirai dronun avantajlarına değinen Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, “Dron ile ilaçlamaya da destek vererek, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Tarımda atalık tohum seferberliği

Tarımda atalık tohum seferberliği

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı işletmelerce üretilmiş, patlıcandan bibere, fasulyeden bal kabağına varana kadar tescilleri yapılmış “ata tohumları” 2023 yılı üretim sezonunda çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılmak üzere araştırma enstitülerine gönderildi.

2017 başlayan proje kapsamında bugüne kadar farklı türlerde 37 yerel çeşit tescil edilerek koruma altına alındı. Proje kapsamında, 2022 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı işletmeler tarafından üretilmiş tescilli ata tohumları, 2023 yılı üretim sezonunda çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılmak üzere Ankara, Eskişehir, Konya, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa ve Tokat’taki araştırma enstitülerine gönderilerek kullanıma sunuldu. Tohumlar arasında Ayaş beyaz bodur domates, Koçaş patlıcanı, yamula patlıcanı, Çifteler biberi, Kosova bal kabağı, gucubu fasulyesi de yer aldı.


119 bin tohum muhafazada

Türkiye’nin genetik kaynaklarının korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla genetik kaynakların muhafaza edildiği 32 adet gen bankası merkezi bulunuyor. Ulusal Tohum Gen Bankası’nda ve Türkiye Tohum Gen Bankası’nda toplam 119 bin 175 tohum muhafaza altında tutuluyor. Tohum olarak saklanması mümkün olmayan meyve ve asma gen kaynakları da, arazi gen bankalarında muhafaza ediliyor. Bu kapsamda da 107 türe ait 10 bin 55 canlı örnek var.

Antepli kadınlar ‘Ezogelin’le iş sahibi oldu

Antepli kadınlar ‘Ezogelin’le iş sahibi oldu

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde Tarım Okulu’nda bu işi öğrenip kendi ürünlerini piyasaya sürmek isteyen yedi kadının üç sene önce kurduğu Ezogelin Tarımsal Kooperatifi şeker ilavesi olmadan kurutulan meyve cipsleriyle büyük başarıya ulaştı. Kooperatifin hem ürünü kadın çiftçilerden alınıyor hem işlenmesi kadın çiftçiler tarafından yapılıyor. Gaziantep Belediyesi’nin desteğiyle yapılan yatırımla meyve kurutma makineleri alan kooperatif mısırdan elmaya, çilekten antep fıstıklı dondurmaya kadar çok farklı ve ilgi çekici ürünü kurutarak paketliyor.

KADINLARA NEFES OLDU

Kooperatifin satış müdürü Filiz Sabancı projeyi şöyle anlatıyor: “Bu kooperatif kadınların çalışma hayatına katılması için bir nefes oldu. Gaziantep’in çevre köylerinden aldığımız ürünleri ayıklıyor, temizliyor ve kurutuyoruz. Çevre köylerde yaşayan daha önce hiç çalışmamış kadınlar burada yevmiyeyle çalışıyor. Hem ev ekonomisine katkı hem de sosyalleşme oluyor. Bazen kadınlar çalışırken eşleri de geliyor. Burada aile gibi bir ortam var. Tarım kursunda eğitim gören kadınları da işe alıyoruz. İleride eğer büyüyebilirsek yanımızda çalışan işine bağlı kadınları kooperatife üye yapmak, onları da bu ticarete ortak etmek istiyoruz.


HEM YURTİÇİNE HEM DÜNYAYA SATILIYOR

Hem belediyenin hem de çevrenin büyük desteğini gördük. Makineleşme ve iyi ürün kadınlara daha fazla istihdam sağlıyor. Bu kurutma makineleri sayesinde meyvelerimizi tadında hiçbir bozulma olmadan, şeker eklemeden kurutuyoruz. Mevsimine göre çalışan sayımız artıyor ve azalıyor. Ayrıca mühendislerimiz ve satış danışmanlarımız var. İnternet üzerinden hem yurtiçine hem yurtdışına bu ürünleri satıyoruz. 12 ay boyunca yenilebiliyor. Çok seviliyor. Üç senedir aktif olan kooperatiften yüzlerce kişi geçimini sağlıyor. Büyümeyi hedefliyoruz inşallah bölgemizdeki kadın eli değen bizim gibi oluşumlar artar.”

DONDURMANIN BİLE CİPSİNİ YAPTILAR

Filiz Sabancı son olarak dondurma da kurutmaya başladıklarını belirterek şöyle devam etti: “Bu da çok sevildi. Örneğin limonu alıyoruz. Temizliyor, ayıklıyor, kurutuyor, toz haline getiriyoruz. Ardından Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile iş birliği yapıyoruz. Onlara yolluyoruz, onlar da bize dondurma olarak geri gönderiyorlar. Bu sefer dondurmayı dilimleyerek yine kurutma makinelerimize gönderiyoruz. Cips gibi ancak yediğiniz zaman dondurma lezzeti alıyorsunuz.”

Çin'de Yeni Akıllı Tarım Uygulamaları

Çin'de Yeni Akıllı Tarım Uygulamaları

Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde bulunan Guiyang’ın Kaiyang ilçesindeki fide serasında fidelerin büyüme sürecini kontrol eden bir işçi, 23 Mayıs 2023. Son yıllarda büyük veri alanındaki kalkınmaya odaklanan Guizhou eyaletinde, tarımsal üretim verimliliğini artırmak amacıyla yeni akıllı tarım modellerinin tanıtımı ve uygulanmasına hız verildi.

GUİYANG, 25 Mayıs (Xinhua) — Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde bulunan Guiyang’ın Kaiyang ilçesindeki fide serasında fidelerin büyüme sürecini kontrol eden bir işçi, 23 Mayıs 2023.

Son yıllarda büyük veri alanındaki kalkınmaya odaklanan Guizhou eyaletinde, tarımsal üretim verimliliğini artırmak amacıyla yeni akıllı tarım modellerinin tanıtımı ve uygulanmasına hız verildi. (Fotoğraf: Yang Wenbin/Xinhua)

Main Menu