Dolu vurdu, tarım ürünleri zarar gördü
Amasya, Suluova’da ilçeye bağlı Akören, Çukurören, Eğribük ve Erikli köylerinde yağan doludan buğday ve arpa ekili alanlar ile bahçe ve meyve ağaçları hasar gördü.
Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne bağlı 2 ekip tarafından dolunun etkili olduğu 4 köyde hasar tespit çalışmalarına başlandı.
Müdürlük, hasar tespit çalışmalarından sonra çiftçilere gerekli desteğin verileceğini duyurdu.
Kastamonu’da sel: Yol çöktü, tarım arazilerini su bastı
Kastamonu’da il merkezi, Azdavay, Devrekani, Seydiler ile İhsangazi ilçesinde dolu ile kuvvetli sağanak etkili oldu.
Gödel köyünde sel nedeniyle köyü il merkezine bağlayan yol çöktü.
Bir ticari araç ise İhsangazi-Kastamonu kara yolu üzerinde tarlaya sürüklendi. Sürüklenen aracın sürücüsü ise yara almadan kurtuldu.
Devrekani ilçesinde de dolu ekili oldu. Ev ve işyerlerine kadar giren doluyu vatandaşlar, küreklerle temizledi.
Merkez ilçe, İhsangazi ve Devrekani ilçelerinde tarım arazileri su altında kalarak zarar gördü.
İhsangazi’nin Hocaali köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Okur, “Arazimi su bastı. Yağmur, sağanak geldi. Yonca, mısır, buğday, arpa ekmiştim. Bunların hepsi sel sularının altında kaldı. 18 dönüm mısır ekmiştim, 23 dönüm yonca, 9 dönümüne de ekin ekmiştim. Biz, yağmur yağdığı sırada hayvan güdüyorduk. Gök gürültüsünün ardından sel oldu. Sağanak yağış ile birlikte yağmurla sel geldi. Bir anda sağanak olunca canımızı zor kurtardık selden” dedi.
“1 metre yükseklikte sel var”
İhsangazi’nin Hocaali Köyü Muhtarı Alaattin Yıldızoğlu ise, “Aşırı sağanak ve dolu yağdığından dolayı arazilerimizi sel suları bastı. Görüldüğü üzere tarım arazilerimiz su içerisinde kaldı. 1 metre yükseklikte sel var. Benim 30 dönüm mısırım, komşularımızın da ekin, mısır, yoncaları su altında kaldı. Köyümüzde elektriklerin yenilenmesiyle ilgili çalışma vardı. Müteahhit firmaya ait araç, İhsangazi-Kastamonu karayolu üzerinde sele kapılarak sürüklendi” diye konuştu.
Kastamonu’nun merkez Hacıoğlu köyünde yaşayan Nazım Parmaksız da, “Köyümüzde çok aşırı bir yağış olmadı. Fakat yukarı taraflara yağdı. Çok fazla yağış olunca dere taştı ve menfez de dar olduğundan dolayı yol göçtü. 25-30 yıldır bu köprü var, biz burasını kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan, çöken yol ve sular altında kalan tarım arazileri havadan görüntülendi.
Bakan açıkladı! Buğdayda 21 bin ton rekolte bekleniyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Dulkadiroğlu ilçesi Peynirdere Mahallesi’ne gitti. Kirrişçi’ye Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Bilir eşlik etti. Bir Buğday tarlasında gazetecilere açıklama yapan Kirişçi, bu yıl buğday için yüzde 5’lik artışla yaklaşık 21 milyon ton rekolte beklendiğini söyledi. Normalde ekim ve şubat ayları arasında yeterli yağış aldıklarını, ancak yılın kurak geçtiğini ifade eden Kirişci, “Şubat ayı sonrası özellikle mart, nisan ve mayıs ayında yağışta bir atış oldu. Bilhassa nisan ve mayıs aylarında son 63 yılın, bazı bölgeler için söylüyorum, en yüksek yağış ortalamaları bir önceki yıla göre de yüksek yağış otalamalarına erişti. Kurak geçen dönemin telafisi adına bu yağışlar inşallah berekete, verim artışına ve o aradaki kaybın telafisine de imkan sağlayacak durumda. Şunu baştan belirtmekte yarar var; bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz. Yaklaşık 21 milyon ton gibi yüzde 5’lik bir atışla 21 milyon ton gibi bir rekolte bekliyoruz buğday için. Şunu da ifade etmekte yarar görüyorum; bu 21 milyon tonluk buğday, Türkiye’nin ihtiyacının karşılanması noktasında gerçekten yeterli durumda. Bu manada da inşallah ülke olarak bir eksiğimiz, bir noksanımız asla olmayacak. Gece ile gündüz arasındaki ısı farkından dolayı da inşallah ürün kalitemiz çok çok yüksek. Yani buğdayımızın kalitesi yüksek olacak. Çünkü gece ile gündüz arasında ısı farkı ne kadar yüksek olursa o kadar daha kaliteli bir buğdayı elde etme imkanımız söz konusu olacak” dedi.
‘BUĞDAYDA GÜMRÜK VERGİSİNİ YÜZDE 130’A ÇIKARDIK’
Üreticilerin korunmasına yönelik günler öncesinden çeşitli tedbirler aldıklarını da kaydeden Bakan Kirişci, buğdayda yüzde 0 olan gümrük vergisini cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 130’a çıkardıklarını ve böylelikle de üreticinin ve iç piyasanın korunması adına önemli bir aksiyon almış olduklarını kaydetti. Kirişci, “Rekoltesi ve kalitesi yüksek 21 milyon ton buğdayı konuşurken hükümet olarak da gün evvelinden ve TMO olarak belirli tedbirleri de daha önceden almıştık. Hatırlanacağı üzere 23 Nisan’da buğdayda yüzde 0 olan gümrük vergisini cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 130’a çıkardık ve böylelikle de üreticimizin korunması, iç piyasanın korunması adına önemli bir aksiyon almış olduk. Yine bilindiği gibi Türkiye un, bulgur, makarna, irmik gibi dahili de işleme rejimi adı altında uygulamalarımız çerçevesinde içeride aldığımız ürünleri işliyor ve bunları ihraç ediyoruz. Daha önceki uygulama önce ithalat yap, sonra ihracat yap şeklindeydi ama bu yeni dönemde, bu almış olduğumuz karar çerçevesinde bu yeni dönemde önce ihracat yapacağız, daha sonra da ithalat yapacağız. Buradaki muradımız da tamamıyla tıpkı gümrük vergisinin yüzde 0’dan yüzde 130’a çıkarılmasında olduğu gibi burada da dahili de işleme faaliyetlerini yürüten işletmelerin iç piyasadan ürün almalarını sağlamak ve kendi üreticilerimizin ürünlerine daha fazla bir değer yükseltmek arzusu içerisindeyiz” diye konuştu.
‘FİYATTA, ÜRETİCİNİN ÜRETİM MALİYETLERİ VE DE REFAHI ÇOK BELİRLEYİCİ OLACAK’
Üreticilerin hasat ettikleri buğdayları fiyatlar açıklanana kadar, gerek TMO’nun depolarında gerekse de özel sektöre ait lisanlı depolarda muhafaza edileceklerini belirten Vahit Kirişci sözlerini şöyle tamamladı:
“Geçtiğimiz yıl 2022 mahsulü ilk hasat sonrası fiyatımızı TMO olarak 5 Haziran’da açıkladık. Bu yıl da tabii ki şartlara ve mevsimsel sürece de bağlı, bunu da dikkate alarak inşallah biz gerektiğinde gerekli zamanda gereken fiyatı açıklıyor olacağız. Üreticimizi asla mağdur etmeyen bir uygulama içerisinde olduk ve fiyatlarımızı da buna göre belirledik ve bu fiyatlarımızı da kamuoyuyla, çiftçilerimizle paylaştık. Hatırlanacak olur ise 2022 yılı mahsulü için bir önceki yıl 2 bin 250 lira olan buğdayı 7 bin 450 liraya almıştık. Bu 7 bin 450 liranın 1000 liralık kısmı, ton fiyatını söylüyorum, TMO’ya teslim edilen ürünler içindi, piyasa da 6 bin 450 liradan buğday işlem görmüştü, 1000 lira da vermiş olduğumuz bu TMO primi ile beraber 7 bin 450 liraya gelmişti. Şimdi bu yıl da oturacağız bu hesaplamaları, şu anda çünkü rekolteyle ilgili elimizde net bir bilgi yok, yine verimle ilgili önümüzdeki günlerde inşallah bu olumlu seyir aynen devam eder, herhangi bir bu manada konuşabileceğimiz, ifade edebileceğimiz bir rakam yok fakat şunu biliyoruz, mutlak surette üreticinin üretim maliyetleri ve de refahı burada çok belirleyici olacak, çok önemlidir. Mazot, gübre, ilaç, tohum, tarla kirası, deposu hasat için ödeyeceği ücret bütün bunların hepsi takdir edersiniz, bu hasatla beraber ortaya çıkmış olacak ve de piyasa şartlarını da dikkate alacağız. “
Tarım meslek liselerince üretim yapılan alanlarda hasat başladı
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, tarım meslek liselerinin üretim yaptığı alanlarda hasadın başladığını söyledi.
Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Şener, yemlik silaj hasadına katıldı. Okuldaki seraları, hayvan üretim çiftliği, ekmek üretim fırını ve yoğurt üretim tesisini gezen Şener, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk ile Lise Müdürü ve öğretmenlerden tarım ve hayvancılık konularında bilgi aldı.
Şener, AA muhabirine, küresel ısınmayla birlikte, Türkiye’nin tarımda yeni projeler ortaya koymaya başladığını, Türkiye Yüzyılı projeleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlığın, tarım ve meslek liselerindeki çalışmalara ağırlık verdiğini söyledi.
Türkiye genelinde tarım liselerinin üretimde önemli yol katettiğini dile getiren Şener, “25 tarım meslek lisemizde hasat dönemi başladı. 25 meslek lisemizde 200 dönüm arazide bin ton buğday hasadı bekliyoruz. Çankırı tabii buğday hasadına başlamadı ama yemlik silaj üretimlerinin hasadı başladı. Bu hasattan sonra tarlaya mısır ekecekler onun hasadından sonra tekrar buğday ekilecek. Tarım meslek lisemiz büyükbaş, küçükbaş, gıda işleme, meyve ve sebze üretimi ile güçlü ve iyi okullarımızdan biri. Güçlü bir kadrosu var. Destekleyen iyi bir İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz var.” diye konuştu.
Şener, ürünlerin en güzel şekliyle sofralarda yer bulmasını istediklerini aktararak “Topraktan sofraya ilkesi ile ürettiklerimizi sofraya getirmeyi planlıyoruz. Hatta bu okulumuz ürettiği buğdaydan elde ettiği unla kendi ekmeğini üretip okullara gönderiyor. Türkiye genelinde tarım meslek liselerinden beklentimiz hem modern tarım uygulamalarına geçmeleri, hem de AR-Ge çalışmaları ile Türkiye’nin ihtiyacı olan tarım ürünlerinin yetiştirmelerini sağlamak.” dedi.
Tarım meslek liseleri hakkında bilgi veren Şener, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 145 tarım alanı olan okulumuz var. 5 tane de özellikle tarım meslek lisemiz var. 150 okulumuzun tamamında modern teknoloji ile eğitimler verme hedefindeyiz. Okullarımız, talep edilen okullar olmaya başladı. Ürettiklerini sattıkları için öğrenciler, döner sermayeden gelir elde ediyorlar, ailelerine tecrübelerini aktarıyorlar. Okullarımızın gelecekte çok daha başarılı olacağından eminiz. Okullarımızda, büyük arazilerimiz var, bunları en verimli nasıl kullanırız düşüncesindeyiz. Mesela bu okulumuzda bu arazi geçen sene boştu ama bu sene hayvanlarımız için yem bitkisi üretiliyor. AR-GE çalışmaları ile de sürekli geliştirerek iyi çalışmalar yapıyorlar.”
Kilis'te depremzede hayvan yetiştiricilerine yem desteği
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende, 50 yetiştiriciye 15 ton yem dağıtımı yapıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, burada yaptığı konuşmada, depremzedelere destek olmak için yem dağıttıklarını söyledi.
Çiftçilere daha önce tohum ve tarım aletleri desteğinde de bulunduklarını aktaran Kökçüoğlu, ürünlerin bereketli olması için üreticilere destek vermeye devam ettiklerini kaydetti.
FAO uzmanı Emre İlyas ise yaşanan depremlerin ardından kaynaklarını depremden zarar görmüş çiftçilerin, üreticilerin ve kırsal nüfusun kullanımına sunduklarını ifade etti.
AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, yapılan desteklerle Kilis’teki üreticilerin yüzünün güldüğünü dile getirdi.
Deprem dolayısıyla ahırları yıkılan yetiştiricilere destek olmaya çalıştıklarını anlatan Dal, “Depremde enkaz altında kalarak ölen tüm hayvanlarımızın yerine yeni hayvan alınıp 2 hafta içerisinde sahiplerine dağıtılacaktır” dedi.
MHP Kilis Milletvekili Mustafa Demir ise destekleri için yetkililere teşekkür ederek, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin her zaman yanlarında olacaklarını belirtti.
Konuşmaların ardından hayvan yetiştiricilerine, yem dağıtıldı.