24.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

AB’nin tarım politikasına çiftçilerden tepki

Avrupa Birliği (AB) üyesi 6 ülkeden gelen çiftçiler, Belçika’nın başkenti Brüksel’de birliğin tarım politikaları ve Ukrayna tahılına karşı gösteri düzenledi.

Çeşitli çiftçi derneklerinin çağrısıyla Polonya, Romanya, Macaristan, Çekya, Slovakya ve Bulgaristan’dan 200 civarında çiftçi Brüksel’deki AB kurumları karşısındaki Schuman Meydanı’nda bir araya geldi.

Ülkelerinin bayraklarını taşıyan protestocular, “Çiftçi yoksa gıda da yok”, “Ukrayna tahılına hayır” gibi çeşitli sloganlar attı.

Göstericiler, “Çiftçilere saygı duyulmalı”, “Bütün çiftçilere adil koşullar sağlanmalı”, “Ukrayna tahılı Afrika’ya aittir”, “Ukrayna tarım ve gıda ürünlerine vergi ve kota gelmeli”, “Ukrayna’ya yardım edin ama çiftçileri iflas ettirmeyin” ve “Çiftçileri koruyun” yazan afişler açtı.

POLİTİKALARIN YETERSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR
Ukrayna çevresindeki ülkelerden gelen çiftçiler, AB Komisyonu’nun tarım ve gıda sektörünün karşılaştığı sorunlara ve piyasa bozulmalarına karşı uyguladığı politikaların yetersiz olduğunu savundu.

AB’nin Ukrayna ile uluslararası tarım ürünleri ticaretini 1 yıl daha serbestleştirdiğini anımsatan çiftçiler, bazı ülkelerde çiftçilere ödenen tazminatın yetersiz kaldığını belirtti.

Göstericiler, tarımsal ürün fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşandığını, arzın talebin üzerinde olduğunu ve ciddi sorun yaşadıklarını savundu.

Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Ukrayna tarım ürünleri ile dolduğunu ifade eden çiftçiler, bu aşamada farklı depolama ve ticaret seçenekleri uygulanması gerektiğini dile getirdiler.

Protestocular, Ukrayna tarım ve gıda ürünlerine gümrük vergileri ve kotaların geri getirilmesini, Ukrayna’dan yapılan ithalata geçici sınırlayıcı tedbirlere ilişkin düzenleme kapsamının genişletilmesini istedi.

SÜREÇ SAVAŞIN ARDINDAN BAŞLAMIŞTI
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması ve Karadeniz limanlarından uzun süre sevkiyat yapılamamasının ardından, Ukrayna’ya ait önemli miktarda tahıl ve gıda ürünü kara yoluyla Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı.

Ukrayna’dan çok miktarda tarım ürünü sınır ülkeleri olan Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ile yakındaki Çekya ve Bulgaristan piyasalarına girdi. Görece ucuz Ukrayna tahıl ve gıda ürünleri bu ülkelerdeki üreticileri rahatsız etti.

Bölge ülkelerdeki çiftçiler uzun süredir Ukrayna’dan ucuz tarım ürünleri ithalatına son verilmesini talep ediyordu. Bu ülkeler, geçen ay Ukrayna’dan gelen tahıl ve gıdalara geçici yasak uygulanması kararı almıştı.

AB Komisyonu da, Ukrayna’dan tahıl ithalatını yasaklayan ülkelerin kaygılarını gidermek için ürünlerin transit geçişine izin verilmesi halinde çiftçilere ilave destek sağlanmasını ve bazı Ukrayna ürünlerine kısıtlama getirilmesini içeren bir plan hazırlamıştı.

AB, geçen ay Ukrayna’ya ekonomik destek olmak için ülkeden ithal edilen bütün ürünlerdeki gümrük vergileri ve kotaları kaldıran uygulamayı 1 yıl uzatmayı öngören düzenlemeyi onaylamıştı.

AB’nin Ukrayna tahılına yönelik uygulamaları 6 ülkedeki çiftçileri tatmin etmedi. (AA)

Osmaniye'de yollar göle döndü, tarım arazileri zarar gördü

Osmaniye’de kırsal mahallelerde etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle yollar göle göndü, ağaçlar devrildi, ekili alanlar zarar gördü.

Meteoroloji’nin sağanak ve fırtına uyarısının ardından Osmaniye’de, şiddetli yağış etkili oldu; bazı sokak ve caddeler göle döndü. Kuvvetli yağış ve fırtına, özellikle kırsal mahalleleri vurdu. Sakarcalık köyünde yollar kapandı, kanallar taştı, ağaçlar yıkıldı. Ekili tarım arazileri de büyük zarar gördü. Bölgede yağışın aralıklarla sürdüğü belirtildi.

Osmaniyede yollar göle döndü, tarım arazileri zarar gördü

Tarımsal girdi enflasyonu martta yüzde 49,70 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, Mart 2023 dönemine ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 49,70, aylık yüzde 1,41 arttı.

Tarım-GFE’de (2015=100), 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,41, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,05, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,70 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 106,81 artış gerçekleşti.

Kaynak: TÜİK

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK ARTIŞ GÖSTEREN GRUPLAR

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 1,03, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,04 artış gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 45,97, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 80,40 artış gerçekleşti.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 11,58 ile enerji ve yağlar ve yüzde 20,40 ile gübre ve toprak geliştiricileri oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 104,11 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 93,27 ile malzemeler oldu.

Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, yüzde 2,12 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 0,74 ile enerji ve yağlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 5,07 ile malzemeler ve yüzde 2,85 ile tohum ve dikim materyali oldu.

Tarım ve hayvancılık sorunlarına çözüm gelecek!

Tarım ve hayvancılık sorunlarına CHP çözüm getirecek!

Soğan üreticilerinin ve tarım çalışanlarının sorun ve talepleri hakkında bilgi alan Tahtasız, Millet İttifakı’nın tarım alanında hayata geçireceği projeler hakkında bilgi vererek, 28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinde Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek istedi.

Beraberinde İl Genel Meclisi Üyesi İlhami Türksal ile birlikte Ömerbey Köyü eski muhtarı ve üretici Halil Olukçu’dan tarımsal sorunlar ve üretim durumu hakkında bilgiler alan Tahtasız, CHP’nin tarıma, hayvancılığa, üretime önem veren bir parti olduğunu dile getirerek, TBMM’de sorunların takipçisi olacaklarını kaydetti.

Main Menu