08.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

İndirimli su uygulaması Resmi Gazete'de

İndirimli su uygulaması Resmi Gazete'de

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile üreticilerin su kullanım hizmet bedellerinin yüzde 50 desteklenmesi kararlaştırılmıştı.

Tebliğle de sulama birlikleri ile kooperatiflerince işletilen sulama sahalarında bu yıl tarımsal üretim yapan çiftçilerin su kullanım hizmet bedellerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, destekten yararlanacak üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları ve destekleme ödemesine esas veriler ile ÇKS sistemindeki verilerin uyumlu olması şartları aranacak.

Sulama birliklerine kayıtlı üreticilerin, üretim sezonunda su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50’sinin tamamını dönemi içerisinde ödeme takvimine uygun olarak ödemiş olması ve su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50’sinin sulama birliği hesabına aktarılmasını sağlamak için düzenlenen muvafakatname ile birliğe başvurmuş olması gerekecek.

Sulama kooperatifine kayıtlı üreticilerin de üretim sezonunda su kullanım hizmet bedelinin tamamını dönemi içerisinde sulama kooperatiflerince ilan edilen ödeme takvimine uygun olarak ödemiş olması ve su kullanım hizmet bedelinin tamamının ödendiğine dair üretici adına düzenlenmiş belgelerle kooperatife müracaat etmiş olması şartı aranacak.

BAKANLIK ÖDEME YAPACAK

Su kullanım hizmet bedelinin geriye kalan yüzde 50’si için hazırlanan icmaller, ödenmek üzere haziran, ağustos, ekim ve aralık aylarının ilk haftası içinde Bakanlığa gönderilecek. Bakanlık bütçe imkanları çerçevesinde ödemeleri yapacak.

Ön yüklemeli ve peşin ödemeli elektronik kartlı sayaç kullanımlarına, sulama birliği veya sulama kooperatifi tarafından sulanan bitkinin, birim alana çiftlik sulama suyu ihtiyacına göre belirlenecek bitki sulama suyu ihtiyacına göre hesaplanan miktardan daha fazla su yüklemesi yapılmayacak.

Çiftçinin peşin ödemelerinde, su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50’si su kullanıcısı üretici tarafından sulama birliğine ödenecek ve ödenen bu miktar Bakanlık tarafından sulama birliğine üreticiler adına yapılacak ilk ödeme taksitinin icmalinde yer alacak. Sulama birliğince sonradan yapılan ölçüm çalışmalarıyla tahakkuk eden su kullanım hizmet bedelinin fazla ya da az olma durumuna göre mahsuplaşma işlemi yapılacak.

İl veya ilçe müdürlükleri, kontrol, askı, itiraz ve değerlendirme süreçleri bittikten sonra icmalleri onaylayarak 17 Kasım 2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığa gönderecek.

Su kullanım hizmet bedeline ilişkin 31 Aralık 2023 tarihine kadar oluşabilecek ödeme talepleriyle ilgili olarak icmal, askı, kontrol ve onay süreçleri ilgili birimlerince belirlenip, gerekli iş ve işlemler yapıldıktan sonra onaylanarak 9 Şubat 2024 günü mesai bitimine kadar Bakanlığa gönderilecek.

Bu desteğe başvuran çiftçi, destek ödemesinin Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yapılmasını kabul edecek. Ödemeler bankanın ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak.

Tebliğ, 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, tarımsal destek ödemelerine ilişkin bilgi verildi.

Paylaşımda, 38 milyon 293 bin 356 liralık tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağı belirtildi.

Ödemeler kapsamında ıslah amaçlı süt içerik analizi desteği kapsamında 22 milyon 466 bin 200 lira ve bitki karantinası desteği olarak 15 milyon 827 bin 156 lira ödeme yapılacağı bilgisi paylaşımda yer aldı.

TAGEM projeleriyle çiftçinin yanında

Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki Koyunculuk Araştırma Enstitüsünü ziyaret eden TAGEM Genel Müdürü Türker, çok büyük bir AR-GE kuruluşu olduklarını söyledi.

Türkiye’de tarım sektörüyle ilgili bitki ve hayvan sağlığından su ürünlerine, tarım teknolojilerinden mekanizasyona kadar 11 alanda AR-GE çalışması yürüttüklerini belirten Türker, şöyle devam etti:

“TAGEM’in çok muazzam bir kapasitesi var, dünyada da ilk 10 arasındayız. 49 araştırma enstitümüz, 2 bin 300 araştırmacımız var. Enstitülerimiz içinde 10’u ülkesel, 13’ü bölgesel ve 26’sı da konu bazlıdır. TAGEM’de 44 doçentimiz, 615 de doktorasını yapmış araştırmacımız var. 300’ün üzerinde laboratuvarımız var ve çok güçlü bir kadroya sahibiz. 12 araştırma enstitümüzde hayvancılıkla ilgili ıslah ve AR-GE çalışmaları yürütüyoruz. Bunlarda üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve AR-GE yetkisi verdiğimiz kurumlarla da çalışıyoruz.”

Hayvan ırklarının geliştirilmesiyle ilgili projeler

Türker, hayvan ırklarını koruma altına alarak et ve süt verimi yüksek ırkları geliştirdiklerini vurguladı.

Her yıl 80’in üzerinde proje ürettiklerini aktaran Türker, “Hayvancılık Genel Müdürlüğümüzün istekleri doğrultusunda güdümlü projeler yürütüyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün ihtiyacı olan çeşitli ırkların geliştirilmesi konusunda çok sayıda projemiz var. Aynı zamanda uluslararası araştırma kuruluşlarıyla da çalışıyoruz, üniversitelerdeki hocalarımızın hazırladığı projeleri destekliyoruz, dolayısıyla çok yönlü bir çalışma içindeyiz.” diye konuştu.

Türker, yerli ve milli ırk çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirdikleri “Anadolu-T” tavuk ırkıyla beyaz et sektörünün geleceğinin garanti altına alınacağını anlatan Türker, şu bilgileri verdi:

“Yumurtacı tavuklarla ilgili de yerli ırklarımız var, bunları geliştirme noktasında da çalışmalarımız var. Büyükbaş hayvancılık konusunda da Afyon Kocatepe Üniversitesi ile geliştirdiğimiz yerli ırklarımız var. Büyükbaşla ilgili geçen yıl ilk defa embriyo transferi ve satışını gerçekleştirdik. Bu açıdan da son derece başarılı uygulamalarımız söz konusudur. Hayvan ırklarının ıslah edilmesi noktasında üretilen spermaların tüm Türkiye’deki hayvanların tohumlanmasında kullanılarak sektördeki verimliliği, kaliteyi artıracak AR-GE çalışmalarımız artarak devam ediyor.”

“36 derecenin üzerindeki her 1 derecelik artış, hayvanın et ve süt verimini olumsuz etkiliyor”

Metin Türker, iklim değişikliğinin hayvan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Bu konuda aşı üretilmesinden gıdaya kadar bütün süreçlerde çalışmalar yaptıklarına değinen Türker, “36 derecenin üzerindeki her 1 derecelik artış, hayvanın et ve süt verimini olumsuz etkiliyor, hayvanları strese sokuyor. Bu açıdan hayvan sağlığıyla ilgili çözümlere yönelik de projeler yürütüyoruz.” ifadesini kullandı.

TAGEM’i “Tarım ve Orman Bakanlığının TÜBİTAK’ı” olarak nitelendirdiklerini aktaran Türker, TÜBİTAK ile de önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Tarım sektörünün tüm alanlarıyla ilgili projeler yürüttüklerini, AR-GE destek programları kapsamında üniversitelerden uzmanlarla, yatırımcılarla ticarete konu olacak projelere destek verdiklerini dile getiren Türker, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özel sektörle de uyumlu çalışıyoruz. Özel sektöre, ‘Varsa projeniz gelin laboratuvarlarımızı size açalım, araştırmacılarımızla beraber çalışalım, yeni ürünler geliştirelim.’ diyoruz. İlgili genel müdürlüklerin taleplerini yerine getirmek üzere güdümlü projeler üretiyoruz.

Uluslararası projelerden en fazla faydalanan kurum da yine TAGEM’in enstitüleridir. Bu açıdan da çok sayıda araştırmacımız hem kendilerini geliştiriyor hem de dünyayı çok daha yakından takip ediyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizi yurt dışına gönderiyoruz. Bu şekilde yurt dışındaki üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yaptırmak suretiyle araştırmacı kadrolarımızın kurumsal kabiliyetini de artırıyoruz.”

19 Mayıs'ta tarımsal üreticilere yönelik teknik gezi düzenlendi

19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ondokuzmayıs Yerel Eylem Grubu Derneği (OMYEGDER) arasındaki iş birliği kapsamında ilçedeki üreticilere yönelik teknik gezi programı düzenlendi.

19 Mayıs ilçesindeki üreticilerin kapasitelerinin artırılması amacıyla 15 çiftçiye yönelik teknik gezi gerçekleştirildi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne bağlı deneme tarlalarında yem bitkisi üretim alanları, Gelemen üçgülü, İlkadım yem bitkisi ve çeşitleri ile ilgili ziraat mühendisleri Necla Çankaya ve Fatih Alay eşliğinde üreticilere bilgilendirme yapıldı.

19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, ilçelerinin tarımsal anlamda son derece verimli tarım arazilerine sahip olduğunu belirterek, “Üretici profilimiz de gelişime son derece açık durumda. Bizler de onların gelişimine katkı sağlamak amacıyla gerek eğitim çalışmalarımız gerekse bu tarz iyi uygulama örneklerini ziyaret çalışmalarımızla kapasitelerini artırmaya çalışıyoruz. Tarımsal anlamda önemli bir paydaşımız olan OMYEGDER de yaptığı çalışmalarla 19 Mayıs ilçesinin tarımını ve katma değerli ürünlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.” dedi.

​​​​​​​

Kütahya'da "13. Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı" açıldı

Kütahya'da "13. Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı" açıldı

Kütahya’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen “Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı” başladı.

Kütahya Belediyesi Fuar Alanı’nda 20 bin metrekarede kurulan fuara, 222 marka temsilcisi ile 170 firma katılıyor.

Fuarın açılışında konuşan Kütahya Valisi Ali Çelik, bu organizasyonun üretime ve üreticiye büyük katkılar sunacağını söyledi.

Son yıllarda dünyada tarımın ve gıda güvenliğinin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten Çelik, “Toplumların, milletlerin bundan sonra yüz yüze kalacağı en büyük imtihan, gıda ve suyun yönetimi. Dolayısıyla sürdürülebilir bir gıda güvenliğinin oluşturulmasına bağlı. Bunun ana dinamiği de tarım. Tarımsal politikalarınız, çiftçiniz, ekosisteminiz, su kaynaklarınız bunları birbiriyle entegre edip yönetebiliyorsanız bu sizin için en büyük güç olacak.” dedi.

Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık da kentteki tarımın kendine yeter hale gelerek bunu sürdürebilmesi için tarımın ve diğer üretim alanlarının sürekli çalışması ve zenginleşmesi gerektiğini vurguladı.

Frig Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Varol ise birçok kurumun destek verdiği fuarı yaklaşık 80 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini aktardı.

Açılışın yapılmasının ardından protokol üyeleri ve diğer katılımcılar, stantları gezdi.

Fuar, 7 Mayıs’ta sona erdi.

Main Menu