08.09.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarıma dayalı yatırım projeleri için süre uzatıldı

Kırsal kalkınma destekleri kapsamındaki tarıma dayalı yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanma tarihi 1 Kasım 2022’ye kadar uzatıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ile “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”de değişiklik yapan tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tebliğ kapsamında desteklenen 2020-2021 başvuru dönemindeki yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanması için belirlenen son tarih 1 Temmuz 2022’den 1 Kasım 2022’e kadar uzatıldı.

Söz konusu tarih itibarıyla fiziki olarak tamamlanamayan projeler, yatırımcıların talebi ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde yatırımcıların kendi kaynaklarıyla 60 günü aşmamak üzere verilecek süre içinde tamamlanabilecek.

Söz konusu tarihte fiziki gerçekleşmeleri tamamlanmış ancak yasal izinleri alınamamış yatırımlar için ise yatırımcının başvurması halinde yasal izinleri alabilmesi için 60 günü aşmamak üzere süre verilebilecek.​​​​​​​

Eskişehir 3. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı başladı

TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen Eskişehir 3. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı başladı.

ETO-TÜYAP Fuar Merkezi’nde açılan fuarda tarım ve hayvancılıkla ilgili son teknolojiler ve ekipmanlar yer alıyor.

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, fuarın açılışında, fuarın bölge ekonomisine katkı sağladığını belirterek, organizasyonda emeği geçen paydaşlara teşekkür etti.

TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü da fuara sektörle ilgili İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere birçok şehirden yaklaşık 100 firmanın katıldığını söyledi.

Ersözlü, fuara ilginin yoğun olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“TÜYAP Tarım Fuarları olarak yılın ikinci yarısındaki ilk fuarımız. Önümüzdeki hafta Samsun’da tarım fuarımız var. Ekimde Bursa’da, kasımda Adana’da ve aralıkta da yılın son fuarı İstanbul’daki tarım fuarıyla Türk tarım sektörüne hizmet vermeye devam edeceğiz. Bu fuarda ticaret çok müthiş geçiyor. İlk saatlerden itibaren fuarda sergilenen traktörler, biçerdöverler, tarımsal mekanizasyon aletleri satılmaya başladı. Hatta birçok traktörün üzerinde birçok tarımsal makinenin üzerinde farklı kişilere satıldığını gösteren ibareler var. Bu tabi mutluluk veriyor. Mesela bir firmanın 5,5 milyon değerindeki bir traktöründen bugün 3 tane satılmış. Bir traktör firması küçük segmentteki traktörlerden 26 tane satmış. Bu çok önemli rakamlar. Demek ki fuar sonrasına kadar traktörlerin tamamının satılacağını, şu anda sergilenen tarımsal mekanizasyon ürünlerinin tamamının satılacağını görüyoruz.”

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler de geçen yıl tarım fuarını 78 bin kişinin ziyaret ettiğini anlatarak, bu yıl 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Güler, şimdiye kadar Eskişehir’de 20 fuar düzenlediklerini dile getirerek, “Bilhassa Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan sonra tarım ve hayvancılık daha da önemli hale geldi. Daha çok desteklenmesi gereken sektör haline geldi. O yüzden bu fuar öncelikle tarım ve hayvancılık sektörüne de katkı sağlayacak.” diye konuştu.

Fuarın açılışına İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ile diğer ilgililer katıldı.

Fuar, 11 Eylül’de sona erecek.

 

Tarımsal alt yapı işleri yaptırılacak

 

Sivas 9 Kelkit-Kılıçkaya Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek olup, teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacak.

İş Kaleminin Adı ve Kısa AçıklamasıAsgari OranAzami OranFiyat Dışı
Unsur Puanı
Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Proje Alanında Toplu Makineli Çalışma Yapılması
Tarımsal Altyapıya Yönelik Projesinde Belirtilen Üst Yapı İnşaatı Yapılması

9.7815%

11,7162%

5,374

Tarım Bakanı istifa etti

Hollanda’da uzun süredir hükümetin azot emisyonunu azaltmaya yönelik kararlarını protesto eden, çiftçilere çözüm bulamayan Tarım Bakanı Henk Staghouwer, istifa etti. Hıristiyan Birlik Partili (CU) bakanın istifasından sonra boşalan koltuğa geçici olarak Carola Schouten oturacak. Dördüncü Mark Rutte hükümetinde ilk istifanın erken gelmesi, tartışmaları da beraberinde getirirdi.

Kırsal kalkınma desteklerinde tarih uzatıldı

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırım projeleri ile kırsal ekonomik altyapı yatırım projelerinin fiziki tamamlanma süre sınırı uzatıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğ ile kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi hakkında tebliğde değişiklik yapan tebliğlerle bu süre sınırıyla ilgili düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, her iki tebliğ kapsamında; 2020-2021 başvuru dönemindeki yatırım projelerinin fiziki olarak son tamamlanma süre sınırı 1 Temmuz’dan 1 Kasım’a uzatıldı.

Bayburt'ta goji berry fideleri meyve vermeye başladı

Bayburt Belediyesi’nde zabıta memuru olan Adem Ertuğrul, Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle aldığı ve toprakla buluşturduğu bin 500 goji berry (kurt üzümü) fidesinden, yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede ilk meyvelerini aldı.
Bayburt Belediyesi’nde zabıta memuru olan Adem Ertuğrul, Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle aldığı ve toprakla buluşturduğu bin 500 goji berry (kurt üzümü) fidesinden, yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede ilk meyvelerini aldı. Halk arasında; kurt üzümü olarak bilinen, kuşburnu ya benzeyen, birçok faydası olan, tıp ve eczacılık alanlarında kullanılan goji berryleri ülke ekonomisine katkı amaçlı diken ve yetiştiriciliğine başlayan Ertuğrul, 2 sene gibi bir sürede mahsul almayı hedeflerken, 3-4 ay gibi kısa sürede meyve almanın şaşkınlığı ve mutluluğu içerisinde olduğunu kaydetti.


Merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan Örence köyündeki boş tarlaya bin 500 goji berry fidesi dikerek alışılmışın dışında farklı bir meyve türü yetiştiriciliğine başlayan Ertuğrul, bu şekilde hem toprağı değerlendirdi, hem de “Bayburt’ta goji berry yetişmez” diyerek kendisine inanmayanlara hırsı ve azmiyle ders verdi.


Bu yıl meyve almayacaklarını, oluşan meyveleri de daha sağlıklı ürün alabilmek adına dallarından kopararak döktüklerini söyleyen Ertuğrul, gelecek yıl iyi bir sezon geçirmeleri durumunda goji berry meyvelerinden elde edilecek gelirin bir kısmını bağışlayacağını bildirdi.


Kısa sürede fidelerin meyve vermesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Ertuğrul, “Ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla yaklaşık 3 ay önce bin 500 adet goji berry fidanımızı toprakla buluşturmuştuk. 3 ay gibi kısa bir zamanda fidanlarımız meyve vermeye başladı, bunun şaşkınlığı ve mutluluğu içerisindeyiz çünkü biz 2 sene gibi zaman zarfında meyve almayı planlıyorduk. Fidanlarımızın kökleri ve gövdesi güçlensin diye meyveleri olgunlaşmadan kopardık, daha iyi bir verim almak amacıyla bu işlemi yaptık. Şunu da belirtmek istiyorum önümüzdeki yıllarda iyi bir mahsul alırsak eğer, ki ben inanıyorum verim alacağımıza, gelirin bir kısmını Mehmetçik Vakfına bağışlayacağız” şeklinde konuştu.


“Umarım diğer insanlara önayak oluruz, onlarda farklı meyveler ekmeye yönelirler”


Goji berryleri ekerken insanların kendisine inanmadığını, “Bayburt’ta büyümez, Bayburt soğuk memleket, bu ağaçlar kış ayını çıkarabilir mi” diyerek destek olmadıklarını belirten Ertuğrul, “Biz bu fidelerin analizlerini yaptırdık eksi 30 dereceye kadar dayanıklı. İnşallah mahsulü satar, ilaç firmalarına verirsek insanlara önayak olmanın mutluluğu içerisinde oluruz. Şöyle bir yan köylere bakıyorum sulak tarlalar, Çoruh Nehri’nin yanından geçen tarlalar hep boş, ekilip biçilmiyor. Yaptığımız bu işle vatandaşlara örnek olursak, insanların tarlalarına farklı farklı meyveler ekmesine vesile oluruz” ifadelerini kullandı.


“Goji berry çok faydalı bir meyve ve birçok hastalığa faydası var”


Goji berry meyvesini insanların henüz daha bilmediğini, tanımadıklarını vurgulayan Ertuğrul, “Arkadaşlar veya bu meyveyi bilmeyen vatandaşlar bu meyve Bayburt’ta büyür mü, büyürse meyvesini ne yapacaksın diyorlar. Çok faydalı bir meyve, hastalıklara, kilo vermeye birebir. Şeker hastalığı, astım, nefes darlığı gibi hastalıklara iyi gelen bir meyve. Bu seneyi geçtik ama önümüzdeki sene iyi bir mahsul almayı planlıyoruz.” sözlerini kullandı.

Tarımda dünya standartlarında kent

BÜYÜK Menderes Nehri’nin suladığı bereketli ovalar üzerinde bulunan Aydın’da nüfusun yüzde 55’i geçimini tarım sektöründen sağlıyor. Türkiye’de incir ve kestane üretiminde birinci olan Aydın, zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yer fıstığı üretiminde ise üçüncü sırada yer alıyor.

 

Aydın; üretilen yaş sebze ve meyveler, salamura zeytin, konserve, salça, işlenmiş incir gibi tarımsal ürünler ve sanayi ürünleri kapsamında üretilen tarım makineleriyle, iç piyasa ve ihracatta önemli bir potansiyele sahip kentler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle Aydın, her geçen gün tarım sektöründe büyümesine devam ediyor.

VERİMLİ VE BEREKETLİ
AYDIN’IN dünyanın en verimli ve bereketli topraklarına sahip olduğunu vurgulayan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, kuraklığa karşı alınan önlemler ve maliyet desteklerinin arttırılması, tarımdan alınan verim ve ürün kalitesi açısından Aydın’ı dünya ortalamasının çok üzerinde bir yere taşıyacağını söyledi.

 

Kendirlioğlu, “Aydın’ının yüzde 70’i tarımla uğraşıyor. Aydın bir tarım kentidir. Denizli ya da İzmir gibi çok büyük sanayilerin oluşmasını istemiyoruz. Asıl amacımız üretmek olmalı. Tabi ki katma değer yaratan sanayi önemlidir. Biz istiyoruz ki ürünümüzün hak ettiği değeri bularak en iyi şekilde pazarlanmasıdır. Bunun için de özellikle zeytinyağı gibi ürünlerde markalaşmakta gerekiyor. İspanya, İtalya gibi markalaşabiliriz. Fiyatların artışını da sağlayarak üreticimize düşen kar payı da artacaktır. Biz üretim tarafındayız ve temeli oluşturuyoruz” dedi.

Tarımda hiçbir zaman üretimin durmayacağını söyleyen Kendirlioğlu, “Geçmişte dünyanın da ülkemizin de etkilendiği birçok etken oldu. İnsanoğlu tarımdan hiç vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek. Çünkü tarım dünyanın olmazsa olmazıdır. Pandemide çiftçimiz evinde kalmadı. Yine tarlasına arazisine gitti ve üretim devam etti. Raflardaki ürünler rafta yetişmiyor, onları biz yetiştiriyoruz. Hazırlık aşaması, ekilmesi, çapalanması, toplanması derken ürünün rafa gelmesi yaklaşık 6 ayı buluyor. Şimdiden hazırlığa başlanmazsa o raflar 6 ay sonra boş kalır” dedi.

ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ
KENDİRLİOĞLU şöyle konuştu: “Tarım muhakkak yapılması gereken en önemli sektördür. Pandemi süreci bu önemi ortaya çıkardı. Tüm dünyadaki tarımdan daha kaliteli daha fazla topraktan verim alabiliriz yeter ki kuraklık olmasın. Üretmeye de devam edeceğiz. Girdi maliyetleri düzenlenirse tarlalarımız hiç boş kalmaz ülkemizi de doyurmaya devam ederiz. Ziraatçılar, üretenler olarak ne kadar zor şartlar olursa olsun ülkemize bir borcumuzdur biz üretmeye devam ediyoruz ve edeceğiz. Savunma sanayi ne kadar önemli ise tarım da o kadar önemlidir.”

KAZIM YÖRÜKÇE

Sebze meyve alımı yapılacak

22 KALEM SEBZE, 8 KALEM MEYVE ALIMI
KARS TİCARET VE ANADOLU TİCARET MESLEK LİSESİ 

22 KALEM SENBZE, 8 KALEM MEYVE ALIMI mal alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek olup, teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacaktır.

İlanla ilgili detaylar için TIKLAYINIZ 

 

Kiraladığı tarlalarda sebze yetiştirip geçimini sağlıyor

Bingöl’ün Ilıcalar beldesinde yaşayan Ahmet Güç, 16 yıldır kiraladığı tarlalarda sebze ve meyve yetiştirip geçimini sağlıyor.
Ilıcalar beldesine bağlı İçpınar Mahallesi’nde yaşayan 67 yaşındaki Ahmet Güç, 16 yıldır kiraladığı tarlalarda sebze ve meyve yetiştiriyor.

Her sene 150 dönüme yakın sebze eken Güç, bu sene su sorunu yaşamamak için yaklaşık 70 dönümlük alana ekim yaptı.

3 ay önce fidelerin ekimini yapan Güç, her sabah erken saatlerde sebzelerin bakımını özenle yapıyor.

Çıkan ürünleri de yol kenarındaki tezgahında satışa sunan Ahmet Güç, “Her sene 150 dönüm ekerdik ama bu sene sudan dolayı 70 dönüm ektik. Kullandığımız su gölet suyudur, belli olmuyor bazen problem çıkıyor ve sorun yaşıyorduk. O yüzden bu sene az ektik. Çok şükür bu sene yine iyidir. Tarlada karpuz, kavun, biber, patlıcan, domates, taze fasulye ve salatalık var. Ekilen sebzelerin hepsi var bizde. Burada 3 aileyiz, 15 nüfus var ve işimiz bu. Çok şükür mahsulümüz çok iyi. Organik olduğu için herkes bizden mal istiyor ve gelip götürüyor. Ben bu işe çok alıştım ve severek yapıyorum” dedi.

Main Menu