Tarım ve Orman Bakanlığı 1.500 tarım işçisi kura çekimi: Tarım ve Orman Bakanlığı 1.500 işçi alımı sonuçları açıklandı mı?
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.500 tarım işçisi alımına yönelik yeni bir duyuru yayımladı. Tarım ve Orman Bakanlığı işçi alımı yapılacak iller atama kadrosunda belli olmuştu. En fazla alım yapılacak iller Ankara,Balıkesir, Aydın, İstanbul, Şanlıurfa, İzmir, Diyarbakır, Samsun gibi illere yapılacak. Başvuru sürecinde yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir. Tarım ve Orman Bakanlığı 1.500 işçi alımı kura çekimi Atatürk Konferans Salonu’nda noter huzurunda gerçekleştirilecek. Peki Tarım ve Orman Bakanlığı 1.500 tarım işçisi alımı sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Tarım ve Orman Bakanlığı tarım işçisi alımı kura çekimi canlı nasıl izlenir? İşte, işçi alımına ilişkin son bilgiler…
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI 1.500 TARIM İŞÇİSİ KURA ÇEKİMİ NE ZAMAN?
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.500 tarım işçisi alımı kura çekimi yöntemiyle belirlenecek. Bakanlıktan yapılan yeni açıklamada “ 27 Şubat 2024 tarihinde saat 10.00’da Bakanlığımız Atatürk Konferans Salonunda noter huzurunda 1500 Tarım İşçisi alımı kura çekimi yapılacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
KURA ÇEKİMİ CANLI NASIL İZLENİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.500 tarım işçisi kura çekimi canlı olarak yayınlanacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada “ Kura çekimi Bakanlığımız medya araçlarında ( TV, Youtube) ve sosyal medya hesaplarında yayınlanacak olup, kura yayını linki paylaşılacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TARIM İŞÇİSİ ALIMI SONUÇLARI AÇIKLANDI MI?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarım işçisi alımı sonuçları, kura çekimi tamamlandıktan sonra ayrıca duyurulacak. Kura sonuçları asıl ve yedek adaylar ailişkin listeler, Bakanlığın ve Personel Genel Müdürlüğünün internet adresinde ilan edilecek,
YANLIŞ VE YANILTICI BEYANDA BULUNANLARIN ATAMASI İPTAL EDİLECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı, işçi alımı kılavuzunda “ Bakanlığımızca ilan edilen kadrolara asıl aday olarak atanmaya hak kazananların atamaya esas belgeleri kontrol edilecektir. Atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan adaylar ile yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunmuş olup tercihlerine yerleşenlerin atama işlemleri yapılmayacaktır. Yapılsa dahi atama işlemleri iptal
edilecektir. Yerleştirildiği kadroların nitelik ve şartlarını taşıdığı halde istenen belgeleri
süresi içerisinde teslim etmeyen adaylar göreve başlatılmayacaktır. “ ifadeleri yer aldı.
Fransız çiftçiler katıldığı tarım fuarını bastı: Macron şaştı kaldı
Fransız çiftçilerin tarım politikalarına karşı isyanı sürüyor. Fransız çiftçiler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başkent Paris’te katıldığı Uluslararası Tarım Fuarı’na açılış öncesi baskın gerçekleştirdi. Barikatları aşmayı başaran çiftçilerle Fransız polisi karşı kaşıya geldi.
Macron’a istifa çağrısı
“Macron istifa”, “Burası bizim evimiz” sloganları atan çiftçilere polis müdahale etti, iki taraf arasında arbede çıktı. Bu sırada çiftçi sendikaları liderleriyle görüşen Macron, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Macron, “Bunu tüm çiftçiler için söylüyorum. Stantlara zarar vererek hiçbir meslektaşınıza yardım etmiyorsunuz, aileleri buraya gelmekten korkutarak hiçbir meslektaşınıza yardım etmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Fransız çiftçiler katıldığı tarım fuarını bastı: Macron şaştı kaldı
Macron, çiftçi sendikası temsilcilerini ve sektörün diğer paydaşlarını 3 hafta içinde Elysee Sarayında ağırlayacağını vurguladı.
Çiftçilerin protestosu nedeniyle fuarın açılışı 1 saat ertelendi.
Fransız çiftçiler, artan maliyetler, bürokratik işlemler, haksız rekabet ve Avrupa Birliği (AB) düzenlenmelerine tepki gösteriyor.
Niğde'de "Tarım Orman Elçileri ile Söyleşiler" programı düzenlendi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde “Tarım Orman Elçileri ile Söyleşiler” etkinliği gerçekleştirildi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, etkinlik, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Kariyer Geliştirme Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, programda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında tarım alanındaki tüm bölümlerde yüzde 100 İngilizce eğitim verilen tek fakültenin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olduğunu belirtti.
Üniversitede, lisansüstü eğitimde ilk ve tek Dijital Tarım Tezli Yüksek Lisans Programının olduğunu aktaran Uslu, “Tarım ve gıda, üniversitenin öncelikli alanlarından biri. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2023 TÜBİTAK Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Raporuna göre, tarım, gıda ve hayvancılık alanında ‘Bitki Koruma’ çalışmalarında hacim ve kalite ortalaması bakımından Türkiye’deki 208 üniversite arasında birinci sırada yer aldı.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Bülent Kahraman Çolakoğlu’nun online olarak katıldığı programa, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Mahmut Göktaş, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Tarım Kredi Kooperatifleri duyurdu! Gübre fiyatları yine üreticileri üzecek
Tarım Kredi Kooperatifleri güncel yem ve gübre fiyatlarını açıkladı. Yenilenen fiyat listesi kooperatiflerde ilan edilerek çiftçilerle paylaşıldı. Peki güncellenen yem ve gübre fiyatı kaç lira oldu? İşte merak edilenler.
TARIM KREDİ GÜNCEL GÜBRE FİYATLARI
Tarım Kredi Kooperatiflerinde satılan Üre, 15.15.15, 20.20 ve 26 Nitrat gübre fiyatları, kooperatiflerde duyuruldu. Buna göre 50 kg gübrenin liste satış fiyatları şöyle:
- ÜRE: 774 TL
- 15.15.15: 810 TL
- 20.20: 665 TL
- 26 Nitrat: 504 TL
TARIM KREDİ YEM FİYATLARI
Öte yandna hayvancılık yapan vatandaşların en büyük giderlerinden olan yem fiyatları da duyuruldu. Tarım Kredi Kooperatifleri yem fiyatları şu şekilde:
- SÜT 19: 485 TL
- SÜT 20: 517
- BESİ GEL: 434 TL
- BESİ BİT: 443 TL
- KUZU BÜY: 467 TL
- KUZU ENER: 510 TL
- BUZAĞI: 499 TL
Aydın'da tarım arazisi açmak için 250 çam ağacını kestiler
Germencik ilçesinin kırsal Habibler Mahallesi yakınlarındaki ormanda dün ağaç kesildiğini fark eden vatandaşlar, mahalle muhtarı ve orman işletme müdürlüğüne haber verdi. Germencik ile İzmir’in Tire ilçeleri arasında kalan mahalledeki ormana Tire Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiler, bir kişiyi ağaçları keserken yakaladı. Şüphelinin, ağaçları ormana yakın bir tapulu arsa sahibinin talimatıyla kestiğini ifade etmesi üzerine hakkında tutanak tutularak işlem başlatıldı. Çevre mahallelerdeki vatandaşlar, özellikle ormana yakın tapulu arsası olanların ağaçları keserek arazilerini genişlettiğini belirtip, tepki gösterdi. Tire Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin, yaklaşık 250 ağacın kesildiğini tespit ettiği öğrenildi. Kesilen ağaçların kaldırılması için ise çalışma başlatıldı.
Habibler Mahalle Muhtarı Hüseyin Demir, “Dün, Bozköy Mahallesi’ndeydim. Vatandaşlar beni arayıp, ağaçların kesildiğini söyledi. Ben de Germencik Orman İşletme Şefliği’ni arayarak bölgedeki ağaç kesiminin ne olduğunu sordum. Ancak bölge İzmir’e çok yakın olduğu için Tire Orman İşletme Şefliği’nin sorumluluk sahasında olduğunu söylediler. Bunun üzerine otomobilimle ağaçların kesildiği bölgeye gittim. Orman görevlileri de zaten ihbarı alıp, gelmişlerdi. Ağaçları kesen kişiyi orman görevlileri yakaladı. Sorulduğunda ise çam ağaçlarını arsa sahibinin talimatıyla kendisinin kestiğini ifade etti. Orman görevlileri de şüpheli kişinin ifadesini alıp, tutanak tuttu. Yaklaşık 250 çam ağacının kesildiği tespit edildiği söylendi. 53 yaşındayım, bugüne kadar bu bölgede bu kadar çok ağaç kesimi yapılan yer görmedim” dedi.
‘KIYAMETİ BİZ BAŞKA YERDE ARAMAYALIM’
Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya ise “Dün burada resmen bir ağaç katliamı yaşanmış. Çevrede görüldüğü üzere yüzlerce ağaç katledilmiş. Devlete ait tapusuz arazilerin yakınında 3-5 dönüm tapulu arazi alarak çevresindeki bu güzelim çam ağaçlarını kesiyorlar. Tarım arazisine çevrilmek üzere yapılmış bir işlemdir bu. Burada yapılan ağaç katliamının küçük bir örneğidir. Aydın’ın oksijen deposu olan bu bölge balta girmemiş bakir ormanlardan oluşuyor. Kıyameti biz başka yerde aramayalım. Kıyameti insanoğlu kendi eliyle bu oksijen depolarını, havamızı, toprağımızı ve suyumuzu temizleyen ağaçları katlederek gerçekleştiriyor. Yazıktır günahtır” diye konuştu.
Bakan Yumaklı 5 yıl uygulanacak hayvancılık yol haritasını açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sosyal Tesisleri’nde düzenliği basın toplantısında, 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik Hayvancılık Yol Haritası’nı açıkladı.
Yumaklı, yol haritasının ilk başlığının “Hayvansal Üretimin Planlanması” olduğunu aktararak, “Yeni sistemde, üretimin, maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda planlamasını ve ürünlerin bölgesel bazlı nerede, ne kadar üretileceğine dair üretim modelini oluşturduk. Stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın, kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için, suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretimi planlıyoruz. Bunu da hayvansal üretimin en temel girdisi kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, mera varlığımızı ve yapılarını, pazarlama imkanlarını dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, sözleşmeli üretim modelini de yaygınlaştırıyoruz” diye konuştu.
AŞILANAN KUZU VE OĞLAĞA DA DESTEK VERİLECEK
Hayvancılık işletmelerinin ekonomik açıdan güçlü, dirençli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla etkin bir destekleme modeline geçtiklerine dikkati çeken Yumaklı, “Burada da desteklemelerimizi ‘temel’, ‘yönlendirici’ ve ‘verimlilik’ odaklı başlıkları altında üçe ayırdık. Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Yumaklı, mevcut desteklemelerde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar olduğunu anımsatarak, yeni desteklemelerde bu sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese, ürettiği kadar destek verileceğini dile getirdi. Yumaklı, “Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak, en az iki kat destek almış olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Kırsalda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurgulayan Yumaklı, ilk defa genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ilave destek verdiklerini söyledi. Yumaklı, suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü, ari işletme gibi verimliliği artırıcı destekleri çoğaltarak devam edeceklerini bildirdi.
KIRSALDA KADINLARA DESTEK YAKLAŞIK 4 KAT ARTTI
Yumaklı, yeni destekleme modeline ilişkin bir örnek vererek, şunları kaydetti:
“Mesela sahibi kadın olan bir aile işletmesi düşünelim. Tüm şartları yerine getirdiğinde, buzağı başına mevcut modelde 2 bin 68 lira destek alırken yeni sistemde, ilave verdiğimiz aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5 bin 200 lira alacak. Yani 2,5 kat fazla destek alacak. Eğer bu işletme, ari işletme olursa ilave destek vereceğiz ve bu rakam buzağı başına 7 bin 900 liraya kadar çıkabilecek. Böylece desteği yaklaşık 4 kat artmış olacak. Diğer taraftan besici aile işletmesi, besilik olarak 20 buzağısını kesime kadar beslerse ve bu verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına ilave olarak 4 bin 500 liraya kadar destek alabilecek.”
IPARD desteklerini 42 ilden 81 ile yaygınlaştırdıklarını ve faydalanıcı sayısını artırdıklarını hatırlatan Yumaklı, krediler konusunda Ziraat Bankası ile ortak bir adım attıklarını ve sübvansiyonlu kredilerde, kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim oranları uyguladıklarını anlattı. Yumaklı, hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limitini 60 milyon liraya, ari işletmelerde 80 milyon liraya çıkardıkları bilgisini verdi.
Yumaklı, hayvancılıkta üzerine eğildikleri bir diğer önemli konunun ise hastalıklar olduğunu belirterek, “Bu konuda da desteklemelerimizi yönlendirici bir enstrüman olarak kullanacağız. Hastalıklardan ari işletme sayısının artması hayvancılığımız için büyük önem arz ediyor. Bunun temel iki sebebi, ekonomik kayıpları engellemek ve sürünün büyümesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek. Bu kapsamda hastalıktan ari işletmelere ilave destek vereceğimizi söylemiştim. Ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklemelerinde ari işletmeleri önceliklendiriyoruz. Hastalıktan ari işletmelerden, ülkenin ihtiyacı olan genetik kapasitesi yüksek anaç hayvan üretimini sağlamış olacağız” dedi.
Bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşı uygulamasını da yaygınlaştırdıklarına işaret eden Yumaklı, şunları söyledi:
“Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık vererek gerekli aşı desteğini Bakanlık olarak biz sağlayacağız. Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla ülke genelindeki tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun-keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun-keçi vebası aşısı yapılacak. Bahsettiğim tüm bu aşıların ücretlerini Bakanlık olarak biz karşılayacağız.”
VETERİNER YOL KONTROL VE DENETİM İSTASYONLARI AÇILACAK
Yumaklı, hayvan hareketliliğinin kontrolü amacıyla Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açacaklarını ifade ederek, “Buradaki amacımız, hastalıklı hayvanın başka bir bölgeye giderek hastalığın yayılmasını engellemek. Ayrıca bu istasyonlarda yapılan kontrollerle hastalığa yerinde ve erken müdahale etmek. 7 gün 24 saat görev yapacak bu istasyonlardan ilkini Erzurum’da açtık. Önümüzdeki günlerde ikincisini Elazığ’da açıyoruz. Yıl sonunda bu sayıyı 7’ye çıkartacağız” diye konuştu.
Bakanlığa ait Pendik Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğünde yeni bir ulusal aşı üretim tesisi kurduklarını aktaran Yumaklı, şöyle devam etti:
“Burada daha modern ve teknolojik imkanlarla yüksek kapasiteli aşı üretimleri gerçekleştireceğiz. Ayrıca Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezini de oluşturuyoruz. Burada da her türlü ilaç, aşı ve tıbbi malzemenin testlerini yapacağız. Buzağı ve kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla her ilçede eğitimler düzenliyoruz. Bu yıl ve gelecek yıl içinde 100 bin yetiştiriciye yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapacağız. Ayrıca hayvan hastalıklarından korunmak amacıyla kullanılan aşıların ve ilaçların üretimden uygulama aşamasına kadar geçen süreçte, soğuk zincir izleme sistemini bu yılın ilk yarısında kuruyoruz.”
ANAÇ HAYVANIN ARTIRILMASI AMACIYLA DİŞİ BUZAĞILARA İLAVE DESTEK
Yumaklı, yol haritalarının önemli başlıklarından birinin de anaç hayvan üretiminin artırılması olduğuna dikkati çekerek, yetiştiricilerin ihtiyaç duyduğu anaç hayvanları kendi işletmelerinden karşılayacak şekilde planlama yaptıklarını bildirdi.
Bu kapsamda, hastalıktan ari işletmelerde cinsiyeti belirli sperma kullanımını teşvik ettiklerine işaret eden Yumaklı, “Anaç hayvan sayısının artırılması amacıyla dişi buzağılara ilave destek veriyoruz” ifadesini kullandı.
Yumaklı, diğer önemli adımlarının TİGEM ve Et Süt Kurumu işbirliğinde hayata geçirecekleri yeni bir proje olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
“Yerli üreticimizi güçlendirmek parolasıyla yola çıktığımız bu projede, TİGEM Damızlık Merkezleri olacak. Et Süt Kurumunun da desteğiyle sayıları artacak damızlıklar aile işletmelerine uygun maliyetle dağıtılacak. Böylece yerli üreticimizin damızlık ihtiyacını kamu güvencesiyle karşılamış olacağız.”
En yaygın sütçü ırk olan “siyah alaca” ırkında yaklaşık 22 bin hayvanı verimlilik durumlarını genetik olarak ortaya koyarak referans popülasyonu oluşturduklarını belirten Bakan Yumaklı, “Bu sayıyı her geçen yıl artırıyoruz. 2024 yılında artık bu ırktan doğan buzağılarda genetik yapısına bakarak, damızlık değerini belirlemeye başladık. Bu testi yaptıran yetiştiricilerimizin test maliyetini bakanlık olarak biz karşılıyoruz” dedi.
Yumaklı, bu yıl Türkiye’de sayısı en fazla ikinci ırk olan “simental”de de genetik testlerle damızlık değerini belirlemeye başlayacakları bilgisini vererek, “Her iki ırk için bu hizmeti yetiştiricimizin hizmetine sunuyoruz. Bu testin yaygınlaşması amacıyla Genomik Test Merkezini haziran ayında Ankara’da açmış olacağız. Genomik seleksiyon ve embriyo transferi yöntemiyle yüksek genetik kapasiteli üretim boğalarını Ocak 2025’te üretmeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kümes hayvanları, arıcılık ve diğer bazı alanlarda üzerinde çalıştıkları yeni uygulamaları da zaman içinde paylaşacaklarını vurgulayan Yumaklı, birçoğuna başladıkları, kalanının da yakın bir zamanda hayata geçeceği bu ve diğer projelerle hayvancılığın daha ileri noktaya ulaşmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Kuraklıktan etkilenen Somalililere hayvancılık sigortası umut oldu
Somali, Doğu Afrika’da milyonlarca insanı aç bırakan son kırk yılın en kötü kuraklığının etkisinden yeni yeni çıkmaya başlıyor.
AFP’ye konuşan çiftçi Abdikarin Abdille, 2020’den beri düzinelerce keçiyi kaybettiğini söyleyerek, “Biz hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Eğer hayvan kuraklık zamanlarında olduğu gibi zayıf düşerse hayvanı sağamazsınız bile. Çünkü beslenecek hiçbir şeyi yoktur” dedi.
Kuraklık binlerce Somaliliyi kıtlığın eşiğine getirdi ve çobanları özellikle ekonomik yıkıma karşı savunmasız bıraktı. Hayvan sürülerini yok etti, aileleri yaşam tarzlarından vazgeçmeye ve şehir merkezlerine göç etmeye zorladı.
Somali’nin başkentinde maske ve şapka yasağı
Somali’nin başkentinde maske ve şapka yasağı
Haberi Görüntüle
İKLİM FELAKETİ KAYNAKLI KAYIPLAR TELAFİ EDİLECEK
Yakın zamanda başlatılan Dünya Bankası destekli bir proje olan Endekse Dayalı Hayvancılık Sigortası (IBLI), çobanların iklim felaketleri nedeniyle hayvanlarını kaybetmeleri durumunda ödeme sunarak toplumu kuraklığın etkilerine karşı korumayı amaçlıyor.
Proje kapsamında katılımcılar sürülerinin büyüklüğüyle orantılı bir katkı karşılığında tazminat alıyor.
Abdille, Ağustos 2022’den bu yana programa kaydolan 40 bin Somalili arasında yer alıyor ve 50 dolar ödeme aldı.
Abdille, “Bu para bizim ve hayvanların hayatlarını sürdürmek için faydalı olacak çünkü kuraklık sırasında hayvanlarımızı kurtarmak için bitki örtüsü ve su satın almayı başaracağız” dedi.
Projenin destekçilerinden biri olan Salaam Somali Bank’ın iletişim direktörü Muusa Ali Mahamad, “Ülkede Somalili çobanlara fayda sağlayan böyle bir program ilk kez uygulanıyor” dedi.