26.02.2024 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

TAHIL AMBARI'NDA YAĞIŞLAR REKOLTE UMUTLARINI ARTIRDI

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda şubat ayına kadar yağışların düşük olması kuraklığa kapı aralarken, zaman zaman etkili olan yağışlar rekolte umutlarını artırdı. Yağışların rekolte artışına olumlu katkı sağlayacağı tahmin edildiğini belirten uzmanlar, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tarlada bazı olumsuzlukları karşı uyarıyor.

Konya Ovası’nda 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Ovada 2023 yılı hububat sezonunda, yağışlar hububat ürünlerinde verim ve kalitenin artmasıyla rekolte yaklaşık 2 milyon tonun üzerinde olarak kayıtlara geçti. Bu yıl yağış periyodik raporlarında ise geçen yıla oranla yağışlarda son 5 ayda geçen yılın aynı aylarına göre yaklaşık yüzde 50 yağışta artış yaşandı. Son günlerde zaman zaman etkili olan yağmur yağışı çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

IĞDIR HAYVAN PAZARI YENİDEN KULLANIMA AÇILDI

Çift tırnaklı hayvanlarda görülen viral bir enfeksiyon çeşidi olan şap hastalığından dolayı 1 aydır karantinada olan Iğdır Canlı Hayvan Borsası, düzenlenen programla yeniden kullanıma açıldı.

Iğdır’da önemli bir gelir kaynağı olan hayvancılık şehirde görülen şap hastalığından dolayı Hayvan Borsası’nın kapatılması ile bir aydır zor günler yaşıyordu. Hastalıktan dolayı Ocak ayında kullanıma kapatılan Hayvan Borsası’nın yeniden hizmete açılması için çalışma başlatıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince yürütülen aşı ve dezenfeksiyon çalışmalarıyla salgın durduruldu. Vatandaşların dört gözle açılışını beklediği Hayvan Borsası bugün Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ercan Turan, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, üreticiler ve ilgililerin katılımıyla yeniden kullanıma açıldı. Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ercan Turan, duaların ardından pazarın açılışı yaparak çiftçilerin sorunlarını dinledi. Vali Turan, hayvan üreticileri bire bir pazarlık yaparken hayvan alım-satımlarında anlaşamayan üreticiler arasında da pazarlık yaptı. Vali Turan, daha sonra kahvehanede çiftçilerle görüşüp sohbet etti.

UZMANINDAN ÇİFTÇİLERE SERTİFİKALI TOHUM UYARISI

Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, çiftçileri kalite ve verim kaybı yaşamamaları için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenmemiş tohum kullanmaları konusunda uyardı.

Sertifikalı tohumun çiftçinin verimini arttırdığını söyleyen Yılmaz, üreticilerin verim ve kaliteli ürün elde etmesi için dikkat edilmesi gerekenlere değindi. Yılmaz, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenmemiş, hiçbir kontrolden geçmemiş ve tohumluk vasfı taşımayan ürünler, çiftçilerimize tohum adı altında satılıyor. Çimlenme garantisi olmayan, içerisinde başta yabancı ot tohumları olmak üzere farklı tür ve çeşit tohumlar bulunan, doğru ilaçlarla ilaçlanmadığı için hastalık ve zararlılara karşı dayanıksız, tohum denmeyecek özellikteki bu sözde tohumlar ekiliyor. Sonuçta üretici hem verim ve hem de özellikle kalite yönünden büyük kayıplar yaşıyor, ülke ekonomisi zarara uğruyor” dedi.

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR’DEN SINDIRGI’YA 16 BİN CEVİZ VE BADEM FİDANI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Sındırgı Belediyesi iş birliğiyle İlçe Tarım Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen törende, sisteme kayıt yaptıran çiftçilere 16 bin ceviz ve badem fidanı dağıtıldı.

1 dönüm ile 10 dönüm arazisi olan ve ilçe tarım müdürlüğüne belgeleri ile birlikte başvuran 114 kişiye yüzde yüz hibe destekli ceviz ve badem fidanı dağıtıldı. Ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen yerlerden biri olan Sındırgı ilçesi coğrafi şartlar olarak da ceviz yetiştiriciliğine en uygun yerlerden birisi. Kaliteli ceviz ve badem üretimini arttırmak adına gerçekleşen projeden çiftçilerde oldukça memnun.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TATLI MISIR TOHUM ÜRETİCİSİ

Türkiye’nin en büyük tatlı mısır tohum üreticisi MAY Tohum, tatlı mısır tohum işinde dünya çapında en büyük 10 şirketten biri olarak çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Uluslararası pazarlardaki iş birliklerini ve ihracatını arttırmak amacıyla 7-9 Şubat tarihlerinde Almanya/Berlin’de gerçekleştirilen dünyanın en büyük meyve ve sebze fuarı Fruit Logistica’ya katılan MAY Tohum, farklı ülkelerden gelen birçok gıda sanayi profesyonelini, tohum satıcılarını ve tatlı mısır üreticilerini standında ağırladı. FruitLogistica’ya bu yıl ikinci kez katıldıklarını söyleyen MAY Tohum’un Yurtdışı Tatlı Mısır Ürün Müdürü Yasemin Yalım fuarın oldukça başarılı geçtiğini belirtti. 94 ülkeden fuar katılımcısının bulunduğu fuara 140’ın üzerindeki ülkeden gıda sanayi yetkililerinin, tarımsal üretim ve ticaretiyle ilgilenen profesyonel ziyaretçinin geldiğini belirten Yasemin Yalım, fuar süresince mevcut ve yeni potansiyel müşterileriyle verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

BUĞDAYDA DÖNÜME 700 KİLO VERİM BEKLENİYOR

Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayan Adana’da buğday bu sene 1 milyon 330 bin dönüm alanda ekildi ve tarlada büyümeye devam ediyor. İlk ekildiği dönemlerde kentte yağan yağışlar buğdaya can suyu olurken şu anda havaların da sıcak gitmesi buğdayın veriminin artmasını sağlıyor. Bu sene verimin dönüm başına ortalama 500-700 kilogram arasında olması bekleniyor.

Geçen sene dönüm başına ortalama 350 ile 500 kilogram arasında verim alınan buğdaydan bu sene çiftçiler mart ayına kadar bir don yaşanmaz ise 500-700 kilogram arasında ürün bekliyor. Kentte yetiştirilen buğdayların mayıs ayının ortasında kıyı kesiminden ovaya doğru hasadı planlanıyor.

Main Menu