TARIMSAL SULAMANIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ TEHLİKEDE!
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki aşırı yeraltı suyu kullanımı çevresel bir tehdit oluştururken, tarımsal üretimdeki yüksek payıyla dikkat çekiyor. Elektrikli motopomplarla yapılan arazi sulamaları, yıllık 7,25 milyar kWh elektrik tüketimiyle yeraltı sularının hızla tükenmesine yol açıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarımsal sulama faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki yapımı tamamlanan sulama kanalları bu yıl işletmeye açılırsa, toplam 149.000 hektar alan yeraltı suyu kullanmadan sulanabilecek ve 1,5 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanarak ekonomiye 3,8 milyar TL katkıda bulunabilecektir. DSİ tarafından yapılan kanalların bu yıl sulamaya açılması büyük önem arz etmektedir.” dedi.
ÇİFTÇİLERE 100 TON GÜBRE DAĞITILDI
Denizli Merkezefendi Belediyesi, Kırsal Kalkınma Eylem Planı doğrultusunda çiftçilere 100 ton gübre desteği sağladı. Çiftçiler Kumkısık Mahallesi’nde düzenlenen programda gübrelerini teslim aldılar.
Daha önce üreticilere bir çok kez; fide, küçükbaş hayvan ve yem desteğinde bulunan Merkezefendi Belediyesi bu kez de çiftçilere 100 ton gübre desteğinde bulundu. Merkezefendi Belediyesi’nden ilçe sınırları içerisinde arpa ve buğday üretimi yapan ‘ÇKS’ belgesine sahip çiftçilere, 30 dekara kadar her üç dekar başına bir çuval gübre desteği sağlandı.
ÇİFTÇİLERİN ZORLU GÜBRE ATMA MESAİSİ BAŞLADI
Türkiye’de tarımsal üretimde önemli yere sahip olan sınır kent Kilis’te, kuraklık riski etkili olan yağışlarla ortadan kalkarken, yüzü gülen çiftçinin yüksek rekolte beklentisi ve yoğun mesaisi de başladı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan tarımla uğraşan Kilisli çiftçilerin ekinlere üst gübresi atma mesaisi başladı. Yağışlı geçen kış mevsiminin ardından çiftçiler, tarlalarını sürmek, tohum ekimi ve gübre atmak için tarlaların yolunu tuttu. Satın aldıkları tohum gübrelerini mibzere yükleyen çiftçiler, günün erken saatlerinde tarlaların yolunu tutup traktöre yükledikleri tohum ve gübreyi toprakla buluşturuyor.
GIDA İHRACATINDA HEDEF 40 MİLYAR DOLAR
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılında 31 milyar dolara ulaşan gıda ürünleri ihracatını 35-40 milyar dolara çıkarmak için çalıştıklarını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yaylalar Aydınlansın, Hayvancılık Canlansın, Sütün Kalitesi Artsın Projesi” kapsamında Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen güneş enerji paneli dağıtım törenine katıldı. Bakan Yumaklı, göçer hayvancılık yapan üreticilere güneş enerji panellerini teslim etti. Ülkenin verimli topraklarını işleyen fedakar üreticileri desteklemek için projeler geliştirildiğini belirten Bakan Yumaklı, “2023 yılında 31 milyar dolara ulaşan gıda ürünleri ihracatımızı 35-40 milyar dolara çıkarmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.