08.02.2024 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

BAŞIBOZUK KOOPERATİFÇİLİK DÖNEMİ BİTTİ

Köy-Koop Denizli Birlik Başkanı Mehmet Varol, 2023 yılında kooperatifçilikte yapılan değişikliklere dikkat çekerek; “Başıbozuk kooperatifçilik dönemi bitti” dedi.

“Bununla birlikte denetleme ve yönetim kurulu üyelerine yükümlülükler getirildi. Bu değişiklikler ortakların lehinedir. Sözleşmeli Üretim Tarım Kanunu ile ürünü sigortalama da gündeme geldi. Şu an yadırgadığımız ama gelecekte önümüzü açacak çok güzel gelişmeler oldu. Bizde sigortalama alışkanlığı çok fazla yoktu. Daha önceki yıllarda üzüm yetiştirilen Çal, Güney veya elma yetiştirilen Çivril ya da Honaz bölgesinde sigortalama yapılıyordu ama çok yaygın değildi. Bunun bir çatı altında toplandığı tarım sigortaları adına TARSİM denildi. Böyle olunca bir havuz oluşturuldu ve şu an sözleşmeli üretiminin tamamında tüm ürünler sigortalı olacak. Örneğin süt satışlarında hayvanların TARSİM’e sigorta ettirilmeleri zorunlu oldu. Bakanlığımız yaptırmayanlara ise destekleme ödemiyor. Biz bu konuyu üst düzey bürokratlarımız ile çalıştık. Yani şu anda bütün alanlarda sigortalama zorunlu hale getirildi.” dedi.

HEM ÜRETİCİ RAHATSIZ HEM DE TÜCCAR

Giresun’da serbest piyasada 120 TL’nin üzerine çıkan fındık fiyatı yeniden düşüşe geçerek 117 TL’ye geriledi. Fındık fiyatının bu sezon yerinde durmadığına dikkat çekilerek alıcının da satıcının da bu durumdan memnun olmadığı belirtildi.

Yeni sezonda rekoltenin önümüzdeki haftalarda karanfil durumlarına göre tahmin edilebileceğini de kaydeden Ergün, “Şimdiye kadar fındık için olumlu bir hava olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bu günlerde biraz havalar soğumaya başladı bu da fındık için biraz iyi demektir. İki, üç hafta içerisinde fındıkta karanfil açmaya başlayacaktır o zaman yeni sezon rekoltesiyle ilgili bir tahmin söylemek mümkün olacaktır” diye konuştu.

dı.

ANZER BALI'NA YURT DIŞINDAN TALEP ÇOK FAZLA

Coğrafi işaret alarak tescillenen Anzer Balı, Türkiye’de olduğu gibi yurt dışından da yoğun talep görüyor.

Anzer Balı’nın hastalar için birer şifa kaynağı olduğunu ifade eden Fatih Alparslan Deniz, “Anzer Balı satışlarımız devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi’nden ballarımız yaklaşık 1 ay önce gelmişti. Dolumları Tarım İl Müdürlüğü, Rize Arıcılar Birliği tarafından yapıldı. Anzer Ballarımızın coğrafi işaret tescili ile dolumları yapıldı. Yurt dışından güzel bir talep var. Yurt içinden de taleplerimiz var. Bu yıl Anzer Balı’nın kilogram fiyatı 2 bin 500 TL. Mart ayında fiyatta bir artış olacak. Yeni fiyat listesi kooperatiflerimiz tarafından belirlenecek. Vatandaşımızın Anzer Balı’na talebi güzel. Zaten şu anda salgın hastalıklar var. Zaten Anzer Balı başlı başına bir şifa kaynağı. Halkımızın bildiği üzere Anzer Balı, 4 bin 500 çiçekten oluşmaktadır. Zaten bal başlı başına bir şifa kaynağıdır. Anzer Yaylası florya çeşidinden ötürü Anzer Balı şifadır” ifadelerini kullandı.

ÇAYKUR İŞÇİLERİ KADRO İSTİYOR

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) bünyesinde çalışan mevsimlik işçiler, genel müdürlük binası önünde toplanarak kadro talep etti. Kendilerini 6 ay çalışıp 6 ay kış uykusuna yatan ayılar gibi hissettiklerini belirten işçiler, “Kadro hakkımız, söke söke alırız” sloganları attı.

Genel müdürlük binası önünde soğuk havada toplanan işçiler, kendilerini 6 ay çalışıp 6 ay kış uykusuna yatan ayılar gibi hissettiklerini söyledi. İşçiler “Kadro hakkımız, söke söke alırız” sloganları attılar. Çalıştıkları 6 ayın dışında çalışma haklarının askıya alındığını ifade eden işçiler, işverenlerin kendilerine “3-4 aylığına sizi çalıştırmayız” dediklerini, buradan doğan mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söylediler.

Main Menu