05.02.2024 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

KÜRESEL ISINMA TARIMI TEHDİT EDİYOR

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kartal, küresel ısınmayla birlikte ciddi boyutta mevsim kaymalarının olduğunu belirtti. Küresel ısınma dünya genelinde kimi yerlerde kuraklığa sebep olurken, kimi yerlerde ise sel ve taşkınlara yol açıyor. Meydana gelen iklim değişikliği ile birlikte okyanus ve deniz suları ısınıyor.

Küresel ısınmayla birlikte canlıların dağılımında da değişiklikler yaşandığını ifade eden Kartal, “Küresel ısınmanın en önemli etkilerinden biri de canlıların dağılımında değişiklikler yaşanmasıdır. Çünkü biliyoruz ki suların karakterinde özellikle tatlılık ve tuzluluklarının yanında su sıcaklıkları da canlıların optimum yaşama seviyelerini etkilemektedir. Bu yüzden küresel ısınmanın etkisiyle birlikte suların ısınmasıyla su seviyelerindeki sıcaklık değişimleri, bazı yerlerde görülmeyen canlı türlerinin artık görülmesine sebep olmaktadır. Özellikle son dönemlerde haberlerde çıkan balon balıklarını konuşacak olursak, tabii ki yaşam alanlarının genişlediği söylenmekte. Çünkü buzlarda erimelerin meydana gelmesi ve su sıcaklıklarının artması başka yerdeki canlı türlerinin farklı yerlerde de görülmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden deniz içerisindeki canlıların yayılışında olduğu gibi deniz dışındaki canlıların yayılışında da küresel ısınmanın etkileri vardır” dedi.

 

TARIM ALANLARI SON 30 YILDA YÜZDE 13 AZALDI

Türkiye, son 30 yılda tarım arazilerinin yüzde 13’ünü kaybetti. Üretimden vazgeçen çiftçiler ise sera ve tarlalarını müteahhitlere vererek depo ve daire yaptırıp kira geliriyle geçinmeyi tercih ediyor.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, 20 bin 177 kilometre karelik yüz ölçüme sahip kent, 10,8 milyar liralık gelirle bitkisel üretimde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.

Arazi alanı açısı Türkiye’deki arazi varlığının yüzde 2,78’ini elinde bulunduran Antalya’nın tarım alanı 360 bin 245 hektardır. 180 bin 587 hektarlık alanda tarla bitkileri üretilirken, genel tarım verimliliğine göre yüzde 50’nin üzerinde olduğu kaydedildi.

ÇİFTÇİLER BU KEZ FRANSA VE BELÇİKADA EYLEM YAPTI

Avrupa’nın birçok ülkesinde çiftçiler eylemlerine devam ediyor. Fransa’da hükümetin tarım politikalarına ve çevre düzenlemelerine tepki gösteren çiftçiler, hükümetin üzerindeki baskıyı artırarak taleplerinin gerçekleştirilmesi için başkent Paris çevresindeki otoyolları kapatıp, abluka altına aldı. Çiftçiler, traktörlerle Paris çevresindeki A10, A13, A4 ve A6 otoyollarının aralarında bulunduğu 8 noktada yolları kapatırken, bazı yollara ise saman balyaları ile barikat kurdu. Çiftçiler, traktörlerinin üzerine “Öfkeli çiftçi”, “Gençken hayalini kurardım, bugün ise ölüyorum”, “Sessiz ölmeyeceğiz” yazılı pankartlar astı. Protestoya destek veren bir çiftçi, “Bu çiftçilik için son savaş. Bu bir hayatta kalma meselesi” dedi.

Hükümet, çiftçilerin protestosu nedeniyle 15 bin polis ve jandarma görevlendirdi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, güvenlik güçlerine protesto karşısında itidalli olmaları çağrısında bulunarak, çiftçileri ise stratejik noktalara müdahale etmemeleri konusunda uyardı. Darmanin, “Hükümet binalarının, vergi dairelerinin, süpermarketlerin zarar görmesine veya yabancı ürünleri taşıyan kamyonların durdurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

578 PROJEYE 2,2 MİLYAR TL DESTEK VERİLDİ

Elazığ’da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından bir yılda 102 projeye 130,6 milyon lira hibe desteği verilirken son 10 yılda ise 578 projeye 2,2 milyar lira destek verildiği bildirildi.

TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü tarafından 2023 yılı değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, 2023 başta olmak üzere son 10 yılda yapılan yatırım ve hibeler hakkında bilgi verdi. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda 16 sektördeki yatırımlara yüzde 50 ve 70 arasında hibe verdiklerini aktaran Yılmaz, bu çerçevede 2023 yılı içerisinde 102 projeye 130,6 milyon lira hibe desteği verdiklerini söyledi. En fazla hibe desteği veren 3’üncü il olduklarını vurgulayan Yılmaz, 10 yıl içerisinde ise 578 projeye güncel kur ile birlikte 2,2 milyar lira hibe verdiklerini ve kente 4,2 milyar lira yatırım kazandırıldığını ifade etti.

Main Menu