11.01.2024 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan tarımsal işletmelere destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretiminde kalite ve verimliliğin artırılmasına yönelik hibe ve desteklerin ülke genelinde sürdürürken yerel işletmelerin geliştirilmesi için de desteklerin bulunduğunu belirtilerek geçen yıl yöresel hayvancılık işletmelerine 14 proje karşılığında 6 milyon 225 bin lira destek sağlandığını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, tarımsal üretiminde kalite ve verimliliğin artırılmasına yönelik hibe ve desteklemeler ülke genelinde sürdürülürken yerel işletmelerin geliştirilmesi için de desteklemelerde bulunuluyor.

Bakanlığa bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), hayvancılık işletmelerinin altyapısının geliştirilmesi, kapasite ve verimliliklerinin artırılması, daha hijyenik şartlarda üretim yapılarak kaliteli ürün elde edilmesi, daha iyi gen kaynağına sahip sürü oluşturulması amacıyla aile işletmelerinin projelerini destekliyor.

İl tarım ve orman müdürlükleri vasıtasıyla gelen projeler HAYGEM tarafından değerlendiriliyor. Bu kapsamda geçen yıl Balıkesir, Tekirdağ, Aydın, İzmir, Çanakkale, Edirne, Uşak, Samsun, Kastamonu, Afyonkarahisar, Ağrı ve Erzincan’dan 14 yöresel proje değerlendirilerek, toplam 6 milyon 225 bin liralık hibe desteği sağlanması uygun bulundu.

SÜT HİJYENİ PROJELERİ

Süt hijyeni konusunda, il müdürlüklerince ulaştırılan projelerden Balıkesir’de “Sağım Hijyeni ve Kaliteli Çiğ Süt Üretimi Projesi” bütçesine 386 bin 370 lira, Tekirdağ’da “Süt Sağım Hijyeni Projesi” bütçesine 300 bin lira, Aydın’da “Küçük Aile İşletmelerinde Sağım Hijyeni Eğitimi Projesi” bütçesine 494 bin lira, İzmir’de “Süt Sığırı İşletmelerinde Süt ve Sağım Hijyeninin Artırılması Projesi” bütçesine 428 bin lira, Çanakkale’de “Süt Hijyeni ve Meme Sağlığı Projesi” bütçesine 450 bin lira, Edirne’de “Süt ve Sağım Hijyeni Projesi” bütçesine 143 bin 845 lira ve Balıkesir’de “Mandalarda Sağım Hijyeni ve Kaliteli Çiğ Süt Üretimi Projesi” bütçesine 229 bin 528 lira destek verildi.

Yetiştiricilere çiftlik koşulları, sağım sırasında personelin hijyeni, memenin sağım öncesi ve sonrası temizliği, bakımı, sağım makinelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu, sağılmış sütün toplama merkezlerine hızlı ulaştırılması, bu merkezlerin ürünü uygun sıcaklıkta muhafaza etmeleri ve sütün uygun nakil araçlarıyla işletmelere ulaştırılması gibi konularda eğitimler verilecek.

DİĞER PROJELER

Diğer projelere ilişkin yapılan değerlendirmeler kapsamında da Uşak’taki “Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler Projesi”ne 320 bin lira, Samsun’un Bafra ilçesindeki “Sarpın Köyü Arı Yetiştiricilerinin Kalkındırılması Projesi'”ne 400 bin lira, Kastamonu’daki “Arıcıların Ana Arı İhtiyacının İşletmede Üretilmesi Projesi”ne 564 bin 622 lira ve “Anadolu Merinosunun Yaygınlaştırılması Projesi”‘ne 825 bin lira, Afyonkarahisar’daki “Damızlık Büyükbaş Hayvanlarda Verimliliği Artırma (Kızgınlık Tespiti) Projesi”ne 640 bin lira, Ağrı’daki “Arılar Yaşasın Hayat Yeşersin Projesi”ne 684 bin lira ve Erzincan’daki “Damızlık Büyükbaş Hayvancılık Mastitis Tespit Projesi”ne 360 bin lira destek sağlandı.

Resmi Gazete'de bugün (11 Ocak 2024 Resmi Gazete kararları)

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

YÖNETMELİKLER

– Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

– Selçuk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

TEBLİĞ

– Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

İLÂN BÖLÜMÜ

a – Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları
b – Çeşitli İlânlar

– T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri

Tarım Bakanı Yumaklı: Yapay ete izin vermeyiz

Bakan Yumaklı ‘Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu’ toplantısında yapay et tartışmalarına açıklık getirdi. Zaman zaman ‘Tarım Bakanlığı yapay ete izin verdi’ iddialarının ortaya atıldığını belirten Yumaklı, “Yapay et bakanlığımızın hiçbir zaman gündeminde olmamıştır, olmayacaktır. Yapay et üretimine izin verilmesi söz konusu değil. Bu konuda herhangi mevzuat çalışması yoktur, olmayacaktır. Ülkemiz hayvancılığını geliştirmek için çalışıyoruz. Benzer şekilde ‘bakanlığın gıdalarda böcek ununa izin verdiği’ iddiası var. Böyle bir izin söz konusu değildir. Vatandaşlarımız müsterih olsun” dedi.

 

Tarım Bakanı Yumaklı: Yapay ete izin vermeyiz

Bir ilde daha mazot gübre desteği icmalleri askıya çıktı!

Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2023 yılı mazot ve gübre desteklemesi askı icmallerinin askıya çıkarıldığını duyurdu.

Tarım İl Müdürlüğünden dün yapılan duyuruda mazot gübre desteği askı icmallerinin 10 Ocak’ta askıya çıkarıldığı ve 14 Ocak’a kadar askıda kalacağı belirtildi.

İCMALLERDE HATA VARSA 23 OCAK’A KADAR İTİRAZ EDİLEBİLECEK!

Çiftçinin askıya çıkarılan icmalleri mutlaka kontrol etmesi istenen duyuruda, askı icmallerinde hata olması durumunda 23 Ocak’a kadar kayıtlı oldukları il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri istendi.

HUBUBAT BAKLAGİL DANE MISIR FARK ÖDEMESİ VE YEM BİTKİLERİ DESTELEME İCMALLERİ DE ASKIYA ÇIKTI!

Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, mazot gübre destekleme icmallerinin yanında hububat baklagil dane mısır fark ödemesi ve yem bitkileri destekleme icmallerinde askıya çıkarıldığını açıkladı.

Yöresel hayvancılık işletmelerine 6,2 milyon lira destek sağlandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; aile işletmelerinin projeleri, Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından desteklendi. Bu kapsamda; 2023 yılında Balıkesir, Tekirdağ, Aydın, İzmir, Çanakkale, Edirne, Uşak, Samsun, Kastamonu, Afyonkarahisar, Ağrı ve Erzincan’dan 14 yöresel proje değerlendirilerek toplam 6 milyon 225 bin liralık hibe desteği sağlandı.

Main Menu