11.12.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Adana’ya tarımsal alanda en fazla faaliyet yapan il ödülü

 

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü verildi

Adana’ya tarımsal alanda en fazla faaliyet yapan il ödülü
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi Yıllık Çalışma ve Bütçe Çalıştayı Antalya’da gerçekleştiriliyor. Çalıştayda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü verildi.


Çalıştayın açılışında konuşan Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız, projenin Akdeniz Bölgesinde 4, Karadeniz Bölgesinde 4 ilde devam ettiğini ve rakımı 650 metreden yüksek yerlerde yaşayan insanların refah seviyesini yükselttiğini ifade etti.


Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu ise Adana’da 7 ilçede projenin uygulandığını belirterek, “Bu proje kırsalda hayatlara olumlu dokunuşlar yapıyor. Bizim paydaşlarımızdan aldığımız geri dönüşler çok olumlu. Bu projenin faaliyetlerini başarı ile yürüten personelimizi kutluyorum. 2024 yılında da bizden beklentisi olan insanların hayatlarına dokunmaya devam edeceğiz” dedi.


Çalıştayın ilk gününde Adana 8 il içinde 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü almaya layık görüldü. Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız Adana ekibinin başarısı adına Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu’na plaket takdim etti.

 

Adana’ya tarımsal alanda en fazla faaliyet yapan il ödülü

Tarım Fuarı'nda 100 bin fidan dağıtıldı

 

Tarım Fuarı'nda 100 bin fidan dağıtıldı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarında vatandaşlara 100 bin adet çam fidanı dağıtıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Fuarların bölgedeki vatandaşlara kolaylıklar sağladığını söyledi.

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Her yıl farklı konseple düzenlenen fuarda bu yıl 100 bin çam fidanı dağıtıldı.

 

9. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarında tarım aletlerinin yanına sıra traktör, ekipman ve peyzaj çalışmaları yer alıyor. Son teknoloji tarım aletlerinin sergilendiği fuara yaklaşık 300 firma katılım sağladı.

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, 9. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarında stant açan firmaları ziyaret etti. Stantları tek tek gezen Başkan Beyazgül, firma yetkilileriyle görüştü.

 

Başkan Beyazgül, daha sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 100 bin fidan dağıtım törenine katıldı. Başkan Beyazgül, fuarı gezmeye gelen vatandaşlara çam fidesi hediye etti.

 

Şanlıurfa’da düzenlenen fuar da vatandaşlara ücretsiz 100 bin adet fidan dağıtımı yaptıklarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘’ 9. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı birçok yenilikleri teşhir etmiş bulunmaktadır. Fuar Şanlıurfa’mız için çok önemlidir. Tarımda birçok yenilik, gelişme ve birçok çeşidi bu fuarların stantlarında bulabilirsiniz. Daha fazla üretim, daha fazla ucuz ve kaliteli üretim anlamına geliyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımıza ücretsiz 100 bin fidan dağıtımı gerçekleştirdik’’ diye konuştu.

 

ABD'de tarım dışı istihdam kasımda beklentiyi aştı

ABD'de tarım dışı istihdam kasımda beklentiyi aştı

Piyasaların merakla beklediği tarım dışı istihdam verisi açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam kasım ayında 199 bin artış gösterdi. Beklenti artışın 180 bin olması yönündeydi.

Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye geriledi. İşsizliğin kasımda sabit kalması bekleniyordu.

Enflasyonun önemli bir göstergesi olan ortalama saatlik kazançlar kasımda yüzde 0,4, yıllık bazda 4 arttı. Aylık artış yüzde 0,3′lük tahminin biraz üzerinde, yıllık bazda beklentilere paralel gerçekleşti.

Ülkedeki işsiz sayısı, kasımda 215 bin kişi azalarak 6 milyon 291 bine geriledi. İş gücüne katılım oranı bu dönemde 0,1 puan artışla yüzde 62,8’e çıktı.

Kasım ayında istihdam, sağlık hizmetleri ve kamu sektörlerinde artış gösterdi. İmalat sektöründe de grevdeki işçilerin işlerine geri dönmesiyle artış kaydedildi. İstihdam, perakende ticaret sektöründe ise azaldı.

Tarım dışı istihdama ilişkin eylül ayı verisinde ise revizyona gidildi. Buna göre, tarım dışı istihdamdaki artış, eylül için 297 binden 262 bine düşürüldü. Tarım dışı istihdamdaki artış, ekim ayı için ise 150 bin olarak korundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemlerini Uygulamaya Alıyor


Abone OlTarım ve Orman Bakanlığı, taşkınların yol açabileceği muhtemel hasarların minimuma indirilmesi amacıyla taşkın tahmini ve erken uyarı sistemlerini peyderpey havzalarda uygulamaya almaya hazırlanıyor. Bakanlık, ülkede taşkın riski bulunan yerleşim yerleri ile tarım arazilerinde zararları en aza indirebilmek için çalışmalar yürütüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taşkınların yol açabileceği muhtemel hasarların minimuma indirilmesi amacıyla taşkın tahmini ve erken uyarı sistemlerini peyderpey havzalarda uygulamaya almaya hazırlanıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlık, ülkede taşkın riski bulunan yerleşim yerleri ile tarım arazilerinde zararları en aza indirebilmek için çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda, taşkın hususunda “kriz yönetimi” yerine “risk yönetimi” modeline geçiş yapılıyor. Bakanlık tarafından ülkedeki taşkın riskinin azaltılması ve yönetilmesi amacıyla havza ölçeğinde taşkın yönetim planları hazırlanıyor.

Söz konusu planların hazırlanmasına 2016’da başlandı. Bu yıl itibarıyla Yeşilırmak, Ceyhan, Seyhan, Büyük Menderes ve Küçük Menderes’in de aralarında olduğu 24 havzada çalışmalar tamamlandı.

Avrupa Birliği IPA-II Programı kapsamında 2021’de Meriç- Ergene Havzası Taşkın Yönetim Planı’nın Hazırlanması Projesi de başlatıldı ve çalışmalar sürüyor.

Taşkın tahmini ve erken uyarı sistemi çalışmaları

Muhtemel taşkının zamanı, yeri ve etkilerini 12 ila 72 saat önceden tahmin ederek, gerekli uyarıların yapılması, böylece can ve mal kayıplarının önlenmesi amacıyla Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi (TATUM) kurulmuştu. 2021-2023 yıllarında yürütülen çalışmalarla modellemede kullanılacak Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) veri setlerinin oluşturulan sisteme entegrasyonu sağlandı.

Seçilen 15 pilot alt havzada, hidrolojik ve hidrodinamik modelleme çalışmalarıyla izleme-değerlendirme ve raporlama çalışmalarının yürütülebileceği internet ara yüzü oluşturuldu.

Pilot projeyle çalışmalarına başlanan Ulusal Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi’nin 2026’ya kadar 6 nehir havzasında yaygınlaştırılması ve 2024-2028 yıllarında 25 nehir havzasında tamamlanması planlanıyor.

Su seviyeleri gözlem istasyonlarıyla takip ediliyor

Ayrıca DSİ tarafından, taşkın ve rüsubat kontrolüne yönelik yürütülen yapısal tedbirlere ek olarak Taşkın Erken Uyarı Sistemi (TEUS) Projesi kapsamında da seviye gözlem istasyonları (SGİ) kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

Bu kapsamda, özellikle yerleşim yerleri içinden geçen, taşkın riski arz eden akarsular üzerinde kurulmaya başlanan ve gerçek zamanlı veri sağlayan SGİ’ler vasıtasıyla akarsu yataklarındaki su seviyeleri takip ediliyor.

SGİ’lerden elde edilen su seviyesi verilerinin, riskli bölgelerdeki vatandaşların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla taşkın uyarılarından sorumlu kurumlara aktarılması planlandı. 2024 sonuna kadar 533, 2026 sonuna kadar ise toplam 723 TEUS istasyonu kurularak, önceden uyarı yapılıp vatandaşların can ve mal güvenliğine gelebilecek hasarlar minimuma indirilecek.

Öte yandan, taşkınların etkilerinin asgari seviyeye düşürülebilmesi, dere yataklarına yapılan müdahalelerin önlenmesi ve taşkın riskinin yapılacak tüm çalışmalarda dikkate alınması amacıyla gerekli mevzuatın hazırlanması için de çalışmalar devam ediyor.

Su yapılarına gelecek akımın tahmini için model oluşturuldu

Akım Tahmin ve Havza Optimizasyon Modeli (ATHOM) sayesinde, barajlarda her gün yenilenen meteorolojik ve hidrolojik tahminlerle özellikle taşkın mevsiminde baraj ve mansap güvenliğini sağlayacak şekilde taşkın riskini azaltan optimum işletme politikalarını oluşturma imkanı getirilecek.

Bu kapsamda, Seyhan Havzası için DSİ tarafından tekli ve ardışık su yapılarına gelecek akımının tahmin edilmesi ve buna bağlı olarak depolama tesislerinin su bütçelerinin hazırlanarak saatlik, günlük, aylık ve yıllık bazda işletilmesini sağlayacak bir model geliştirildi ve kullanıma sunuldu.

DSİ tarafından geliştirilen Taşkın Arıza ve Müdahale Mekansal Bilgi Sistemi (TAMBİS) internet ve mobil uygulama olarak tasarlandı. Revizyon çalışmaları süren uygulama sayesinde vatandaşlar taşkınları ihbar edebilecek. Bunun yanında uygulama üzerinden geçmiş taşkınlar, işletmeye açılmış taşkın kontrol tesisleri ile akarsu yataklarına yapılan müdahaleler gibi bilgilere ulaşılabilecek.

Tarım Bakanlarının yapamadığını Rekabet Kurumu yaptı!

Rekabet Kurumu, artan et fiyatlarına karşılık geçtiğimiz hafta kırmızı et sektörüne yönelik sektör incelemesi başlattığını duyurdu.

Öncelikle şunu belirteyim; bu inceleme ithalatla bitirilmeye çalışılan hayvancılık sektörü için stratejik bir hamle. Öyle bir hamle ki, ithalatı meşrulaştırmak için sürekli kullanılan ‘spekülatör/fırsatçı’ argümanı ‘Bakanların’ elinden alınırken, bu argüman üzerinden bugüne kadar oynanan maksatlı oyun da gözler önüne serildi.

Başlatılan inceleme ile kamuoyu bundan sonra et fiyatları konusunda yapay gündemlerle meşgul edilmeyecek, temel sorunlara odaklanacak. Bundan dolayı Rekabet Kurumu Başkanı sayın Birol Küle başta olmak üzere kurul üyelerini sektör adına başlatılan bu çalışmadan dolayı tebrik ediyorum.

Düşünsenize, et fiyatlarındaki artışlarda bizim önümüze sürekli ne konuyordu; Bugünkü Tarım Bakanı da dahil olmak üzere hepsi ağız birliği etmişçesine ‘spekülatör/fırsatçıları’ suçluyorlardı.

Neymiş efendim; ‘aslında ülkede yeterli hayvan varlığı varmış ama bu spekülatörler/fırsatçılar yok mu, işte onlar ceplerini doldurmak için bilerek et fiyatlarını yükseltiyormuş!’

Hatta öyle ki; hayvancılıkta bugüne kadar yapılan ithalatlar, ‘devlet fırsatçılara göz açtırmayacak, onlara hadleri bildirilecek’ diyerek vatan millet edasıyla yapılıyordu!

Üzülerek ifade edeyim ki, sorunun özünden uzak, yapay gündemlerle kamuoyu sürekli meşgul edilerek ülke hayvancılığına telafisi giderek zorlaşan büyük bir darbe vuruldu!

Maalesef bu ‘oyuna’ sadece bakanlar ve ilgili bürokratlar değil bazı sivil toplum örgütü ve meslek kuruluşları da alet oldu!

İşin en acı tarafı ise sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da bu yönde bilgiler verilerek, birileri koltuğunu korurken, ülke de ithalata mahkum bırakıldı!

Et fiyatlarını artıran yapısal sorunlar hiç konuşturulmadığı gibi, hep üstü örtüldü! Varsa yoksa sürekli ‘spekülatörlere/fırsatçılara’ suç atıldı. Ancak hiçbir zaman bu spekülatörlerin/fırsatçıların kim olduğu da ortaya konmadı!

Spekülatör/fırsatçı iddiası aslında devlet için bir acizlik göstergesiydi. Ancak bu iddiayı ortaya atanlar, hiçbir zaman bu hassasiyeti bile göstermeyerek, Türkiye Cumhuriyeti Devletini aciz durumda göstermekten bile çekinmediler!

Et ve Süt Kurumu’nun son bir yıldır yoğun bir şekilde yaptığı kırmızı et ve canlı hayvan ithalatı haberleri de kamuoyuna; ‘ESK spekülatörlere dur dedi! Fiyatlar aşağıya çekiliyor!’ başlığı ile servis edilmişti.

Yine Tarım Bakanı sayın İbrahim Yumaklı, bir açıklamasında Kahramanmaraş depreminin hemen ardından et fiyatlarının bilinçli bir şekilde yükseltildiğini belirterek, yapılan ithalatı haklı göstermeye çalışmıştı. Hatta Yumaklı, küçük üreticilerin sosyal medyada örgütlenerek fiyatların yükselmesi için hayvanlarını kestirmediklerini iddia etmişti.

Görüleceği üzere eğer küçük üreticiler sosyal medyada örgütlenerek, bu ülkede et fiyatlarını istedikleri gibi yönlendirebiliyorlarsa vay halimize demektir!

Bu bile aslında yapısal bir soruna işaret etmiyor mu? Ama nedense kimse bu tarafla hiç ilgilenmedi!

Hayvancılıkta yaşanan yapısal sorunların ne olduğunu, Bakan ve ilgili bürokratlar çok iyi bilmesine rağmen, nedense yapısal sorunlara çözüm bulmak yerine koltuklarını korumak için kamuoyunu yapay gündemlerle sürekli meşgul etmeleri gerçekten üzüntü verici bir durum.

Geçtiğimiz yıl ESK’nın kasaplık hayvan ithalatına yönelik yaptığı gizli çalışmayı ortaya çıkardığımızda o dönem Bakan olan Vahit Kirişçi’ye, süt hayvanlarının kesilmesinden dolayı ülkede hayvan varlığında ciddi bir azalma olduğu ve acilen kasaplık hayvan ve kırımız et ithalatının yapılmaması durumunda et fiyatlarının kontrol edilemeyecek noktalara ulaşılacağına yönelik raporlar sunulduğunu biliyoruz.

Bu raporu hazırlayan ESK yönetimi halen görevde. Bu rapor doğrultusunda ithalat çalışmasını da o dönem Bakan Yardımcısı olan İbrahim Yumaklı başlatmıştı.

Ancak ne acıdır, hem Bakan hem de ESK yönetimi, geçmişte olduğu gibi yapılan ithalata gerekçe olarak yine yapısal sorunları değil spekülatör/fırsatçıları göstermişlerdi!

Onun için Rekabet Kurumu’nun, öyle sağı solu suçlamadan, nokta atışı bir kararla et fiyatlarının artmasının altında yatan temel sorunların tespit edilmesi için hayvancılık sektörüne yönelik başlattığı inceleme hayati bir önem taşıyor.

Çünkü önce sorunları ortaya çıkarıp, önümüze koyacağız ki ona göre çözüm bulunsun. Yoksa hayvancılık sektöründe bugüne kadar sorunların üstünü örterek, spekülatör/fırsatçılara suçu atarak geldiğimiz nokta belli!

10 ayda yaptığımız ithalatın parasal değeri 1 milyar dolara yaklaşmış durumda!

Dile kolay, 1 milyar dolar! Yazık değil mi bu ülkeye, bu üreticiye!

Aslında ithalata ödenen kaynak, yapısal sorunların neden üstüne gidilmek istenmediğini ve ülkenin ette sürekli ‘spekülatör/fırsatçı’ iddiasıyla oyalandığını bize çok güzel anlatıyor.

Çünkü, hayvancılık ve et ithalatın da büyük rant var ve birileri kesinlikle bu rantın kesilmesini istemiyor!

İşte onun için Rekabet Kurumu Başkanı sayın Birol Küle başta olmak üzere kurul üyelerini aldıkları bu karardan dolayı bir kez daha kutluyorum. Hem bugüne kadar işin asıl sorumlusu olan Bakanların yapamadıklarını yaptıkları için hem de bundan sonra ‘spekülatör/fırsatçı’ argümanını ellerinden aldıkları için.

İnşallah, bu inceleme sonrasında biz artık et fiyatlarında kim oldukları bilinmeyen suçlularla vakit öldürmek yerine temel sorunlara odaklanır ve bu sorunların çözümüne kafa yorarak, ülke hayvancılığını ithalattan kurtarmış oluruz.

Şanlıurfa üretmeye devam ediyor

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Yem Şanlıurfa Şubesi’ni ziyaret etti. Şanlıurfa, tarım ve hayvancılık potansiyeliyle bilinen bir bölge olup, Aksoy’un ziyareti, bu sektördeki önemli bir tesisin durumu hakkında bilgi verdi.


Fabrikanın 13,620 m2 kapalı alan ve 28,500 m2 açık alan olmak üzere toplam 42,120 m2 alana sahip olduğu belirtildi. Bu tesis, taneli ve toz hammadde depolama kapasitesi 33,600 ton, sıvı hammadde depolama kapasitesi 1,200 ton ve mamül yem depolama kapasitesi 1,400 ton’a kadar olan geniş bir depolama kapasitesine sahiptir.

Üretim kapasitesi açısından, fabrikanın yılda 240,000 tonluk bir üretim kapasitesine sahip olduğu bilgisi paylaşıldı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemlerinin toz, pelet ve granül formda üretildiği vurgulandı. Ayrıca, 50 ton/saat mısır kurutma tesisi ve her biri 2,000 ton kapasiteli 12 adet çelik silo gibi modern tesislerin varlığına dikkat çekildi.

 

Tarım Kredi Yem Şanlıurfa Şubesi’nin önemli bir hinterlanda sahip olduğu belirtildi. Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa Bölge Birliklerine bağlı toplam 174 kooperatif üyesinin yem ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekildi. Bu, bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine doğrudan destek sağlayan bir strateji olarak öne çıkıyor.

İl Müdürü Mehmet Aksoy’un, Tarım Kredi Yem’in uzman kadrosu aracılığıyla yem sektöründeki regülasyon görevini arttırarak üreticilere sağladığı destek, haberin odak noktalarından birini oluşturdu. Bu desteğin, üreticilere öngörülebilir ve uygun maliyetli kaliteli yem temini sağlayarak et ve süt üretimine katkı sağladığı vurgulandı.


Müdür Aksoy’un ifadelerine göre, Şanlıurfa tarımında üreticinin yanında ve arkasında olduklarını belirtmesi, yerel tarım sektörüne duydukları güçlü destek ve taahhütleri yansıtmaktadır. Aksoy, yem sektörünün bitkisel ve hayvansal üretimdeki maliyet ve kaliteli üretimdeki kilit rolünü vurgulayarak sektördeki önemli noktalara değindi.

 

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü verildi

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi Yıllık Çalışma ve Bütçe Çalıştayı Antalya’da gerçekleştiriliyor. Çalıştayda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü verildi.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü verildi

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi Yıllık Çalışma ve Bütçe Çalıştayı Antalya’da gerçekleştiriliyor. Çalıştayda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü verildi.

Çalıştayın açılışında konuşan Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız, projenin Akdeniz Bölgesinde 4, Karadeniz Bölgesinde 4 ilde devam ettiğini ve rakımı 650 metreden yüksek yerlerde yaşayan insanların refah seviyesini yükselttiğini ifade etti.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu ise Adana’da 7 ilçede projenin uygulandığını belirterek, “Bu proje kırsalda hayatlara olumlu dokunuşlar yapıyor. Bizim paydaşlarımızdan aldığımız geri dönüşler çok olumlu. Bu projenin faaliyetlerini başarı ile yürüten personelimizi kutluyorum. 2024 yılında da bizden beklentisi olan insanların hayatlarına dokunmaya devam edeceğiz” dedi.

Çalıştayın ilk gününde Adana 8 il içinde 2023 yılında en fazla faaliyet gösteren il ödülü almaya layık görüldü. Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız Adana ekibinin başarısı adına Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu’na plaket takdim etti. – ADANA

Main Menu