12.12.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Agrotech halka arz sonrası ilk yatırımını gübre üretim tesisi alarak yapıyor

Agrotech halka arz sonrası ilk yatırımını gübre üretim tesisi alarak yapıyor

Agrotech, Manisa’da yüksek teknoloji ile gübre üretimi yapan granül, sıvı, jel ve toz gübre üretim tesisini satın almak üzere görüşmelere başladığını duyurdu.

Şirket açıklamasına göre, birçok ülkede çok sayıda teknoloji projeleri geliştiren tarım ve yüksek teknoloji şirketi Agrotech, geçen ay gerçekleştirdiği halka arzın ardından, önemli bir yatırıma imza atıyor.

Agrotech’in Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, şirket, Manisa’da yüksek teknoloji ile gübre üretimi yapan ve 60 bin ton/yıl üretim kapasitesi olan granül, sıvı, jel ve toz gübre üretim tesisini satın almak üzere görüşmelere başladı.

Sektörde tedarikçi olarak da önemli konumda olan Manisa’daki gübre üretim tesisinin yüzde 70’inin satın alınmasıyla birlikte, şirket, uluslararası organik gübre üretim sertifikasına ve 80’in üzerinde gübre lisansına sahip olacak. Bu satın alma ile birlikte kendi tarlalarının girdi arz güvenliğini de sağlayacak olan şirket, bu sayede sözleşmeli tarım yapacağı çiftçilere düşük fiyatla kaliteli yerli gübre satacak.

Kasım ayında başarılı bir arzla hisselerinin yüzde 25’ini halka açan şirket, halka arzdan gelen gelirin tamamını mevcut bahçelerini geliştirmek ve yeni yatırımlar için kullanacağını açıklamıştı. Manisa’daki gübre üretim tesisinin satın alınması, şirketin halka arzdan hemen sonra gerçekleştirdiği ilk büyük yatırım oluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Keskin, şunları kaydetti:

‘Faaliyetlerimizi, tüm tarım bileşenlerini 360 derece bir araya getirerek dışa bağımlılığı sıfıra indirme odaklı iş modelimiz çerçevesinde, ülkemiz için büyük öneme sahip gübre sektörüne genişletmeye hazırlanıyoruz. Ekosistemimizdeki tüm üreticilerin girdi maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyoruz, bu stratejik hamle sayesinde çiftçilerimiz, düşük fiyata hem kaliteli hem de yerli gübreye kavuşacak.’

Sakarya Nehri taştı, tarım arazileri sular altında kaldı

Sakarya Nehri taştı, tarım arazileri sular altında kaldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları sonrasında Sakarya genelinde gece saatlerinden itibaren yağış etkili oldu. Yağış sebebiyle Karasu ilçesinden geçen Sakarya Nehri’nin taşması neticesinde birçok tarım arazisi sular altında kaldı.

Sakarya Nehri taştı, tarım arazileri sular altında kaldı

Tuzla, Hürriyet, Manavpınarı ve Akkum mahallelerindeki tarım alanları sular altında kaldı. Ekipler, yaşanan olumsuzluklara karşı çalışmalarını sürdürüyor.

Nehir kenarındaki işletmesinin bir bölümünün sular altında kaldığını aktaran Selman Yümnü, “Yağmurlar sebebiyle sabah uyandığımızda nehrin 3 metre kadar yükseldiğini gördük. Şu anda çiftliğimizin bir kısmı sular altında kaldı ve gerekli tedbiri aldığımız için herhangi bir mal kaybımız yok. Sadece yağışların devam etmesi ve suyun yükselmesinden endişeliyiz” dedi.

Bakanlıktan rahat nefes aldıracak haber! Erken uyarı sistemi geliyor

Bakanlıktan rahat nefes aldıracak haber! Erken uyarı sistemi geliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, taşkınların yol açabileceği muhtemel hasarların minimuma indirilmesi amacıyla taşkın tahmini ve erken uyarı sistemlerini peyderpey havzalarda uygulamaya almaya hazırlanıyor.

Bakanlıktan rahat nefes aldıracak haber! Erken uyarı sistemi geliyor
Bakanlık, ülkede taşkın riski bulunan yerleşim yerleri ile tarım arazilerinde zararları en aza indirebilmek için çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, taşkın hususunda “kriz yönetimi” yerine “risk yönetimi” modeline geçiş yapılıyor. Bakanlık tarafından ülkedeki taşkın riskinin azaltılması ve yönetilmesi amacıyla havza ölçeğinde taşkın yönetim planları hazırlanıyor.

Söz konusu planların hazırlanmasına 2016’da başlandı. Bu yıl itibarıyla Yeşilırmak, Ceyhan, Seyhan, Büyük Menderes ve Küçük Menderes’in de aralarında olduğu 24 havzada çalışmalar tamamlandı.

Avrupa Birliği IPA-II Programı kapsamında 2021’de Meriç-Ergene Havzası Taşkın Yönetim Planı’nın Hazırlanması Projesi de başlatıldı ve çalışmalar sürüyor.

 

Başkan Salaş, Nevşehirlileri tarım fuarına davet etti

Nevşehir Ticaret Borsası öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığının katkıları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) denetimi ve Nevşehir Valliğinin destekleriyle Zümrüt Fuarcılık tarafından 14-17 Aralık 2023 tarihleri arası düzenlenecek olan Fuar, Türkiye’nin farklı yerlerinden bir çok yerli yabancı firma ve ziyaretçiyi buluşturacak.

14-17 Aralık 2023 tarihleri arasında bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan 2. Nevagrı 2023 Nevşehir Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı için hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş, “Nevşehir / Kapadokya Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarımız, Sayın Ali Fidan ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir Gizligider’in teşrifleri ile 15 Aralık Cuma günü saat 10.00’da açılışı gerçekleştirilecek olup, “tüm Nevşehir halkımızı ve kıymetli üyelerimizi” açılış törenine iştiraklerinizden onur duyarız” ifadelerinde bulundu.

Başkan Salaş, “Nevagrı 2023 Nevşehir Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarının ikincisi 14 Aralık 2023 Perşembe günü başlıyor. Bu anlamda yılın son tarım fuarını Nevşehir’de düzenliyor olmaktan dolayı oldukça mutluyuz….” dedi.

Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, açıklamasında şunları ifade etti; “2. Nevagrı Tarım Fuarı, patates, fasulye, kabak çekirdeği, hububat, bakliyat, tohum, gübre sulama, tarım aletleri,  gıda ve gıda makineleri, hayvancılık ekipmanları gibi birçok alternatifi, kurum ve kuruluşlarında katılımıyla hem geleneksel, hem inovatif haliyle siz kıymetli misafirlerimizle buluşturacaktır. Nevşehir’de ikincisi yapılan, Tarım Ekipmanları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı uluslararası nitelikte bir projenin devamıdır. Fuarımıza Türkiye’nin çeşitli illerinde doğrudan ve temsilci kanalıyla 120 firma katılım sağlayarak ürünlerini sergileme şansı bulacaklar. Fuarımıza katılacak firmaların %50’si Nevşehir dışından katılmaktadır. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda NEVAGRI fuarımızda, dünyanın birçok ülkesinden katılımcı ve ziyaretçileri Nevşehir’de buluşturacağız.

Fuar Tarım ve Orman Bakanlığımızın katkılarıyla Nevşehir Ticaret Borsası öncülüğünde, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ziraat Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği içerisinde, Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Belediyesi desteğiyle yapılmakta olup, Nevşehir ile ticari bağlantısı olan ülkelere, elçiliklere ve konsolosluklara duyurular yapılıp fuarın tanıtımı gerçekleştirilmiştir.

Bilindiği üzere Nevşehir patates üretim ve depolama merkezidir. Kabak çekirdeği üretiminde Türkiye birincisi, şeker pancarı, fasulye ve siyah üzümde en önemli üretici ilimizdir. Bu manada yaklaşık 10.000 bin m2 alana kurulu olan fuarımız ilimiz Nevşehir, ülke ve bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Amacımız ve hedefimiz önümüzdeki fuarlarda dünya markalarını Nevşehir’de buluşturmaktır.” ifadelerinde bulundu.

4 gün sürecek olan ve Nevşehir kapalı pazar yerinde düzenlenecek fuar 10.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

Yer: Nevşehir Kapalı Pazar Yeri

Tarih: 14-17 Aralık 2023

Fuar Açılış: 15 Aralık 2023 Cuma 

Saat: 10.00

Bu Fuar 5174 Sayılı Kanun Gereğince TOBB Denetiminde Düzenlenmektedir.

Kütahya'da 'Tarım, Orman ve İnsan' Konulu Fotoğraf Sergisi

Kütahya’da düzenlenen ’13. Tarım, Orman ve İnsan’ konulu fotoğraf sergisinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yarışmada seçilen fotoğraflar yer aldı. Sergi, Kütahya Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay ve diğer davetlilerin katılımıyla açıldı.
Kütahya’da “Tarım, Orman ve İnsan” konulu fotoğraf sergisi

KÜTAHYA – Kütahya’da, “13. Tarım, Orman ve İnsan” konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.

Sergide, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yapılan “13. Tarım, Orman ve İnsan” fotoğraf yarışmasından seçilen fotoğraflar yer aldı. Sergi, Kütahya Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, Kütahya il Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit ve davetlilerin katılımıyla açıldı.

Sergide konuşan Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, 2009 yılından beri bakanlığımız tarafından düzenlenen Tarım, Orman ve İnsan konulu fotoğraf yarışması ve bu fotoğraflar içerisinden 130 tane fotoğrafımız seçildi. Ödül Programımız Ankara’da etkinlikle düzenlendi. Bu 130 fotoğraf her hafta bir ilde olmak üzere illerimize gönderilip halkımıza, tarımın, ormanın ve insanın birlikteliğini gösteren, gençlerimize tarımı sevdiren, çiftçilerimizi ön plana koyan bu fotoğraflar herkes tarafından görülsün istiyoruz” diye konuştu.

Urfa’da toprak sağlığı ele alındı!

AB HORIZON 2020 Tarımsal Toprak Yönetimi Avrupa Ortak Programı (EJP SOIL) kapsamında GAPTAEM Enstitü Müdürlüğünce yürütülen Agroekolojik Sistemlere Toprak Temelli Sistemlerin Entegrasyonu için Paydaşlar Arası İletişim Projesi bünyesinde “Sürdürülebilir Tarım için Toprak Sağlığı Çalıştayı” GAPTAEM Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlendi.

AB HORIZON 2020 Tarımsal Toprak Yönetimi Avrupa Ortak Programı (EJP SOIL) kapsamında GAPTAEM Enstitü Müdürlüğünce yürütülen Agroekolojik Sistemlere Toprak Temelli Sistemlerin Entegrasyonu için Paydaşlar Arası İletişim Projesi bünyesinde “Sürdürülebilir Tarım için Toprak Sağlığı Çalıştayı” GAPTAEM Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlendi.


Enstitü müdürü İbrahim Halil Çetiner ve Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy açılış konuşmalarıyla toprak sağlığı ve sürdürülebilir tarım konularında kurumlarının yaptığı faaliyetlerden bahsetti.


Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Erdal Erbil moderatörlüğünde devam eden çalıştayda Toprak ve Toprak Sağlığı ile ilgili konular hakkında Harran Üniversitesi Akademisyenleri, TAGEM ve GAPTAEM bünyesinde çalışan araştırmacılar sunum yaptı.


Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, “Şanlıurfa Tarım Alanlarında Karşılaşılan Mevcut Toprak Sağlığı Sorunları”, Dr. Sevinç Madenoğlu, “Tarımsal Toprak Yönetimi ve Avrupa Ortak Programları”, Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “Aşırı Girdilerin Ürün Kalitesine Etkileri” ve Prof. Dr. Ali Volkan Bilgili, “Uzun ve Kısa Vadede Toprak Sorunlarına Karşı Mücadele” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.
Sunumların ardından proje yürütücüsü ve çalıştay düzenleme kurulu başkanı Zir. Yük. Müh. Akın Ün tarafından çalıştaya konu olan ve EJPSOIL Horizon2020 programı alt projesi olarak kurumda yürütül olan “INTO-DIALOGUE: Agroekolojik Sistemlere Toprak Temelli Sistemlerin Entegrasyonu için Paydaşlar Arası İletişim” projesi hakkında bilgi verildi.
Çalıştayın ikinci oturumunda Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde görev yapmakta olan araştırmacı Dr. Hatice Parlakçı Doğan başkanlığında yürütülen programa odak grup toplantısı ile devam edildi. Katılımcılar, bir araya gelerek günün sunumlarına dayalı olarak belirlenen konular üzerinde detaylı tartışmalar gerçekleştirdi.
Toprak sağlığına yönelik güncel sorunlar kurumlar, dernekler ve çiftçilerin katılımı ile bütüncül bir şekilde ele alınarak, çözüm önerileri tartışıldı

 

 

 

 

Enstitü müdürü İbrahim Halil Çetiner ve Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy açılış konuşmalarıyla toprak sağlığı ve sürdürülebilir tarım konularında kurumlarının yaptığı faaliyetlerden bahsetti.

 

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Erdal Erbil moderatörlüğünde devam eden çalıştayda Toprak ve Toprak Sağlığı ile ilgili konular hakkında Harran Üniversitesi Akademisyenleri, TAGEM ve GAPTAEM bünyesinde çalışan araştırmacılar sunum yaptı.

 

Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, “Şanlıurfa Tarım Alanlarında Karşılaşılan Mevcut Toprak Sağlığı Sorunları”, Dr. Sevinç Madenoğlu, “Tarımsal Toprak Yönetimi ve Avrupa Ortak Programları”, Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “Aşırı Girdilerin Ürün Kalitesine Etkileri” ve Prof. Dr. Ali Volkan Bilgili, “Uzun ve Kısa Vadede Toprak Sorunlarına Karşı Mücadele” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.
Sunumların ardından proje yürütücüsü ve çalıştay düzenleme kurulu başkanı Zir. Yük. Müh. Akın Ün tarafından çalıştaya konu olan ve EJPSOIL Horizon2020 programı alt projesi olarak kurumda yürütül olan “INTO-DIALOGUE: Agroekolojik Sistemlere Toprak Temelli Sistemlerin Entegrasyonu için Paydaşlar Arası İletişim” projesi hakkında bilgi verildi.
Çalıştayın ikinci oturumunda Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde görev yapmakta olan araştırmacı Dr. Hatice Parlakçı Doğan başkanlığında yürütülen programa odak grup toplantısı ile devam edildi. Katılımcılar, bir araya gelerek günün sunumlarına dayalı olarak belirlenen konular üzerinde detaylı tartışmalar gerçekleştirdi.
Toprak sağlığına yönelik güncel sorunlar kurumlar, dernekler ve çiftçilerin katılımı ile bütüncül bir şekilde ele alınarak, çözüm önerileri tartışıldı

 

ABD'de tarım dışı istihdam Kasım'da beklentiyi aştı

ABD’de tarım dışı istihdam Kasım’da 199 bin arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi bu dönemde tarım dışı istihdamın 185 bin artması yönündeydi.

Ülkede ses getiren otomotiv grevlerinin sona ermesiyle Kasım’da istihdamda artış bekleniyordu.

Kasım’da özel sektör istihdamı 150 bin arttı. Bu dönemde özel sektör istihdamının 159 bin artması bekleniyordu.

İşsizlik geriledi
Kasım döneminde ülkede işsizlik yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye geriledi.

Aynı dönemde işsizliğin yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Enflasyonun görünümü açısından izlenen ortalama saatlik kazançlarda ise beklentilerle uyumlu bir tablo izlendi.

Kasım’da ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0,4; yıllık olarak ise yüzde 4 arttı.

Ankete göre Kasım’da saatlik kazançların aylık olarak yüzde 0,3 artması bekleniyordu. Ortalama saatlik kazançlarda yıllık artış beklentisi yüzde 4 yönündeydi.

Tarım dışı istihdam öncesi gelen öncü veriler beklentilerin altında kalan bir performansa işaret etmişti. ADP özel sektör istihdamı 103 bin artarak 130 binlik beklentinin altında gerçekleşmişti.

Verilerin ardından swap piyasasında 2024’te daha sınırlı bir gevşeme beklentisi fiyatlara yansıdı. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getirilerinde ise yükseliş görüldü.

 

Main Menu