30.11.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Antalya'daki tarım fuarı üreticilere yurt dışının kapısını araladı

 Antalya'daki tarım fuarı üreticilere yurt dışının kapısını araladı

Antalya’da 125 ülkeden yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Growtech Tarım Fuarı, farklı kurumların organizasyonuyla 18 yabancı firma ile 100’e yakın yerli üreticinin ikili görüşmesine ev sahipliği yaptı.

ANFAŞ Kongre Merkezi’nde geçen hafta düzenlenen fuar, Almanya, İspanya, Hollanda, Çin ve Güney Kore başta olmak üzere 27 ülkeden 195’i yabancı 598 firma temsilcisini, 125 ülkeden yaklaşık 50 bin ziyaretçiyi ağırladı. 4 gün süren fuarda yerli ve yabancı firma yöneticileri, yaptıkları karşılıklı görüşmelerle işbirliklerinin temelini attı.

Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği organizatörlüğünde düzenlenen alım heyeti organizasyonunda 10 yabancı firmayla 50’ye yakın Türk ihracatçı firma arasında 100’ün üzerinde ikili görüşme gerçekleştirildi.

Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı (DBT) tarafından organize edilen Tarım Teknolojileri Ticaret Heyeti’nde yer alan 8 yabancı firma ile de yaklaşık 50 Türk ihracatçı firma arasında 50’nin üzerinde ikili görüşme yaptı.

Rus Seracılar Birliği’nden gelen 49 kişilik heyet, Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği ve üyeleriyle bir araya geldi.

– “İhracatta fuarların katkısı büyük”

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, AA muhabirine, tarımda önemli bir potansiyele sahip olan Antalya’nın ev sahipliğinde yapılan fuarın dünya genelinde sektör tarafından yakından takip edildiğini söyledi.

Fuarda üreticilerin ve firmaların hem yenilikler hakkında bilgi sahibi olduğunu hem de ticari ilişkilerini artırdığını dile getiren Erkal, “Bu tür fuarlar sektöre ciddi katkı sağlıyor. Hem üreticimiz bilgi ve teknolojik açıdan kendisini geliştiriyor hem de burada iş bağlantıları yapıyor. İşbirlikleri oluşturuluyor. Antalya’da yaş sebze ve meyve ihracatı ciddi oranda artıyor, bunda bu fuarın da katkısı büyük.” diye konuştu.

Erkal, Tarım ve Orman Bakanlığının da sektörün gelişmesi için önemli teşvikler sunduğunu, yatırımlar yaptığını bildirdi.

– 22 yılda katılımcı firmalar büyüdü

GROWTECH Fuar Direktörü Engin Er ise örtü altı tarımda dünya çapında en etkili fuarı gerçekleştirdiklerini anlattı.

Fuarda, tohum, gübre, ilaç, sulama sistemleri, sera ve teknoloji alanında önde gelen firmaların, ürünlerini sergilediğini dile getiren Er, alıcı firmalarla da karşılıklı görüşmeler yapılarak, geleceğe yönelik işbirliği adımları atıldığını belirtti.

22 yıllık bir geçmişe sahip fuarın, tarım sektörünün büyümesinde önemli rol oynadığını ifade eden Er, şunları söyledi:

“Tohumda son 3 yıldır Türkiye ihracatçı pozisyona geçti, tohumda ithalat ağırlıklıydı, şimdi artık ihraç etmeye başladık. Seracılık konusunda birçok ülkeye ihracatımız var. Bunların ilk sözleşmeleri, anlaşmaları bu fuarda yapılıyor. Rusya’dan, Kazakistan’dan önemli heyetler geldi, ön görüşmeleri yaptılar. 22 yılda fuara katılan firmalar da büyüdü. 100 metrekare, 200 metrekare fabrikalardan binlerce metrekarelik fabrikalara dönüştüler. Onlar büyüyor, tarım sektörü büyüyor, üretim de artıyor.”

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği verilerine değinen Er, bölgeden yapılan ihracatın 2,5 milyar dolara yaklaştığını ve bunun büyük bir bölümünü de yaş sebze ve meyve sektörünün gerçekleştirdiğini kaydetti.

Fuarın tarım politikasına yön verdiğini ifade eden Er, “Katılımcılar burada yeniliklerle tanışıyor. Daha az su gerektiren tohumlar, verimli gübreler, etkili ilaçlama yöntemleri tanıtılıyor.” diye konuştu.

– Katılımcılar fuardan memnun

Tohum üzerine çalışan firmanın yurt dışı pazarlama sorumlusu Refik Buğra Urbay, 22 yıldır fuara katıldıklarını ve çok verimli sonuçlarını aldıklarını belirtti.

Her yıl farklılıklarla tanıştıklarını, farklı deneyimler yaşadıklarını dile getiren Orbay, şöyle konuştu:

“Yenilileri öğrenmek isteyen üreticiler ve yeni arayışlar içerisinde olan müşteriler açısından çok faydalı bir fuar. Ülkemiz coğrafi konum itibarıyla da kavşak noktasında. Herkes burada ne istiyorsa, ne talep ediyorsa birbiriyle kontağa geçebiliyor ve ileriye dönük ticaretini geliştirebiliyor. En önemlisi de burada bir güven oluşuyor. Çünkü bu tür organizasyonlar kurumsal oluşum.”

Hibrit tohum alanında faaliyet gösteren yabancı ortaklı bir firmanın pazarlama müdürü ziraat mühendisi Ali Korkmaz da 2015’ten bu yana fuara katıldıklarını kaydetti.

Fuar sayesinde yeni geliştirdikleri tohumları katılımcılara tanıtma fırsatı bulduklarını aktaran Korkmaz, “Müşterilerimizle güvenli bir ortamda bir araya geliyoruz, ürünlerimizi, çeşitlerimizi gösterme imkanı buluyoruz. İhracatımıza ciddi katkı sağlıyor.” dedi.

Bursa'da dere taştı: Tarım arazileri su altında kaldı

Bursa'da dere taştı: Tarım arazileri su altında kaldı

Kentte dün geceden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle taşan Çakırca Deresi, çevresindeki tarım arazilerini su altında bıraktı.

Sabah saatlerinden itibaren bölgeye sevk edilen İznik Belediyesine bağlı Fen ve Afet İşleri Müdürlükleri ekipleri, suyun tahliyesine ve hasar tespitine yönelik çalışma başlattı.

İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, yaptığı açıklamada, gece boyu yoğun devam eden yağış sonrası derenin taştığını belirterek, “Çakırca Mahallesi’nin sahil kısmındaki tarım arazileri ve bazı bölgeler su altında kaldı. Ekiplerimiz dronla bölgeyi görüntüledi. Sahada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afetten etkilenen tüm hemşehrilerime geçmiş olsun” diye konuştu.

Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

13. Tarım Orman ve İnsan fotoğraf sergisi açıldı

13. Tarım Orman ve İnsan fotoğraf sergisi açıldı

Malatya’da, Tarım ve Orman Bakanlığının organize ettiği “13. Tarım Orman ve İnsan” fotoğraf sergisi açıldı. Bakanlığın tarıma dikkati çekmek amacıyla düzenlediği ve 81 ilden çekilen ve dereceye girmiş tarım, orman, hayvancılık ile günlük yaşama dair fotoğraflar yer aldığı “13. Tarım Orman ve İnsan” fotoğraf sergisi bir alışveriş merkezinde sanatseverlerle buluştu.

13. Tarım Orman ve İnsan fotoğraf sergisi açıldı – 1
Serginin açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Talat Tabur, sergide emeği geçenlere teşekkür etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ise farkındalık oluşturma adına 6 kategoride düzenlenen yarışmada yer alan fotoğrafların sergilendiğini belirtti.

Akar, “Sergilenmeye değer bulunan fotoğraflar tüm Türkiye’de belli bir takvim doğrultusunda sergileniyor. Serginin 13’üncüsünü düzenleniyor. Herkesin geçmişinden bir şeyler bulacağı bir fotoğraf sergisi. Sergiyi 27-30 Kasım tarihleri arasında halkımızın beğenisini sunuyoruz.” diye konuştu. Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi.
Sergide yaklaşık 80 fotoğraf sanatseverlerle buluştu.

Çiftçileri sevindirecek haber! 45 projeye destek verilecek! Özellikle 3 ürün için çalışılıyor

ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRECEK HABER

DOKAP kapsamında gelecek yıl organik tarım yapan 2 bin 500 üretici desteklenecek

DOKAP’ın 2024 Yılı Performans Programı’ndan derlediği bilgiye göre, Başkanlık, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması amacıyla kaynakları etkin ve verimli kullanarak, yenilikçi çevre, insan odaklı programlar hazırlayıp koordine etmeyi, uygulamayı, izlemeyi ve değerlendirmeyi misyon edinerek faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda gelecek yıl, kurum, bölgesel kalkınmanın hızlandırılması amacıyla sorumluluk sahasındaki (Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Artvin, Bayburt, Tokat, Çorum, Amasya) illerde yürütülecek yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesiyle yenilikçi destek programlarının tasarlanması ve uygulanması görevlerini yürütecek.

İlçe Tarım’dan hasat öncesi pestisit denetimi

İlçe Tarım’dan hasat öncesi pestisit denetimi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın insan sağlığını tehdit eden pestisitin gıda ürünlerine bulaşmasını engellemek için başlattığı çalışmalar kapsamında Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından hasat öncesi tarlalarda pestisit denetimi yapıldı.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmelik taslağı çerçevesinde, bitkisel üretim alanlarında hatalı pestisit kullanımının önlenmesi amacıyla yapılan pestisit denetimlerinde numuneler şahit tutanağı ile toplanacak, analize gönderilecek ve analiz sonuçları kaydedilecek. Tüketime sunulan yaprak, meyve gibi bitkisel malzemelerden, parselin tamamını temsil edecek kadar numune alınacak. Uygunsuzluk tespit edilen ürün, üretim alanı ve aktif maddelere yönelik takipler yapılarak, tedbirler alınacak.

 

“Belgesiz ve reçetesiz işlem yapılamayacak”


Pestisit takibi yapan görevlilerin yılda en az bir kez, bakanlık tarafından değerlendirmeye tabi tutulduğunu belirten Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, “Kendi tarlası ve depoladıkları ürünlerinde tarım ilacı uygulamak isteyenler, eğitime katılarak Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi alacak. Kendi tarlasını eken ziraat mühendisi, teknik ve teknisyeni için ise belge aranmayacak. Belge şartı, ilaçlama için işe alan kişiler için de gerekli olacak. Reçete zorunluluğu olan ilacın uygulaması reçetesiz yapılmayacak” ifadelerini kullandı.

 

“Üretici sorumlu olacak”


Şahit tutanağı ile toplanan numunelerin analizinde uygunsuzluk tespit edilirse tedbir alınacağının altını çizen Özçelik, şöyle devam etti:


“Çiftçiler, Bakanlıkça yapılacak kontrollerde denetleyici personele kolaylık sağlayacak, talep edilen belgeleri temin edecek. Yapılan analiz sonucunda uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, ürünlerin hasadını geciktirme, ürün imhası işlemlerini gerçekleştirecek. Zirai ilaçtan kaynaklanan pestisit kalıntısından da üretici sorumlu olacak.”

 

İlçe Tarım’dan hasat öncesi pestisit denetimi

Kütahya’da Tarımsal Amaçlı Kooperatif yöneticilerine seminer

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Simav, Şaphane, Pazarlar ilçelerinde faaliyet gösteren Tarımsal Amaçlı Kooperatif yöneticilerine güncel mevzuat, kooperatif bilgi sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.


Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada,” İl Müdürlüğümüz Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Zekeriya Korkmaz ve Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından Simav, Şaphane, Pazarlar ilçelerimizde faaliyet gösteren Tarımsal Amaçlı Kooperatif yöneticilerine güncel mevzuat, kooperatif bilgi sistemi, hakkında bilgilerin verildiği toplantı düzenlendi” denildi.

Main Menu