14.11.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Müdürü Aydın arıcılarla buluştu

Kars Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, Sarıkamış’ta arıcılarla bir araya geldi. Aydın arıcıların sorunlarını dinledi.


Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, Sarıkamış Karakurt köyünde arıcıları ziyaret etti. Arıcılar ile bir araya gelen Aydın, arıcıların sorunları yerinde gördü. Aydın, çözüm önerileri, yapılması gereken proje ve faaliyetler hakkında fikir alış verişinde bulundu.


Arıcılığın Kars’ta çok önemli olduğuna dikkat çeken Aydın, arıcılığın gelişmesi ve yaygınlaşması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.


Aydın Kars’ta arıcılığın hak ettiği yere ulaşacağı mesajını da verdi.


Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, incelemelerinin ardından Kars’a döndü.

 

Bursa’da zeytin hasadı törenle başladı

BURSA’da zeytin hasadı, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen törenle başladı. Gemlik’te zeytin hasadına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarıma olan desteklerinin artarak devam edeceğini belirterek Zeytin Hali oluşumu konusunda da çalışmaların sürdüğünü müjdeledi.
Büyükşehir Belediyesi, zeytin hasadını Gemlik ilçesi Katırlı Mahallesi’nde başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, program öncesi çiftçilerle sohbet ederken, törene Bursa Vali Vekili Mustafa Kılıç, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, eski AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan Barutçuoğlu, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.
‘BURSA’NIN YÜKSEK POTANSİYELİNİN FARKINDAYIZ’
Bursa’nın sahip olduğu verimli toprakları ve uygun iklimiyle, ciddi tarım potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehirdeki toprakların yüzde 45’inin ormanlık alan, yüzde 34’ünün ise tarım alanı olduğunu belirtti. Dört mevsimi doya doya yaşayan Bursa’nın, birçok üründe Türkiye’nin enleri arasında bulunduğunu ifade eden Başkan Alinur Aktaş, Bursa’daki tarım arazilerinin yüzde 11,90‘lık kısmının zeytinliklerden oluştuğunu dile getirdi. Bursa’nın coğrafi işaret almış 30 ürününden bir tanesinin de Gemlik zeytini olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Marmara Bölgesi’nin zeytin plantasyonlarının yüzde 80’den fazlasını Gemlik çeşidi oluşturuyor. Bursa’mızın özellikle tarım alanındaki bu yüksek potansiyelinin farkındayız. Tarımı başlı başına bir konu başlığı olarak düşünüyoruz. ‘Bu bizim işimiz değil’ demiyoruz. Hem Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız, hem HAGEL hem de Tarım A.Ş. marifetiyle destekler vererek potansiyeli arttırmak istiyoruz. Verdiğimiz desteklerin faydasını da rakamlarda görüyoruz. 2017 senesinde Bursa’nın tarım ihracatı 184 milyon dolarken, geçen seneki tarım ihracatımız 569 milyon dolar. Bana göre daha işin başındayız. Kısa zamanda milyar doları yakalayabiliriz. Ancak babandan kalma usullerle tarım yapmayı da bırakmalıyız. Modern tarım tekniklerini kullanarak, günün şartlarına uygun hareket etmeliyiz. Kaliteli ürün üretmeliyiz ve kaliteli bir şekilde sunmalıyız. İnanıyorum ki tarımı Bursa’da daha değerli hale getireceğiz” dedi.
TARIMA DESTEK DEVAM EDECEK
‘Tarımsal amaçlı tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurulumu projesi’ hakkında da bilgi veren Başkan Aktaş, Bursa’da Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik ilçelerinin tarımsal üretiminin çoğunluğunu zeytinin oluşturduğunu söyledi. Zeytinliklerin en yoğun olduğu bu ilçelere, 6 adet tarımsal amaçlı tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu kurduklarını açıklayan Başkan Aktaş, “Projeyle tarımsal üretimde verim artışı, insan sağlığı ve çevrenin korunması, işgücü tasarrufu, aşırı ilaç kullanımının önlenmesi, biyolojik dengenin korunması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, zaman ve maddi kazanç sağlanmasını amaçlıyoruz. İstasyonların yapım ve kurulum işlemlerini Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdik ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün mevcut istasyon ağına dahil ettirdik. İstasyonlardan sıcaklık, yaprak ıslaklığı, hava nemi, yağış, toprak nemi, rüzgar hızı gibi veriler alınıyor ve mesajla ana sunuculara gönderiliyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce verilerin analizi ile belirlenen doğru ilaçlama zamanı, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı üreticilere SMS ile gönderiliyor. Tarıma olan desteklerimiz artarak devam edecek. Tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte destek vererek hareket ediyoruz” diye konuştu.
ZEYTİN HALİ MÜJDESİ
Bursa’daki zeytin üretiminde, kalite ve ürün artışını sağlamak, pazarlama koşullarını iyileştirmek ve üreticimize destek olmak amacıyla, ‘Zeytin toplama örtüsü projesi’ni de hayata geçirdiklerini belirten Başkan Aktaş, “Bu kapsamda 250 zeytin üreticimizin her birine 2 adet 6×8 ebatlarında olmak üzere toplamda 500 adet zeytin yaygı desteği sağlıyoruz. Lisanslı depo ve zeytin hali oluşumuyla alakalı müthiş bir proje hazırlıyoruz. Proje yapıldığında bölgeye gerçek manada hizmet edecektir. Gemlik zeytinini tüm Türkiye’ye ve dünyaya anlatmalıyız. Şu an planlama çalışmalarını yapıyoruz. Bittiğinde Gemlik adına çok önemli kazanım olacaktır. Tüm üreticilerimize hayırlı bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Aktaş ve protokol üyeleri tarafından, üreticilere zeytin toplama örtüsü dağıtıldı. Daha sonra zeytin deposunu gezerek çalışmalar hakkında kooperatif başkanından bilgi alan Başkan Aktaş ve beraberindekiler, zeytin bahçesine geçerek hasada katıldı. Ağaca çıkarak zeytin toplayan Başkan Aktaş, hasadın bereketli olmasını diledi.

Yeniçağalı çiftçiler, Hendek'te düzenlenen tarım fuarını ziyaret etti

Yeniçağalı çiftçiler, Sakarya’nın Hendek ilçesinde düzenlenen 5. Tarım Hayvancılık Makinaları Teknolojileri ve Yem Fuarı’nı ziyaret etti.

Yeniçağa Ziraat Odası, çiftçilerin yeni tarım modelleri ile malzemelerini tanıması ve farklı illerde yapılan zirai uygulamalar hakkında bilgi alması için etkinlik düzenledi.

Bu kapsamda ilçeye bağlı köylerde çiftçilikle geçimini sağlayan 20 kişi, Ziraat Odası tarafından Sakarya’nın Hendek ilçesinde açılan fuara götürüldü.

Çiftçiler, fuarda bulunan ürünleri inceleme imkanı bulurken, bazıları da malzeme satın aldı.

Şanlıurfa’da pamuk fiyatları katlandı: İşte yeni fiyat

Türkiye’de yetiştirilen pamuğun büyük kısmının üretildiği Şanlıurfa’da hasat devam ediyor. Şanlıurfa Ticaret Borsasında preseli pamuğun kilogramı en yüksek 55 liradan satıldı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuk, bölgede sulanabilir alanların artmasıyla çiftçilerin en fazla ilgi duyduğu ürün olarak ön plana çıkıyor.

Geçtiğiniz günlerde Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2023 pamuk alım fiyatlarını belirledi. Çukobirlik pamuk fiyatımız 18,50 TL olarak belirlemişti.

Şanlıurfa Ticaret Borsasında preseli pamuğun kilogramı en yüksek 55 liradan satıldı.

Doğal afetlerin tarıma zararı

Samsun’da bu yıl yaşanan doğal afetlerde 740,6 dekar alanda 232 mahalle ve 355 çiftçi zarar görürken, 129 hayvan telef oldu ve 171 tarımsal yapıda hasar meydana geldi.

Ticaret Bakanı Bolat: “İndirim kampanyasına şimdiye kadar 500 büyük işletme katıldı”
Ticaret Bakanı Bolat: “İndirim kampanyasına şimdiye kadar 500 büyük işletme katıldı”
Bu yıl doğal afetlerin etkili olduğu Samsun’da Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre 11 ilçedeki 231 kırsal mahallede zarar oluştu. Bu yatırım dönemindeki verilere göre Ladik’te 11, Çarşamba’da 143, Salıpazarı’nda 5, Ayvacık’ta 1, Bafra’da 4, Vezirköprü’de 12, Havza’da 24, Kavak’ta 3 ve Tekkeköy’de 1 mahallede aşırı kar yağışından zarar meydana geldi. Ayvacık’ta 1 mahalle heyelandan, Alaçam’da ise 26 mahallede sel ve su baskınından zarar gördü. Afetlerden toplamda 231 mahalle, 355 çiftçi, 129 hayvan, 171 tarımsal yapı ve 740,6 dekar alan olumsuz etkilendi.

Tıbbi ve aromatik bitkiler pasaportlandırılıyor

Pasaport çalışmaları kapsamında tıbbi ve aromatik bitki olarak Samsun’da ekiliş izni verilen toplam 6 bin 887 dekar alanda yılda 12 on tıbbi nane, 632 ton defne, 42 ton hünnap, 35 ton kekik, 69 ton salep, 110 ton kuşburnu, 103 ton maydanoz, 1,4 ton ekinezya, 206 ton sarımsak, 7 ton adaçayı ve 70 ton da nane üretiliyor. Bitki pasaport, fide, fidan denetim çalışmaları çerçevesinde ise il genelinde 154 bin 230 adet meyve fidanı, 102 bin tohum ve 152 bin 800 aşı gözü, meyve üretim materyali ve 33 milyon 566 bin 282 sebze fidesi üretimi yapıldı. 7 bin 143 adet bitki pasaportu basıldı. Ayrıca 450 dekar alandan 11 adet yığın toprak, 49 adet açık alandan toprak örneği alındı.

Bin 340 adet nitrat ve su kirliliği analizi yapıldı

‘Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği’ gereğince nitrat su kalitesi izleme çalışmaları çerçevesinde Samsun il genelinde 43 noktadan yüzey suyu ve 23 noktadan da yeraltı suyu olmak üzere toplam 66 noktada analizi yapılıyor. Yüzey sularında her ay, yeraltı sularında üç ayda bir olmak üzere düzenli olarak numuneler toplanırken, analiz sonuçlarında sınır değerlerini aşan herhangi bir değerle karşılaşılmadığı belirtildi. Şu ana dek 527 adet nitrat, 271 adet azot, 271 adet fosfat ve 271 adet de fosfor olmak üzere toplam bin 340 adet analiz gerçekleştirildi.

“TARIM DESTEKLERİ YETERSİZ”

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde, “Tarım destekleri yetersiz. Tarım Kanunu’nda ‘bütçeden ayrılacak payın GSMH’nın yüzde 1’inden az olamaz’ diye bir amir hüküm var. AKP iktidarları döneminde bu oran 0,5 seviyelerini geçemedi. Hatta 2024 bütçesinde 0,29’u oranında seyretmiştir. Tarımdaki desteklemeniz yüzde 44 civarında” dedi. Ocaklı, üreticiyi koruyan bir çay kanununun çıkarılmasını istediklerini de belirterek, “Buyurun birlikte hazırlayalım. Bir komisyon kuralım birlikte hazırlayalım” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe teklifi sürüyor. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı komisyonda yaptığı konuşmada, tarıma yapılan desteklerin yeterli olmadığını söyledi. Ocaklı şöyle konuştu:

“TARIM DESTEKLERİ YETERSİZ”

“Tarım destekleri yetersiz. 5488 sayılı tarım kanununun tarımsal desteklerin finans bölümünde yazan, 21. maddede ‘tarımsal desteklerin finansmanı bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır’ der, bütçeden ayrılacak payın da GSMH’nın yüzde 1’inden az olamaz diye bir amir hüküm var. AKP iktidarları döneminde bu oran 0,5 seviyelerini geçemedi. Hatta 2024 bütçesinde 0,29’u oranında seyretmiştir. Tarımdaki desteklemeniz yüzde 44 civarında.

“ÇAY KANUNUNU BİRLİKTE HAZIRLAYALIM”

Konuşmasında yaş çay alımlarına da değinen Ocaklı, “Yaş çay ile ilgili 592 ton 6 buçuk milyar ödeme yapmışsınız, iyi yapmışsınız ama 11,3 TL yaş çay bedeli şu anda 4,5 TL’ye düştü. Kuru çaya yakın dönemde yapılan yüzde 90’lık zam ama çay üreticisine hiçbir fark vermemek… Bu da çay üreticisini ezmek açısından önemli ve çarpıcı bir örnektir” diye konuştu.

Ocaklı, Bakan Yumaklı’ya üreticiyi koruyan bir çay kanunun çıkarılmasını istediklerini de belirterek, “Üreticiyi koruyan yeni bir kanun talep ediyoruz. Biz bunu hazırlayacağız, sizden destek istiyoruz. Buyurun birlikte hazırlayalım. Bir komisyon kuralım birlikte hazırlayalım. Üreticiyi koruyan bir kanun istiyoruz. Bizim teklif edeceğimiz kanun tasarısını desteklemenizi istiyoruz” dedi.

 

Bakan Yumaklı: Artık doğan her buzağı için destek vereceğiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kars Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi Et Entegre Tesisi Açılış Töreni’nde, Türkiye’yi şehir şehir ziyaret edip sektörü incelediklerini ve çalışmaları yerinde değerlendirdiklerini söyledi.

Kars’ın hayvancılığın başkentlerinden biri olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Buradan her yıl 70 binden fazla büyükbaş ve 120 binden fazla küçükbaş batı illerimize sevk ediliyor. Bu nedenle bu topraklar, bizim besi materyali ve kurbanlık tedarik merkezimizdir.” diye konuştu.

“Büyükbaş hayvan sayımız yüzde 150 artışla 621 bin başa çıktı”

Hayvancılığın sürdürülebilirliği için Kars’a farklı bir gözle baktıklarını ve politikalarını bu yönde belirlediklerini dile getiren Yumaklı, şöyle devam etti:

“Bakanlık olarak Kars’ımıza son 21 yılda yaklaşık 12 milyar lira tarım, orman, su alanında destek verdik ve yatırım yaptık. Hayvancılığa verdiğimiz destek ve yatırımlarla son 21 yılda büyükbaş hayvan sayımız yüzde 150 artışla 621 bin başa çıktı. Küçükbaş hayvan varlığımız da yüzde 65 artışla 645 bin başa yükseldi. Kars’ın tarımsal hasıla değeri 9 kat artışla 3,5 milyar liraya çıktı. Tabii bu rakam Kars’ın potansiyelini yansıtmıyor. Kars’ın topraklarında üretilen balın, kaşar peynirinin, kaymağının, gravyer peynirinin, etinin yine bu topraklarda işlenerek markalaşıp, dünyaya pazarlanması en önemli düşüncemiz.”

Kars’ın gelecek dönemde daha planlı, verimli ve ekonomik üretim yapması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Yumaklı, bu kapsamda planlı üretim, suya göre tarım ve sözleşmeli tarım ile Kars’ın tarımsal üretim desenini yeniden ele alacaklarını söyledi.

Buzağı desteği 2 bin 100 liraya kadar çıkabilecek

Yetiştirici merkezi olan Kars’ı üretim planlaması kapsamında daha fazla destekleyeceklerine bildiren Yumaklı, “Hayvancılarımız için buradan önemli müjdelerim olacak. Bu zamana kadar sadece üreme kriterlerini yerine getirenlere buzağı desteği veriyorduk. Artık doğan her buzağı için yetiştiricilerimize destek vereceğiz. Kriterlere uyana ekstra destek vereceğiz. Kars’ta bir yetiştiricimiz doğan her buzağı için 750 lira destek alacak. Doğan buzağı tüm kriterlere uyarsa bu rakam 2 bin 100 liraya kadar çıkabilecek.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık destekli ücretsiz suni tohumlama faaliyetlerine devam edeceklerini belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

“Yeni bir düzenleme yapıyoruz, küpesiz hayvan sorununu çözüyoruz. Buzağı kayıplarını önlemek için bölgeye kolostrum tozu ve karma aşı göndermeye başladık. Bölgeye uygun olan Zavot ırkının yaygınlaştırılmasına yönelik suni tohumlama çalışmalarına başlıyoruz. Vatandaşımızın sofrasından kırmızı eti eksik etmemek için üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaktan bir an için tereddüt etmez ve gereğini yapmaktan geri durmayız. Bilinmesini isterim ki alacağımız önlemlerin temelinde her zaman siz değerli üreticilerimizin emeklerine halel getirmemek olacak. Üreticilerimiz müsterih olsunlar ve en iyi bildiği işi yapsınlar. Hiç tereddüt etmeden üretsinler.”

“Kars hayvancılığı farklı bir ivme yakalayacak”

Yumaklı, bin bir umutla hayal edip, projelendirip, alt yapısını tamamladıkları Besi Organize Tarım Bölgesini (Besi OTB) Kars’a kazandırdıklarını, buraya bakanlık bütçesinden bugüne kadar 246 milyon lira altyapı kredisi kullandırdıklarını söyledi.

Burada şu ana kadar 2 sanayi parseli ve 23 hayvancılık işletme parselini yatırımcılara tahsis ettiklerini aktaran Yumaklı, “Hak sahipleri artık tek tek bu parsellerdeki işletmelerini kurarak, Kars’ın hayvancılık ekonomisine ve istihdama katkı vermeye başlayacaklar. Bu sayede Kars hayvancılığı farklı bir ivme yakalayacak. Kars’ın en büyük sorunlarından bir tanesi olan yerinde besi, yerinde kesim ve yerinde işleme sorununu önemli ölçüde çözmüş olacağız.” diye konuştu.

Besi OTB’de hizmet verecek ilk tesisin açılışını yaptıklarını belirten Yumaklı, “Bu tesisle bu bölgenin suyunu içip bin bir çeşit otu ile beslenen hayvanların etleri Kars markası ile işlenip paketlenip yurdun dört bir yanına gidecek. Böylece Kars artık besi materyali üretim yeri değil, besiciliğin ve işlenmiş et ürünlerinin üretim merkezi olacak. 120 milyon yatırım yapılan Kars İkram Et ve Et Entegre Tesisi inşallah bu gibi tesislerin daha çok açılması için bir örnek teşkil eder. Bu sayede, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üretimin ve üreticinin yüzyılında yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme hedeflerimize ulaşmak adına bir esere daha imza attık. Bu gurur hepimizin.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan tesiste, Bakan Yumaklı ve beraberindekiler incelemede bulundu.

Açılışa, Vali ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın ile davetliler katıldı.

Main Menu