Tarım Kredi'de indirim kampanyası yarın başlıyor
81 ildeki 3 bini aşkın Tarım Kredi Kooperatif marketinde mevcut indirimlere ek olarak fiyatlarda yüzde 50’ye varan indirim yapılacak.
İndirimler; süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ile deterjan, sabun, kağıt peçete ve kağıt havlu gibi temizlik ürünlerini kapsayacak.
İndirim kampanyası yarın başlayacak, 2 Kasım’a kadar devam edecek.
Ayrıca Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde, cumartesi, pazar ve pazartesi manav reyonundaki indirimler de sürecek.
Tarımda üretici enflasyonu eylülde yıllık 71,96 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Eylül’e ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini açıkladı.
Buna göre, Tarım-ÜFE’de (2015=100), 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,47 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 46,58 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,96 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 91,66 artış gerçekleşti.
Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 1,23 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,50 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 8,54 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,28 artış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,74 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 6,10 artış gerçekleşti.
EN YÜKSEK ARTIŞ MEYVELERDE
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 26,19 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 50,65 ile çeltik oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 154,83 ile üzüm ve yüzde 146,92 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 5,93 ile lifli bitkiler oldu.
Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 1,80 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 2,86 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise, yüzde 31,62 ile yağlı meyveler ve yüzde 24,05 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler oldu.
Eylül 2023’te, endekste kapsanan 84 maddeden, 22 maddenin ortalama fiyatında azalış, 57 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Binlerce dekar tarım alanını sulayan Beydağ Barajı kurudu
İzmir’in Beydağ ilçesinde bulunan ve bölgedeki tarım arazilerine sulama imkanı sağlayan Beydağ Barajı, tamamen kurudu. Barajdan tarım arazilerine su akışı kesilirken, çevredeki çaylardan baraja su temini sağlanmaya çalışılıyor.
Binlerce dekar tarım alanını sulayan Beydağ Barajı kurudu
“Bin Pınarlı İda”da durum kritik | Bayramiç Barajı tarımsal sulamaya kapatılıyor
Türkiye’yi etkisi altına alan kuraklık, bir barajda daha su akışının kesilmesine neden oldu.
İzmir’deki Beydağ Barajı, neredeyse tamamen kurudu.
Küçük Menderes Ovası’nda 120 bin dekar araziyi sulayan ve kuraklıktan önemli derecede etkilenen Beydağ Barajı’nda, su seviyesinin “yok” denecek kadar az olduğu görüntülendi.
Binlerce dekar tarım alanını sulayan Beydağ Barajı kurudu – 1
Baraja zaman zaman çevredeki çaylardan su temini sağlanmaya çalışılırken, tarım arazilerine su akışının da durduğu öğrenildi.
Aydın Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB’de çalışmalar devam ediyor
Türkiye’de jeotermal enerji varlığının en fazla olduğu illerin başında gelen Aydın’da jeotermal enerji ve Aydın’ın güneşi ülkenin tarımsal üretiminde kullanılacak. Proje kapsamında Aydın Kadıköy Mahallesi’nde bulunan 776 bin 567 metrekare alan kapatılarak sera yapılıyor.
Aydın İli merkez Efeler İlçesi Kadıköy Mahallesinde 776,567 dekar alanda, Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) çalışmalarında sona yaklaşıldı. İldeki mevcut jeotermal kaynakların, tarımsal üretimde kullanılarak değerlendirilmesi ve tarımsal üretim açısından avantaja dönüştürülmesi amacıyla Aydın Valiliği önderliğinde başlatılan, Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odasının kurucu kurum ve kuruluş olarak yer aldığı proje hızla ilerliyor.
Tarımsal üretimin yanında ülkenin istihdam, ihracat hedeflerinin de gerçekleştirmesine önemli katkı sağlayacak projenin tarım-sanayi entegrasyonuna yönelik tarımsal üretim işletmelerinin ve bu işletmelerde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer alacağı bir kümelenme alanı olması hedefleniyor.
Uygulanacak Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB Projesiyle, yatırımcılara altyapısı tamamlanmış planlı alanlarda yeni yatırım imkanları sunulması, tarımsal arazi yapısı ve tarımsal üretim açısından Ege Bölgesi’nde önemli bir yere sahip olan Aydın İlinin, üretim potansiyeli ve katma değerli ürün üretimi kapasitesinin geliştirilmesi, yöre insanları için yeni iş imkanları ve istihdam sağlanması suretiyle tarımsal üretim kapasitesinin ve ekonomisinin bir üst noktaya taşınması hedeflendiği belirtildi.
TDİOSB’de, ısıtmada jeotermal kaynak kullanılan tam otomasyonlu teknolojik seralarda, iyi tarım uygulamaları esas alınarak yıl boyu yaş sebze ve meyve üretilmesi, üretilen ürünlerin sanayi bölümündeki tesislerde işlenerek kaliteli, güvenilir ve markalı, katma değerli ürünlere dönüştürülerek piyasaya sunulması planlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım Orman Bakanlığı yetkilileri, “TDİOSB’de, ısıtmada jeotermal kaynak kullanılacak olan teknolojik sera işletmelerinin kurulacağı 20 adet sera parseli ve üretilecek ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacağı 9 adet sanayi parseli yer alıyor. Projenin faaliyete geçmesi ile yurt içi piyasaya ve ihracata yönelik olarak 20 bin ton/yıl yaş sebze ve meyve üretimi yapılması, öncelik kadınlarda olmak üzere doğrudan bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenmektedir” dedi.
“Gıda arz güvenliği için de önemli bir yatırım”
Aydın Efeler Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’nin, 20 bin ton yaş sebze ve meyve üretimi ve 1.000 kişilik istihdam ile GSMH’ya yapacağı katkının yanında, üretim üssü olan diğer TDİOSB’ler ile birlikte Türkiye’nin gıda arz güvenliğinin, yeterliliğinin ve fiyat istikrarının sağlanmasında önemli katkıları olacağı belirtildi.
Çalışmaların hızla devam ettiği Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda onlarca bağımsız alanda seralar kuruldu. Kısa sürede tamamlanması beklenen seralarda üretimin başlaması ile her gün 55 bin kilo yaş sebze ve meyve üretilmesi hedeflenirken, bu kadar yüksek tonajlı bir üretim ile Aydın’ın cazibe merkezi olması hedefleniyor.
Aydın Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB’de çalışmalar devam ediyor
Belediyelerin tarım arazilerini betonlaştırma planı yargıya taşındı!
Belediyelerin tarım arazilerini betonlaştırma planı yargıya taşındı!
Antalya’nın Gazipaşa ilçesi sahip olduğu coğrafi ve iklim özellikleriyle Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri. Açık alanda muz yetiştiriciliğinin yaygın olduğu ilçede son yıllarda birçok tropik meyve de yetiştiriliyor. Uzunca bir süre turizm baskısından ve betonlaşmadan uzak kalmayı başaran ilçeden son 5 yıldır hızlı bir yapılaşma gözleniyor. İlçe merkezinden kenar mahallelere doğru sıçrayan imar rantı, Gazipaşa’nın çehresini hızla değiştiriyor.
Gazipaşa’da tarımsal üretim yapılan imar plan değişikliği ile bölgeler yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya
Sahilde dev oteller, tarım arazilerinde ikinci konut
Selinus sahili 5 yıldızlı oteller için planlanan Gazipaşa’da, kıyıya yakın olan ve üzerinde halen tarımsal üretim yapılan imar rantı yüksek arazilerin de betonlaşmaya açılması için ilçe belediyesi imar planı değişikliğine gitti. CHP’li Gazipaşa Belediyesi’nin 3 Temmuz 2023 tarihinde Meclis’ten geçirdiği 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı, 7 Ağustos 2023 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylandı.
Gazipaşa’daki verimli tarı arazileri son yıllarda hızla betonlaşırken şimdi geriye kalan topraklar da yapılaşmaya açılacak.
İmar planı değişikliğinin iptali için dava açıldı
Üzerinde halen tarımsal üretimin devam ettiği verimli arazilerin betonlaşmasına neden olacak düzenlemenin iptali için dava açıldı. Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile Gazipaşalı 46 vatandaşın açtığı dava ile revize edilen uygulamaya yönelik imar planı ile buna dayanak olan üst ölçekli planların iptali talep ediliyor. İlçenin sahil kesimlerini de kapsayan Pazarcı ve Koru mahalleleri ile Aydıncık, Beyobası, Cumhuriyet, İstiklal, Yeni, Bakılar, Ekmel ve Macar mahalleleri yapılan imar planı değişikliğinden etkilenen yerleşimler arasında.
Gazipaşa’da tarım arazileri hızla betonlaşıyor. Pazarcı Mahallesinden bir görünüm
İlçede her dört kişiden üçü ekmeğini topraktan kazanıyor
Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin davayla ilgili yaptığı açıklamada, ilçe halkının yüzde 78.37’sinin gelir kaynağının tarım sektörü olduğu vurgulandı. Yaklaşık 2 bin 100 hektarlık alanda tarımsal üretim yapıldığı kaydedilen açıklamada, birçok tropikal meyve üretiminin de yapıldığı verimli tarım topraklarının geçici konut adı altında ikinci konut olarak imara açılmış olmasına yönelik plan revizyonunun planlama ilke ve esasları ile kamu yararına aykırı olduğu vurgulandı.
Gazipaşa’da betonlaşmadan korunabilen son tarım arazileri de imara açılacak
Anayasaya ve toprak koruma kanununa aykırı
Plan değişikliğinin yürütmesinin ivedilikle durdurulması için 13 Ekim’de dava açıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Ben yaptım oldu mantığı ile tarım alanları feda edilerek, yabancılara, varsıllara ikinci konut yaratmaya ve müteahhitlerin kısa dönemli yüksek ranta beklentilerine yönelik bu planlarının Anayasa’ya, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’na, 3194 sayılı İmar Kanunu’na, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne planlama ilke ve esaslarına aykırı olması ve kamu yararı da bulunmaması nedenleri ile ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldığını ilgililerin ve halkımızsın bilgisine sunarız” ifadelerine yer verildi.
Belediye Başkanı Yılmaz: ‘Planlama alanında tarım alanı yok’
Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, konuyla ilgili tepkilerin ardından imara açılan tarım alanı bulunmadığını öne sürerek “Planlama alanında tarım alanı olmadığına dair Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kurum görüşü belediyemizde mevcuttur” açıklaması yapmıştı.
Mimarlar Odası: ‘Tarım İl Müdürlüğü görüşü hukuka aykırı’
Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin açıklamasında ise Tarım İl Müdürlüğü’nün görüşüne atıfta bulunularak şöyle denildi:
“TÜİK verilerine göre ilçenin yüzde 78.7’sinin geçim kaynağının tarım sektörü olduğu, planlama alanını yaklaşık bin 200 hektarlık sulu tarım arazilerinin amacı toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlama kullanımını sağlamak olan 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında değerlendirmesi, en azından uydu görüntülerinden yararlanarak yoğun tarım yapılan alanların belirlenerek korunması gerektiği yönünde görüş bildirmesi gerekirken, aynı yasa kapsamında yapılacak bir işlem olmadığı görüşünde hukuka uyarlık olmadığı ortadadır.”
Tarım İl Müdürlüğü deprem testi yaptıracak
Rölöve, malzeme dayanımı, zemin-temel etüdü ve analiz hizmetinin alımına ilişkin olarak açılan ihale 25 Ekim Çarşamba günü saat 10.30’da Tarım İl Müdürlüğü İlhan Özel Toplantı Salonu’nda yapılacak. Sözleşmenin imzalandığını takip eden 3 gün içinde işe başlanması ve çalışmaların 60 takvim günü içinde de tamamlanması isteniyor.
Edirne'de tarım aletleri çalındı
Edirne’nin Barutluk Mahallesi’nde tarlasına bıraktığı tarım aletlerini çalındığını fark eden M.D, Selimiye Polis Merkezi Amirliği’ne başvurarak şikayetçi oldu.Edirne’de tarım aletleri çalınan kişi polise başvurdu.Tarım aletlerini Barutluk Mahallesi’nde bulunan tarlasına bırakan M.D, aletlerin çalındığını fark etti.M.D, Selimiye Polis Merkezi Amirliğine giderek şikayetçi oldu.Bisiklet hırsızlığıEdirne bisikleti çalınan kişi polise başvurdu.Şükrüpaşa Mahallesi’nde yaşayan H.F, evinin önünde duran bisikletinin çalındığını fark etti.H.F, Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliğine giderek şikayetçi oldu.Gümrük kaçağı malzeme ele geçirildiEdirne’de bir otomobilde çok sayıda gümrük kaçağı malzeme ele geçirildi.İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli M.Z’nin otomobilini durdurdu.Otomobilde yapılan aramada çok sayıda gümrük kaçağı malzeme ele geçirildi.
Hibe olarak dağıtılan defne fideleri çiftçilere gelir kapısı oldu
Kentte tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, gelecek nesillere öğretilmesi ve köyde turizmin gelişmesiyle bölge halkına ekonomik katkı sağlanması için çalışma yürütülüyor.
Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Tıbbi ve Aromatik Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 2015’ten itibaren Ula, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerindeki çiftçilere defne fidesi dağıtılarak taban suyu yüksek atıl arazilerde bahçeler oluşturuldu.
Bölgede çiftçiler bir taraftan ürünlerini hasat ederken diğer taraftan da defne yaprağını işleyerek baharat ve uçucu yağ elde ediyor. Kentte 4 mevsim yeşil kalan, Akdeniz coğrafyasına özgü parlak yeşil yaprakları olan defneden çıkarılan yağ, kozmetik ve gıda sektöründe kullanılıyor.
“485 dekarlık kültür defne bahçesi oluşturduk”
Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Türkiye ve yurt dışından artan talebi karşılamak için biyolojik zenginliği ekonomik zenginliğe dönüştürerek, bölge halkına ilave gelir sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Tıbbi ve aromatik bitki fidelerini çiftçilere ücretsiz verdiklerini belirten Saylak, “Muğla genelinde taban suyu yüksek yerlerde yaklaşık 485 dekarlık kültür defne bahçesi oluşturduk. Defne binlerce yıldır bu coğrafyada, doğada yetişiyor. Defne, kokusu ve aroması dolayısıyla ilk çağlardan beri bölgemizde kullanılıyor.” dedi.
Saylak, bahçelerde yetişen defnenin, doğada kendiliğinden yetişene göre daha verimli ve kalitesiyle de ihraca yönelik olduğunu kaydetti.
“Çok talep gören bir ürün”
Oluşturulan bahçelerle 250 aileye önemli miktarda gelir sağladıklarını anlatan Saylak, “Türkiye’de, dünyadaki defne ihtiyacının yüzde 90’ı üretiliyor. İhraç ürünü defneler dallarıyla kesiliyor, yaprakları kurutuluyor. Meyvesi de kullanılan ve çok talep gören bir ürün. Muğla’daki defnelerimizin aroması çok aranılan özellikte ve önemli bir bölümü ihracata gidiyor. Muğla bu anlamda hak ettiği liderliğe adım adım gidiyor.” diye konuştu.
Muğla’yı aromatik ve tıbbi bitkilerin “kümelenme merkezi” haline getirdiklerini belirten Saylak, bölgeyi, tıbbi aromatik bitkilerin üretileceği, işleneceği ve pazarlanacağı bir merkez haline dönüştürmeyi planladıklarını dile getirdi.
Saylak, Türkiye’nin ikinci endemik bitki ve botanik müzesini Muğla’da kuracaklarını sözlerine ekledi.
“Dalını, yaprağını her şeyini değerlendiriyoruz”
Dalaman’da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından aldığı destekle defne işleme ünitesi kuran Arzu İlhan, eşiyle topladıkları defne yaprağını işleyerek ürün elde ettiklerini söyledi.
İlhan, defnelerin dallarından ayrılan yapraklarının ilk olarak kurutma ünitesinde bekletildiğini, daha sonra öğütülerek sıcak kazanda kaynatılan yaprakların suyunun ve yağının çıkarıldığını ifade etti.
Distilasyon (damıtma) ünitesinde defnenin yanı sıra ada çayı, kekik ve okaliptüs yağı da çıkarabildiğini anlatan İlhan, “Ürünleri işleyerek ihracata gönderiyoruz. Defnenin hem yaprağını kurutup paketleyip satıyoruz hem de işlediğimiz ürünleri özellikle kozmetik sanayisinde kullanılmak üzere satıyoruz. Çok yoğun talep alıyoruz. Defnenin dalını, yaprağını her şeyini değerlendiriyoruz.” diye konuştu.
Köylüler defne bahçesi oluşturuyor
Ula ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi’nin muhtarı Ali Arda da geçmiş yıllarda genelde defne hasadını, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerden yaptıklarını ifade etti.
Son dönemde Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldıkları fidelerle köyün birçok noktasında defne bahçesi oluşturulduğunu belirten Arda, “Defneden çok iyi gelir elde ediyoruz. Hasadı yapılan ürünler bahçeden satılıyor. Bundan dolayı son yıllarda birçok köylümüz defne bahçeleri oluşturmaya başladı.” dedi.
Arda, özellikle köydeki atıl arazilerin defne bahçesi olarak kullanılması için çalışma yürüttüklerini dile getirdi.