Simav’da örtüaltı tarım alanlarında sürvey çalışmaları
Kütahya’nın Simav ilçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından örtüaltı tarım alanlarında sürvey çalışmalarına devam edilmekte olduğu bildirildi.
Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada,” İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından 2023 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı çerçevesinde Simav ilçesi örtüaltı tarım alanlarında sürvey çalışmalarına devam edilmekte olup, üreticilerimize Tomato spotted wilt virüs (Domates lekeli solgunluk virüsü), Pepino mosaic virüs, Tomato brown rugose fruit tobamovirüs (Domates kahverengi meyve buruşukluk virüsü) ve zararlılar ile mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Simav’da örtüaltı tarım alanlarında sürvey çalışmaları
Konya'da üniversite sanayi işbirliğiyle tarım makineleri ileri teknolojiyle geliştiriliyor
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) ve sanayi kuruluşlarının işbirliğiyle, ileri teknolojilerle donatılmış tarım makineleri üretiliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörler Programı altında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 5 milyon avroluk eş finansmanıyla yürütülen, merkezle aynı ismi alan AKİTEK projesi kapsamında 8 pilot uygulama gerçekleştiriliyor.
AKİTEK’in sağladığı AR-GE ve inovasyon desteğiyle, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren üç sanayi kuruluşunca geliştirilen ağaçlara duyarlı bahçe ilaçlama makinesi, ekim hatası yapmayan mibzer ve tarla ilaçlama makinesinin prototipi tamamlandı.
Proje Müdürü KTO Karatay Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, AA muhabirine, gizlilik sözleşmesi olan projede, geliştirilen makinelerin üretimleri tamamlandıkça kamuoyuna duyurulacağını söyledi.
Tarım makineleri alanında dışa bağımlılığın önüne geçmek istediklerini belirten Nesimioğlu, Türk sanayicisini bu sektörde dünyayla rekabetçi hale getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Nesimoğlu, AKİTEK olarak ekipman geliştirmenin dışında, tarım pratiklerini değiştirmeye yönelik faaliyetlerinin de olduğunu kaydetti.
– İlaç sarfiyatının önüne geçilecek
İlaçlama makinesini üreten firmanın yönetim kurulu başkanı Ferhat Önal da Türkiye’nin tarım makineleri konusunda mekanik olarak dünyayla yarıştığını ancak akıllı teknolojilerde henüz başlangıç seviyesinde olduğunu ifade etti.
Makineleri için ithal etmek zorunda kaldıkları teknolojiyi AKİTEK ile işbirliği yaparak üretebilir hale geldiklerini anlatan Önal, şöyle devam etti:
“Bağ ve bahçe ilaçlamalarında çiftçi bir ağaçtan diğerine atlarken ilaçlamayı manuel olarak durdurmak zorunda kalıyor. Durdurmadığı zaman hem ilaç sarfiyatı çok artıyor hem de çevreye zarar veriyor. Makine sensörler aracılığıyla ağacı gördüğünde ilaçlamaya başlıyor, ağacı görmeyi bıraktığı anda da ilaçlamayı durduruyor. Projemizin ilerleyen aşamalarında bu sistemi tamamen mobil aplikasyonla, telefonla kontrol edilebilir hale getireceğiz. Ayrıca traktör hızına duyarlı olarak dozajlamayı otomatik kendi ayarlayabilen, ne kadar sürede kaç ağaç ilaçlandığı, hangi ilacın atıldığı gibi verileri işleyebilen bir proje üzerinde de çalışıyoruz.”
İki kardeş tarım ilacından zehirlendi
Karaman’da merkeze bağlı Göztepe yolunda bulunan bir elma bahçesinde Mehmet A. (52) ile kardeşi Muammer A. ilaçlama yaptıkları sırada zehirlendi.
İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi.
Ambulanslarla Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan kardeşlerden Mehmet A’nın hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.
Tarım Kredi'den indirim çağrısına destek
Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinden (Tarım Kredi) yapılan açıklamaya göre, Tarım Kredi Kooperatif Market, Türkiye’nin 81 ilinde 3 bini aşkın satış noktasıyla ürünlerini tüketicilerle buluşturuyor.
Kuruluş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zincir marketlere yaptığı enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadeleye destek olma çağrısı üzerine yeni bir kampanya düzenlendi. Tarım Kredi Kooperatif Marketlerde mevcut indirim kampanyalarına ilave olarak 16 Ekim’de başlayacak yeni kampanya kapsamında, süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, ayçiçeği yağı, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ürünleri ile deterjan, sabun, kağıt peçete ve kağıt havlu gibi temizlik ürünlerinde yüzde 50’ye varan indirim yapılacak.
Ayrıca, cumartesi, pazar ve pazartesi günleri, çiftçilerden doğrudan tedarik edilerek satışı yapılan patates, soğan, elma, portakal, domates ve salatalık gibi meyve ve sebze ürünlerinde de “manavda taptaze indirim” kampanyası devam edecek.
Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, üretici ile tüketici arasında doğrudan bir kanal oluşturarak, çiftçilerin ürettiği ürünleri en uygun fiyatla tüketicilere ulaştırmayı ve ülke ekonomisine destek olmayı hedefliyor.
Özbekistan heyetinden TARSİM’e ziyaret
Özbekistan Tarım Bakan Yardımcısı Anvar Karimov, Tarım Bakanlığı Tarım ve Gıda Endüstrisinin Desteklenmesi ve Mali İlişkilerin Geliştirilmesi Dairesi Başkanı Ilham Juroev ve beraberindeki heyet, 10-13 Ekim tarihleri arasında, bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye geldi.
Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan açıklamaya göre, Türkiye Tarım Sigortaları Sistemi modelinin, Özbekistan’da kurulabilmesi ve yapılacak iş birliği konularının görüşülmesi amacıyla Türkiye’de bulunan Özbekistan heyeti, dün Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Keskin, Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir, TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel ve beraberindeki heyet ile İstanbul’da bir araya geldi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Özbekistan Tarım Bakanı Aziz Voitov tarafından, geçen eylülde TARSİM modeli Tarım Sigortaları Sistemi’nin Özbekistan’da kurulmasına yönelik olarak, Türkiye deneyimlerinin paylaşılması amacıyla imzalanan niyet beyanı çerçevesinde, TARSİM Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıda TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Engürülü, uluslararası alanda rol model haline gelmiş TARSİM Sistemi’nin, Özbekistan’da da kurulmasına rehberlik etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Engürülü, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi ile ilgili uzun yıllara dayanan tecrübelerini de Özbekistan heyeti ile paylaştı.
Kardeş ülke Azerbaycan’da olduğu gibi, diğer kardeş ülke Özbekistan’da da Tarım Sigortaları Sistemi’nin kurulması amacıyla desteklerinin devam edeceğini aktaran Engürülü, son yıllarda iklim değişikliğinin tarımsal faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerine bağlı olarak dünyada giderek önem kazanan tarım sigortaları uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Açıklamada, Özbekistan heyetine ziyaret programı kapsamında, Devlet Destekli Tarım Sigortası branşları, uygulamaları ve teminatları hakkında bilgilendirmeler yapılacağı bildirildi.
Ailece tarım makinasının altına kaldılar: 1 ölü
Bursa’da Sungurpaşa Mahallesi’nde, 81 yaşındaki Mehmet, 79 yaşındaki eşi Şerife ve oğulları İbrahim Ethem Mehmet Zengin, yabani otları toplamak için traktörün arkasına bağlı olan tarım makinesini kullanmaya başladı. Fakat traktör, beklenmedik bir şekilde hareket edince yaşlı çift ile oğulları tarım makinesinin altında sıkıştılar.
Durumun hemen bildirilmesi üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri, Şerife Zengin’in yaşamını yitirdiğini tespit etti. Yaralanan baba ile oğul ise sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından İnegöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Türkiye'nin ilk güneş takip sistemli tarım GES'i açıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin ilk güneş takip sistemli tarım arazisi üzerine kurulu güneş enerjisi santrali (GES) Ayaş Tarım GES’in örnek ve önemli bir proje olduğunu, benzer projelerin Bursa ve Kayseri’de de hayata geçirileceğini bildirdi.
Dönmez, Ayaş Tarım GES’in açılışında yaptığı konuşmada, tarım alanlarının Türkiye için oldukça kıymetli olduğunu, söz konusu projenin başarılı olması halinde, Ayaş’taki diğer çiftçilerin de bundan faydalanacağını söyledi.
Benzer projelere Bakanlığın destek vermeye devam edeceğini belirten Dönmez, “ODTÜ-GÜNAM tarafından yürütülen bu proje, üniversite, sanayi ve tarım odaklı olması açısından güzel ve önemli bir proje. Kayseri’de ve Bursa’da da benzer tarım GES projeleri olacak. Türkiye’de girişimci ekosistemi var. Akademi ve girişimci kabiliyeti yüksek. Bölgede örnek bir ülke. Bu özelliklere sahip insanları bir araya getirmek bizim görevimiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Dönmez, bu tarz projelerin artması ile finansman olanaklarının da yaygınlaşacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Hayalimde gençlerin, nitelikli çocukların kırsalda çalışması var. Her şeyi babadan dededen kalan yöntemlerle basit şekilde yaparsak biz bunu maliyetlerle kurtaramayız, teknolojiyi kullanmamız lazım. Bunları büyütecekler. Yazılımlarla veriyi kontrol edecekler. İki tane Kayseri’de ve bir tane de Bursa’da Tarım GES projeleri olacak. Tarım GES’ler yaygınlaştığı müddetçe desteğimiz artacak. Ankara Kalkınma Ajansı ve KOSGEB ile desteklerimiz artacak. Özellikle yeşil dönüşüm konusunda uluslararası fonlar fazla. Düşük faizli uygun vadeli kredilerin peşindeyiz. Biz devlet olarak bu yükün bir kısmını absorbe ediyoruz. Benzer projeler yaygınlaştıkça finansman da kolaylaşacak.”
ODTÜ Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODTÜ-GÜNAM) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan da bu yıl GÜNAM’ın 15. yılına girdiğini belirterek, GÜNAM’ın en büyük hedefinin hücre teknolojisinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.
GÜNAM içinde modül teknolojileri birimi oluşturulduğunu dile getiren Turan, “Bu birimimiz çok büyük başarı kazandı. Fotovoltaik (PV) sistemler büyük santrallerde kullanılıyor. Herkese PV sistemlerini anlattık. Herkes bu konuda ikna oldu. Bundan sonra yeni bir dönem var. Her yere PV çalışmaları yapmak istiyoruz. Örneğin yüzer PV sistemleri yaygınlaşıyor. Ankara’da bir yüzer güneş enerjisi projesi yapılıyor. Panellerin araçlara entegrasyonu mümkün, binalara entegrasyonu da yapılıyor. Tüm bunlar bizi merkez olarak heyecanlandırıyor. Bu gelişmeler faaliyet alanlarımızın gelişmesine katkı sunuyor. Performansımızı artırıyor. ” diye konuştu.
“AKA OLARAK 1141 PROJE DESTEKLEDİK”
Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) Genel Sekreter Vekili Emine Doğrukök, AKA’nın bölgesel kalkınmadan sorumlu 26 kalkınma ajansından biri olduğunu ve temel görevlerinden birinin kurumlar arası iş birliği alanlarının genişletilmesi olduğunu anlattı.
Doğrukök, Ayaş Tarım GES’in AKA tarafından desteklenen en büyük projelerden biri olduğunu belirterek, “Ajans olarak sürdürülebilir kalkınma gündemimizde bulunuyor. Ekonomik büyüme çevresel ve sosyal kalkınma ile gerçekleşiyor. AKA olarak kuruluştan bu yana 1141 proje destekledik. 2023 itibarıyla 1,1 milyar lira destek verildi. Projelerin toplam tutarı eş finansman ile 2,4 milyar liraya ulaştı.” ifadelerini kullandı.
ODTÜ -GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Doç Dr. Talat Özden de 30 Haziran itibarıyla Tarım GES tesisin tamamlandığını, arazide ise şu ana kadar salatalık, domates, havuç, kırmızı lahana, biber, ıspanak gibi bir çok sebzenin yetiştirildiğini söyledi.
Özden, ODTÜ- GÜNAM olarak söz konusu Tarım GES projesinde hedeflerinden birinin veri seti oluşturmak olduğunu ifade ederek, “Bu bizim için çok önemi. Tarım GES tasarım metodolojisini belirleyecek doğru veri setini oluşturmaya çalışacağız. Bu proje bizim için güzel bir kaldıraç noktası oldu. Hem cesaretlendik hem de bir çok yeniliği öğrenince, literatüre de hakim olunca bir çok proje yazdık.” dedi.
AYAŞ TARIM GES’TE ÇİFT YÜZLÜ PANELLER KULLANILDI
Ayaş Tarım GES’te yükseltilmiş fotovoltaik (PV) güneş panelleri yardımıyla enerji üretimi ve tarımsal faaliyetlerin eş zamanlı yürütülmesi amaçlanıyor.
Toplam 122 kilovat pik (kWp) kurulu güce sahip paneller kullanılarak donatılmış arazide çift yüzlü (bifacial) panel teknolojisinden faydalanıldı. Santral yüksekliği 3,5 metre, panellerin konumlandırılması ise doğu-batı yönelimli, tek eksenli ve güneş takibi olacak şekilde tasarlandı.
"Tarım ve gıda sektöründe ivme kaybediyoruz”
Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin ekonomisin en önemli sac ayaklarından biri olan tarım ve gıda sektörü potansiyelinin değerlendirilmesine gerektiğine dikkat çekti. Özdemir, “Tarım ve gıda sektöründe ivme kaybediyoruz.
Mersin ülkemizin en önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biridir. Kent ekonomisinin önemli bir bölümü tarımsal üretim, iç ve dış ticaret ile tarıma dayalı sanayiden oluşmaktadır. Mersin, bundan 35 yıl önce kişi başına milli gelirde Türkiye 8’incisi iken, aradan geçen zaman zarfında 15 sıra gerileyerek 23’üncü sıraya düştü” dedi.
“Bakliyatı yüzde 20 ucuza ihraç ediyoruz”
Mersin’ in gıda ve tarım üssü olması gerektiğine dikkat çeken Özdemir, “Bu gerilemede en önemli unsurlardan biri de tarım ve gıda sektöründeki ivme kaybı. Ülkemiz tarımsal hasılada olarak 70 milyar dolar ile en yüksek değere 2010 yılında ulaşmıştı. Ardından tarımsal hasılamız kademeli olarak azalarak 58 milyar dolara geriledi. Mersin’in tarımsal hasılası ise aynı dönemde 2,5 milyar dolardan 1,7 milyar dolara geriledi” dedi.
Şehrin tarımsal hasıla düşüş hızının Türkiye’nin ortalamasına göre, daha yüksek olduğuna dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi: “Bunun en önemli nedenlerinden biri 2010’dan bu yana ülkemizde tarım alanlarının yüzde 2 daralması, kentimizde ise yüzde 13 azalmasıdır. Çiftçi sayısında ve tarımsal katma değerde de benzer durum yaşandı. Aynı dönemde Mersin’in bitkisel üretim değeri dolar bazında yüzde 29 geriledi. En önemli ihraç kalemlerimiz olan yaş meyve ve sebzeyi birim fiyat olarak yüzde 15, bakliyatı ise yüzde 20 daha ucuza ihraç ediyoruz.”
“Kan kaybına rağmen güçlü pozisyonumuz sürüyor” Yaşanan kan kaybına karşın Mersin’in başta sebze ve meyve olmak üzere hem üretim hem de ihracat açısından güçlü pozisyonunu sürdürdüğünü dile getiren Özdemir, “Mersin bitkisel üretim değerinde ülke genelinde 3’üncü, tarımsal gelir ve tarımsal ihracat açısından ise dördüncü sıradadır. Mersin’in 1,8 milyar dolarlık tarım ve gıda ihracatı 64 ilimizin her birinin yaptığı toplam ihracat ile kıyaslandığında tamamından daha fazladır. Kentimiz sahip olduğu yüzde 7,3’lük pay ile Türkiye sebze üretiminde ikinci, yüzde 12 ile meyve üretiminde ilk sıradadır” diye konuştu.
Türkiye limon, muz, avokado, yafa portakal, king mandalina, yenidünya ve sakız kabak üretiminin yüzde 40’ından fazlasının Mersin’ de üretildiğine kaydeden Özdemir, “Çilek, nektarin, kayısı, erik, narenciye, keçiboynuzu, sofralık çekirdekli üzüm, sivri biber, iceberg marul ve örtü altı üretiminin ise yüzde 20’sinden fazlası yine Mersin’e aittir. Mersin’in 2022 ihracatının yüzde 64’ü ve ithalatın ise yüzde 53’ü tarım ve gıda ürünlerinden oluşmaktadır.
İlimiz yüzde 24’lük pay ile yaş meyve ve sebze, yüzde 88’lik oran ile bakliyat ve yüzde 41 ile narenciye ihracatında Türkiye sıralamasında lider pozisyondadır. TİM İlk 1000 İhracatçı Araştırması’nda yer alan 15 Mersinli firmanın 10 tanesi, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan 11 Mersinli firmanın 6 tanesi de tarım ve gıda sektöründe iştigal ediyor” dedi.
“Geleceğimizi bugünden planlamamız gerekiyor”
Abdullah Özdemir, Mersin önümüzdeki sürece yönelik riskleri etkin bir şekilde yöneterek bir tarım, gıda ve agro endüstri merkezi olabileceğini savundu. Özdemir, “Bu doğrultuda yeni üretim planlamasını ilk aşamada kentimizin güçlü olduğu meyve ve sebze sektöründeki pozisyonunu korumaya öncelik olmalıdır.
İkinci aşamada ise sahip olduğumuz coğrafyanın temel özelliklerini esas alarak örneğin tropikal ürünlerde olduğu gibi dünya ticaretinde göreceli olarak üstünlüklere sahip ürünler ile ürün desenimizi genişletmeli ve pazar çeşitliliğimizi artırmalıyız.
İhracat potansiyelimizin daha verimli değerlendirilmesi açısından ise Hollanda örneğinde olduğu gibi, katma değeri yüksek ürünlerle tarım-gıda ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayimizin gelişimi hedeflenmelidir. Bunu gerçekleştirebilmek için de ilgili teşvikler bu yeni modeli destekleyecek şekilde kurgulanmalı, böylece mevcut sermayenin yatırıma dönüşmesinin yolu açılmalıdır” diye konuştu