11.10.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Büyükşehir Muğla Tarımını Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Çalıştayı’nda anlattı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’na katıldı.

30 Büyükşehir belediyesinin ve birçok ülkenin yerel yönetimlerinin katılımıyla bu yıl Balıkesir’de düzenlenen Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’nda Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni Tarımsal Daire Başkanı Buket Kallem temsil etti.

Kallem; “Muğla verimli toprakları, başat ürünleri ile Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biri”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem çalıştayda yaptığı sunumda Muğla Toprak verimlilik haritası, Yerel Tohum Merkezi ve Türkiye geneline yerel tohum dağıtımı, Tarımsal Amaçlı Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı, Tohum Test Laboratuvarı, Tıbbi Aromatik Bitki Laboratuvarı, Kriyoprezervasyon Laboratuvarı, Duyusal Analiz Laboratuvarı, Distilasyon Tesisi, Koku Vadisi Projesi, Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi gibi projeleri katılımcılara anlattı. Muğla’nın verimli toprakları ile tarım kenti olduğunu anlatan Buket Kallem Büyükşehir Belediyesi olarak tarımda katma değeri yüksek ürünler elde etmek, üreten köylünün emeğinin karşılığını alması, toprağını satmaması için geleneksel yöntemler yerine toprağın analiz edildiği, yerel tohumların test edildiği bilimsel tekniklerle üreticilere destek olduklarını belirtti.

Ayrıca Muğla Ticaret Borsası işbirliği ile kurulum işlemlerinin devam ettiği Gıda Analiz Laboratuvarından da bahseden Buket Kallem gıda ürünlerinde katkı, kalıntı, tağşiş ve kalite kapsamında analiz yapacak bir laboratuvarın Yerel Yönetimler bünyesinde tek olduğunun da altını çizdi.

Büyükşehir Muğla Tarımını Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Çalıştayı’nda anlattı

Modern tarım ile 17 ayda tonlarca üzüm elde etti

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde bir çiftçi modern tarım yöntemiyle 10 dönümlük tarlasında 17 ayda tonlarca üzüm elde ederken, aynı tarlada Antep fıstığı ve biber de yetiştirdi.
Modern tarım ile 17 ayda tonlarca üzüm elde etti
Adıyaman’ın Samsat ilçesine bağlı Çiçek köyünde Ercan Avcı isimli çiftçi aynı tarlada Antep fıstığı, üzüm ve biber yetiştirdi. Ercan Avcı, 10 dönümlük arazisinden daha fazla verim elde etmek için proje geliştirdi. Antep fıstığı gelirinin yüksek olduğunu düşünen çiftçi tarlasına Antep fıstığı dikmeye karar verdi. Modern telli terbiye sistemi, damlama sulama sistemi kuran çiftçi, 17 ayda üzüm geliri elde etti. Çiftçi bununla da kalmayıp bağ ve fıstık fidanlarına zarar vermeyecek şekilde biber ekti.

Çiftçi Avcı, 10 dönüm arazide 800 kök üzüm fidanından ilk yılında 10 ton üzüm elde etti. Yine aynı yıl yaklaşık 30 ton biber elde ettiği bahçeye diktiği Antep fıstıklarını aşıladıktan sonra onlardan da ürün almaya başlayacak.

Bir eğitimci olan Ercan Avcı isimli çiftçi, maksadının dar alanda yüksek gelir elde etmek olduğunu, böyle bir sistemi çevredeki vatandaşlara öğretmek istediğini ifade etti.

Ercan Avcı, “Kuru tarımdan sulu tarıma geçme kararı aldım. İnsanlara örnek olmak istedim ve 17 ay önce diktiğim bağdan ilk ürünü elde ettim. Damlama sulama sistemi ile sulama yapıyoruz. Üzümlerimiz hem iç piyasada tüketilir hem de ihracata uygundur. Dördüncü yılda 100 kilogram elde edilebilen bir türdür. Bağımız ikinci yılda kendini amorti ediyor. Bağların arasına da biber ektik ve bununla birlikte 10 aileyi de istihdam etmiş oluyoruz. Asıl amacım Antep fıstığı yetiştirmektir. Diktiğim fidanlar gelecek yıl aşılanacak ve yedinci yılında meyve verecek. 15 yıldan sonra üzüm bağlarımızı sökecek ve sadece Antep fıstığı yetiştireceğiz. Şu anda Adıyaman piyasasında biber ve üzümlerimizi pazarlıyoruz. Bu üzümün bir özelliği de Ocak ayına kadar dalında kalıyor olmasıdır. Örnek bu projemizin bütün çiftçilerimiz tarafından uygulanmasını istiyorum” diye konuştu.

Türkiye'de İstiridye üretim çiftlikleri kurulacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyada su ürünleri pazarında büyük paya sahip istiridye yetiştiriciliğinin Türkiye’de de başlatılması için harekete geçtiklerini belirterek, “Sektörden gelen talebi değerlendirerek özellikle uygun alanlarda istiridye yetiştiriciliğini başlatmayı planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Yumaklı, yazılı açıklamasında, yaptıkları çalışmalarla ülkede balık yetiştiriciliğinde olduğu gibi diğer su ürünleri yetiştiriciliğinde de ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.

Çift kabuklulardan olan ve deniz suyunu organik temizleyip yem ve tatlı su tüketmeyen midyenin Türkiye’de yetiştiriciliğinin 2015’te başlatıldığını, halihazırda yılda 5 bin 500 ton üretim gerçekleştirildiğini ifade eden Yumaklı, “Su ürünleri yetiştiriciliği alanında ülkemizin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek amacıyla başlattığımız çalışmalar kapsamında, midye yetiştiriciliğinde önemli bir yol katettik. Teşvik kapsamına aldığımız midye yetiştiriciliği için destekleme ödemesi yapıyoruz. Ülkemizde Sinop, Bursa, Yalova, Balıkesir, İzmir, Muğla ve Çanakkale’de yapılan midye yetiştiriciliğinde 50 bin tonluk kapasiteye ulaştık. Bu kapasitemizi kullanmak ve üretim miktarımızı daha yukarılara taşımak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Çift Kabuklu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Çalıştayı düzenlendi

Yumaklı, dünyada su ürünleri pazarında önemli yere sahip diğer bir ürünün istiridye olduğuna işaret ederek, tatlı su tüketmeyen bu ürünün de yem verilmeden yetiştiriciliğinin yapılabildiğini bildirdi.

İstiridye yetiştiriciliğinde Fransa başta olmak üzere İspanya, Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın önemli pazar payına sahip olduğuna dikkati çeken Yumaklı, şunları kaydetti:

“Sektörden gelen talebi değerlendirerek özellikle uygun alanlarda istiridye yetiştiriciliğini başlatmayı planlıyoruz. Bu sayede Marmara ve Karadeniz’de doğal olarak var olan ancak nesli tehlikeye girmiş istiridye tekrar kaynaklarımıza kazandırılacak. İhracatta önemli bir rakamı yakaladığımız balıkta olduğu gibi diğer su ürünlerinde de yetiştiriciliğimizi geliştirerek ülkemize gelir kazandırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz ve FAO işbirliğiyle Çift Kabuklu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın çıktılarını değerlendirip Bakanlık olarak yol haritamızı oluşturacağız ve en kısa zamanda ülkemizde de istiridye üretiminin başlaması için düğmeye basacağız.

İstiridye dünyada 9 milyar dolarlık pazara sahip

Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bilgiye göre, dünyada 6 milyon ton üretime sahip istiridye yetiştiriciliğinin yaklaşık 9 milyar dolarlık pazarı bulunuyor. Başlatılan çalışmalar doğrultusunda, Türkiye’de 5 yıl içinde 10’un üzerinde üretim çiftliği kurulması ve buralarda 5-10 bin tonluk üretim yapılması öngörülüyor. Türkiye’nin bu üretimden gelirinin ise 100 milyon dolara yaklaşabileceği değerlendiriliyor.

Çelik startı verdi! Bozkurt’ta tarım şaha kalkıyor!

Göreve geldiği günden bugüne ilçede tarımsal projelere ağırlık verdiklerini anlatan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, ‘Üreten Bozkurt’ misyonu ile yola çıktıklarını anlattı. “Bozkurt’u daha güçlü ve sürdürülebilir bir geleceğe taşımanın temel taşı, üretim ve tarım sektörünün güçlendirilmesidir” diyen Çelik; “Biliyorsunuz ki Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan yönlerimizden bir tanesi ise Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ilk belediye olmamız. Çiftçi Kayıt Sistemi ile istihdam yaratıyor, fide ve tohum desteği ile üretimin kalitesini artırıyoruz. Ayrıca, kendi arazilerimizde ceviz ve meyve bahçeleri oluşturarak katma değer sağlıyoruz. Yerel üretimi ve gıda yardımlarını teşvik etmek amacıyla nohut dağıtımı ve meyve-sebze kurutma sistemi projelerini başlattık. Bu projelerle hem ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardımcı oluyor hem de yerel ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi.

Bozkurt’ta çiftçilerin ihtiyaçlarına çözüm sunabilmek adına gelen talepler doğrultusunda proje ürettiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Birsen Çelik, “Üretmezsek, Tükeniriz” ilkesiyle hareket ediyoruz. Son projemiz olarak üreticilerimizden gelen istekler doğrultusunda çiftçilerimize tohum eleme makinası hibe ediyoruz. Bu makinalar, çiftçilerimizin tohumlarını daha verimli bir şekilde işlemelerine ve kaliteli ürünler elde etmelerine yardımcı olacak. Bu makinamız kaliteli tohumun ayrıştırmasını yapacak. Bu yöntem ile işçilik azalırken verimlilik artışı da sağlamış olacağız” dedi.

Sürdürülebilir ve kaliteli bir tarım politikası izlediklerini vurgulayan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik; “Bu projemizle, yerel üretimin ve tarımın daha rekabetçi hale gelmesine katkıda bulunarak Bozkurt’un tarımsal potansiyelini daha da yükselteceğimize inanıyoruz. Bozkurt Belediyesi olarak, yerel ekonomiyi güçlendirmenin ve tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamanın taahhüdünü veriyoruz. Üretmek, geleceği inşa etmektir ve bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Bozkurt’u daha güçlü ve zengin bir yere dönüştürmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Tarıma destek projesi: Çiftçilere 366 ton buğday tohumu dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında kentte “Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi” hayata geçirildi.

Proje kapsamında, Atatürk Mahallesi’ndeki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde tohum dağıtım programı düzenlendi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Yavuz Suat Pala, yaptığı konuşmada, çiftçilere her yıl fide, fidan ve tohum desteği verdiklerini söyledi.

“6 BİN HEKTARA YAKIN TARIM ARAZİSİ ÜRETİME KAZANDIRILMIŞTIR”
Üretimi artırmak için çalışmalara devam edeceklerini belirten Pala, “Bu kapsamda Tunceli’mizde bugüne kadar 10 milyon 500 bin lira hibe desteği verilmiş ve 6 bin hektara yakın tarım arazisi üretime kazandırılmıştır. Bugün de il merkezi ve 7 ilçemizdeki çiftçilerimize dağıtımını yapacağımız toplam 366 ton ‘Bayraktar 2000″ çeşitli buğday tohumu ile toplam 1800 hektar alanda üretim gerçekleştireceğiz.” dedi.


Konuşmaların ardından çiftçilere 366 ton sertifikalı buğday tohumunun dağıtımı yapıldı.

Programa, Vali Yardımcısı Okan Yenidünya, kurum çalışanları ve üreticiler katıldı.

Çin'in Ningxia bölgesindeki tarım arazilerinin hasat mevsimi

Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nde yer alan Wuzhong kentinin sakinleri bu yılki hasat mevsimini sevinçle karşıladı.

Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia bölgesinin Wuzhong kentindeki tarım arazilerinin çeşitli görüntüleri

Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nde yer alan Wuzhong kentinin sakinleri bu yılki hasat mevsimini sevinçle karşıladı.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Wuzhong’dan bildiriyor

Main Menu