10.10.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Yağlıdere'de topraksız tarım eğitimi düzenlendi

 Yağlıdere'de topraksız tarım eğitimi düzenlendi

Yağlıdere Yerel Eylem Grubu Derneği (YEG) tarafından topraksız tarım eğitimi düzenlendi.

Yağlıdere Belediyesi toplantı salonunda 5 gün süren ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca (DOKA) desteklenen eğitim programında 11 kursiyere sertifika verildi.

Yağlıdere YEG Başkan Vekili Ali Ocak, gazetecilere, ilçedeki iklim koşulları nedeniyle geleneksel tarım yöntemleriyle verimli bir üretim yapmanın zorlaştığını söyledi.

Sera ortamında topraksız tarım ile mevsimsel sınırlamalara bağlı kalmadan yılın her döneminde üretim yapmanın mümkün olabileceğini dile getiren Ocak, “İlçemizde uygulanabilirliği ön plana çıkmakta. Eğitim programı kapsamında sera yapısı, iklim kontrolü ve diğer teknik unsurlar hakkında detaylı bilgi verilerek kursa katlım sağlayan çiftçilerimizin bu konuda bilgi ve deneyim sahibi olmaları sağlandı.” dedi.

Karacaören Göleti ile 810 dekar tarımsal arazinin sulama suyu ihtiyacı karşılanacak

OSMANİYE’nin Düziçi ilçesinde yapım aşamasında sona gelinen Karacaören Göleti, 810 dekar tarımsal arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılayacak.


Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için çalışmalarını sürdürüyor. Düziçi İlçesi Karacaören Göleti’nde devam eden çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bu proje ile Osmaniye ili Düziçi ilçesinde 810 dekar tarımsal arazinin sulama suyu ihtiyacının karşılanacağını” ifade etti. Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Osmaniye Düziçi Ağaçlı Deresi üzerinde yer alan Karacaören Göleti, temelden 39 m yüksekliğinde inşaa edilmişti. 500 bin m3 su depolama kapasitesine sahip olan Göletin ikmal inşaatı kapsamında göl alanında kil blanket uygulaması yapılmıştır” dedi.


EKİM AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK
Projenin ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Balta, “Çalışmalar kapsamında; öncelikle göletteki 27 bin m3 su tahliye edilmiş ve yaklaşık 130 bin m3 kazı yapılmıştır. Göletteki su kaçaklarının önlenmesi maksadıyla gövde kısmına 83 bin metreküp geçirimsiz dolgu, 8 bin m3 filtre dolgu, 20 bin m3 koruyucu örtü dolgusu ve 60 bin m3 zayiat dolgusu yapılmıştır. Ayrıca suyun oluşturacağı erozyonu önlemek maksadıyla da 12 bin metreküp riprap yapısı ve 1200 metrekare harçlı pere imalatı yapılmıştır.. Fiziki olarak yüzde 99’u tamamlanan Karacaören Göleti’nde ekim ayı itibariyle çalışmaların tamamlanması neticesinde 810 dekar alan sulanabilecektir” diye konuştu.


OSMANİYELİ ÜRETİCİLERE YILDA 5 MİLYON LİRA EK GELİR
810 dekar araziye sulama suyu verecek olan Karacaören Göleti’nin bölge tarımı için büyük önem taşıdığını belirten Balta, “Gölet sayesinde 810 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek. Kazançları artacak. Osmaniyeli üreticiler, 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 5 milyon lira daha fazla kazanacak” dedi.

ABD’de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

Geçen ay 187 bin olarak açıklanan ağustos verisi, 227 bin seviyesine revize edildi. ​

Reuters anketine katılan 78 ekonomist, tarım dışı istihdamın Eylül ayında 170 bin artmasını bekliyorlardı.

İşgücüne katılım oranı eylül ayında yüzde 62,8 seviyesinde sabit kaldı. ​

ABD Çalışma Bakanlığı, eylül ayı işsizlik oranının bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 3,8 seviyesinde yatay kaldığını açıkladı.​​

Reuters anketine katılan ekonomistler işsizlik oranının yüzde 3,7 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyorlardı.

ABD’de ortalama saatlik ücretler eylül ayında, geçen ay olduğu gibi yine yüzde 0,2 oranında arttı. Beklentiler saatlik ücretlerin eylülde yüzde 0,3 artacağı yönündeydi.

Ortalama saatlik ücretlerdeki yıllık artış önceki ayki yüzde 4,3 seviyesinden yüzde 4,2’ye geriledi.

ALTIN FİYATLARI DALGALANDI
Verinin ardından ABD Hazine tahvili faizlerinde artışlar görülürken, dolar cinsi ons altın fiyatı geriledi.

Veri öncesinde 1822 dolar seviyesinde olan ons altın fiyatı, veri sonrasında yüzde 0,5’lik düşüşle 1811 dolara kadar geriledikten sonra kayıplarının geri aldı. Veri sonrası 1609 TL’ye kadar gerileyen gram altın daha sonra 1615 TL’ye yükseldi.


Verinin ardından ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili faizleri yüzde 4,88 ile 16 yılın zirvesini gördü.

Verinin ardından ABD’de hisse senedi borsalarında da kayıplar görüldü.

Emet’in projeleri Tarım Çalıştayı’nda tanıtıldı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 3’üncü Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’nda, 30 büyükşehir belediyesi ile birçok ülkeden yerel yönetimler ortak hedef ve projeler için bir araya geldi. Çalıştayda Emet Belediyesinin projeleri tanıtıldı.


Çalıştaya katılan Emet Belediye Başkanı Hüseyin Doğan, Emet Belediyesi olarak bakanlık destekli başlatılan “Keçi Belediyeden, Süt Köylüden, Peynir Kooperatiften” projesini anlattı.


Başkan Hüseyin Doğan, sürdürülebilir tarımsal kalkınma adına Emet keçi peyniri projesinin adım adım ilerlediğini belirterek, projenin büyütülerek, daha fazla üreticinin üretime katılmaya başladığını ve mandıra kurma çalışmalarına da başlanıldığını ifade etti.


Başkan Doğan,” 2020 yılında başlatılan projemiz çerçevesinde ‘Keçi Belediyeden, Süt Köylüden, Peynir Kooperatiften’ projemizi Zafer Kalkınma Ajansı vasıtası ile hayata geçirdik. Projemiz bir istihdam, üretim, markalaşma ve sosyal sorumluluk projesidir. Projemizin devamı çerçevesinde “Sütün zaferi” denilerek 5 bin litre kapasiteli mandıramızı kurduk. İlçe ve köylerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvan sayılarını 100’e tamamlamak adına 26 üreticimize keçi dağıtımı gerçekleştirdik. Geri dönüşümlü bu dağıtımlarda geri toplanan oğlaklar yeni üreticilere dağıtılarak sürdürülebilirlik devam ettirilecek” dedi.

 

Emet’in projeleri Tarım Çalıştayı’nda tanıtıldı

Tarımda sözleşmeli üretim dönemi! Bakan Yumaklı detayları anlattı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldığı TRT Haber canlı yayınında açıklamalarda bulunuyor. Bakan Yumaklı’nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: Yeni normallerimiz var, toplumun özümsemesi gerekir. Bizim çiftçilerimize önerilerimiz olacak.

Desteklerimizin yönlendirici katkısını göreceğiz. Biz her yıl güncellenecek şekilde 3 yıllık planlamalar şeklinde üreticimizin önüne getireceğiz.

Bütün hususların tamamlanmasından sonra planlama çalışmaları başlayacak. Tarımsal üretim planlamasını 2024-2025 üretim yılında uygulamaya başlayacağız.

Tarımda sözleşmeli üretim

En önemli unsurlarından biri de sözleşmeli üretim. Üreticiye pazar garantisi sağlıyorsunuz, sanayiciye de ham maddeyi sağlıyorsunuz. Bunların hepsi sözleşmeli üretimin parçası.

Nihai hedefimiz öngörülebilirliği azami düzeye yükseltebilmek ve olması gereken arz ve talebi yakınlaştırmak.

Bir tarafta üretici sanayiciler olacak, bir tarafta da kooperatifler oluyor.

Tarım sayımı yapılacak

Tarım sayımı en son 2001’de yapıldı. Tarım sayımını stok sayımına benzetebiliriz. Bununla alakalı her türlü veriler Türkiye İstatistik Kurumu’nda. Biz hazırlıklarımızı tamamladığımızda TÜİK hemen harekete geçecek.

İşlenmeyen tarım arazileri

Bununla ilgili bir yasal düzenleme çalışmalarımız vardı. Eğer herhangi bir arazi 2 yıl boyunca ekilmemiş ise bakanlığımız bu arazileri bulunduğu lokasyonda rayiç değere göre kiraya verecek. Bunun kiraya verilmesi oranın taleplerine göre belirlenecek. Oranın geliri varislerine yatırılacak. Ülke ekonomisine de katkı sağlayacak.

“Küçükbaş Hayvancılığın Yaygınlaştırılması Programı” kapsamında 154 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapılacak!

Kırsal kalkınma kapsamında, hellim tescili gereği ihtiyaç duyulan küçükbaş hayvan sütünün karşılanması amacıyla küçükbaş hayvan sayısının ve işletme sayısının artırılması için Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) katkılarıyla yürütülen “Küçükbaş Hayvancılığın Yaygınlaştırılması Programı” çerçevesinde küçükbaş hayvan dağıtımı yapılacak…

İlk etapta iki yararlanıcıya, 20 koyun ve iki koç, beş yararlanıcıya da, 20 keçi ve iki teke olmak üzere toplamda 154 adet küçükbaş dağıtımı yapılacak. Projeye katılmak isteyenler bugünden başlayarak 20 Ekim Cuma mesai bitimine kadar Hayvancılık Dairelerine müracaatta bulunabilecek.

Damaskus ırkı keçi ve Asaf ırkı koyunun dağıtımı yapılacak

Bakanlıktan yapılan duyuruda, kırsal kalkınma kapsamında hellim tescili gereği ihtiyaç duyulan küçükbaş hayvan sütünün karşılanması amacıyla küçükbaş hayvan sayısının ve işletme sayısının artırılması için Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile TİKA katkılarıyla ‘Küçükbaş Hayvancılığın Yaygınlaştırılması Programı’nın devam ettiği belirtildi.

CyborNFT
TİKA ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülecek programda Devlet Üretme Çiftliğinde bulunan Damaskus ırkı keçi ve Asaf ırkı koyunun dağıtımı yapılacağı belirtilen açıklamada, “Program çerçevesinde gerekli başvuru şartlarını yerine getiren ve hak sahibi olarak tespit edilen ilk etapta 2 yararlanıcıya, 20 koyun, 2 koç; 5 yararlanıcıya da, 20 keçi, 2 teke olmak üzere toplamda 154 adet küçükbaş dağıtımı yapılacaktır” denildi.

Konu ile ilgili oluşturulan komisyonun, sadece belirlenen şartları taşıyan kişilerin başvurusunu değerlendirmeye alacağı belirtilen açıklamada, başvuru sahiplerinin bu değerlendirme sonunda uygun bulunması halinde kuraya katılma hakkı elde edebilecekleri, ilk etapta dağıtımı yapılacak hayvanlar için hak kazanacak olan yararlanıcıların noter huzurunda yapılacak kura çekimi usulü ile belirleneceği kaydedildi.

-“Verilen hayvanlar proje takip süresi olan 3 yıl boyunca hiçbir şekilde satılamaz ve devredilemez”

Açıklamada “Verilen hayvanlar proje takip süresi olan 3 yıl boyunca hiçbir şekilde satılamaz ve devredilemez. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından, projenin sürdürülebilirliği için 3 yıl içinde işletmede doğan yavrulardan her yıl farklı sayılarda olmak üzere en az 6 aylık yaşta toplamda 20 baş dişi ve 3 baş erkek hayvan işletmeden alınarak projenin devamlılığı için ilerleyen yıllarda diğer işletmelere verilecektir” vurgusu yapıldı.

Başvuru şartları;

Dağıtımı yapılacak hayvanlar için projeye katılmak isteyen kişilerin bugünden başlayarak 20 Ekim Cuma mesai bitimine kadar Hayvancılık Dairelerine müracaatta bulunmaları gerektiği belirtilen açıklamada başvuru yapabilmek için belirlenen şartlar şöyle sıralandı:

1. KKTC vatandaşı olmak,

2. 18-45 yaş aralığında olmak,

3. Tercihen hayvanı olmamak veya en fazla 20 damızlık küçükbaş hayvanı olmak

4. Hane halkı içinde devletten maaş almıyor olmak,

5. Hane halkının toplamda 20 damızlık küçükbaş hayvandan fazla hayvanı olmamak,

6. Hayvan sağlığı ve refahı için gerekli altyapıya sahip uygun bir barınağa sahip olmak,

7. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının proje kapsamında hazırlamış olduğu taahhütname şartlarını kabul etmiş olmak,

8. Hayvancılık ile uğraşanlar için hayvan hastalıklarından ari işletmesinin olması,

Başvuru için Gerekli Belgeler;

1. Kimlik kartı fotokopisi

2. Barınak mülkiyet belgesi

3. Bağlı bulunduğu belediyeden küçükbaş ağılı için uygunluk yazısı

4. Tarım sigortasından ekilen arazi varlığı (var ise)

5. Hayvan kayıt sistemine kayıtlı olup olmadıklarını ve/veya hayvan sayısını gösteren belge

6. Hayvancılar Birliği üyelik belgesi (hayvanı var ise)

7. İşletmenin son ödediği elektrik faturası (elektrik var ise)

8. İşletmenin son ödediği su faturası (suyu var ise)

9. Muhtardan onaylı hane halkı listesi (isim, yakınlık derecesi ve doğum tarihleri).”

Main Menu