27.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım sayımı için ilk adım atıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlığa bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol imzalandığını bildirdi.
Tarım sayımı için ilk adım atıldı

Tarım sayımı için ilk adım atıldı
EKONOMİ SERVİSİ – Tarımsal verilerin oluşturulmasına ve kayıtlılığa büyük önem verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, bu çalışmaların tarımsal üretim ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli vizyonel politikaların belirlenmesine katkı sunacağına dikkati çekti.

 

Yumaklı, bakanlık olarak bir süredir genel tarım sayımı için alt yapı hazırlıkları yürüttüklerini, ilgili kurumlarla yapılan toplantılarda izlenecek yol haritasının belirlendiğini vurgulayarak genel tarım sayımının, tarımsal üretime yön verecek yenilikçi düzenlemelerin hayata geçirilmesinde belirleyici unsurlardan biri olacağının altını çizdi.
Çalışma ile istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını bildiren Bakan Yumaklı, “TÜİK ile iş birliği içinde genel tarım sayımı yaparak planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi tarım ve hayvancılık politikalarımızın odak noktasını oluşturacak uygulamalarımıza yön vereceğiz. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği, verimliliği, kaliteyi ve kayıtlılığı daha da artırarak Türkiye Yüzyılını üretimin ve üreticinin yüzyılı yapacağız” ifadelerini kullandı.

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Engürülü, tarım sigortalarının önemini vurguladı

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Sigorta Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, tarımsal risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi için en önemli risk yönetim mekanizmasının sigorta olduğunu belirtti.

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Sigorta Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, “Günümüzde tarımsal risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi için en çağdaş ve en önemli risk yönetim mekanizması sigortadır.” dedi.

Tarım Sigortaları Havuzu‘ndan (TARSİM) yapılan açıklamaya göre, TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından bu yıl 12’ncisi “Deprem ve Doğal Afetlere Hazırlıkta Sigorta Sektörünün Önemi” temasıyla, 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan Sigorta Haftası vesilesiyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Engürülü, bugün insanların gıdaya ulaşmasının artık küresel düzeyde en önemli gündem maddelerinden birisi haline geldiğini belirterek, “Bu nedenle, stratejik bir alan olarak değerlendirdiğimiz tarımsal üretimdeki riskleri yönetmek ve sürdürülebilirliği mutlak surette sağlamak gerekiyor. Çünkü tarım açık alanda gerçekleştirilen ve risklerden etkilenmeye gayet açık bir faaliyet. Tek bir olay bile aynı anda binlerce hatta on binlerce çiftçimizi etkileyebiliyor. Tüm emekler bir anda zayi olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Bugün tarımsal risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi için en çağdaş ve en önemli risk yönetim mekanizmasının sigorta olduğunun altını çizen Engürülü, “TARSİM olarak, Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı’nda çiftçilerimizin yanında yer almaya, tarım sigortalarını çiftçilerimiz nezdinde daha fazla yaygınlaştırmak için çok çalışmaya, gidilmeyene gitmeye, ulaşılmayana ulaşmaya ve değişen iklim koşullarında tarımın sigortasız olmayacağını hiç durmadan anlatmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, ülkemizde sigorta bilincinin yaygınlaştırılmasına değerli katkılar sunan Sigorta Haftası’nı en içten dileklerimle kutluyor, bir kez daha tarım sigortasız olmaz diyorum.” açıklamasında bulundu.

Kastamonu'da 100 dönüm tarım arazisi yandı

KASTAMONU’nun Tosya ilçesinde anız yangınında 100 dönüm tarım arazisi zarar gördü, alevler evlere sıçramadan söndürüldü.


İlçeye bağlı Karşıyaka Mahallesi Yazıçam mevkisinde saat 13.00 sıralarında anız yangını çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekibi sevk edildi. Yangın, ekiplerin yaklaşık 1 saatlik müdahalesi ile evlerin bulunduğu alana ulaşmadan söndürüldü. Yaklaşık 100 dönüm tarım arazisi, yangından zarar gördü. Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Kadir Karaçam, yangının anız yakılması nedeniyle çıktığını söyledi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Mustafakemalpaşa tarımda yeni kapı daha araladı

Türkiye’nin en verimli tarım topraklarına ve yeşil doğasına sahip Bursa Mustafakemalpaşa’da kütük mantarı yetiştiriciliğine ilgi her geçen gün artıyor. Yerel tarım trendlerini yakından takip eden Mustafakemalpaşa Belediyesi de, kütük mantarı yetiştiricilerine desteklerini sürdürüyor.

 

Kayın ve söğüt ağaçlarının şifasıyla organik tarımın ilk meyvelerini alan Mustafakemalpaşa’nın Kestelek Mahallesi sakinleri doğru tarım sayesinde yeni kazançlar sağlayabileceklerini söyledi. Mustafakemalpaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Kestelek Mahallesi’ne göndermiş olduğu mantar miselleri sayesinde orman köylerinde yaşayan vatandaşlara katma değeri yüksek ürünler sunarak çiftçileri kaliteli ve doğru tarıma yönlendiriyor.

 

Geçtiğimiz Aralık ayında mantar misellerini kütüklerle buluşturan Kestelek Mahalle Muhtarı Kemal Doğru, oluşan ilk mantarları Başkan Kanar’a ulaştırdı. Muhtar Kemal Doğru, “Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar sayesinde doğru tarım ile kazanç sağlıyoruz. Kestelek Mahalle halkı olarak 45 hane kendi mutfağımıza girecek kadar mantar üretimini yapıyoruz. İnşallah mantarlarımızı dünya mutfağına ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Yerel tarımın ve sürdürülebilir üretimin önemine vurgu yapan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, “Doğru tarım ile yeni kazanç kapılarını aralayan projeleri hayata kazandırmaya devam ediyoruz. Mustafakemalpaşa Belediyesi Tarımsal İşler Müdürlüğü ile birlikte Kestelek Mahallemize Aromatik Bitkiler ve Mantar Yetiştiriciliği sertifika eğitimi verip ardından, mantar miseli desteği sağlamıştık. Bugün ilk meyvelerini aldık diyebiliriz. Doğru tarım bilgileri ile hem üreticilerimizi bilgilendiriyor, hem de domatese bibere alternatif ürünler sunarak, yeni kazanç kapılarını aralıyoruz. Sünlük Mahallemizin ayı ve sarıkız mantarı gibi Kestelek Mahallemizin mantarlarını da dünya mutfağına göndermeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.



Mustafakemalpaşa tarımda yeni kapı daha araladı

Hayvancılık sektörüne ara elaman yetiştirilecek

Hayvancılık sektörüne ara elaman yetiştirilecek

İzmir Tire ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İsa Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde “Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı” bölümü açılacağını duyurdu. Tire ve yöresinde hızla artan hayvancılık sektörünün temel ihtiyaçlarından biri olan bilinçli ara elaman eksikliğine dikkat çeken İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hayata geçirilen projeyle sektörün beklentilerine yanıt verileceğinin altını çizdi. Okulda geçerli yöntem ve teknikleri kullanan nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması, mesleki gelişmeleri takip eden, kendini geliştiren, merhametli ve hayvan refahı ilkelerine uygun davranan bireylerin yetiştirilmesinin hedeflendiği bildirildi. Okul Müdürü Seval Karaman, açılacak yeni bölümün tüm hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, “Müracaat etmek isteyen öğrencilerimizi bekliyoruz” dedi.

Hayvancılık tükeniyor!

TÜİK’in verilerine göre 6 ayda koyun sayısı 2 milyon 122 bin, keçi sayısı 869 bin, sığır sayısı 331 bin ve manda sayısı 5 bin azaldı. Devletin hayvancılık ve tarım politikalarındaki tutumundan dolayı çiftçilikle uğraşan insanların sayısının giderek azalması üretimdeki düşüşün önemli etkenlerinden.

SIKINTI YAŞANACAK

Süt fiyatının düşük kalması sığır sayısını azaltırken, küçükbaş hayvan fiyatlarının düşüklüğü de koyun sayısını azaltıyor. Hayvan varlığının azalması, et fiyatları açısından önümüzdeki aylarda yaşanacak sıkıntıyı gözler önüne koyuyor.

KENTLERE GÖÇ

Hayvancılıkta yaşanan düşüşün fiyatlara yansıdığı ifade ediliyor. Köylerde yaşayıp çiftçilikle uğraşan vatandaşlar, artan girdi maliyetleri, üretilen ürünün enflasyona karşı azalması gibi sebeplerle hayvanlarını kesime göndererek kentlere ve büyükşehirlere göç ediyor.

 

Main Menu