10.08.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Köy muhtarlarına tarım teşvikleri anlatıldı

TZOB, Tarım Sayımına Destek Vermeye Hazır

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe sağlıklı bir tarım envanteri oluşturulması gerektiğini belirterek, tarım sayımına destek vereceklerini açıkladı.

 
 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Geçmiş tarım sayımlarında olduğu gibi 755 ziraat odamızla birlikte tarım sayımına her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada Türkiye‘deki tarım sektörünün en önemli sorunlarından birinin sağlıklı bir tarım envanteri hazırlanamaması olduğunu belirtti. Sağlıklı bir tarım envanteri için üretim planlaması yapılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “Diğer tarım politikalarını üretmede politika oluşturanlara ve sektördeki tüm paydaşlara karar almada bilgi ve güç sağlayacaktır. Tarım envanterini ortaya çıkarmak için yapılan sayımlar Türkiye‘nin tarımsal yapısını, bu yapıda zaman içerisinde ortaya çıkan değişimleri gözler önüne serecektir. Tarımsal politikaları doğru belirlememiz, tarımsal potansiyelimizin tamamını kullanabilmemizin önünü açacaktır” diye konuştu.

Planlı, talebe uygun bir üretimin fiyat istikrarsızlığını ve pazarlama sıkıntısını gidereceğini belirten Bayraktar, “Bir sene bir üründe fiyatın yükseldiğini gören çiftçilerimizin ertesi sene o ürüne yönelmesi nedeniyle ürün bolluğu ve dolayısıyla fiyatlarda aşırı düşüş yaşanabiliyor. Ertesi yıl aynı ürünün fiyatı üretim azlığından yükseliyor. Üretici de, tüketici de mağdur oluyor” ifadelerini kullandı.

“Her 10 yılda sonu 1’le biten yıllarda tarım sayımı yapılması kanunla belirlenmiştir”

Bayraktar, “Ülke kaynakları, üretim faktörleri verimli kullanılamıyor. Sağlıklı bir üretim planlaması tam ve doğru tespit edilebilen güncel verilerle yapılabilir. Her 10 yılda sonu 1’le biten yıllarda tarım sayımı yapılması kanunla belirlenmiştir. Buna rağmen ülkemiz hala en son 2001 yılında yapılan tarım sayımındaki tarımsal işletme sayısını ve ortalama arazi büyüklüğünü kullanıyor. İşletmelerin büyüklükleri, parsel sayıları, işletme büyüklüklerine göre arazi miktarları, hayvan sayıları, gübre ve ilaç kullanımı, makina-ekipman rakamları güncelliğini yitirdi. Bu bilgilerle üretilecek tarımsal politikalar yetersiz ve isabetsizdir” dedi.

“Yetiştirilen ürünler için önemli bir veri tabanı oluşturacaktır”

Tarım sayımı olması gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, bu sayede tüm ilçe ve illerde tarımsal işletme verilerinin ortaya konulacağını söyledi. Tarım sayımıyla birlikte üretim, maliyetler ve gelirlerle ilgili bilgilerin artacağını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

“Tarımsal üretimin demografik özellikleri ortaya konulurken, finansal tablo da ortaya çıkacaktır. Tarım sayımları tarımda dönemler itibarıyla gerçek gelişimi gösterecek, gelişen eğilimleri ortaya koyacak, tarıma ve kırsala yönelik proje, araştırma ve yatırım programlarının nitelik ve niceliğinde, yer seçiminde önemli bir veri sağlayacaktır. Yetiştirilen ürünler için önemli bir veri tabanı oluşturacaktır. Özel sektöre yapacakları tarımsal yatırım konularında ve yöre seçiminde önemli bilgiler sağlayacaktır. Bu sayede modern teknolojilerin kullanım seviyesi görülecektir. Özel sektör, basın ve üniversiteler elde edilecek tarım sayımının sonuçlarını analiz edecek, ülke tarımının gelişimi için önerilerde bulunacaktır.”

“755 ziraat odamızla birlikte destek vermeye hazırız”

Bayraktar, tarım envanterinin hazırlanmasında her türlü desteği vereceklerini belirterek, “Geçmiş tarım sayımlarında olduğu gibi 755 ziraat odamızla birlikte tarım sayımına her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak otomasyon sistemimizle, tarımla ilgili verilere anında ulaşıp, tarımı kesintisiz izleyip, tarımsal politikaların belirlenmesine katkıda bulunuyoruz. Sistemimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımızın Çiftçi Kayıt Sistemi’yle entegre çalışıyor ve Türkiye İstatistik Kurumu’na düzenli veri akışı sağlıyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığının beraber çalışarak tüm illere ve ilçelere yayılmış teşkilatıyla tarım sayımını rahatlıkla yapabileceğini belirten Bayraktar, “Odalarımız ve üreticilerimiz de tarım sayımı yapan görevlilerle işbirliği yapma noktasında üzerlerine düşeni yapacaklardır. Nihai olarak ise tarım envanterinin tam ve sağlıklı bir şekilde belirlenmesi şüphesiz tüm paydaşlarıyla Türk tarımını ileri taşıyacak ve rekabet gücünü artıracaktır” ifadelerini kullandı. 

Konya'da tarım işçilerinin günlük yevmiyesi açıklandı

Ereğli Tarım Emekçiler Dernek Başkanı Tevrat Katman; enflasyon, asgari ücret, gelir ve giderler göz önünde bulundurularak 2023 tarım sezonunun işçilerin net günlük yevmiyeleri açıkladı.

Katman, açıklamasında tarım işçilerinin ücretlerinin 440 TL olarak belirlendiğini ifade ederek; “Yüzde 10 tarım aracısının kesintisi ile tarım işçisine ödenecek 400 TL net fiyattır” dedi.


İşçi taşımacılığında kullanılacak servis ücretleri, kiraz toplama ve buna benzer tarım faaliyeti yapacak tarım işçilerinin fiyatlarının ve çalışma saatlerinin iş yüküne göre belirlendiğini belirtti.

Katman, ayrıca “Diğer il ve ilçelerin belirlemiş olduğu fiyatlar Ereğli geneli ve tüm çevresinde geçersizdir. Ereğli kendisine özgü tarım bölgesi olarak kendi bölgesine, kendi çiftçisine, kendi tarım emekçisine ithaf etmektedir. Farklı bölgelerin fiyatı Ereğli’de kesinlikle geçersizdir” dedi.

Kangal Ziraat Odası hukuk mücadelesini kazandı

Gürpınar ilçesinde 350 hektar tarım arazisine sulama suyu ulaştırıldı

Gürpınar ilçesinde 350 hektar tarım arazisine sulama suyu ulaştırıldı |  Haber Değer

Van Büyükşehir Belediyesi, Gürpınar ilçesinde 350 hektar tarım arazisini suyla buluşturdu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, kent genelinde artan hava sıcaklıkları sonucu kırsal kesimlerde yaşanan kuraklık, tarım arazilerini de etkiliyor.

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarımsal sulamada sorunlar yaşayan üreticilerin olumsuzluklardan etkilenmemesi için destek sağlıyor.

Bu kapsamda, su kaynaklarının verimli kullanılabilmesi amacıyla çalışma yürüten ekipler, Akbulut Mahallesi’nde arazilere ulaşmayan dere sularını 28 bin metreküp kapasiteli gölette topladı.

Biriken suyun arazilere verimli şekilde iletilmesi için 5 kilometre uzunluğunda sulama kanalı inşa eden ekipler, tamamlanan gölet ve sulama kanalı ile bölgede 350 hektar tarım arazisine sulama suyu ulaştırdı.

Projeyi yerinde inceleyen Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvan, Başkan Danışmanı Sinan Hakan ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Altun, kanala suyu veren vanaları açtı.

Kısa sürede arazilere ulaşan su, üreticileri sevindirdi.

Mahalle muhtarı Abdulkerim Oskay, Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bakan Yumaklı: Fındığın dünyada bir numaralı üreticisiyiz

Bakan Yumaklı: Fındığın dünyada bir numaralı üreticisiyiz

AK Parti Ordu İl Başkanlığını ziyaretinde teşkilat üyelerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Erdoğan’ın fındık fiyatını geçen yıl bir miting esnasında, bu yıl ise Kabine Toplantısı sonrası açıkladığını söyledi.

Yumaklı, son 21 yılda özellikle AK Parti’nin Ordu’ya katkılarıyla alakalı söylenebilecek yüzlerce şeyin olduğuna işaret ederek, “Çünkü potansiyeli en yüksek illerden birisidir Ordu. Biz de AK Parti olarak bu potansiyeli en iyi bir şekilde değerlendirmek için bugüne kadar siz çok kıymetli dava arkadaşlarımızla birlikte el ele, gönül gönüle elimizden gelen her şeyi en üst seviyesinde yerine getirdik.” diye konuştu.

Dur durak bilmeden çalışmanın, hizmet yarışında olmanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Bunun en büyük göstergesi 28 Mayıs’ta, o hakikaten ülkemiz için son derece önemliydi, virajı aldığımız günün akşamında Sayın Cumhurbaşkanımızın bize yerel seçimler için verdiği direktifler. Yani eğer Cumhurbaşkanımız gibi bir lideriniz varsa, sizin için bir gün bile duraklamak kayıptır. Dolayısıyla bizim için önemli olan hiç durmadan, dinlenmeden kimin görevi neyse, sorumluluk alanı neyse bu aşamada çalışmaktır.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, son 21 yılda Ordu için sadece fındık üreticilerine verilen destek miktarının 4,4 milyar lira olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’deki fındık üretiminin yüzde 32’sinin ilde gerçekleştiğini, kalite ve aroma olarak da son derece kıymetli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde sadece tarım, orman alanında destek ve yapılan yatırım tutarının 21,3 milyar lira olduğunu dile getiren Yumaklı, ilde hayvan varlığı, bitkisel ve hayvansal ürün üretiminin yanı sıra tarım ihracatının da arttığını belirtti.

Bakan Yumaklı, DSİ Genel Müdürlüğünün özellikle bölgeye has yatırımlarının olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Son 21 yılda yaklaşık 94 tesisi, DSİ, Ordu özelinde yaklaşık 2,5 milyarlık bir yatırımla hizmete almış durumda. Özellikle ben burada iklim değişikliğiyle ilgili bir bölüme vurgu yapmak istiyorum. İklim değişikliğini artık bundan sonra kitaplarda ya da televizyon programlarında ya da herhangi bir tartışmada konu olmaktan daha ziyade, hayatımızın içerisinde görmeye başlayacağız. Bu ne demek? Artık yağış rejimlerinin değişmesi demek. Sıcaklık farklarının artması demek. Yani toplamda Ordu’ya bir yıl içerisinde, farazi söylüyorum 100 kilogram metrekareye yağdığını düşünelim ama bir bakacaksınız belki onun tamamı sadece Altınordu’ya yağdı, geri kalanına yağmadı. Böyle dengesizlikler göreceğiz. Dolayısıyla iklim değişikliği konusunda da bundan sonra hepimizin gerekli tedbirleri almak ve dikkatli olmak mecburiyeti var.”

Fındığın katma değerli hale getirilmesinin önemine işaret eden Yumaklı, “Bu ürünün dünyada bir numara üreticisiyiz. Yüzde 70’i ülkemizde üretiliyorsa biz bu katma değeri 10 katından daha fazlasına arttırmakla mükellefiz. Böyle bir zorunluluğumuz var. Biz bu konuda gerçekten kafa yoruyoruz. Özellikle geçen yıldan itibaren bazı çabalarımız da var, inşallah netleştiğinde sizlerle paylaşırız.” dedi.

“Kaynaklarımızı, tarımsal desteklerimizi, becerilerimizle bir araya getirmek zorunluluğumuz var”

Yumaklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her zaman için “Fındık üreticisinin emeğini ve alın terini biz yere düşürmeyiz.” dediğini dile getirerek, “Ülkemizin çok ciddi bir deprem etkisi var, biliyorsunuz. Bunu her şeyde hissediyoruz. Böyle olduğu halde bu alın terini, bu emeği yere düşürmemek adına Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten ben kendisine tekrar şükranlarımı arz ediyorum. Bu konuda özellikle fındık fiyatlarıyla ilgili talimatları sanırım herkeste bir memnuniyet oluşturdu. Allah razı olsun hem Sayın Cumhurbaşkanımızdan hem de bunu üretenlerden.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Yüzyılı projeksiyonunda kararlılıkla büyümenin ve ülkeyi büyütmenin gayreti içerisinde olduklarını anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:

“Kaynaklarımızı, tarımsal desteklerimizi, becerilerimizle bir araya getirmek zorunluluğumuz var. Şundan emin olun, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ben ve kabine üyesi diğer bütün arkadaşlarım lafla değil, icraatlarımızla, bundan önce olduğu gibi, bundan önce nasılsa 21 yıldaki AK Parti hükümetleri, onu daha da geliştirerek, daha da ilerleterek Türkiye’yi bir ileriki noktaya taşımanın gayreti içerisindeyiz. Bu şekilde de olacağız inşallah.”

Orman yangınlarıyla mücadelede insansız hava araçları da kullanılıyor

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin orman yangınlarıyla alakalı daha öncesinde çok acı tecrübeler yaşadığını anımsatarak şunları ifade etti:

“Ama bütün bunlardan ders çıkartarak, envanterini geliştirerek, son yıllarda kendisini öyle bir geliştirdi ki hem ekipman olarak hem de yetişmiş insan kapasitesi olarak bugün bizler, her gün çıkan onlarca orman yangınına anında müdahale eden, 10-11 dakikada söndüren, hani neredeyse gündemimizden çıkartacak hale gelen bir şeye kavuştu. Bunların içerisinde emin olun en önemlilerinden bir tanesi bizim kullanmış olduğumuz insansız hava araçlarıdır. 24 saat Türkiye’nin bütün ormanlarını gözetleyen, duman algılayan, ateş algılayan ya da yangın riski oluştuğunu hemen otomatik olarak merkezine haber veren bir sistemimiz var artık. Yani şunu söylemeye çalışıyorum, her noktada Türkiye artık ileri teknolojiyi hem kullanan hem de üreten bir pozisyona gelmiştir. Kimin sayesinde olmuştur? Elbette Sayın Cumhurbaşkanımızın, elbette AK Parti’nin, elbette buna gönül veren sizler sayesinde olmuştur.”

Önlerinde 2024 seçimlerinin olduğunu belirten Yumaklı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gerçekten insanları küçük şeylerle avlayabileceklerini düşünenlere, en basitiyle söyleyeyim, bir ders daha vermemiz gerekiyor ki artık hani pabucun pahalı olduğunu anlasınlar. Bu kadar basit bir şekilde insanları tamamen gerçeklikten uzak, anlatılabilecek, söylenilebilecek şeylerin ne manaya geldiğini hesap etmeden verilen, yapılan taahhütlerin bizleri kandırmasına yetmediğini bir kez daha göstermemiz gerekiyor. Biz tabii ki AK Parti teşkilatlarının, bizim itici güç olduğumuzu, bütün gücümüzü teşkilatlarımızdan aldığımız gerçeğinin bir kez daha altını çizerek, son 21 yılda Ordu’nun AK Parti sevdası, AK Parti’nin Ordu sevdası inşallah daha gelişerek devam edecek.”

TARSİM'den Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'ne ziyaret

TARSİM'den Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'ne ziyaret

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ve beraberindeki TARSİM heyeti, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin’i ziyaret etti.

TARSİM’den yapılan açıklamaya göre, ziyarette, ‘Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı’ vizyonundan hareketle devlet destekli arıcılık sigortasına ilişkin beklentilerin tespit edilmesi ve sigortanın yaygınlaştırılması amacıyla yapılabilecek iş birliği konuları görüşüldü.

Engürülü, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin geliştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında paydaş kurumların önemli bir rol üstlendiğini ifade ederek, tarım sigortasının yetiştiricilerin karşılaştıkları doğal afetlere, çeşitli risklere ve hastalıklara karşı faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine olumlu etkisi olduğuna ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Main Menu