03.08.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Çanakkale'de çıkan yangın tarım arazisinde zarara neden oldu

Pınardere köyünde mangal kömürü üretimi de yapılan tarım arazisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bu bölgenin yakınında bulunan büyükbaş hayvanlar ise hızla uzaklaştı.

Çanakkale'de çıkan yangın tarım arazisinde zarara neden oldu

Rüzgarın etkisiyle büyüyen alevlere, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri çok sayıda arazöz ve ilk müdahale aracının yanı sıra 2 uçak ve 2 helikopterle müdahale etti.

Hububat ekili geniş bir tarım arazisinde etkili olan yangın çevredeki ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

Tarım arazisinde hasara sebep olan yangının ardından ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

Ayvacık Kaymakamı İlker E. de olay yerine gelerek konuya ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

TİGEM’in AKSA'ya kiraladığı 12 bin dönüm tarım arazisinin 2 bin dönümü sessiz sedasız sanayi bölgesine devredildi!

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, 2005 yılında AKSA’ya 30 yıllığına kiralanan 12 bin dönümlük arazinin 2 bin dönümünün Samsun’da yapılan yeni OSB’ye sessiz sedasız devredilmesi, hem tarım arazilerine karşı samimiyetsizliği hem de TİGEM’in kıymetli arazilerinin nasıl yağmalandığını gözler önüne serdi.

ESKİ GENEL MÜDÜRLER KARŞI ÇIKMIŞTI!

Samsun’un Tekkeköy ilçesi Selyeri mevkiinde yer alan 2 milyon 660 bin metrekarelik tersane alanı, hatırlanacağı üzere Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından ‘Samsun Yeni OSB Bölgesi’ olarak ilan edilmişti. Söz konusu sanayi bölgesine TİGEM’e ait tarım arazisi de dahil edilmek istenmiş ancak eski Genel Müdürlerden Ayşe Ayşin Işıkgece ve Sait Kocabay bu devir işlemine onay vermemişlerdi.

2 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİNİN DEVRİNE HASAN GEZGİNÇ ONAY VERDİ!

TİGEM arazisinin sanayi bölgesine devri ile ilgili girişimler uzun bir süredir gündemdeydi. Samsun Valiliğinin AKSA’ya kiralanan Gelemen Tarım İşletmesine ait 2 bin dönüm arazinin sanayi bölgesine devri ile ilgili talebi TİGEM’in önceki Genel Müdürleri Ayşe Ayşin Işıkgece ve Sait Kocabay tarafından reddedilmişti. Önceki genel müdürler tarafından tarım arazisinin devrine onay verilmezken, mevcut TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’in söz konusu tarım arazisinin bedelsiz bir şekilde sanayi bölgesine devrine onay vermesi kurumda yaşanan çelişkiyi ortaya koydu.

AKSA, YATIRIM YAPTIĞI ALANIN DEVRİNE NEDEN ONAY VERDİ?

Diğer yandan AKSA’nın da, 2005 yılında 30 yıllığına kiralayarak ciddi yatırımlar yaptığı arazinin devrine onay vermesi dikkat çekti. AKSA, 30 yıllığına kiraladı Gelemen Tarım İşletmesinde hayvancılık, meyve bahçeciliği ve tahıl üretimi yapıyordu. AKSA’nın 12 bin dönüm olarak kiraladığı tarım işletmesindeki 2 bin dönümü TİGEM’den alınarak, bedelsiz bir şekilde sanayi bölgesine devredildi. Söz konusu 2 bin dönüm arazisinin üstünde sanayi tesisleri yapılarak, artık tarımsal faaliyetler yapılamayacak.

Mevsimlik tarım işçilerinin yevmiyesi belli oldu!

Erzincan merkeze bağlı köylerde, şeker pancarı tarlalarında çalışan mevsimlik tarım işçileri, sıcak havaya rağmen akşam saatlerine kadar çapa yapıp ot yoluyor. Çocuklarıyla beraber her yıl kilometrelerce yol kat ederek uzak illerden gelen mevsimlik tarım işçileri, özellikle şeker pancarı tarlalarında çalışıyor.

400 LİRA YEVMİYEYLE ÇALIŞIYORLAR
İşçiler ayrıca domates, fasulye, kavun ve karpuz tarlalarında da çalışarak rızıklarını çıkarıyor. Günlük 400 lira yevmiye ile çalışan mevsimlik işçilerin tarladaki yoğun mesaileri 7 ay sürüyor. Her yıl Mayıs ayında aileleriyle gelen öğrenciler de zorlu şartlarda çalışarak okul harçlıklarını çıkarıyor.

YIL SONUNA KADAR ÇALIŞIYORLAR
Siverek’ten gelen mevsimlik tarım işçisi Kadir Şahin, “Haziran ayında buraya geldik. Yılın sonuna kadar ailecek buradayız. Şekerpancarı ile uğraşıyoruz, söküm yapıyoruz. Türkiye’nin her yerine gidiyoruz. Ailemizin geçimini buradan sağlıyoruz. 400 lira yevmiyeye çalışıyoruz, sıcakta zor oluyor, yanıyoruz ama mecbur çalışıyoruz” dedi.

“MEMLEKETTE GELİRİMİZ YOK”
Mevsimlik işçi Turgut Şahin ise, “Şekerpancarı çapalıyoruz, ot yoluyoruz. 6-7 ay buradayız, her sene çocuklarla buraya geliyoruz ve burada kalıyoruz. Memlekette gelirimiz de yok işimiz de yok. Pancardan başka hiçbir işimiz yok” ifadelerine yer verdi.

Diyarbakır'da DSİ'nin tarımsal sulama çalışmaları sürüyor

Diyarbakır'da DSİ'nin tarımsal sulama çalışmaları sürüyor - ÇERMİK GAZETESİ

Diyarbakır’da Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından yürütülen tarımsal sulamaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

DSİ 10. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleriyle tarım arazilerini taşkın riskine karşı korumak için çalışmalar yürütülüyor.

Diyarbakır ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kralkızı-Dicle-Cazibe Sulaması 4. kısım şebeke yapımı ikmal inşaatının tamamlanmasıyla toplamda 60 bin dekar tarım alanının sulamaya açılacağını belirtti.

Söz konusu proje inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Balta, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar fiziki gerçekleşme oranı yüzde 45 seviyesinde. 16 bin 970 metre CTP, 49 bin 80 metre HDPE boru döşenmiştir. Projenin tamamının hayata geçirilmesiyle milli ekonomiye yılda 450 milyon lira katkı ve 8 bin 185 kişilik ek istihdam sağlanacaktır.”

DTSO Tarım OSB için çalışma başlattı

 

DTSO Tarım OSB için çalışma başlattı

 DTSO Başkanı Erdoğan Bıyık, “Gölyaka veya Cumayeri’ne Tarım OSB yapılabilmesi için ön çalışmalara başladık. Örnek uygulamaları inceliyoruz” dedi.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Tanju Acar başkanlığında yapıldı. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, turizm konusunda yapılan çalışmaların karşılık bulduğunu şimdi de tarım OSB kurulabilmesi için ön çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bıyık, sanayileşme anlamında yeterli alanların var olduğunu, bu süreçten sonra farklı çalışmaların içerisinde olacaklarını söyledi. Bazı illerde yerinde incelemeler yaptıklarını, yine örnek uygulamaları gözlemlemek üzere yakın zamanda farklı illerde incelemelerde bulunacaklarını bildiren Erdoğan Bıyık, “Gölyaka veya Cumayeri’ne Tarım OSB yapılabilmesi için ön çalışmalara başladık. Örnek uygulamaları inceliyoruz. Zonguldak’ta yapılan uygulamayı inceledik. Yakın zamanda da Bursa’daki örneği inceleyeceğiz. İlimize en uygun modeli bularak inşallah kısa zamanda bu çalışmaları sonuçlandırmaya çalışacağız” dedi.

Turizm bölgemizin geleceği

Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, bugüne kadar oda tarafında yapılan tanıtım çalışmalarının da önemli etkisiyle Akçakoca’nın tarihi doluluk seviyesine ulaştığını belirtirken, yeni çalışmaların da hazırlıklarının devam ettiğini ifade etti. Bıyık, “Düzce’nin uzun vadedeki kurtuluş reçetelerinin en başında turizm geliyor. Sanayi ilimizde yeterli seviyelere ulaştı. Şimdi bu potansiyelimizi değerlendirme zamanı geldi. Gerek Düzce Belediyesi gerekse biz sivil toplum kuruluşları olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Birbirimizi destekleyici faaliyetler ile Düzce Turizmini bir noktaya taşımaya gayret ediyoruz. Çalışmalarımızı sadece ilimizle sınırlı tutmuyoruz. Bölge odalarımız ile de sürekli istişare ederek bölgenin kalkınması amacıyla birçok ortak proje geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Diğer projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor

Geçtiğimiz günlerde basın tanıtımı gerçekleştirilen projelerin tüm hızıyla devam ettiğini işaret eden Erdoğan Bıyık, “Hem Yazılım ile Geleceğe Atılım Projemiz hem de Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projemize çok önem veriyoruz. Özelikle Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projemizin farklı bir kültür oluşturacağına inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde projenin ilerleyen aşamalarında somut faydalarının da ortaya çıkacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye, ASEAN Ülkeleri ile Tarımsal İşbirliği İçin Fırsatlar Sunuyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin ASEAN ülkeleri ile tarımsal ürünlerin Avrupa’ya ulaştırılması konusunda önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Yumaklı, ASEAN Ankara Grubu büyükelçileri ve maslahatgüzarları ile bir araya gelerek, Türkiye’nin tarım alanındaki üretim kapasitesi ve bilgi birikimiyle ASEAN’a katma değer sağlayabileceğini vurguladı.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin konumunun, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin tarımsal ürünlerinin Afrika’nın kuzeyinden Avrupa’ya ulaştırılması konusunda çok önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, “Türkiye, tarım alanındaki yüksek üretim kapasitesi ve bilgi birikimiyle de ASEAN’a önemli katma değer sağlayabilecek özelliklere sahiptir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Yumaklı, ASEAN Ankara Grubu büyükelçileri ve maslahatgüzarları ile bir araya geldi.

Yumaklı, Bakanlıkta yapılan görüşmede, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde gösterdikleri dayanışma ve yardımlar için ASEAN Ankara Grubu ülkelerine teşekkür etti.

Asya’nın dünyada önemli bir bölge haline geldiğine işaret eden Yumaklı, “Asya bölgesiyle ilişkilerimizin ekonomiden bilim ve teknolojiye, gıda ve tarımdan turizme, eğitimden kültür ve sanata kadar her alanda geliştirilmesini bir dış politika önceliği olarak değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, ASEAN’ın 50’nci yıl dönümünde Türkiye’nin “Sektörel Diyalog Ortaklığı” statüsü elde etmesinin anlamlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“ASEAN ülkeleri için üç kıtaya ulaşımın anahtarı olan Türkiye, halklarımızın refahını ve mutluluğunu etkileyen her konuda ASEAN’ın doğal ortağıdır. Ülkemizin müstesna konumu, ASEAN ülkelerindeki tarımsal ürünlerinin Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyaya ulaştırılması konusunda çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Türkiye, tarım alanındaki yüksek üretim kapasitesi ve bilgi birikimiyle de ASEAN’a önemli katma değer sağlayabilecek özelliklere sahiptir.”

Türkiye’nin Sektörel Diyalog Ortaklığı kapsamında hazırladıkları “Türkiye ile ASEAN Ülkeleri Arasında Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum Konusunda İşbirliği Fırsatlarını Tanıtmak İçin Deneyim Paylaşımı Projesi” önerisini ASEAN sekretaryasına sunduklarını bildiren Yumaklı, projeyle iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı Bakanlık ile ASEAN üyesi ülkeler arasında iş birliği olanaklarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, gelecek dönemde ASEAN ülkeleriyle tarım ve ormancılık alanındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik teknik iş birliğine hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Kuşadası Belediye Meclisi’nden tarım ve hayvancılık için önemli karar

Kuşadası Belediyesi, Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile birlikte kentte mahalle statüsüne geçen köylerin, kırsal mahalle kimliğine geri döndürülmesi kararlaştırıldı. Belediye Başkanı Ömer Günel, “Gerçekten çok titiz ve adil bir çalışma gerçekleştirdik. Emeği geçen tüm meclis üyeleri ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim” dedi.

Kuşadası Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel başkanlığında Tarihi Kervansaray’da yapıldı. Müdürlüklerden gelen ve komisyonlara havale edilen konuların görüşüldüğü toplantıda, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi için çok önemli bir karar alındı. 5216 sayılı Büyükşehir belediye kanunuyla birlikte mahalle statüsüne geçen köylerin oy birliğiyle kırsal mahalle kimliğine geri döndürülmesi kararlaştırıldı. Kararla ; Çınarköy, Caferli, Kirazlı, Yaylaköy ve Yeniköy’ün mevzi imar planları bulunan alanları hariç olmak üzere kırsal mahalle olarak belirlendi. Soğucak Mahallesi’nin ise imar planı bulunan alanlar dışında kalan kısmının kırsal yerleşik alan statüsüne geçti. Söz konusu mahallelerde, tarım ve hayvancılık için yapı izni olup da amacı dışı kullanım tespit edilirse Kırsal Yerleşik Alan dışında bırakılacak. Değerlendirme yapılırken altı mahallenin kent merkezine uzaklığı, sosyo-ekonomik durumu ve belediye hizmetlerine erişebilirliğine bakıldı. Kararla söz konusu mahallelere 2025 yılından itibaren bazı harçlardan belli oranda muafiyet ile su ve emlak vergisinde indirim sağlanacak.

Kuşadası Belediye Meclisi’nden tarım ve hayvancılık için önemli karar

Oylamadan sonra AK Parti Grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Tacettin Özden, “Bu karar, köylerimizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini devam ettirebilmesi için çok önemli. Köylülük zordur. Biliyorsunuz köylüler kolay para kazanamıyor. Köylünün ekonomik şartları o kadar iyi değil. Köylüyü desteklememiz lazım. Köylüye vereceğimiz destek tarımsal kalkınmanın ve hayvancılığın devam etmesi açısından da çok önemli. Bu nedenle başkanım ve değerli meclis üyeleri, önerimize göstermiş olduğunuz yaklaşım ve destek için sizlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise kırsal yerleşim bölgelerinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin kesintiye uğramaması için önemli bir kararın altına imza attıklarını belirterek, “Çok titiz bir çalışma yaparak adil bir karar aldığımızı düşünüyorum. Bu karara katkı koyan belediye meclis üyelerimize ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kırsal hayattaki yaşamı daha da kolaylaştıracak olan kararın hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Main Menu