02.06.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Kayseri'de sağanak; 500 dekarlık tarım arazisinde zarar oluştu

Kayseri'de sağanak; 500 dekarlık tarım arazisinde zarar oluştu - Son Dakika  Gündem Haberleri

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle yollar su ile kaplandı; 500 dekarlık tarım arazisinde zarar oluştu. Yeşilhisar’da öğle saatlerinde sağanak etkili oldu, sokak ve caddeler su ile doldu. Sürücüler, araçları ile yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Sağanak, tarım arazilerini de vurdu; arpa, ay ve kabak çekirdeği ekili 500 dekarlık alanda zarar oluştu. Bölgede hasar tespit çalışması başlatıldı.KAYSERİ’nin Yeşilhisar ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle yollar su ile kaplandı; 500 dekarlık tarım arazisinde zarar oluştu.Yeşilhisar’da öğle saatlerinde sağanak etkili oldu, sokak ve caddeler su ile doldu. Sürücüler, araçları ile yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Sağanak, tarım arazilerini de vurdu; arpa, ay ve kabak çekirdeği ekili 500 dekarlık alanda zarar oluştu. Bölgede hasar tespit çalışması başlatıldı.

ABD'de Tarım Dışı İş Gücü Verimliliği Beklenenden Az Geriledi

ABD'de Tarım Dışı İş Gücü Verimliliği Beklenenden Az Geriledi - Son Dakika

ABD’de tarım dışı iş gücü verimliliği, 2023’ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 ile beklenenden az geriledi. Üretim ise yüzde 0,5 arttı. Birim emek maliyeti ise yüzde 4,2 arttı.

NEW ABD’de tarım dışı iş gücü verimliliği, 2023’ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 ile beklenenden az geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı, ocak-mart dönemine ilişkin tarım dışı iş gücü verimliliği ve birim emek maliyeti nihai verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede tarım dışı iş gücü verimliliği, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 düştü. Söz konusu veriye ilişkin piyasa beklentisi, yüzde 2,7 azalması yönündeydi.

Tarım dışı iş gücü verimliliği, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 1,6 artış kaydetmişti.

Üretim, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 ve çalışma saati yüzde 2,6 arttı.

Tarım dışı iş gücü verimliliği, ocak-mart döneminde yıllık bazda ise yüzde 0,8 azaldı. Yıllık bazda üst üste 5 çeyrektir düşen verimlilik, serinin başladığı 1948’in ilk çeyreğinden bu yana en uzun daralma dönemine işaret etti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) takip ettiği enflasyon göstergelerinden biri olan birim emek maliyeti de ocak-mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,2’lik artış gösterdi. Birim emek maliyetinin bu dönemde yüzde 6,3 artması bekleniyordu.

Birim emek maliyeti, geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 3,2 yükselmişti.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Kahramanmaraş'ta mazbatasını aldı:

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Kahramanmaraş'ta mazbatasını aldı:

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Milletimiz istikrara, bağımsız büyük Türkiye’ye ve güçlü liderliğe olan güvenini en açık şekilde bir kere daha ortaya koymuştur.” dedi.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili seçilen Tarım ve Orman Bakan Kirişci, Kahramanmaraş Adliyesi’nde düzenlenen programda mazbatasını aldı.

Bakan Kirişci, daha sona AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle buluştu.

Kirişci, buradaki konuşmasında, Türkiye’nin tarihi nitelikteki dönemecinde büyük zafer elde ettiklerini söyledi.

Oylarıyla sandığa ve demokrasiye sahip çıkan millete şükranlarını sunduğunu ifade eden Kirişci, “Yaşadığımız bütün sıkıntılara ve dezenformasyona rağmen gerek 14 Mayıs’ta gerekse de 28 Mayıs’ta kazanan aziz millet ve Türkiye olmuştur. Milletimizin feraseti ve sağduyusu seçimlerin gerçek galibidir. Necip milletimiz Türkiye Yüzyılı’ndan yana tercihi yapmış, kaosa, her türlü entrikalara da asla geçit vermemiştir.” diye konuştu.

Kirişci, kendilerine önemli destek veren Kahramanmaraşlılara teşekkür ederek şunları kaydetti:

“Milletimiz istikrara, bağımsız büyük Türkiye’ye ve güçlü liderliğe olan güvenini en açık şekilde bir kere daha ortaya koymuştur. Dolayısıyla bu zafer Türk milletinin zaferidir. Edirne’den Hakkari’ye Antalya’dan Ardahan’a 85 milyon kazanmıştır. Dahası sadece çocuklarımızın değil dünyaya gelememiş evlatlarımızın da kazanmasını sağlayacak bir demokrasi zaferi olmuştur. Çünkü AK Parti siyasetin rotasını güçlü ve büyük Türkiye’ye çevirmeyi başarmıştır. Milletimiz hamdolsun bunu fark etmiş doğru zamanda yürüyüşümüze sahip çıkmıştır.”

Kahramanmaraş’ın ilk ve ikinci turda AK Parti ve Cumhur İttifakı’na önemli destek verdiğine dikkati çeken Kirişci, Kahramanmaraş’ın yerli ve milli duruşunu bir kez daha gösterdiğini dile getirdi.

Kirişci, öncelikle hedeflerinin depremin yaralarını sararak bölgeyi ayağa kaldırmak olduğunu vurgulayarak, “Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin parlayan yıldızı yapmak için gece gündüz çalışmakta kararlıyız. Bütün milletvekili arkadaşlarımızla el ele vererek ilimizin ve ülkemizin geleceği için ne gerekiyorsa yapmak boynumuzun borcudur. Gücümüzü ve imkanlarımızı sizler için seferber edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tonluk tarım aleti çalan şüpheliler yakalandı

Tonluk tarım aleti çalan şüpheliler yakalandı

Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Beylikova İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince Parsibey Mahallesi’nde ikamet eden S.Y isimli şahısın 1 adet mısır ekim aleti mibzerin çalındığı tespit edildi.

Jandarma ekipleri tarafından olayla ilgili çalışma başlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda, bahse konu tarım aletinin H.A. isimli şahıs tarafından çalınarak Alpu ilçesi Karakamış Mahallesi’ne, M.K . isimli şahısın ikametine götürüldüğü belirlendi. Yapılan operasyonda çalıntı tarım ekipmanı ele geçirilirken, 2 şüpheli ise gözaltına alındı. Olay sonrasında bulunan tarım ekipmanı sahibine teslim edildi.

TKDK, Aydın’da 2016 projeye destek verdi

TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi arasında gıda, tarım, hayvancılık turizm ve yenilenebilir enerji alanlarında IPARD programı hibe desteklerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen, “Kırsal Kalkınmada ADÜ-TKDK İş Birliği Toplantısı” Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya; ADÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem ve Prof. Dr. Nuh Kılıç ile Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, davetliler ve öğrenciler katıldı.

HİBE DESTEKLERİNİ ANLATTI

TKDK ve Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni olan IPARD programının uygulandığını belirten TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar sunumunda; süt ve et hayvancılığı, kanatlı eti ve yumurta tavukçuluğu, süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt toplama merkezi, yumurta işleme, et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, yem bitkileri, zanaatkarlık, kırsal turizm, yenilenebilir enerji yatırımları gibi konularda hibe desteği verildiğini belirtti.

BİRÇOK ALANDA DESTEK SAĞLANDI

Aydın’da yatırımları tamamlanan ve devam eden projelerden bahseden Akar, “Aydın’da bugüne kadar; 35 süt üretim tesisi, 7 besi çiftliği, 11 kanatlı et üretim tesisi, 12 süt işleme tesisi, 7 süt toplama merkezi, 2 kırmızı et işleme projesi, 16 meyve-sebze işleme ve soğuk hava deposu, 6 bitkisel üretim, işleme ve paketleme projesi, 50 arıcılık projesi, 45 katma değerli ürünler projesi, 9 kırsal turizm, 1 su ürünleri üretim tesisi, 15 yenilenebilir enerji tesisi projesi desteklenmiştir.” dedi. Akar, sunumunun devamında ADÜ zanaatkarlık ve yerel ürün gibi alanlarda yatırımlarının desteklenerek bu amaçla yapılacak olan çalışmaların devam edeceğini belirtti. Toplantı, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem’in TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar’a teşekkür belgesi vermesinin ardından sona erdi.

Yetiştiricilerden 'hayvan destekleri artırılarak sürsün" çağrısı

Yetiştiricilerden 'hayvan destekleri artırılarak sürsün" çağrısı

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, geçen yıl çiğ süt üretiminin düşmesinde artan maliyetlerin etkili olduğunu belirterek, “Üretici ve yetiştiriciye refah seviyesini artıracak sürdürülebilir bir gelir sağlanmalı, hayvancılık destekleri artarak devam etmeli, sürekli artan yem fiyatlarına yönelik radikal tedbirler alınarak yem fiyatları makul seviyelere çekilmelidir.” ifadesini kullandı.

Çelik, Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sütün insan sağlığı için besin değeri oldukça yüksek bir gıda maddesi niteliği taşıdığına işaret etti.

Sütün vücut dokularının gelişimine etkisi olduğunu vurgulayan Çelik, “Özellikle de keçi sütünün içinde bulunan zengin vitamin ve mineral içeriğiyle ana sütü kadar değerli olduğu bilim insanlarınca ispatlanmıştır. Bu bakımdan çocuklarımızın ve gençlerimizin süt tüketimini artırmaları ve özellikle de keçi sütü tüketmeleri sağlıklı ve organik beslenme adına son derece faydalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Türkiye’de süt tüketiminin yetersiz olduğuna dikkati çekerek, süt içme alışkanlığının sağlanması ve tüketimin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Süt tüketimi yanında süt üretiminin artırılması gerektiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:


“2022 yılında çiğ süt üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,1 oranında azaldığı açıklandı. Bu azalışta girdi maliyetlerinin olumsuz yansımaları ile hayvan varlığındaki bir miktar azalışın mutlak etkileri olmuştur. Süt üretimindeki azalış kırmızı et üretimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Süt ve et üretiminin artırılması için sektörün lokomotifi olan üreticilerin ve yetiştiricilerin el üstünde tutulması zorunludur. Çiğ süt/yem paritesinin en az 1,5 seviyesinde olması mutlaka sağlanmalıdır. Üretici 1 kilogram süt satıp 1,5 kilogram yem alamaz ise yeterli geliri elde etmesinden söz etmek mümkün değildir. Dolayısıyla üretici ve yetiştiriciye refah seviyesini artıracak sürdürülebilir bir gelir sağlanmalı, hayvancılık destekleri artarak devam etmeli, sürekli artan yem fiyatlarına yönelik radikal tedbirler alınarak yem fiyatları makul seviyelere çekilmelidir.”

Main Menu