Tarım işçilerini taşıyan midibüs devrildi! Çok sayıda yaralı var
Tokat-Turhal karayolunda tarım işçilerini taşıyan Kadir Uymaz (59) idaresindeki 60 HP 807 plakalı midibüs, Kat Beldesi Kavşağı’nda kontrolden çıkarak yan devrildi.
KENDİ İMKANLARIYLA KURTULDULAR
Midibüste bulunan 14 kişi yan devrilen araçtan kendi imkanları ile kurtuldu. Kazada yaralanan olmadı. Jandarma kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ukrayna savaşa rağmen tarımı nasıl sürdürüyor
İşgal öncesi hasat edilerek ihracata hazır şekilde depolarda bekleyen 20 milyon ton tahılın dünyaya taşınması için oluşturulan tahıl koridorundan bugüne kadar 31 milyon ton gıda geçti. 15 aydır Savaş halindeki ülkenin toplam tahıl ihracatı bununla da sınırlı değil. Ukrayna Tarım Bakanlığı verilerine göre, işgal döneminde Avrupa’ya önemli kısmı Tuna Nehri üzerindeki Romanya limanlarından, kalanı kara ve demir yolu ile bir 33 milyon ton daha taşındı. Yani en az 44 milyon ton ürün savaş koşullarında hasat edilerek dış pazarlara gönderildi.
MAYINLAR BÜYÜK ZORLUK
– Yerel çiftçi örgütleri, tarım topraklarının yüzde 70’inin ekilebilir durumda olduğunu söylüyor. Cephe hattındaki Herson şehrinde bile tarımsal üretime yeniden başlandı. Ancak en büyük zorluk mayınlar. Tarlaya traktör sokmadan önce mutlaka dedektörlerle mayın taraması yapılıyor. Çiftçilerin, buldukları mayını imha edecek ekipmanları olmadığından, ordu gelip temizleyene kadar “etrafından dolaşıyorlar”.
Tarım Bakanlığı tahminlerine göre 2022 hasadında 51 milyon ton tahıl toplandı. Ukrayna için rekor hasat 2021’deki 86 milyon ton olmuştu. 2023 sezonunda hasadın 50 milyon tonun altında kalması bekleniyor. Düşüş daha az alanda ekim ve gübre kullanımının azalmasından kaynaklanıyor.
ÇİFtÇİLER CEPHEDEN MUAF
– İşgalin başında yaşı tutan tüm erkekleri silah altına alan hükümet, tarım sektörü için önemli istisnalar getirmişti. Bu sayede önemli bir iş gücü kaybı yaşanmadı. Ancak gönüllü gidenler tecrübeli personel eksikliğine neden oluyor.
– Kiev Ekonomi Okulu’nun en yeni değerlendirmesine göre, savaşın ülke tarımına maliyeti 9 milyar doları buldu. Bu tutarda en büyük pay sahibi kullanılamaz hale gelen tarım makineleri ile işgal altında kalan topraklar.
– Ukrayna’ya silah yardımında başı çeken ABD, tarım sektörüne destekte de lider. ABD kalkınma ajansı USAID, tohumdan ilaca, depolamadan lojistiğe 250 milyon dolarlık hibe taahhüt etti.
BİLGİ NOTU: Temmuz 2022’de çalışmaya başlayan tahıl koridorundan 960 seferle, 45 ülkeye 31 milyon ton gıda taşındı. En büyük alıcılar sırasıyla Çin, İspanya ve Türkiye. Ukrayna Tarım Bakanlığı’na göre Türkiye, aldığı ürünün yüzde 95’ini işleyerek üçüncü ülkelere satıyor.
Tarım mesajları: Güvenilir gıda makul fiyat
Bakan Yumaklı törende yol haritalarını şöyle açıkladı: “Üretimden tüketime planladığımız yapısal reformları hayata geçireceğiz. Tarımsal girdi tedarikinde özellikle dışa bağımlı olduğumuz alanlarda yerlileştirme ve millileştirmeyi hızlandıracağız. Tarımda üretimin ve üreticinin yüzyılının başladığını söylemek istiyorum. Gıda üretim sistemlerinin sürdürülebilir risklere karşı dayanıklı ve güçlü bir yapıya kavuşması için her türlü önlemi alırken tüketicinin de güvenilir gıdaya makul fiyatla erişebilmesi konusuna yoğunlaşacağız. Tarladan sofraya tüm süreçler bizim odak noktamızı oluşturacak.” 21 yılın son 15 ayının Ukrayna savaşı, doğal afetler ve depremler yüzünden zorlu geçtiğini belirten Vahit Kirişci ise “Hepimiz zafere değil, sefere talip olmuş insanlarız. Sayın Bakanımıza da görevlerini ifa ederken ayaklarına taş değmemesini diliyorum” dedi.
Karabük'te sağanak nedeniyle tarım arazileri zarar gördü
Akşam saatlerinde aniden bastıran sağanağın ardından merkeze bağlı Kahyalar köyü Pirinçlik Mahallesi’nde tarım arazilerinde su birikintisi oluştu.
Sağanak, sebze ekili bazı seralarda ve yollarda hasara yol açtı, bazı evlerin bahçelerinde su birikti. Bir kişinin evini ve ahırını su bastı.
Sağanağın ardından mahallede AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi ekipleri çalışma yaptı.
Büyükşehir’den Pınarbaşı’da tarımsal sulama atağı
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri’deki tarım ve hayvancılık desteklerine hız kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede tarım arazilerinin en fazla olduğu ve Kayseri’nin en büyük yüz ölçümüne sahip ilçesi olan Pınarbaşı’daki 5 mahallede Yerüstü Sulama Suyu Tesisi (YÜS) inşa edilerek hizmete sunuldu.
Kayseri’yi tarım şehri yapmak hedefiyle tarımsal projelerine ağırlık veren ve yeni projeler ile destek sağlayan Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, tarım için önem arz eden sulama sistemleri konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.
“ÇİFTÇİMİZ, ÜRETİCİMİZ BAŞIMIZIN TACI”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, çalışkan ve kadirşinas Kayseri çiftçisinin, üreticisinin her zaman yanında olduklarını bildirerek, “Çiftçimiz, üreticimiz başımızın tacı. Onların çalışkanlığı, kadirşinaslığına karşılık bizler de projelerimizle, yatırım ve desteklerimizle el uzatıyoruz, bu güzel gayretlerine omuz veriyoruz. Devlet millet el ele, omuz omuza üstümüze düşeni yapıyor, ziraatımızı yapıyoruz. Şehrimizi bu konuda da üst sıralara taşıyoruz. Emeklerimiz de şükürler olsun meyvelerini veriyor. Yapılan yatırımlarımız, desteklerimiz hayırlı bereketli olsun diliyorum” ifadelerinde bulundu.
SULAMA SAĞLANAN BİN 500 DEKAR ALAN İLE 100 AİLEYE TARIMSAL DESTEK