16.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

‘Şile Kent Bostanı’ projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı

‘Şile Kent Bostanı’ projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı

Şile Belediyesi, ‘Şile Kent Bostanı’ projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı sağlamayı amaçlıyor. Hazırlık çalışmalarına başlanan ve haziran ayında tamamlanması ön görülen proje, Kızılcaköy Mahallesi’nde yaklaşık 7 dönüm arazi üzerinde hizmete girecek.

Şile Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Tarımsal Kalkınma Birimi tarafından geliştirilen proje ile öncelikli olarak çocuklara ve öğrencilere temel seviyede tarım eğitimi verilmesi amaçlanıyor. Hasat şenliklerinin yapılabileceği ve kapalı-açık alanlardan oluşacak ‘Şile Kent Bostanı’nda yetiştirilen tüm ürünler ise ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile buluşturulacak.

“İSTANBUL’DA TARIMA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ”

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Şile, İstanbul’un hatta belki de Türkiye’nin en güzel coğrafyalarından birine sahip. Yüzde 80’i ormanlarla kaplı olan ilçemizin doğal güzellikleri, tarıma elverişli arazisi sadece Şileliler için değil, tüm İstanbullular için bir nefes alma noktası. Şile Kent Bostanı projemizi sezona yetiştirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Şile belirttiğimiz gibi doğal güzellikleriyle, tabiatıyla, ormanıyla, tarım arazileriyle önemli bir ilçemiz. Dolayısıyla tarım konusunda da ilçemizin coğrafi imkanlarından yararlanarak bir öncülük yapıyoruz. Projemizin öznesi elbette çocuklarımız. Onları tarım ile en erken yaşta buluşturmak, doğayı sevdirmek ve öğretmek sürdürülebilir bir gelecek için çok önemli. Burada çocuklarımız, domates, biber patlıcan gibi farklı meyve sebzelerin nasıl ekildiğini, nasıl yetiştirildiğini, nasıl hasadının yapıldığını öğrenecek. 7 dönümlük arazimizi hem açık alan hem sera alanı olmak üzere hazırlıyoruz. Buradaki bostanımızda yetiştirilen tüm ürünlerimiz ise ihtiyaç sahibi ailelere verilecek. Dolayısıyla hem eğitici hem de sosyal bir amacı olan bir proje.”

“TAMAMEN YERLİ TOHUM İLE HAYATA GEÇECEK”

Şile Belediyesi’nin 2015 yılında hayata geçirdiği Şile Yeryüzü Pazarı’nda üretilen ürünler Şile’nin yerel tohumları ile üretilirken, “Şile Kent Bostanı” da aynı amaç ile hareket edecek yüzde 100 yerli tohumlar ile üretimi gerçekleştirecek. Şile Belediyesi yerel tohumların sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla geleneksel tarımı yaşatmayı hedefliyor.

“Şile Kent Bostanı” toplamda 600 metre kare örtü altı sistem, 10 adet yükseltilmiş yatak, 3 adet 250 metre kareden oluşan seradan oluşuyor. Kapalı alan dışında kalacak tüm alanda ise açık alan tarım uygulamaları yapılacak. Yine proje kapsamında; tohum bankası, atölye binası, 2 adet depo, ofis, tuvalet, lavabo, soyunma kabinleri, gübre-toprak havuzu, taş fırın, kompost alanı, kış bahçesi ve otopark alanları da yer alıyor. Eğitimlerin yanı sıra etkinliklerin de düzenlenebileceği bir alana sahip olacak olan “Şile Kent Bostanı” kış bahçesi ve atölye binasının cephesinde doğa ile uyumlu ahşap malzeme ile projeyi tamamen sürdürülebilir kılıyor.

Jandarma ve tarım ekipleri teyakkuzda

Aralarında Gölköy, Seben Taşlı Yayla ve Aladağ Göllerinin de yer aldığı göl ve barajlarda avcılık haziran ayının ortasına kadar yasak bulunuyor. Bu gibi iç sularında 15 Mart-15 Haziran 2023 tarihleri arasında devam eden su ürünleri av yasağı çerçevesinde Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nde görevli koruma ve kontrol ekipleri tarafından yürütülen denetim ve kontroller aralıksız devam ediyor. Ekipler, hem karadan hem de botlarla göl yüzeyinden yasa dışı avlanmaya karşı denetim faaliyetleri icra ediyor.

En son 3 Nisan’da Ankara’nın Nallıhan ilçesinden kaçak sazan balığı tutmak için Bolu’nun Seben Taşlıyayla Gölet’ine gelen ve botun alabora olması sonucu kaybolan kişinin cansız bedenine ulaşılmış ve gölde bu kişilerin attı düşünülen binlerce metre balık ağı toplanmıştı.

Elbistan’da tarım işçilerinin günlük ücretleri 330 TL olarak belirlendi

Elbistan’da tarım işçilerinin günlük ücretleri 330 TL olarak belirlendi

Elbistan’da tarlalardaki çapa işlemleri tarım işçilerinin çalışmasıyla devam ediyor. Bu çerçevede tarla işçilerinin yevmiyeleri, Elbistan Ziraat Odası’nda yapılan toplantı ile belirlendi. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut başkanlığındaki toplantıya, işçi temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Toplantı sonucunda tarım işçilerinin tam gün çalışma ücreti, çavuşluk dahil 330 TL olarak tespit edildi.

Tarım işçilerinin günlük ücretiyle ilgili açıklamalarda bulunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Çiftçilerimiz, şuanda ülkemizin ihtiyacı olan ürünleri yetiştirmek için canla ve başla çalışıyor. Yaz ekini dediğimiz ürünlerimizin çapa zamanı başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da tarlada çalışan işçilerin yevmiyelerini belirledik. Tarım işçilerinin 2023 yılı için günlük çalışma ücreti 330 TL olmuştur. Bu rakama elçinin alacağı ücret de dahildir” dedi.

Başkan Bulut, “Oda Yönetim Kurulunun kararı gereği, ortalama 20 işçinin başında bir çavuşun (elçinin) bulunması gerekmektedir. 16 yaşından küçük işçinin çalıştırılması yasaktır. Çavuşun yevmiyesi işveren tarafından ödenir. Yatılı gelen işçi için getirme işverene, gidiş işçiye aittir. Her gün gidiş, geliş yapan işçiler için işverenle işçiler kendileri anlaşacaktır. İşçi en az 8 saat çalışmak zorundadır. Açık kamyon ve kamyonetle işçi taşınamaz. Günlük gidiş-geliş için araç bedelinde 700 TL işveren tarafından karşılanır. İşçilerin zaruri ihtiyaçları işveren tarafından karşılanacaktır. İşçi 8 saatten fazla çalıştırıldığı takdirde, her saat için ayrıca 60 lira ücret ödenmesi gerekir. Çiftçimize ve çalışanlarımıza hayırlı olsun. Bol kazançlı ve bereketli bir sezon diliyorum” şeklinde konuştu.

Tarım arazilerinin su ihtiyacını güneşten ürettiği enerji ile karşılıyor

Su ihtiyacını güneşten ürettiği enerji ile karşılıyor - Haberler

Tarım arazilerinin su ihtiyacını güneşten ürettiği enerji ile karşılıyorMALATYA Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yaşayan kayısı üreticisi 57 yaşındaki Yusuf Ziya Şahin tarım arazilerinin su ihtiyacını üç yıl önce 100 TL maliyetle kurduğu güneş panelleri yardımıyla ürettiği elektrik enerjisi…

Tarım arazilerinin su ihtiyacını güneşten ürettiği enerji ile karşılıyor

MALATYA Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yaşayan kayısı üreticisi 57 yaşındaki Yusuf Ziya Şahin tarım arazilerinin su ihtiyacını üç yıl önce 100 TL maliyetle kurduğu güneş panelleri yardımıyla ürettiği elektrik enerjisi ile karşılıyor.

Artan enerji maliyetleri vatandaşları alternatif arayışlara yöneltirken, güneş panellerine ilgi ise her geçen gün artıyor. Akçadağ ilçesine bağlı Aydınlar Mahallesi’nde yaklaşık 40 yıldır çiftçilik yapan Yusuf Ziya Şahin tarım arazilerinin su ihtiyacını artan enerji maliyetleri nedeniyle alternatif arayışlarına girdi. Bu dönemde gittiği bir fuarda güneşten enerji üretimini sağlayan sistemi gören 57 yaşındaki çiftçi Şahin, yaklaşık 100 TL maliyetle benzer sistemi kayısı bahçesine kurdu. Güneş panellerinden saatte yaklaşık 11.5 kilovat enerji üreten Şahin, yaklaşık 150 dönüme kadar bir alanı ürettiği elektrik enerjisi ile sulayabiliyor.

“150 dönümlük bir alanda sulama yapabiliyoruz”

Daha önce tarım arazilerinin su ihtiyacını kuyularda elde etikleri su ile karşıladıklarını kaydeden Yusuf Ziya Şahin,” Aydınlar mahallesinde kayısı çiftliğimiz var. Kayısı ağaçları bilindiği gibi çok su isteyen bir ağaç türüdür. Bundan dolayı TEDAŞ’tan elektrik alarak sondajlarla ağaçlarımızın su ihtiyacını karşılıyorduk. Güneş enerji sistemleri gündeme gelince bizde araştırmalarımızı yaptık sistemi kuranlarla görüştük fuarlara gittik ve sistemin tarımsal sulamada verimli olduğunu gördük” dedi

“Günlük 150 dönümde sulama yapabiliyoruz”

Kayısı bahçesine kurduğu panellerden saatte 11,5 kilovat enerji elde ettiklerini ifade eden Şahin,” Güneş panellerini üç yıl önce çiftliğimize kurduk. Saatte 11,5 kilovat enerji üretimi ile yaklaşık 100 ağacın su ihtiyacı karşılanmakta. Günlük olarak 150 dönümlük bir alanda sulama yapabiliyoruz tabi bu güneşin durumuna göre değişebiliyor. Bölgemizdeki kayısı üreticilerine sistemi öneriyoruz gelsinler sistemi görsünler hem damlama hem de yağmurlama sulama da verimli bir sistem. Arpa ve buğday sulamasında verimli oluyor yaklaşık 30 dönümlük bir arazide arpa ve buğday sulaması yapıyoruz. TEDAŞ’a aylık 4-5 bin TL para ödüyorduk artık bu para cebimizde kalıyor ve sistem 6-7 yılda kendini amorti ediyor. ” diye konuştu

Main Menu