17.03.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım Bakanı Kirişçi’nin sel karşılaştırması büyük tepki topladı

Tarım Bakanı Kirişçi'nin sel karşılaştırması büyük tepki topladı - Son  dakika haberleri – Sözcü

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, katıldığı canlı yayında, Şanlıurfa ve Adıyaman’da yıkıma neden olan sellerle ilgili açıklamalarda bulundu. 17 kişinin hayatını kaybettiği olay için Kirişçi’nin kullandığı ifade sosyal medyada büyük tepki topladı.

“15 CANIMIZI ALDI AMA TOPRAK SUYA KAVUŞTU”

“Şanlıurfa’daki yağış gözardı edilebilecek yağış değildi. Burada biliniyordu niye yapılmadı? Evet, biliniyor ama bunların hayata geçirilmesiyle ilgili elimizdeki enstrümanlar yetersiz kalabiliyor” ifadesini kullanan Kirişçi, sözlerinin devamında şöyle dedi:

* Yağışların düzensizliği var. Kuraklık riski de vardı. Bir taraftan 15 canımızı (ölü sayısı 17’ye yükseldi) aldı ama diğer taraftan toprak suya kavuştu. Atatürk Barajı’nda su mesafemiz 300 bin metreküp arttı. Bu önemli bir şey. Tabii ki taşkın, sel olmasın. Üç günde bu kadar yağış olsun elbette istemeyiz.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞDI

Bakan Kirişçi’nin sözlerine sosyal medyada tepki yağdı. Bazı kullanıcılar Kirişçi’nin sözleri hakkında şunları yazdı:

* Çok kötüsünüz! Sizlerle aynı zaman diliminde yaşadığım için kendimden utanıyorum…

* Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yaptığı insanlık dışı açıklamadan dolayı 85 milyon vatandaşımızdan özür dileyip istifa etmeli.

* Utanmasalar “Ölenler de gübre oldu, toprağı besledi.” diyecekler…

19 Mayıs'ta tarımda bilinçli sulama eğitimi düzenlendi

19 Mayıs'ta tarımda bilinçli sulama eğitimi düzenlendi

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde Ondokuzmayıs Yerel Eylem Grubu Derneği (OMYEGDER) tarafından “Tarımda Bilinçli Sulamanın Önemi” eğitim programı düzenlendi.

19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Demet Aynan Toplantı Salonunda düzenlenen programda, iklim değişikliğinin etkisiyle ülkede kuraklığın etkisinin arttığına işaret edildi.

Eğitim programına konuşmacı olarak katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal, çok sayıda üreticinin katılım sağladığı programda, ülkede su tüketiminin en fazla tarım sektöründe kullanıldığını, vahşi sulama yöntemleri sebebiyle yer altı ve yer üstü su kaynaklarının israf olduğuna işaret etti.

Köksal, israfa karşı doğru sulama yöntemleri ve sulama yapılırken doğru malzemelerin kullanılması gerektiğini anlattı.

Tarımda üretici enflasyonu şubatta yüzde 127,56’ya geriledi

Tarımda üretici enflasyonu şubatta yüzde 127,56’ya geriledi

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 6,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 127,56 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 142,90 artış gerçekleşti.


Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 6,41 artış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 10,68 artış ve ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 10,91 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,95 azalış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 6,32 artış ve tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 10,80 artış gerçekleşti.


EN FAZLA ARTIŞ TURUNÇGİLLERDE
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 32,64 ile lifli bitkiler ve yüzde 84,67 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 213,84 ile turunçgiller ve yüzde 188,83 ile yağlı meyveler oldu.

Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, yüzde 2,70 ile turunçgiller ve yüzde 2,04 ile çeltik oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 24,09 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 7,52 ile yağlı meyveler oldu.

Şubat 2023’te, endekste kapsanan 86 maddeden, 14 maddenin ortalama fiyatında azalış, 68 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Bornovalılara tohum çimleme eğitimi

Bornovalılara tohum çimleme eğitimi

BORNOVA Belediyesi’nin tarımsal kalkınma alanında yaptığı çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar kapsamında atalık tohumların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Bornovalılara, tohum çimleme eğitimi verildi. İyi ve sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir tarım uygulamalarına ihtiyaç olduğunu ifade eden Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Atalık tohumların geleceğe taşınması ve yerel tohumlarımıza sahip çıkma adına çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Bornova Belediyesi’nin tarımsal kalkınma alanında yaptığı çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar kapsamında atalık tohumların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Bornovalılara, tohum çimleme eğitimi verildi. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitime katılanlar, istedikleri sebze ve meyvelerin tohumlarını toprakla buluşturdu. Bornova Belediyesi ziraat mühendisleri tarafından verilen derste, tohum dikim, çimlendirme ve bakımı konusunda bilgiler aktarıldı.

10 MİLYON TOHUMUN DAĞITIMI HEDEFLENİYOR

Kayadibi Mahallesi’nde Yerel Tohum Bahçesi kuran Bornova Belediyesi, domates, patlıcan, biber, bamya, kavun ve karpuzun da aralarında olduğu 45 çeşit üründen elde edilen tohumları vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıyor. Ayrıca toprak ve tohum yetiştirme aparatları da veriliyor. 2023 yılı için 10 milyon tohumun dağıtımının yapılması hedefleniyor.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI DESTEKLEMEYE GAYRET EDİYORUZ’
İyi ve sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir tarım uygulamalarına ihtiyaç olduğunu ifade eden Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Atalık tohumların geleceğe taşınması ve yerel tohumlarımıza sahip çıkma adına çalışmalar yapıyoruz. Yerel tohum bahçemizde yetiştirdiğimiz ürünlerden elde ettiğimiz atalık tohumları Bornova’da tarımsal üretim yapanlara ve isteyen vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Böylelikle bu bölgenin özgün koşullarına göre evrimleşmiş, daha az sulama isteyen, daha az gübre isteyen tohum ve fidelerle sürdürülebilir tarımı desteklemeye gayret ediyoruz” dedi.

Hüyük’te tarımsal işçilerin günlük yevmiyeleri belli oldu

Türkiye’nin önemli organik çilek üreticisi olan bölgelerinden Konya’nın Hüyük ilçesinde tarım işçilerinin 2023 yılı günlük yevmiyesi belli oldu.

Hüyük Ziraat Odası Başkanlığında Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Zedef ile Hüyük Muhtarlar Birliği Başkanı İlkay Ceylan’ın da katılımıyla yapılan, mahalle muhtarları ile önder çiftçiler ve işçi temsilcilerinin de iştirak ettiği toplantıda ilçe genelinde 2023 yılı tarım sezonunda uygulanacak olan tarımsal işçilik ücretleri imzalanan mutabakat sonucunda belirlendi. Buna göre, bir günlük işçilik yevmiyesi yemekli ve ulaşım işverenden olursa 225 lira olarak açıklandı. İşçi yemeğini kendisi karşılarsa 250 lira, yemekle birlikte ulaşım giderini de karşılarsa 300 liralık yevmiye elde edecek. Belirlenen ücretlerin 2023 yılı tarım sezonu sonuna kadar uygulanacağı kaydedildi.

Tarımda teknolojik yatırım

Tarımda teknolojik yatırım

Başak Traktör, 5000 serisi yeni ürünlerini Konya Tarım Fuarı’nda sergiledi. 1914 yılından bu yana Türk tarım sektöründe faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Başak Traktör Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Bayramoğlu, çiftçilerden aldığı geri bildirimlerle Euro 5 motorlu 5095 ve 5105’i geliştirdiklerini söyledi.
Tarımda verimliliği artırmaya yönelik çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Bayramoğlu, “Başak Traktör, tarım sektöründe ihtiyaç duyulan tüm ürün yelpazesinde var olabilmek için Ar-Ge ve teknolojik yatırım çalışmalarına devam ediyor. Türk mühendisi ve Türk işçisinin emeği ve yüzde yüz yerli sermaye ile ürün gamımıza yeni modeller ekliyoruz. Türkiye’de en fazla traktör satılan il olan Konya’da yeni modelleri tanıtmanın stratejik bir önemi var. Bu toprakların markası Başak, Asko Holding çatısı altında ve Sami Konukoğlu liderliğinde her geçen gün daha da güçleniyor. Bu çabaların karşılığı olarak dünya traktör devlerinin yarıştığı Tractor Of The Year 2023 Yarışması’nda Türkiye’den katılan tek marka olduk. Yine bu yarışmada finale kalarak dünyanın en yararlı traktörleri arasında ilk 3’te gösterildik” diye konuştu.

Hollanda seçimlerinde çiftçiler zafer kazandı

Hollanda seçimlerinde çiftçiler zafer kazandı

Hollanda’da Senatosu’daki sandalye sayısını etkileyen eyalet seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre en çok oyu seçime ilk kez katılan Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) alırken, mevcut senatoda azınlıkta olan hükümet ortaklarının senatodaki sandalye sayısı gerileyecek.


Ülkede 13,3 milyon seçmen, 12 eyalet meclisindeki 570 üyeyi belirlemek üzere sandık başına gitti. Kesinlik ifade etmeyen ilk geçici sandık çıkış anketleri, oy verme işlemi bittikten hemen sonra yayımlandı.

Araştırma şirketi Ipsos’un verilerine göre, senatodaki sandalye sayısını etkileyen eyalet seçiminin galibi seçime ilk kez katılan ve Temsilciler Meclisinde sadece bir milletvekili bulunan BBB partisi oldu.

BBB partisi lideri ve milletvekili Caroline van der Plas kamu yayın kuruluşu NOS’a yaptığı açıklamada, senatodaki koalisyon partilerinin BBB partisi ile ciddi bir şekilde müzakere etmesi gerektiğini belirterek, “Zaten çok az sandalyeye sahiplerdi, şimdi neredeyse hiçbir şey değiller” dedi. Senatodaki koalisyon partilerinin başka partiler ile müzakere etmeleri durumunda bunun bir “skandal” olacağını kaydeden van der Plas, “O zaman Hollanda’daki seçmenin büyük bir bölümünü yok sayarlar. Herkesle diyaloğa açığım. Biz hazırız” ifadesini kullandı.

ÇİFTÇİ PROTESTOLARI SIRASINDA KURULDU

BBB Partisi, ülkede çiftçi protestolarının başladığı 2019 yılında sosyal medyada “ÇiftçiVatandaşTweet” etiketini (hashtag) başlatan ve 20 bin üyesi olan bir Facebook grubunun yöneticileri tarafından kuruldu.

Bir önceki eyalet seçimlerini kazanan aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) ve koalisyon hükümet ortaklarından Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ise en çok sandalye kaybeden partiler oldu.

Başbakan Mart Rutte başkanlığındaki 4 partiden oluşan koalisyon hükümetinin ise azınlıkta olduğu mevcut senatodaki sandalye sayısı 32’den 24’e gerileyecek.


Eyalet meclislerindeki üyelerin oylarıyla belirlenen, 30 Mayıs’ta yapılacak senato seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre, BBB’nin 15, VVD’nin 10, GL’nin 8, PvdA’nın 7, D66’nın 6, CDA’nın 5, aşırı sağcı PVV’nin 4, Hayvanlar Partisinin (PvdD) 4, CU’nun 3, Sosyalist Partinin (SP) 3, FvD’nin 2, 50 Plus Partisinin 1, Reformcu Devlet Partisinin (SGP) 1, Bağımsız Senato Grubu Partisi (OSF) 1 ve ilk defa eyalet seçimlerine katılan aşırı sağcı JA21 Partisinin 3 ve Volt Partisinin 2 sandalye alması bekleniyor.

Buna göre, PVV, FvD ve Ja21 ile birlikte aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısının 17’den 9’a düşeceği senatoda toplam 75 sandalyeden 32 sandalyesi bulunan koalisyon ortakları VVD, CDA, D66 ve CU partilerinin sandalye sayısı da 24’e düşecek.

Kuzey ve Güney Hollanda ile Utrecht eyaletlerinde birer meclis üyesi bulunan üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu Denk Partisinin, sandık çıkışı anketlerine göre oylarının bir önceki eyalet seçimlerine göre azaldığı görülüyor. Buna göre Denk Partisinin senatoda sandalye kazanma ihtimali bulunmuyor. Seçimde yarışan çok sayıda Türk kökenli adayın durumu ise büyük ölçüde tercihli oyların sonucunun açıklanmasıyla belli olacak.

Samsun'da çiftçiye 300 bin adet lavanta fidesi desteği

Samsunda çiftçiye 300 bin adet lavanta fidesi desteği

SAMSUN’da çiftçilere 300 bin adet lavanta fidesi desteği yapıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle yürüttüğü ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında çiftçilere 300 bin adet lavanta fidesi desteğinde bulundu. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen törende 15 çiftçiye 300 bin adet lavanta fidesi verdi. Fideler, toplamda 200 dekar alanda toprakla buluşturulacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kırsal kalkınmaya katkı sağladıklarını belirterek, ”Yürüttüğümüz projelerle ayrıca çiftçi ile işleyici firmanın koordinasyonunun sağlanmasını, ürünün değerlendirilmesini ve bu yolla kırsal gelirin artırılmasını hedefliyoruz. Belirli ürün gruplarında Türkiye sıralamasında yer alan ürünlerimizin miktar ve kalitesinin artırılarak ihracat olanaklarının geliştirileceğini ön görüyoruz. Lavanta yetiştirecek çiftçilerimize desteklerimiz devam edecek. Şimdiden hayırlı olsun” dedi.

Main Menu