17.01.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Muğla tarım ve gıdada marka olmak istiyor

MUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, veteriner hekim ve heyecanını hiç kaybetmeden sürekli proje peşinde koşan bir bürokrat… Aslen Milaslı olan Saylak, haliyle bölgenin coğrafi yapısı ve doğal dokusunu iyi tanıyor. Sürekli, “Sorunlar var ama çözümler de var” diye konuşan Saylak ile uzun bir görüşme yaptım. Çünkü dünya çapında bir turizm merkezi olarak öne çıkan Muğla’nın büyük tarım, gıda ve ormancılık potansiyeli kamuoyunda fazlaca bilinmiyor. Bu yönüyle Hürriyet Ege, Muğla’nın söz konusu özelliğinin tanıtımı bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor diyebiliriz.

Barış Saylak, halen devam etmekte olan projeleri şöyle anlatıyor:
1. Zeytinlerde Verimsizlik Sebeplerinin Tespiti ve Sorunların Giderilmesi Projesi: 3 milyon 450 bin TL bütçeli projemizle verim alınamayan zeytinliklerdeki sorunların tespiti için çalışıyoruz. 2021’de başlayan projeyle 3 yıl boyunca Milas, Yatağan, Menteşe ve Bodrum ilçelerinde zeytin için çalışacağız. 54 üreticimizle 455 dekar alanda sezon boyu zeytinlerin takibini yaparak, sorunlara çözüm önerileri geliştiriyoruz. Böylece 54 örnek bahçe oluşturmayı ve diğer üreticilere rehber olmayı hedefliyoruz. Devam eden proje kapsamında Milas ve Yatağan’da da 2 adet erken uyarı sistemi kurduk.

2. Muğla Çileği Projesi: Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından desteklenen proje, 7 etap boyunca devam etti. Son etapta 3 milyon 60 bin TL destekle 49 üretici daha üretime katıldı. Proje kapsamında yaklaşık 600 dekar üretim alanı kazandırılarak ilimizde üretim alanı iki katına çıkarak bin 10 dekar alana ulaştı ve 3 bin 507 ton çilek üretimi yapıldı.

3. 1963’ten Günümüze Ata Tohumları Toprakla Buluştu: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen ata tohumlarından 1,5 milyon fideyi kırsalda, 50 bin adet fideyi de kentlerde özellikle okullarda bahçe ve balkonlarda toprakla buluşturduk.

4. Hastalıktan Ari İşletme Projesi: Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 423 bin TL’yle desteklenen projeyle 13 ilçedeki hayvancılık işletmelerini hedef aldık. Büyükbaş hayvancılıkta 9 adet ari işletmeye sahip ilimiz 2021’de 87’ye, 2022’de ise 154 işletmeye ulaşarak Türkiye sıralamasında birinciliğe yükseldi.

5. Buzağı Kalkanı Projesi: “Anneleri Aşılayalım Buzağıları Yaşatalım” sloganıyla yürüttüğümüz proje, 2022’de Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından sağlanan 2 Milyon 350 bin TL destekle başladık. İlimiz genelinde 87 ücretsiz aşılama programıyla doğum sonrası buzağı ishallerinin önüne geçmeyi ve sağlıklı hayvan yetiştirmeyi hedefliyoruz.

6. Kadın Dayanışması İle Koyun Yetiştiriciliği Projesi: Kadın dayanışmasını önemsiyor kadınların gücüyle kırsal kalkınmayı hedefliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 18 milyon 742 bin 500 TL destekleri ve yetiştiricinin 3 milyon 307 bin 500 TL katkısıyla örnek projeye başladık. Beş yılda tamamlanması hedeflenen projenin ilk iki etabında toplam 400 kadın yetiştiricimize 4 bin dişi ve 162 erkek hayvanın dağıtımını gerçekleştirdik.

7. Muğla’nın Çevreci ve Geleceğe Umut Projesi: Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı Projesi çerçevesinde 13 ilçe 456 lokasyonda toplama merkezleri oluşturulan programla yılda 50 ton atık toplanmasını hedefliyoruz.

8. Muğla Balıkçı Barınakları Kıyı ve Dip Temizliği: Muğla Valiliği himayelerinde başlayan projemiz doğrultusunda Muğla Su Ürünleri Kooperatifler Birliği ve kamu kurum kuruluşları işbirliğiyle 2 yıl boyunca mavi vatanı temizlemeye devam edeceğiz. 13 balıkçı barınağında eş zamanlı kıyı ve deniz dibi temizliğine başladık.

9 – Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Araştırma Projesi: Yaklaşık 40 bin büyükbaş hayvan kapasiteli ahırların parsellerinin yerleşeceği bu önemli projede 2500 istihdam sağlanmasını bekliyoruz.

10. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi

11. Çayır Mera Islah ve Amenajman Projesi: Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen projeyle meralar hayat buldu.

12. Yeni Doğan Buzağı Bakımı Ve Kolostrum Kalitesi Ölçülmesi Projesi: Projenin bütçesi 204 bin TL olup Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından finanse edilerek ilk defa Menteşe’de başladı. Hedefimiz buzağı ölümlerini yüzde 6’dan yüzde 3’e düşürmek.

13. Balıklandırma Çalışmaları: Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında Bodrum, Datça, Ula’da ve Köyceğiz’de balık salımları yapıldı. 2022’de yaklaşık 350 bin balık salımına ulaşılarak rekor kırıldı.

14. Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi: İştirakçisi olduğumuz projenin bütçesi 9 milyon 850 bin lira olup, bu rakamın 7 milyon TL’si Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından karşılanıyor.

15. Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi: Bu proje kapsamında yapılan “Zeytinyağı kalite Ödül Töreni” 3 yıldır başarıyla sürdürüyoruz. Eğitim çalışmalarının yanı sıra lisanslı depoculuk, polifenolü yüksek, butik üretim ve markaların artırılması çalışmalarının çıktısı olarak zeytinyağı kalite yarışmalarına katılım her yıl artarak devam ediyor.

16: Markalaşma ve Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi: Zeytinde markalaşma sürecinde yapılan çalışmaların bir diğeri de Zeytin Hasat Şenlikleri… Yanı sıra Bodrum Mandalini Şenliği’nde de koordinasyon görevi alarak coğrafi işaretli ürünlerimize sahip çıkıyoruz. Söz konusu çalışmaları bu yıl Dalaman’da ilki düzenlenen ve yaklaşık 5 bin katılımcı ile yapılan Dalaman İnciri Gürleyik Şenliği’nde de etkin rol alarak ilçelerimizde özellikle coğrafi işaret alan ürünlerde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.

HEDEF BELLİ
Barış Saylak, özetleyerek anlattığı projelerle nereye varmak istiyor? Bu önemli soruyu kendisine neden sordum? Çünkü bütün bunlar sıradan projeler değil. Belli ki burada iyi hazırlanmış bir yol haritası ve belirlenmiş bir hedef var. Zaten Saylak da bu çerçevede konuşuyor ve ‘Ne yapacağımızı biliyoruz’ diyor ve ekliyor: “Muğla’yı tarım, gıda ve orman ürünlerinde marka yapacağız. Bu alanda öylesine büyük bir potansiyele sahibiz ki bunu en akılcı ve en etkin biçimde değerlendirmeye zorunluyuz. Bu hedef doğrultusunda sektör paydaşları ama özellikle çiftçilerimiz ile sürekli iletişim halindeyiz. Bu hedefe hep birlikte yürüyeceğiz ve hep birlikte başaracağız.”

Antalya'da "Tarım Eğitim Merkezi ve Kampüsü" kurulması planlanıyor

Antalya'da "Tarım Eğitim Merkezi ve Kampüsü" kurulması planlanıyor

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Antalya’nın Aksu ilçesinde kurulması planlanan Tarım Eğitim Merkezi ve Kampüsü’nde tohum ve fide ağırlıklı çalışmalar yapılacağını söyledi.

Şensoy, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Gelecek Tarımda Tarım Antalya’da” toplantısında, bu etkinliğin, yapımı düşünülen Tarım Eğitim Merkezi ve Kampüsü’nün hazırlık çalışmasının ilk adımı olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, Hollanda’daki “Dünya Bahçe Bitkileri Merkezi” olarak bilinen merkezin benzerinin Türkiye’de kurulmasına ilişkin talimat verdiğini aktaran Şensoy, Aksu ilçesindeki belirlenen arsada ilk uygulamayı yapmaya karar verdiklerini kaydetti.

Şensoy, bu merkezin Türkiye’de ilk olacağını vurgulayarak, “Merkezde eğitim ile araştırma maksatlı teknoloji alanı olacak. Sektörün önde gelen firmalarının teknolojilerini sergiledikleri aynı zamanda bir kuluçka merkezi olacak. Burada hem öğrenciler eğitim alacak hem de vatandaşlarımıza eğitim verilecek. Bu merkez çerçevesinde tohum ve fideye ağırlık vereceğiz. Çok modern ve son teknolojinin kullanıldığı bir merkez olacak.” diye konuştu.

Şensoy, söz konusu merkezi özel sektörle yürütmeyi planladıklarını ifade etti.

Hayvancılıkla ilgili de kampüsler kuracaklarını anlatan Şensoy, bu proje için Balıkesir ve Konya’yı düşündüklerini bildirdi.

Hollanda’daki “Dünya Bahçe Bitkileri Merkezi” yetkililerinin gelecek ay Ankara’ya geleceğini belirten Şensoy, bu kişilerin Antalya’da oluşturulacak merkez konusunda danışmanlık yapacaklarını kaydetti.

Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, MEB İnşaat Emlak Genel Müdürü Umut Gür, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan ve Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Gökhan Karaca katıldı.

Tarım sektörünün temsilcileri ile mesleki eğitim okullarında eğitim gören öğrenciler de toplantıda yer aldı.

Tarım lisesinde öğrenciler modern tarımı uygulamalı öğreniyor

Tarım lisesinde öğrenciler modern tarımı uygulamalı  öğreniyor

NİĞDE’de Yeşilgölcük Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesini öğrencileri, okulun arazisini işleyerek modern çiftçiliği uygulamalı öğreniyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar Yeşilgölcük Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesini ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi. Daha sonra Yaşar, öğretmenler ve öğrencilerle birlikte Meslek Liseleri Ailelerle Buluşuyor Projesi kapsamında aile ziyareti gerçekleştirdi. Öğrencilerin okul serasında yetiştirdiği ürünler ailelere hediye edildi. Tarım Teknolojisi Alanı öğrencileri ile okul serasında inceleme yapan Yaşar, “Okul uygulama tarlamızda yonca, buğday yetiştirilmiş bu eğitim-öğretim yılında 4’lü karışım yem bitkisi ekilmiş hasat edilmesinin devamında da eğitim-öğretim yılı bitmeden ikinci ürün olarak mısır slajı ekilecektir. Yapılan eğitimler ile öğrenciler toprağa uygun bitki çeşit seçimlerini yaparak doğru toprak işleme, su kaynaklarının uygun sulama sistemleri ile bitki ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yeterli ve kontrollü olarak kullanımı, gerek iyi tarım gerekse organik tarıma önem vererek yeterli ve gerektiği kadar gübreleme yapmak suretiyle hastalık ve zararlılara karşı bilinçli olarak bitki koruma ürünleri kullanıp verim ve kaliteyi arttırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı öğrenmiş olacaklardır” dedi.

Tarım ÜFE yıllık yüzde 151,03 arttı

Tarım ÜFE yıllık yüzde 151,03 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2022 dönemine ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı.

Buna göre, endekste aralıkta bir önceki aya göre yüzde 4,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151,03 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 132,18 artış gerçekleşti.

Sektörler özelinde bir önceki aya göre ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,45 azalış görülürken tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,03, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 5,37 artış oldu. Aralık 2022’de ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,67 düşüş gerçekleşirken canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,81 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 15,9 artış kayıtlara geçti.

Yıllık artış gösteren gruplar

Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 6 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar, yüzde 82,94 ile lifli bitkiler, yüzde 91,54 ile koyun ve keçi, canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak belirlendi.

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 309,17 ile turunçgiller, yüzde 191,66 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular olarak sıralandı.

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 9 alt grup daha düşük, 3 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla yüzde 2,64 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, yüzde 1,56 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar olarak kayıtlara geçti.

Bir önceki aya göre artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 9,58 ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt, yüzde 8,25 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.

Aralık 2022’de, endekste kapsanan 86 maddeden 34’ünün ortalama fiyatında azalış, 49’unun ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

‘Vakıf arazilerini eken çiftçiler yüksek kiralarla karşı karşıya’

‘Vakıf arazilerini eken çiftçiler yüksek kiralarla karşı karşıya’

Eskişehir Çifteler ilçesinde muhtarlar ve çiftçilerle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Mahmut Sani Vakfı’na ait arazileri kuşaklar boyu eken çiftçilerin, Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı yeniden değerleme sonrası yüksek kira bedelleri ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

‘Vakıf arazilerini eken çiftçiler yüksek kiralarla karşı karşıya’

Eskişehir Çifteler’de muhtarlar ve çiftçilerle buluşan CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, vakıf arazilerinin ihaleye çıkarılması ve yüzde 400 ila yüzde 800 arasında yapılan sözleşme zammı ile pancar kota tepkisini, dile getirdi.

Çiftçiler, Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Mahmut Sani Vakfı arazileri için, çıkılacak ihalelerin iptal edilmesi ve sözleşme süresinin uzatılmasını talep etti.

“BESİCİLİK DE OLUMSUZ ETKİLENECEK”

CHP Milletvekilleri Çakırözer ve Süllü, nesillerce bölge halkının ekip biçtiği, ailelerinin geçmişte ödediği bedellerin yok sayılarak miras sayılan tarım arazilerinin ihalelerle başkalarının eline geçmesinin, vatandaşlar arasında yaratacağı huzursuzluğa dikkat çekti.

Süllü ve Çakırözer, bu uygulamadan bölgede yaklaşık 2 bin 500 ailenin etkileneceğini söyleyerek ihalelerle arazilerin büyük tarım şirketlerinin eline geçmesi ile bölge halkının tek geçim kaynağı olan tarımdan uzaklaşacağına ve yüksek yem maliyetleri ile zor durumda olan besicinin meralardan yararlanamamasıyla besiciliğin olumsuz etkileneceğini vurguladı.

“ÜRETİCİLER PANCAR EKMEKTEN UZAKLAŞIYOR”

Çifteler ilçesinde pancar üreticilerinin dertlerini de dinleyen CHP Eskişehir Milletvekilleri, “Türk Şeker Eskişehir Fabrikası, pancar kotalarını dolduramayan üreticilere ceza yağdırıyor. İklim koşullarıyla, hastalıklı tohumlarla rekoltesi düşen çiftçi, ton başına 475 TL ceza ödüyor.

Her bir üretici, 400-500 bin TL ceza ödemek zorunda bırakılıyor; grup içinde kotayı dolduramayanlar nedeniyle fabrikadan para alamıyor” diyerek üreticilerin pancar ekmekten uzaklaştığına ve Eskişehir Şeker Fabrikası’nın şeker üretiminde sorun yaşayacağına dikkat çekti.

Süllü ve Çakırözer, AKP iktidarında üretici ile besicinin zulümle her geçen gün üretimden uzaklaşmasının, gıda krizine ve fiyat artışlarına da yol açtığının altını çizerek CHP iktidarında uygulanacak tarım politikalarıyla üreticinin sorunlarının sona ereceğini, üretimin desteklenmesiyle hem üreticinin hem de tüketicinin kazanacağını vurguladı.

Çiftçi kar bekliyor

Kar yağışı Güneydoğu'da çiftçinin yüzünü güldürdü

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya’da çiftçiler, kuraklığın etkisinin azalması ve verimli bir sezon için kar yağışı bekliyor. Sonbaharı ve kışın ilk aylarını kurak geçiren Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde, üreticiler özellikle buğday ve kanola tohumlarını kuru toprağa ekmek zorunda kaldı. Buğday ve kanolanın gelişim dönemi, henüz ekimi yapılmamış ayçiçeğinde ise toprakta suyun depolanması için kar yağışı önem taşıyor. Çiftçilerin tarımsal ürünlerin üzerine “yorgan etkisi yapıyor” diye tanımladığı kar yağışı, ürünleri hem olası don olaylarından koruyor hem de kar suyu toprağa yavaş karışıp bitkinin gelişimini kolaylaştırıyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kış aylarında üreticilerin gözünün kar yağışında olduğunu söyledi. Geçen yılın kuraklık etkisinde geçtiğini ifade eden Arabacı, “Ekim döneminde kurak var demeyip ekimlerimiz yapıldı. Ekimlerin ardından hafif yağışlar geldi ve buğdayın çıkışına yetti” ded

Seyhan Belediyesi’nden hayvancılığa çok yönlü destek

Seyhan Belediyesi’nden hayvancılığa çok yönlü destek

SEYHAN Belediyesi, toplam bin dönüm büyüklüğündeki üç merayı ıslah edip üreticilerin hizmetine sunarak çiftçilerin yem maliyetlerinin düşürülmesine önemli bir katkıda bulundu.
Seyhan’da toplam bin dönüm büyüklüğündeki üç merayı ıslah edip üreticilerin hizmetine sunarak çiftçilerin yem maliyetlerinin düşürülmesine önemli bir katkıda bulanan Seyhan Belediyesi, evsel süt üreticilerinin sütlerini değerinde alıp üreticilerin pazar sorununu ortadan kaldırdı. Kurulan mandırada hijyenik koşullarda el değmeden pastörize edilen yüksek kalitedeki sütler, paketlenerek piyasadaki eşdeğerlerinden daha düşük fiyatlarla Seyhan Halk Pazarı’nda ve ‘Seyhan Halk Süt’ büfelerinde halka sunuldu.


DESTEK PROJELERİ ARTIYOR
Üreten ve paylaşan belediyecilik anlayışıyla Seyhan kırsalında faaliyet gösteren üreticileri destekleyen Seyhan Belediyesi, üreticilerin sorunlarına derman olacak hizmetlerini art arda yaşama geçirmeye devam ediyor.


BAKANLIK 3 MERAYI SEYHAN BELEDİYESİ’NE TAHSİS ETTİ
Başkan Akif Kemal Akay’ın girişimleri sonucunda Hayvancılık, Tarım ve Orman Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü işbirliği ile Kayışlı, Gökçeler ve Dervişler mahallelerinde bulunan toplam bin dönüm büyüklüğündeki üç mera alanı hayvancılıkla uğraşan yurttaşların hizmetine yeniden sunuldu. Yabancı ot ve çalılarla mücadele, toprak tesviyesi gibi çalışmalarla meraların ıslahı gerçekleştirilirken, hayvancılık yapan üreticilerin yem maliyetlerinin düşürülmesine yönelik olarak mera alanlarında beşli bitki ekimi gerçekleştirildi. Hayvanların otlayabileceği hale geldikten sonra bölgede hayvancılık yapan yurttaşların kullanımına açılan meralarla, üreticilerin yem maliyetlerinin ciddi oranda azalması sağlandı. Seyhan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle Karayusuflu Mahallesinde kurulan ve kısa süre önce faaliyet geçen modern mandıra aracılığıyla da bölgedeki süt üreticilerinin yüksek kalitedeki sütleri değerinde satın alınarak, üreticilerin pazar bulma sorunu ortadan kaldırıldı. Mandırada el değmeden pastörize edilip, paketlenen ‘Sey-Koop’ markalı sütler, halkın kaliteli, hijyenik, sağlıklı ve ucuz ürünlere erişimi için hizmete sunulan Seyhan Halk Pazarı şubelerinde, Özgür Kadın Parkı’nda ve ilçenin farklı noktalarında kurulan ‘Seyhan Halk Süt’ büfelerinde piyasanın altında fiyatlarla halka sunuldu.


ÜRETİCİ NEFES ALDI, TÜKETİCİ UCUZ SÜTE ULAŞTI
Belediyenin ücretsiz koruyucu hayvan sağlığı hizmeti, mera ve mandıra desteğiyle üreticiler rahat bir nefes alırken, yüksek fiyatlar nedeniyle süte erişim sorunu yaşayan yurttaşların yüksek kalitedeki süte ucuz fiyatla erişimi sağlandı. Yem maliyetlerinin hayvancılığın en önemli girdisi olduğunu vurgulayan Seyhan Belediyesi’nde görev yapan Ziraat Mühendisi Ergin Gökpınar, Seyhan Belediyesi’nin mera ıslahıyla hayvancılık yapan üreticilere önemli bir destek verdiğini kaydetti. Seyhan Belediyesi tarafından hem üreticinin sütünü değerinde almak hem de dezavantajlı grupların süte daha uygun ve sağlıklı koşullarda erişimini sağlamak amacıyla bir mandıra kurduğunu aktaran Gökpınar, “Mandıramızda üreticiden aldığımız sütü günlük olarak pastörize edip kendi marketlerimizde ve Seyhan Belediyemizin kurmuş olduğu ‘Halk Süt’ büfelerinde satışa sunuyoruz. Şu ana kadar gelen geri dönüşler oldukça olumlu. Biz de kendi laboratuvarımızda sütümüzün değerlerini ölçüyoruz. Son derece kaliteli süt yapmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.


OT OLMAZSA REZİL OLURUZ
Islah edilen meraların üretici için önemini “Bu ot olmazsa biz reziliz. Benim şu anda 10 tane malım var. Günde iki tane süt yemi veriyorum. Vermesem süt alamıyorum, versem de benim cebimden gidiyor” diyerek anlatan Gökçeler Mahallesi Mera Birliği Başkanı Songül Aldatmaz, Gökçeli Mahallesindeki meradan 12 ailenin yararlandığını ifade etti. Aldatmaz, “Geçen sene 147 tane hayvanımız vardı. Maddi durumumuzdan çoğumuz kestik. Şu anda 102 tane hayvanımız var. Geçen sene maliyet bu kadar yüksek değildi. Yemler geçen sene 80-90 liraydı ama şimdi 320-340. Ben kendi şahsıma pancar alıyorum. bin 400 lira. Geçen sene alıyordum 600 liraydı. Şu anda 1400 lira. Hem pancar alıyorum, hem ezme alıyorum hem süt yemi veriyorum. Beni çok yoruyor” şeklinde konuştu.

Kahtalı: "Kayısıya çok önemli destekler verdik"

Kahtalı: 'Kayısıya çok önemli destekler verdik'

AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, bir ziyaret programında, kayısıya önemli destekler verdiklerini dile getirerek, “2022 yılında 76 bin 355 ton kayısı ihraç ederek 402 milyon dolar gibi bugüne kadar hiç görmediğimiz bir gelir elde ettik. Tüm bu yaptığımız yatırımlar ihracat rakamının artmasını ve ürünün gerçek değerini bulmasını sağlıyor” dedi.


Malatya – AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut Boyraz ve partilerle birlikte Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan’ı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MTB Başkanı Ramazan Özcan, “Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz Ticaret Borsası seçimlerinin ardından Sayın Milletvekilimizle sık sık telefonla görüşüyorduk. Bugün de bizleri ziyaret ederek şereflendirdiler. Malatya’nın tarımı ve hayvancılığı ile ilgili kendileri ile istişare halindeyiz. Ben tarım ve hayvancılığa vermiş oldukları katkılardan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Milletvekili Hakan Kahtalı ise Ticaret Borsası’nın Malatya için önemli bir değer olduğunu ifade ederek, “Malatya’da 35 bine yakın ÇKS’ye kayıtlı kayısı üreticimiz var. Dolayısıyla MTB kayısı üreticilerimizin tamamını ilgilendiren bir kurum. Kurumumuzda son 3-4 yıl içerisinde önemli bir başarı sağlandı. Bu başarının mimarı da Başkanım ve Yönetim Kuruludur. Bizler de siyasiler olarak böyle bir kuruma destek vermekten büyük bir onur duyuyoruz” diye konuştu.


“Hayvancılık OSB’de ilk etapta 600 kişi istihdam edilecek”


Kayısıya ve kayısı üreticisine büyük destek verdiklerini belirten Kahtalı, “Malatya’ya 2 tane lisanslı depo kazandırdık. Bu lisanslı depoların varlığı üreticiler açısından bir güvence oluşturdu. Bu güvenceyi de taçlandırmamız gerekiyordu bunu da TMO’nun alım yapmasıyla sağladık. Şu anda lisanslı depolarda 5 bin ton kayısı emaneten bekletiliyor. Bu kayısının orada durması aslında ürünün değerini arttırıyor. 2022 yılında 76 bin 355 ton kayısı ihraç ederek 402 milyon dolar gibi bugüne kadar hiç görmediğimiz bir gelir elde ettik. Tüm bu yaptığımız yatırımlar ihracat rakamının artmasını ve ürünün gerçek değerini bulmasını sağlıyor. Çekirdekle beraber bu rakam 500 milyon dolar civarlarına geldi. Bu bizim için sevindirici bir şey. Bundan sonraki hedefimiz kayısı çeşitlendirerek mamul haline getirmek ve daha fazla ciro elde etmek. Gayretlerimiz bu noktada devam ediyor. Bunun için de güzel projelerimiz var. Tabii bununla beraber Malatya’da hayvancılık alanında da iyi bir ivme yakalamamız gerekiyor. Bunun için de hayvancılıkla ilgili tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projemiz vardı. Allah’a şükürler olsun bunun altyapı ve diğer işlerle ilgili ihalesi kasım ayında 61 milyon 962 bin TL bedelle yapıldı. Yer teslimi de müteahhit firmaya yapılmış oldu. İnşallah nasip olursa buraya 16 bin 750 hayvan kapasiteli bir bir Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Bu daha sonra daha da geliştirilecek, buradan da ilimize bir katma değer üreteceğiz. Burada ilk başta 600 kişilik bir istihdam sağlanacak, daha sonra da bunu büyütmek için gayret edeceğiz. Yine balıkçılıkla ilgili bizim burada bir altyapımız var. Bu konuda da OSB ile ilgili bir çalışmamız var. 2 ay önce Tarım Bakanımıza gitmiştik. Bakanımıza da ilettik. Balıkçılıkla ilgili Malatya’mıza bir OSB kuracağız” ifadelerini kullandı.


Hayvancılığa destek olmak açısından nisan ayı sonuna kadar yem fiyatlarının sabitlendiğini hatırlatan Kahtalı, “Bugüne kadar üreticilerimizi desteklemek adına ofisten arpa, yem desteği gibi destekler veriyorduk. Bunu arttırarak devam ettireceğiz. Amacımız her alanda üreten ve ihracatını artıran bir Türkiye inşa etmek. Türkiye’nin büyüyen bir ihracat yapısı var. Geçen yıl 12.9 büyüme ile 254 milyar ihracat gerçekleşti. Şu anda 31 milyon çalışanımız var ülkede. İhracat ve üretim yapan firmalara önemli destekler verdik, esnaflara aynı şekilde önemli destekler sağladık. Allah’a şükür bugün geldiğimiz noktada ekonomik olarak iyi noktaya gidiyoruz. Enerjide yeni keşifler yaparak dışa bağımlılığı azaltıyoruz. Savunma sanayinde önemli yatırımlar yapıyoruz. Biz bunlarla gurur duyuyoruz. Ülkemizi kalkındırmak ve geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz ve milletimizin refahını arttıracağız” diye konuştu.

Main Menu