Zorlu kış şartlarında tarımı sürdürenlere polis yardımı
İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘Sevgiyle Büyüyoruz’ projesi kapsamında, saha çalışması yaptı.
Ekipler, kış şartlarında barınma ihtiyaçlarını kurdukları çadırlarda zorlukla sağlayan 100 tarım işçisi aileyi tespit etti. Adana Emniyet Müdürü Doğan İnci’nin talimatıyla harekete geçen ekipler, ihtiyaç fazlası 120 yatağı TIR’lara yükledi. Seyhan ilçesine bağlı Çaputçu ve Camuzcu mahallelerindeki ailelerin yaşadığı bölgeye giden polis, yatakları çadırlara taşıdı. Bu ziyaretle mutlu olan çocuklar ise polislerle hatıra fotoğrafı çektirip, oyunlar oynadı. Tarım işçisi aileler, emniyetin yardımı için ekiplere teşekkür etti.
Adana ve Nevşehir'de 3 tarıma dayalı ihtisas OSB kuruluyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yine OSB yatırım projelerini paylaştı.
OSB’ler Adana ve Nevşehir’de kurulacak
Bakan Krişci mesajında, Adana ve Nevşehir’de 3 tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinin (TDİOSB) yatırım programına alındığını bildirdi.
Yatırımların arasında Jeotermal Isıtmalı Sera var
Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerimiz Türkiye Yüzyılı’na damga vuracak. Adana Karataş Sera TDİOSB, Adana Karataş Su Ürünleri TDİOSB, Nevşehir Kozaklı Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB, 2023 yılı yatırım programına alınmıştır. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadesini kullandı.
Tarım yatırımlarında bu yıl en büyük pay sulama projelerine ayrıldı
Tarım sektöründeki yatırımlar için bu yıl en fazla ödenek 23,7 milyar lirayla sulama projelerine ayrılırken bu alanı ormancılık, taşkın koruma ve bitkisel üretim izledi.
AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, 2023 Yılı Yatırım Programı’nda, proje tutarı 583,1 milyar lira ve 2022 sonu kümülatif harcaması 171 milyar lira olan 327 tarım projesi yer alıyor.
Bu yıl gerçekleştirilecek kamu yatırımları arasında tarım sektörüne 43,5 milyar lira ayrıldı.
Söz konusu kaynağın 7 milyar 952 milyon lirası yeni projeler, 35 milyar 189 milyon lirası devam eden projeler, 425 milyon lirası da etüt projeler için kullanılacak.
Söz konusu tarım yatırımları içinde en fazla pay 23,7 milyar lirayla sulama projelerine ayrıldı. Bu alanda 212 proje gerçekleştirilecek. Sulama yatırımlarının 22 milyar 52 milyon liralık kısmı 204 projeyle Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya alınacak.
Tarım yatırımları içinde sulamanın ardından ikinci sırada 6 milyar 856 milyon lirayla ormancılık yer aldı. Bu alanda 22 proje gerçekleştirilecek. Ormancılık yatırımlarının 6 milyar 835 milyon liralık kısmını Orman Genel Müdürlüğü, 21 milyon liralık kısmını da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üstlenecek.
– Taşkın koruma bu yıl ilk kez sektör dağılımı listesinde
Ormancılık alanını 13 proje ve 6,5 milyar liralık yatırım tutarıyla taşkın koruma sektörü izlerken bu alandaki yatırımların tamamı DSİ tarafından gerçekleştirilecek.
DSİ tarafından Taşkın Koruma Projesi kapsamında ülke genelindeki 310 mahalle, 485 köy ve 201 ilçedeki 17 bin 699 hektar alanda 2 milyar 180 milyon liralık çalışma yapılacak.
Doğu Karadeniz Şehir Taşkın Kontrol Projesi kapsamında da 6 il, 22 ilçe, 21 köy, 27 mahalledeki 1022 hektar alanda 1,5 milyar liralık çalışma planlanıyor.
Batı Karadeniz Taşkın Kontrol Tesisleri Projesi çerçevesinde de 7 ilde 14 ilçe, 22 köy ve 26 mahalledeki 596 hektar alandaki çalışmalar için 1 milyar 300 milyon lira harcanacak.
– Bitkisel üretim için 5,1 milyar liralık yatırım
Bitkisel üretim alanında gerçekleştirilecek yatırımların tutarı ise 53 proje için 5,1 milyar lira oldu. Bu alandaki yatımlar Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ tarafından yapılacak.
Bitkisel üretim alanını 15 proje ve 973,7 milyon liralık yatırım tutarıyla hayvancılık sektörü izlerken bu alandaki yatırımların 746,4 milyon liralık kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı, 120 milyon liralık kısmı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilecek.
Su ürünleri alanında ise 12 proje hedeflendi. Söz konusu alanda bu yıl için öngörülen yatırım tutarı 388,5 milyon lira oldu. Su ürünleri yatırımlarının 215 milyon liralık kısmı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 173,5 milyon liralık bölümü de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek.
– Ormanlara rehabilitasyon
Sulama projeleri içinde DSİ tarafından gerçekleştirilecek depolama, iletim hattı, yenileme, sulama ve ıslah projeleri öne çıktı.
Bitkisel üretim alanında ise Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde sulama, tarımsal araştırma, arazi toplulaştırma, tarla içi drenaj gibi projeler yürütülecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı da bu alanda, tarımsal iskan, bitki hastalıklarının araştırılması, tarımsal kapasitenin geliştirilmesi, arazi kullanım planlaması gibi projeleri uygulayacak.
Hayvancılık alanında altyapının geliştirilmesi ve üretimi geliştirme gibi alanlarda yatırım yapılacak. Su ürünleri sektörüne yönelik Su Ürünleri Gen Bankasının yanı sıra mendirek-rıhtım yatırımları planlanıyor.
Ormancılık yatırımlarında bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, uçak ve helikopter alımı, orman yangınlarıyla mücadele, ağaçlandırma ve mera ıslahı gibi projeler öne çıkıyor.
Çifte gökkuşağını gören çiftçi, heyecanını belgesel tadında aktardı
Antalya’da gökyüzünde iki gökkuşağını aynı anda gören çiftçi, büyük heyecan yaşadı. O anları cep telefonuyla kaydeden çiftçi, ilçenin doğal güzelliğini belgesel tadında anlatarak tebessüm ettirdi. Aynı anda güneşli havayı, yağmuru ve çifte gökkuşağını görüntüleyen çiftçi, “Bir tarafımda yağmur, bir tarafımda güneş var, burada da tam dağla buluşan bir gökkuşağı var. Biliniz ki biz cennette yaşıyoruz. Dua edin dua” ifadelerini kullandı.
aklaşık 1 haftadır yağışlı havanın hakim olduğu Serik ilçesinde, dün aynı anda güneşli ve yağışlı hava meydana gelince, gökyüzünde birbirine paralel iki dev gökkuşağı ortaya çıktı. Adeta ilçenin üzerini kaplayan gökkuşağı, Yeşilyurt Mahallesi’ndeki Mustafa Ünal isimli çiftçiyi heyecanlandırdı. Ünal, bir evin çatısına çıkıp hemen cep telefonuna sarılarak o anları kaydetmeye başladı.
“Dua edin dua”
‘Heyecan dorukta’ diyerek yaşadığı heyecanı paylaşan çifti, “Gökkuşağını yakinen görebiliyor musunuz? İki tane hem de. Yeşilyurt’tan anbean görüntü. Sizler için özel olarak çekiyorum. Ne kadar güzel bir duygu. Ne kadar belli, tam şurada. Bir tarafımda yağmur, bir tarafımda güneş var, burada da tam dağla buluşan bir gökkuşağı var. Biliniz ki biz cennette yaşıyoruz. Dua edin dua” ifadelerini kullandı.
Çiftçilere 11 milyon 196 bin fide
Tarıma vermiş olduğu desteklerle çiftçinin ve hayvan yetiştiricilerinin yüzünü güldüren Şahinbey Belediyesi, 7 bin tonluk hayvan yeminin ardından bu kez de 11 milyon 196 bin adet fide desteği için protokol imzaladı.
Çiftçilere 11 milyon 196 bin fide
Şahinbeyli çiftçilere daha önce; buğday, arpa tohumu, gübre, hayvan yemi, fıstık ve zeytin fidanı dağıtımı yaparak büyük destek sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 11 milyon 196 bin adet sertifikalı fide dağıtımı için Gaziantep Valisi Davut Gül, Şahinbey Kaymakamı Hayrettin Çiçek, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan ile protokol imzaladı.
“Tarımsal alanda önemli projeler yapılıyor”
Gaziantep Valisi Davut Gül, verilen desteklerin çiftçiler için çok önemli olduğunu belirterek, “Kırsal kalkınmada Şahinbey Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar, Türkiye’ye örnek olan uygulamalar. İmzalanan bu protokol; mutfağa giren ürünlerin bölgemizde yetiştirilmesi, çiftçinin kazanması ve birçok sektöre katkı sağlaması anlamına geliyor. Gaziantep’te ilçelerimizin hemen hemen tamamında çiftçi sayılarımız artıyor, ama Şahinbey’deki artış diğerlerine göre çok daha fazla. Bu da Şahinbey’de verilen desteğin çiftçide bir karşılılığının olduğunu gösteriyor. İnsanlar destek gördükçe toprağına da daha çok sahip çıkıyorlar. Buna katkı sunan herkese teşekkür ediyor, bundan yararlanacak çiftçilerimize de hayırlı bol kazançlar diliyorum” dedi.
“Çiftçilerimize 3 yıldır fide desteği sağlıyoruz”
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, üç yıldır çiftçilere fide desteğinde bulunduklarını belirterek, “Bildiği gibi geçtiğimiz yıllarda zorlu bir pandemi dönemi geçirdik. Bu süreçte gördük ki; tarım, ulaşım sektörü ve tedarik zinciri çok önemli. Şahinbey Belediyesi olarak çiftçilerimizin tohum, gübre, yem, fide ve canlı hayvan gibi ihtiyaçlarını karşıladık. ‘İlçemizde ekilmeyen bir karış alan bırakmayacağız’ diye bir hedef koyduk. Altı yıl önce desteklere başladığımızda ekili alan miktarı 80 bin dekar iken, 300 bin dekara çıktı. Şuanda ekilmeyen bir alan kalmadı. İmzaladığımız bu protokolle çiftçilerimize 11 milyon 196 bin adet fide desteği sağlayacağız. Çiftçilerimize bu desteği sağlıyoruz. Yerel tohumlarımızı Antalya’da özel seralarda fide olarak ürettirip yerli tohumu yaygınlaştırarak bölgemizin de damak zevkine uygun domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz ve kavun fidelerini çiftçimize dağıtıyoruz. Bu anlamda çiftçilerimizden olumlu dönüşler aldık. . Desteklerinden dolayı Valimiz Davut Gül’e, Şahinbey İlçe Kaymakamımız Hayrettin Çiçek’e, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Çiftçilerimize çok ciddi destekler veriliyor
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, verilen destekle çiftçilerin önemli bir ihtiyacının giderildiğini belirterek, “Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nun çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine yaptığı hizmetler saymakla bitmez. Çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu destekle çiftçilerimizin önemli bir ihtiyacı giderilmiş oldu. Verdiği desteklerden dolayı Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu: Çiftçiye elektriği ücretsiz vereceğiz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin depremzedeler için başlattığı Halk Konut Projesi kapsamında Dilber Apartmanı’nın temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Kılıçdaroğlu, çiftçilere ücretsiz elektrik vereceklerini söyledi.
Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa ziyaretinde “Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını bize verin bütün çiftçilere elektriği bedava vereceğiz” dediğini hatırlatarak, “Allah’ın güneşi bedava. İzmir’den Şanlıurfa’ya da selam gönderiyoruz. Denizli Bozkurt’a da selam gönderiyoruz. Çünkü Bozkurt Belediye Başkanımız güneş santralini kurdu ve çiftçilere elektriği ücretsiz veriyor. Türkiye’nin her tarafında bunu yapacağız” diye konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediyesin'den çiftçiye mazot desteği
Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli’ ile örnek çalışmalara imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) yerli üreticilere yönelik başlattığı mazot ve sıvı gübre desteği için başvurular devam ediyor.
Başkentte kırsal kalkınma hamlesi başlatan ABB, artan mazot fiyatları nedeniyle yerli üreticilere ekonomik yönden destek olmak amacıyla 2023 yılında da çiftçilere mazot ve sıvı gübre, balıkçılara ise mazot desteğinde bulunuyor.
Yerli üretime teşvik etmek amacıyla ‘baskenttarim. ankara.bel.tr’ internet sitesi üzerinden devam eden mazot desteği başvuruları, Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) ve traktör ruhsatı olan çiftçiler için 29 Ocak, Su Ürünleri Kooperatiflerine üyelik belgesi ve balıkçı gemisi ruhsat tezkeresi olan balıkçılar için ise 22 Ocak tarihine kadar devam edecek.
Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine program
Malatya’da küçükbaş hayvancılık alanında üçüncü kez uygulanan ülkesel halk elinde hayvan ıslah projesi yürütme kuralları, verim kaydı tutulması ve defter dağıtımı programı düzenlendi.
Malatya – Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği binası toplantı salonunda düzenlenen, küçük baş hayvan soy kütüğü ıslah projesi, ülkesel halk elinde ıslah üçüncü proje açılımı, proje yürütme kuralları, verim kaydı tutulması ve defter dağıtımı programına, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selami Aygen, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeki Erişir, Tarım Platformu, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, teknik personeller ve soy kütüğünden ıslah projesine geçiş yapan yetiştiriciler katıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selami Aygen, programda yaptığı konuşmada, üretimin önemine temas etti. Aygen, “Tarım teşkilatı ve birlik olarak sizlere destek sağlıyoruz. Çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz” dedi.
Toplantıda şartlar ile ilgili konuşma yapan Prof. Dr. Zeki Erişir ise “Projedeki hayvanların küpe numaralarını ve verim kayıtlarını almanız için sizlere verim kayıt defterleri dağıtacağız. Proje teknik arkadaşlarımızın kontrolünde bu verileri düzenli olarak tutup programlarımızı yapacağız” ifadelerini kullandı.
Daha sonra saha çalışmaları ve şartlar ile ilgili bir konuşma yapan Tarım Platformu, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da, “Malatya’mıza kazandırdığımız üçüncü ülkesel halk elinde hayvan ıslah projemiz öncelikle memleketimize hayırlı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Proje de düzenli kayıt tutulması için sizlere Islah verim kayıt defterleri dağıtacağız. Buradaki düzenli kayıtlarımız ileride bizlere et verimi, süt verimi, ikizlik oranları olarak pozitif şekilde katkılar sağlayacak ve verimleri arttırmış olacağız. Besleme ve sağlık konularına daha fazla dikkat edeceğiz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze ve tüm ekibine yaptığımız çalışmalarda bizlere destek olduklarından dolayı teşekkür ederiz” dedi.
Uzman Eller Projesi hibe miktarı 250 bin liraya yükseltildi
Kırsal Kalkınma Destekleri çerçevesinde Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin hibe miktarı, yüzde 150 artış oranıyla 100 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2022 yılında başvuran ve İl Proje Yürütme Birimince yerinde uygunluk tespitinin yapılmasından sonra 13 genç çiftçi adayıyla hibe sözleşmesi imzalandığını ve 100 bin TL hibe ödemesi yapıldığını açıkladı. Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren karar değişikliği ile uygulanacak projelerin amacına ulaşması, sürdürülebilirliği ve kırsal kalkınmaya katkısını artırmak için hibe tutarının 250 bin Türk Lirasına çıkarıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi. Başvurular başlıyor
“Uygulanmaya başlayan Uzman Eller Projeleri ile kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amaçlanıyor. Bitkisel üretim, hayvancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde girişimciliği destekleyerek bu faaliyetlerin eğitimli kişiler tarafından yapılmasını teşvik etmek, tarımsal üretimin miktarını, kalitesini ve verimliliğini arttırmak, ülkemize kırsal alanda tarımsal üretim yapan işletmelere örnek, kendi işini yapabilen ve istihdam imkânı ortaya koyabilen sürdürülebilir gelir getirici yatırımlar kazandırmak isteniyor. Ayrıca, Bakanlığımız ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanmış olan “Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullarından mezunlar da Proje çerçevesinde alınarak hedef kitlemiz genişletilmiştir. Proje için 2023 yılı başvuruları güncel uygulama rehberinin yayınlanmasının ardından başlayacaktır. Projeden faydalanmak isteyen üreticiler teknik destek ve ayrıntılı bilgi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü, İl Proje Yürütme Birimine başvurabilir.”