21.12.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Bayazıt, buğday tarlalarında incelemede bulundu

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Bayazıt, buğday tarlalarında incelemede bulundu

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, buğday ekiminin tamamlanmasının ardından gelen yağışların bitkinin gelişimine olumlu yansıdığını bildirdi.

Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, Bayazıt, buğday ekili tarlalarda incelemede bulundu.

Bayazıt, çiftçilere bereketli bir üretim sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu.

Buğdaydaki gelişimin oldukça iyi olduğunu belirten Bayazıt, şunları kaydetti:

“Buğday tarımında dekardan yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmenin ön koşullarından biri uygun zamanda ekim yapmak. Düzenli bir çimlenme ve çıkışın sağlaması olduğu göz önüne alındığında, ilimizde buğday ekiminin tamamlanması sonrasında aldığımız yağışlar ile çıkışların yeknesak şekilde olduğu, gelişme durumlarının oldukça iyi olduğu gözlemlendi.”

 

Bilecik'te de "Kent Tarım Projesi" başlıyor

Kent tarımı uygulamasının hayata geçirilmesi amacıyla 3 yıllık eylem planı hazırlanırken, aralarında Bilecik’in de olduğu 14 ilde başlatılacak proje çerçevesinde destekler, krediler ve kurslar sunulması hedefleniyor.
Kent tarımı uygulamasının hayata geçirilmesi amacıyla 3 yıllık eylem planı hazırlanırken, aralarında Bilecik’in de olduğu 14 ilde başlatılacak proje çerçevesinde destekler, krediler ve kurslar sunulması hedefleniyor.


Tarım ve Orman Bakanlığınca ‘Kent tarımı’ modeliyle üretim ve tüketim merkezleri yakınlaştırılarak, şehirde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması öngörülüyor. Lojistik maliyetlerinin ve karbon ayak izinin düşürülmesi, nakliye kayıplarının azaltılması ve istihdamın artırılması da hedefler arasında yer alıyor. Bu amaçla 3 yıllık “Kent Tarımı Eylem Planı” uygulamaya alınacak. Proje çerçevesinde üreticilere hibe tohum-fide, sera ve hayvancılık, makine ve ekipman, mesleki eğitim, sübvansiyonlu kredi gibi çeşitli alanlarda pek çok destek sağlanacak.


14 ilde başlatılacak eylem planı, 2023 yılında Bilecik, Ankara, İstanbul, İzmir, Erzincan, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 14 ilde uygulanacak. Gelecek yılın uygulama sonuçlarına göre proje diğer illere de yaygınlaştırılacak. Söz konusu 14 il dışında kalan illerde de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projeleriyle üretim altyapısı kurulmaya başlandı.

 

Tarım arazileri için tarihi karar geliyor: Bakanlık izni ve para cezası

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Konya'ya "tarım" ziyareti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Konya'ya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Tarım Bakanı Desire Nzinga Brihanze ile Bilimsel Çalışmalar ve Teknoloji Geliştirme Bakanı Jose Mpanda Kabangu, iki ülke arasındaki tarımsal ilişkilerin geliştirilmesi için Konya’yı ziyaret etti.

Bakanlar Brihanze ile Kabangu, Konya’da bir otelde tarım makineleri üreten Lukas Holland firmasının sahibi Asım Şen ve firma yöneticileriyle bir araya geldi.

Kabangu, Türkiye ile tarımsal faaliyetleri geliştirmek istediklerini söyledi.

Türkiye’nin tarımda kullandığı teknolojileri takip ettiklerini, bu kapsamda Lukas Holland firmasıyla iletişime geçtiklerini anlatan Kabangu, şunları kaydetti:

“Avantaj ve olanakları değerlendirmek için sahada bizzat inceleme yaparak çalışmak istedik. Sıcak karşılama ve misafirperverlik için müteşekkiriz. Kongo Demokratik Cumhuriyeti teknolojisinin ve tarım üzerine olan kurulu düzenimizin gelişmesi, devamlılığı için bütün olanakları değerlendireceğiz. İki tarafın da kazan-kazan durumunu yaşadığı ticaretlere, teknolojilere gelişmelere açığız. Fırsatları değerlendirmek için buradayız. Meslektaşımla beraber iki ülke için de yararlı, faydalı olacak her işe açığız.”

– “İki ülke arasındaki ortaklığı geliştirmek istiyoruz”

Kabangu, ülkelerinde tarımsal faaliyetleri artırmak için Türkiye’nin tohumlarından da faydalanmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Asıl amacımız tohum bankasından gerekli tohumları, ülkemizde yetişebilecek ürünleri, mısır ayçiçeği gibi ürünleri buradan temin edip, ülkemizdeki tarımsal faaliyetleri tohum bankasından aldığımız tohumlarla güçlendirmeye çalışmak olacak. Biz, Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ve Kongo arasında sağlamaya çalıştığı güzel sinerjiye, enerjiye karşı, o misafirperverliğe teşekkür etmek için gelmiş bulunmaktayız. Recep Tayyip Erdoğan’ın Kongo ile iyi ilişkilerine istinaden biz de Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni temsilen buradayız ve bu iyi ilişkileri, ortaklığı geliştirmek istiyoruz.”

– “Tohum bankası bizim için çok önemli”

Brihanze de ülkelerinin 2 milyon kilometrekareyi aşkın bir yüzölçümüne sahip olduğunu, topraklarında tarımı yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

Tohum bankası gibi bir imkandan faydalanmak istediklerini anlatan Brihanze, “Ülkemizdeki vatandaşlarımızın hangi tür tohumu ekebileceğini, hangi tür tohumu ihraç edebileceğini, hangi tür tohumu yetiştirebileceğini öğrenmeleri gerekiyor. Tohum bankası burada bizim için çok önemli. Çünkü Kongo’da sahip olmadığımız bir şey. Ayrıca Türkiye’de sahip olduğunuz imkanlara, dron gibi tarım topraklarında kullandığınız imkanların bir kısmına sahip değiliz. Bizim bir noktada ilgilendiğimiz de bu tür teknolojilere yatırım yapıp ülkemizde kullanılmasını sağlamak.” diye konuştu.

Bakan Brihanze, iki ülke arasındaki demokratik ilişkilerin iyi durumda olduğunu, ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Gökçeada'da tarımsal ürün çeşitliliği artırılıyor

Türkiye’nin en büyük adası Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde geçen yıl başlatılan sakız ağacından damla sakızı üretimi çalışmalarının ardından bu yıl da farklı tür bitkilerle tarımsal üretim çeşitliliğinin artırılması hedefleniyor.

Ege Denizi’nin kuzeyindeki önemli turizm destinasyonlarından 297 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Gökçeada, kültürel varlıkları ve doğal zenginliklerinin yanı sıra son yıllarda tarımıyla da ön plana çıkıyor.

Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Ada Rüzgarında Lezzetli Damla Sakızı” projesi kapsamında geçen yıl adada sakız ağacından damla sakızı elde edecek 27 üretici, 1490 fidanı 30 dekar alanda toprakla buluşturdu. Bu yıl da Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” ve “Gökçeada-Bozcaada Kalkınma ve İskan” projeleri kapsamında, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen 6 bin 410 damla sakızı, karadut, kestane ve aronya fidanı Gökçeadalı çiftçilere dağıtıldı.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, AA muhabirine, projenin ilk ayağını 2018 yılında adanın belli noktalarına sakız plantasyonu kurarak başlattıklarını, geçen yıl da 1490 fidan ile sakız ağacı için ilk adımı attıklarını söyledi.

Sakız ağacı için başarılı sonuçlar almalarından sonra gelen taleplerin de buna bağlı olarak artış gösterdiğini anlatan Eren, üreticileri destekleme anlamında çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi kapsamında çalışmalara geçen yıl başladıklarını dile getiren Eren, bu yıl projenin devamında 2 bin 110 damla sakızı fidanını 45 üreticiye teslim ettiklerini aktardı.

Özellikle damla sakızı fidanlarının adadaki yaşam ortamını sevdiğini dile getiren Eren, şöyle devam etti:

“Biz 3-4 yıl önce ilk denemelerimizi burada yapmıştık. Fidanlarımızın gelişimlerini izledik. Sonrasında da bu projeler hayata geçirildi. Bu projelerin ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çünkü özellikle damla sakızı Yunanistan’dan temin edilen bir ürün. Diktiğimiz fidanlarımız ağaç olup sakız vermeye başladığı zaman bu dış temini ciddi anlamda azaltmış olacağız. Bu fidanlarımızı biz atıl tarım arazisi dediğimiz toprak sınıfı düşük, eğimli, taşlı, diğer kültür bitkilerinin çok fazla yetişmediği marjinal alanlara diktiriyoruz. Bu sayede atıl alanları tarıma kazandırmış oluyoruz.”

Ramazan Eren, damla sakızına ek olarak adada yetişen, pasta ve dondurma sektöründe yoğun olarak kullanılan urmu çeşidi karadut için de çalışma yaptıklarını ifade ederek, “Gökçeada’dan aldığımız kalemleri aşılatıp fidan halinde 1500 fidanı 42 üreticimize teslim ediyoruz. Bu sayede adadaki karadut üretimi ciddi miktarda artmış olacak. Ayrıca 2 üreticimize 300 aronya demonstrasyon amacıyla dağıtılacak. Yine demonstrasyon amacıyla 300 kestane fidanını üreticilerimize teslim edip adadaki çeşitliliğin artmasına katkı sunmuş olacağız. Damla sakızı, karadut, kestane ve aronya yaklaşık 200 dekar arazide toprakla buluşuyor.” dedi.

 

Organik Tarım Koordinatörü ve Ziraat Mühendisi Muharrem Serttaş ise geçen yıl toprakla buluşan sakız fidanlarından başarılı sonuç elde ettiklerini, diğer meyve fidanları konusunda da aynı başarıyı yakalayacaklarına inandıklarını dile getirdi.

Şirinköy’de yaşayan üretici Recep Çavuşoğlu da adadaki ürün çeşitliliğinin artmasının önemine değinerek, “Buranın çok güzel, doğal bir ortamı var. Sakız ve diğer fidanların uyum sağlamalarıyla bir ürün çeşitliliği yelpazemiz olacaktır.” diye konuştu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün adadaki ürün çeşitliliğinin artırılması için yaptığı çalışmalara kendisinin de katıldığını vurgulayan Osman Bülent Saraçoğlu ise “Benim bahçem 3 yaşında ama son 2 yıldır ilçe müdürlüğümüzle çalışıyoruz. Ortak projeler üretiyoruz. Gerek sakız ağacı olsun gerekse adanın kendi karadutu olsun çok önemli mesafeler kat ettik.” ifadesini kullandı.

Çin'in Doğusunda Uluslararası Tarım Eğitimi Başladı

Çin'in Doğusunda Uluslararası Tarım Eğitimi Başladı

HEFEİ, 20 Aralık (Xinhua) — Yeşil teknoloji ve yeni tarımsal çeşitler üzerine uluslararası bir tarımsal eğitim kursu Pazartesi günü Çin’in doğusunda yer alan Anhui eyaletinin merkezi Hefei’de başladı. HEFEİ, 20 Aralık (Xinhua) — Yeşil teknoloji ve yeni tarımsal çeşitler üzerine uluslararası bir tarımsal eğitim kursu Pazartesi günü Çin’in doğusunda yer alan Anhui eyaletinin merkezi Hefei’de başladı.

Anhui Tarım Bilimleri Akademisi’ne (AAAS) bağlı Pirinç Araştırma Enstitüsü ve Anhui Hua’an Tohum Endüstrisi Şirketi’nin ortaklaşa ev sahipliği yaptığı kurs, aralarında Çin, Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Vietnam, Kenya, Ruanda’nın bulunduğu 15’ten fazla ülkeden 200’ün üzerinde tarım bilim insanı, uzman ve öğrencinin ilgisini çekti. Eğitim kursu hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak düzenleniyor. Eğitim, Kuşak ve Yol üzerindeki ülkelerde tahıl üretimini ve teknolojik ilerlemeyi artırmayı ve Çin’in bu ülkelerle bilimsel ve teknik işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. İki gün sürecek etkinlikte, mahsul yetiştirme, pirinç tohumu üretimi ve yeşil üretim teknolojisi gibi çeşitli konularda raporlar farklı ülkelerden tarım uzmanları tarafından sunulacak.

Şu anda AAAS Pirinç Araştırma Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırma yapan Muhammed Ahmad Hassan, “Pakistan ve Çin, küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve sel gibi aynı zorluklarla karşı karşıya. Aşırı hava koşullarına dayanıklı yeni pirinç çeşitleri geliştirmek için birbirimizle işbirliği yapabiliriz. ve bu işbirliğinin bir köprüsü olmayı umuyorum” dedi. Kursun yaklaşık 100 katılımcısı Pakistan’dan geliyor ve birçoğu da Çin’deki çeşitli üniversitelerde tarım okuyor.

Pirinç, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında hayati öneme sahip. Dünyanın önde gelen pirinç üreticilerinden biri olan Çin’in pirinç tohumu sektörü, araştırma ve teknolojinin ön sıralarında yer alıyor.

Kuru meyve sektöründe TÜBİTAK ile iş birliği

Kuru meyve sektöründe TÜBİTAK ile iş birliği

AVRUPA Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD Projesi kapsamında, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi öncülüğünde kurulan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) iş birliğinde ‘Türkiye’de Kurutulmuş Meyveler Sektörü ve Geleceği’ konulu çalıştay düzenlendi. Çalıştayda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru meyve sektörü geçmişten bugüne kadar çok şeyi başardığını belirtti.

Türk kuru meyve sektörünün; üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu besleyici değeri yüksek gıdalar çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyvede Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirlediği çalıştayda, ‘Kuru Meyve Üretiminde Araştırma Sonuçları ve İklim Değişikliği’ konulu ilk panelin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli yaptı.

Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Birgül Ertan, kuru incir, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Selçuk Karabat kuru üzüm, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü’nden Gıda Yüksek Mühendisi Yüksel Sarıtepe ise kuru kayısıdaki üretimindeki araştırma sonuçları hakkında bilgi verdi. Panelde ayrıca, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Ceyda Pembeci Kodolbaş ‘MycoTWIN AB Projesi ve Kuru Meyveler Değer Zincirinde Mikotoksinle Mücadeleyi’, Create4Clima Proje Koordinatörü Doç. Dr. Gökşen Çapar da ‘İklim Değişikliğinin Su Kaynakları ve Tarımsal/bitkisel üretim üzerine etkileri

CREATE AB Projesi’ni anlattı.

‘Kuru Meyve Sektöründe Yeni Ürünler ve Gelecek Beklentisi’ konulu ikinci panelin moderatörlüğünü TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Pala yaptı. TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Banu Bahar,’ Yüksek Kalitede Meyve-Sebze Kurutma ve Rekabet Gücü Yüksek Yenilikçi Ürünlerin Üretimine Yönelik Teknolojilerin Geliştirilmesi’, Ekolojik Tarım Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, ‘Kurutulmuş Meyve Depo Zararlılarının Önlenmesi için Alternatif Uygulamalar’, K.F.C Gıda Firmasından Gözde Karabulut ‘Kurutulmuş Meyve Sektöründe Yeni Trendler’, Farmhood Firması’ndan Selin Arslan ‘Dondurarak Kurutma ile Sağlıklı Atıştırmalık Üretimi’, Sürdürülebilirlik ve Dış Ticaret Uzmanı  Meral Gündüz ‘Yeşil Mutabakatın Sektör için Önemi’ konularında bilgi verdi.

Üçüncü panelde ise Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık moderatörlüğünde kuru meyve İşleme sanayinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri, Türkiye’de kuru meyve sektörünün değerlendirilmesi yapıldı.


Ege İhracatçı Birlikleri Tarım 1’inci Şube Müdürü Ece Tırkaz, Ziraat Mühendisi Oğuz Aşçıoğul, Ur-Ge Proje Uzmanı Ayhan Karabulut 2022 yılında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
Kuru Meyveler Sektöründe Geleceğin Şekillendirilmesi için katılımcıların görüşleri alındı ve TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Pala, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık’ın genel değerlendirmede bulundu.

‘BÜTÜN DÜNYAYA SAĞLIKLI ÜRÜN GÖNDERİYORUZ’


Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru meyve sektörü geçmişten bugüne kadar çok şeyi başardı. Sürdürülebilirlik artık dünyanın en önemli gündem maddesi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ilan etti. Biz bütün paydaşlarımızla üniversitelerimizle, zirai mücadele kuruluşları, oda ve borsalarımız ile 30 yıl boyunca çok güzel çalışmalar yaptık. Enstitülerimiz 50-60 yıla dayanıyor. Başta çekirdeksiz kuru üzüm olmak üzere üretim ve ihracatta dünyada lider konumdayız. İncirde 10-15 bin tonlardan 100 bin tonlara geldik. Kayısı da ayrı bir başarı öyküsü. 20-25 tondan 100 bin tonların üzerine çıktık. Bütün dünyaya sağlıklı ürün gönderiyoruz. Ana prensibimiz insanlığa bu sağlıklı ürünü en iyi şekilde sunmak” dedi.

Işık, “Artık yeni bir dönem başlıyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızı TÜBİTAK ile yaparak ülkemizi dünyada farklı bir noktaya taşıyacağız. EİB olarak bu süreci başlatıyoruz. Sadece kuru meyvede değil bütün tarım birliklerimizle bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bütün ülkeler Ar-Ge inovasyon çalışmalarına çok fazla devlet desteği veriyor. Bu destekten faydalanmayı bilmemiz gerekiyor. Bütün kurumlarımız bir araya getirip üniversitelerimizle iç bünyemizdeki projeleri gerçekleştireceğiz sonra küresel projelerden pay alacağız. Hiçbir altyapı kendiliğinden gelişmez” diye konuştu.  Değerlendirmelerin ardından 2022 yılı Kuru Meyve Çalıştayı sona erdi.

Çan'da elma ağacı aralık ayında meyve verdi

Çan'da elma ağacı aralık ayında meyve verdi

Çanakkale’nin Çan ilçesindeki bir elma ağacı, kış mevsiminde meyve verdi.

İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Etili köyünde İbrahim Karadayı’ya ait elma ağacının aralık ayında meyve vermesi görenleri şaşırttı.

Karadayı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ağacın yaz döneminde meyve verdiğini, kış aylarında ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını belirterek, “Evimin bahçesinde bulunan elma ağacının meyvelerini yaz ayında yedik. Şimdi aralık ayında bir daha meyve verdi. Bu ayda elma ağacı üzerinde meyveleri görünce çok şaşırdık.” dedi.

Keles’te çiftçilere 20 bin meyve fidanı dağıtıldı

Keles’te çiftçilere 20 bin meyve fidanı dağıtıldı

Nevruz İLİMDAROĞLU/KELES (Bursa), (DHA)-BURSA’da çiftçilere her yıl 1,5 milyon, dönem sonuna kadar da 5 milyon fide ile fidan dağıtmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) marifetiyle Keles ilçesinde toplam 20 bin ceviz, badem, ayva, vişne ve kiraz fidanını çiftçilerle buluşturdu.
Bursa Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) marifetiyle 310 kişiye 11 bin ceviz fidanı, 220 kişiye 2 bin badem fidanı, 20 kişiye bin ayva fidanı, 20 kişiye 500 vişne fidanı, 20 kişiye de 500 kiraz fidanı, Keles   ilçesinde düzenlenen törenle çiftçilere teslim edildi. Geçen yıl dağıtılan badem fidanlarında kuruma tespit edildiği için çiftçilere 5 bin ilave badem fidanı da verildi. Fidan dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ürettikleri kaynakları memleketin ve insanların hayrına kullanacak şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Merkeze sonradan bağlanan ilçelerin yaşam standartlarını yükseltmek için yoğun mesai harcadıklarını ifade eden Başkan Aktaş, Keles ilçesinde 5 yıllık süreç içerisinde 200 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini, dağ ilçelerinde yaşanan tüm sıkıntıların bir bir çözüleceğini söyledi.


‘AMACIMIZ BALIK TUTMAYI ÖĞRETMEK’


Kırsal bölgelerde tarım faaliyetlerinin önemine değinen Başkan Aktaş, “Tarımla alakalı yatırımlarımıza devam ediyoruz. Çiftçilik yapan vatandaşımızın iyi tarım yapabilmesi için birçok alanda proje üretip, bunları hayata geçirdik. Kırsal mahallelerimizde yaşam kalitesinin artması için, şehir merkezindeki tüm imkanların buralarda da sunulması en büyük arzumuz. Ürettiğimiz projeleri kırsala yayarak, Bursa’mızın bütün olarak kalkınmasını sağlıyoruz. Sadece yapmış olmak için değil yerinde tespit ederek çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek. Doğru yerde, doğru yatırımı yaptırmak istiyoruz. Bu doğrultuda dağ yöreleri organik siyez yetiştiriciliği projesini geliştirdik. Keles ve Orhaneli’nde üreticilik yapan çiftçilerimize siyez buğdayı dağıttık. Tarım Peyzaj AŞ marifetiyle bu sene çiftçilere bin 50 adet yaban mersini fidanı ile 41 bin adet çilek fidesi teslim edildi. 37 bin 968 adet ahududu fidanı da vereceğiz. Keles ilçesine bağlı Pınarcık Mahallesi’nde bulunan Süs Bitkileri Kooperatifinden begonya, petunya, menekşe, kadife, kasımpatı ve sıklamen gibi mevsimlik çiçek alımı yapıyoruz. Bu yıl 4 milyon adet yazlık ve kışlık çiçek, Bursa peyzajında kullanıldı. 2023 yılı hedefimiz ise 5-6 milyon adet çiçek üretimi yapılmasıdır” dedi.


Düzenlenen törenle de ceviz, badem, ayva, vişne ve kiraz fidanı dağıtımı yaptıklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Geçtiğimiz yıl dağıtılan badem fidanlarında kuruma tespit edilmişti. Bugün dağıttığımız fidanlara ilaveten 5 bin adet badem fidanını çiftçilerimize veriyoruz. Bursa; ilçesiyle, merkeziyle, kırsalıyla bizim. Her bir köşesi değerli ve kıymetli. Her bir caddeye, sokağa ve vatandaşa dokunabilmek için heyecanlı ve gayretliyiz. Verdiğimiz fidanların bereketli olmasını, Keles halkı için kazanç olmasını diliyorum. Gelecek yıllarda ülken ekonomisine katkısı olur. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, son dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere verdiği desteklerden dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Verilen fidanlardan en yüksek verimin alınabilmesi için gerekli desteği sağladıklarını söyleyen Aygül, Keles’te kaliteli üretimin artarak devam etmesini istediklerini ifade etti.


Konuşmaların ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve protokol üyeleri tarafından çiftçilere fidanlar teslim edildi. Program sonunda Yüksek Ziraat Mühendisi Erol Köse tarafından Başkan Aktaş’a günün anısına kilim tablo hediye edildi.

Main Menu