14.11.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Traktör ile tarım aleti arasına sıkışan çiftçi hayatını kaybetti

Traktör ile tarım aleti arasında sıkışan çiftçi hayatını kaybetti - Takvim

NİĞDE’de traktör ile tarım aleti arasına sıkışan çiftçi Yasin Vural (38)  hayatını kaybetti.
Merkez Karaltı Beldesi’nde çiftçilik yapan Yasin Vural, evinin bahçesinde 51 NA 648 plakalı traktörüne tarım aleti takmaya çalıştığı sırada kepçeyle traktör arasına sıkışarak ağır yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine sağlık ve jandarma ekiğleri sevk edildi. Ağır yaralanan Vural ambulansla Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Vural, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Vural’ın cansız bedeni otopsi için morga kaldırıldı.

Şakalak’ın makineleri İtalya’da tam not ald

Türkiye’nin önde gelen tarım makineleri üreticilerinden Şakalak Tarım Makineleri A.Ş.’nin son teknoloji makineleri, dünyanın en büyük tarım fuarı İtalya EİMA’da büyük ilgi gördü. Agromaster ve Agriönal işbirliği ile ürünlerini fuarda görücüye çıkaran Şakalak, teknolojik donanımlarıyla çiftçileri hayran bıraktı. Fuarda müşterilerini ağırlayan Şakalak Tarım Makineleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa Genç, dünyanın en büyük tarım organizasyonlarından birinde yer almaktan dolayı gururlu olduklarını belirtti. Genç, makinelerinin büyük beğeni aldığını dile getirerek, “Şakalak A.Ş. olarak 1975 yılından bu yana ekim makineleri ve toprak işleme makineleri üretimi gerçekleştiriyoruz. Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Rusya’ya kadar birçok bölgede makinelerimiz ile ekim yapılıyor. Bu bizim için ve ülkemiz için bir gurur. Yenilikçi anlayışımız ile makinelerimizi geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Fuar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Mustafa Genç, “İtalya EİMA dünyanın en büyük tarım organizasyonlarından bir tanesi. Biz de Agromaster ve Agriönal işbirliği ile fuara katıldık. Ekim grubu, yeni sistem makinelerimiz büyük ilgi gördü. Dünyanın 4 bir tarafından gelen çiftçiler markamıza yoğun ilgi gösterdi. Kullananlardan aldığımız geri dönüşler hep pozitif oldu. İnşallah yeni nesil makinelerimiz ile dünyadaki önemli organizasyonlarda yer almaya devam edeceğiz” dedi. AR-GE ve yatırıma önem verdiklerini dile getiren Genç, 2023 yılında yeni nesil özel makineleri çiftçilerle buluşturacaklarını sözlerine ekledi 

FAST ile yeni bir tarım ve gıda sistemi geliyor

COP27 Mısır Başkanlığı ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO); Gıda Sistemlerinin Dönüşümü ve Gıda Güvenliğinin sağlanmasını amaçlayan FAST Girişimini başlattı. Yeni girişim; en savunmasız toplulukları desteklemek için tarım ve gıda sistemlerine yönelik iklim finansmanını geliştirmeyi hedefl iyor.            

FAST; toplum, iklim eylemi ve doğaya üçlü kazanç sağlamak için tarımsal gıda sistemlerini yeniden tasarlayacak.          

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

COP27 Başkanı Samih Şukri’nin, gıda sistemlerinin iklim politikaları yoluyla güçlendirilmesi ve çok paydaşlı ortaklıklar aracılığıyla desteklenmesine odaklanacak FAST girişimi hakkında yorumları şöyle: “İklim değişikliğinin etkisi, dünyadaki savunmasız toplulukları orantısız bir şekilde etkiliyor. Bu dengesizliği gidermek için sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri geliştirmemiz ve gıda ithal eden gelişmekte olan ülkelerin acil ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. FAST girişimi aracılığıyla, iklim direncini artırmak ve tarımsal gıda sistemlerinde acilen ihtiyaç duyulan dönüşümü uygulamak için finans akışlarının kilidini açmak için dünyayı harekete geçireceğiz.”            

Birleşik Krallık Gıda Köy İşleri ve Çevre Bakanı Richard Benyon ise girişime dair şu ifadeleri kullanıyor: “Karşı karşıya kaldığımız zorluklar çok büyük. Bunları aşmanın tek yolu işbirliği ve yenilik. Finansmana erişim, kapasite güçlendirme ve politika diyaloğunu öne çıkaran FAST girişimini destekliyoruz. Bu girişimin gıda ve tarımsal dönüşüme büyük bir ivme kazandıracağına eminim.”

3 eylem alanı

FAST, gıda sisteminde kapsamlı revizyon getirecek ve doğa ile insan ilişkisinin yeniden tanımlanmasını sağlayacak.       

FAST, üç alanda eyleme geçmeyi hedefliyor:              

1- Finansmana Erişim: Ülkelerin iklim finansmanı ve yatırımlarına erişimini sağlamak ve bu yatırımları artırma kapasitelerini geliştirmek.

2- Bilgi ve Kapasite: Gerekli analizleri sağlamak, gönüllü kılavuzlar geliştirmek ve kapasite gelişimini desteklemek

3- Politika Desteği ve Diyalog: Tarımsal gıda sistemlerinin, Ulusal Katkı Beyanları (NDC), Ulusal Uyum Planları (NAP) veya Uzun Vadeli Düşük Emisyon ve Kalkınma Stratejileri (LTLEDS) gibi iklim değişikliği politikalarına dahil edilmesini sağlamak.

İşbirliği çok önemli

FAO, diğer BM kurumlarıyla işbirliği içinde çalışacak, tarafsız kolaylaştırıcı rolünü üstlenecek. Öncelikli olarak, girişimin başarısı için ön koşullar olan tarafsızlık, bağımsızlık ve güvenilirliği sağlayacak.

 

Tarım Kredi, çiftçilerden 10 ayda 10,5 milyar liralık ürün aldı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, bu yıl ekim itibarıyla 10,5 milyar lira değerindeki 1,4 milyon ton ürün alımı gerçekleştirdi. Bu yıl, 31 bin 831 üreticiyle 2,2 milyon dekarda 3,7 milyar lira değerinde 406 bin ton sözleşmeli üretim yapıldı

Tarım Kredi, çiftçilerden 10 ayda 10,5 milyar liralık ürün aldı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) çiftçilerin kredi ve tarımsal girdi ihtiyaçlarının hızlı ve uygun şekilde karşılanması kapsamında çalışmalar yürütüyor.

Bu çerçevede, Tarım Kredi tarafından 2021’de 10 milyar 7 milyon lira tarımsal kredi kullandırıldı. 2022 yılı ekim ayı itibarıyla ise 20,7 milyar liraya yakın tarımsal kredi kullandırıldığı hesaplandı.

Sıfır faizli hayvancılık kredisi kapsamında 2021’de 1,5 milyar lira ve bu yılın ekim ayı itibarıyla 2,4 milyar lira kredi kullandırıldı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı kararları çerçevesinde sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması amacıyla mevzuat düzenleme çalışmaları devam ederken mevcut durumda sözleşmeli üretime yönelik olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli kredi desteği sağladı.

100 MİLYON LİRA ÜST LİMİTLİ DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Bu kapsamda, sözleşmeli üretim yaptıran gerçek veya tüzel kişilere yüzde 50-80 arasında indirim oranlarında 100 milyon lira üst limite kadar düşük faizli kredi kullandırılıyor.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kanatlı sektöründe damızlık yetiştiriciliği yapacaklara hem yatırım hem de işletme kredilerinde yüzde 75, ticari kanatlı yetiştiriciliği yapacaklara yatırım kredilerinde yüzde 55, işletme kredisinde yüzde 80’e varan faiz indirimli kredi sağlanıyor.

Tarım Kredi tarafından geçen yıl 3,3 milyar lira değerindeki 1,1 milyon ton ve bu yıl ekim ayı itibarıyla ise 10,5 milyar lira değerindeki 1,4 milyon ton ürün alımı gerçekleştirildi.

Sözleşmeli üretim kapsamında, bu sene ekim ayı itibarıyla 31 bin 831 üreticiyle 2,1 milyon dekarda 3,7 milyar lira değerinde 406 bin ton üretim yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Bu yıl 12 bin 384 hektar alan yandı

Vahit Kirişci - Vikipedi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Gerek insan kaynağı gerek teknoloji diğer etki ve katkılarımız ile geçen yıl 140 bin hektara ulaşan yanan alanları bu yıl 12 bin 384 hektar alanda tutmuş olduk. Bir ağacımızın bile yanmasına tahammülümüz yok” dedi.

Orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına da değinen Kirişci, bir ağacın bile yanmasına tahammüllerinin olmadığını söyleyerek, “Bu yıl 2 bin 43 yangında, 12 bin 384 hektar alanda bu yangınları söndürmüş olduk, bu alanları belki yangında kaybettik ama buraların yeniden kazandırılması çalışmalarımız da hızlıca başladı. Orman aslında insanın desteğine ihtiyaç duymayan bir yeşil vatan. Ama bu yeşil vatan değişen dünyada maalesef insanın desteğine ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Gerek insan kaynağı gerek teknoloji diğer etki ve katkılarımız ile geçen yıl 140 bin hektara ulaşan yanan alanları bu yıl 12 bin 384 hektar alanda tutmuş olduk. Bir ağacımızın bile yanmasına tahammülümüz yok. Biz bunların yerine yenilerini dikmiş olsak da bunlara zarar gelsin istemiyoruz ama bir şekilde oluyor. Bize düşen tedbirleri alarak hayata geçirmek” diye konuştu.

 

Tarım ve gıdada net ihracatçıyız

Tarım ve gıdada net ihracatçıyız

TARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yozgat’taki “Türkiye Yüzyılı Başlıyor, 2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programında, Türkiye’nin 25 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünleri ihracatıyla bugün net ihracatçı bir konumda olduğunu belirtti. Kirişçi, “İsteyenin istediğini ürettiği uygulamaya son vereceğiz” diye konuştu.
Günün Manşetleri

DSİ'den satılık arsa ve tarım arazileri

DSİ'den satılık arsa ve tarım arazileri

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Ankara’nın Kahramankazan, Şereflikoçhisar ve Çubuk ilçelerinde bulunan 12 adet taşınmazı, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi ve DSİ Taşınmaz mal Satış Yönetmeliği’ne göre açık teklifle satacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Ankara’nın Kahramankazan, Şereflikoçhisar ve Çubuk ilçelerinde bulunan 12 adet taşınmazı, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi ve DSİ Taşınmaz mal Satış Yönetmeliği’ne göre açık teklifle satacak.

İhale, DSİ 5.Bölge Müdürlüğü Emlak ve Kamulaştırma Şube Müdürlüğü’nde 22 ve 24 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak. Taşınmaz Mal Satış Şartnamesi İdare’den bedelsiz olarak temin edilebilir.

İlan metnini görüntülemek için tıklayınız.

Emirdağ'da çiftçilere 32 ton yerli buğday tohumu dağıtıldı

Emirdağ'da çiftçilere 32 ton yerli buğday tohumu dağıtıldı

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde çiftçilere, yüzde 50’si hibe olarak 32 ton 150 kilogram buğday tohumu verildi.

İlçe Ziraat Odası Başkanlığı’ndaki dağıtım törenine, Emirdağ Kaymakamı Osman Bilici, Belediye Başkanı Serkan Koyuncu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil İbrahim Koku, Ziraat Odası Başkanı Öztürk Köycü, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Bilici, törende, Emirdağ’ın sahip olduğu geniş tarım arazileri ve sulama imkanlarıyla önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Kenttin mevcut tarımsal potansiyelinin daha da artırılması konusunda çalışmaların sürdüğünü aktaran Bilici,”Yürütülen çalışmalardan birisi de ilçemizde de uygulamaya konulan ‘Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ projesidir. Üreten çiftçi, gelişen Türkiye anlayışıyla ilçemizdeki ürün çeşitliliği ve toprak verimliliğini artırarak çiftçimizin yanında olmaya çalışıyoruz.”ifadesini kullandı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Koku da dağıtımı yapılan yerli tohumunun ekmeklik buğday cinsi olduğunu, kuru tarım şartlarında istikrarlı bir verime sahip olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından çiftçilere, yerli buğday tohumu dağıtıldı.

Tarım Bakanı’ndan ekmeğe zam isteyen fırıncılara yanıt

İstanbul’da satılan ekmeğin 7,5 TL’ye çıkmasına yönelik taleplerden sonra açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, buğdayı üreticiden 7 bin 450 TL’den alıp, fırıncılara 4 bin 500 TL’den verdiklerini söyledi ve “Bakanlık olarak görevimizi yapmış oluyoruz” diye konuştu.

Tarım Bakanı’ndan ekmeğe zam isteyen fırıncılara yanıt

İstanbul’da ekmeğin 7,5 TL’den satılmasına yönelik taleplerden sonra Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den fırıncılara yanıt niteliğinde bir açıklama geldi.

Kirişci, “Dolayısıyla bizim üreticilere ödediğimiz paranın 2 bin 950 TL altında bir fiyatla bunu un sanayicisine verip, ‘Sen de un yap bundan, bunu da fırınlara ver’ dediğimizde biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz” diye konuştu.

FIRINCILAR UNDAN ZİYADE ENERJİDEN ŞİKÂYETÇİ

Türkiye’nin un, makarna, irmik ve bulgur sanayisinde atıl kapasitesi olduğuna da dikkat çeken Kirişci, Rusya’dan alınacak bedelsiz buğdayın işlendikten sonra bunları az gelişmiş ülkelere bedava dağıtmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan fırıncılar ise, son aylarda un fiyatlarından ziyade elektrik ve doğalgaza gelen zamlardan şikâyet ediyor.

TMO’nun piyasa fiyatlarının altında sattığı undan dolayı memnuniyetlerini dile getiren fırıncılar, enerjiye gelen zamlardan dolayı maliyetlerinin ‘dayanılamayacak seviyelere ulaştığını’ söylemişti.

"KoopBakkal Projesi"ne başvurular bugün başlıyor

"KoopBakkal Projesi"ne başvurular bugün başlıyor

Tarım Kredi marketlerindeki 132 temel gıda ürünü bakkallarda da satılacak. KoopBakkal Projesi’ne başvurular bugün başlıyor. Tarım Kredi ürünlerini satmak isteyen esnaf için en az 5 yıl süreyle bakkal işletme şartı aranacak. Proje, ilk aşamada 6 ilde 250 noktada uygulanacak.

‘Koopbakkal Projesi’nde imzalar atıldı. Tarım Kredi Kooperatifi marketlerindeki ürünler bakkallarda da satılacak.

6 ilde 250 noktada hayata geçirilecek proje için başvurular bugün başlıyor.

Projeyle bakkallarda ilk etapta 132 ürün satılacak. Fiyatlar, tarım kredi marketleriyle aynı olacak.

5 yıl işletme şartı aranacak

Başvurusu kabul edilen esnaf, bakkalının bir bölümünü Tarım Kredi ürünleri için ayıracak. O bölümde evlerde sıklıkla tüketilen; un, şeker, yağ ve bakliyat gibi temel gıda maddeleri satılacak. Ve bu ürünlerin gramajı da düşük olacak.

Başvuru yapmak isteyen esnaf için en az 5 yıl süreyle bakkal işletme şartı aranacak. Dükkanın ise 75 ila 150 metrekare büyüklükte olması gerekecek. Başvurular, Tarım Kredi Kooperatifi internet sitesinden yapılacak.

Tarım Kredi Genel Müdürü: Tarım Kredi market ürünleri 3 bin noktada bulunacak

Halkbank’tan esnafa 500 bin liralık kredi

Halkbank projeye finansman katkısı sağlayacak. Bakkallara 500 bin liraya kadar kredi verilecek.

Hedef, Koopbakkal Projesi’nde yıl sonuna kadar 81 ilde 500 ilçeye ulaşmak.
 

Main Menu