02.11.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 bütçesi kabul edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 bütçesi kabul edildi

Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çiftçi sayısıyla ilgili verileri paylaşarak, “2019 yılında ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 83 bin 22 iken, 2022 yılı Ekim ayı itibarıyla 2 milyon 173 bin 996 olmuştur” dedi.

Bakan Kirişci, ‘tarım arazilerinde azalma var’ şeklindeki eleştirilere de “Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar sonucunda 2020-2021 yıllarında nadas alanlarında 1,1 milyon dekarlık bir azalma sağlanmış durumdadır. Stratejik ürünlerimizin içerisinde olduğu tarla bitkileri üretim alanında 4 milyon dekar artış yaşanmıştır. 3 milyon dekar alan tarımsal üretime kazandırılarak toplam ekilen alanlar 234 milyon dekara yükselmiş bulunmaktadır” şeklinde yanıt verdi.

ÇİFTÇİ BORÇLARI HAKKINDA KONUŞTU

Bakan Kirişci milletvekillerinin, çiftçilerin banka borçlarına ilişkin soruları da şöyle cevapladı:

* “Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasınca kullandırılan tarımsal krediler 2002 yılında 77 bin çiftçi kredi kullanmaktayken bu tarımsal krediyi 2022 yılında 435 bin çiftçi kredi kullanmıştır. Kredilerin geri dönüş oranı 2002 yılında yüzde 37.8 iken, 2022 yılında yüzde 99.4’e erişmiştir. 2022 Eylül ayı itibarıyla 753 bin çiftçinin toplam 153,8 milyar Türk Lirası düzeyinde borcu bulunmaktadır.

* 2022 Eylül ayı itibarıyla 180 milyar Türk Lirası olan toplam tarımsal kredinin yüzde 85’i sübvansiyonludur. Faiz indirimi ortalama yüzde 70 civarındadır. Yüzde 80 enflasyonun olduğu bir süreci, bir türbülansı yaşadığımız bir dönemde yüzde 70 burada bir sübvansiyonun uygulanıyor olmasının bu çiftçilerimize gerçekten önemli bir destektir diye değerlendirilmesi gerekir.”

“DÜNYA NOHUT ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADAYIZ”


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır’ın bir eleştirisi üzerine Türkiye’nin dünya nohut üretiminde ikinci sırada olduğunu açıkladı. Kirişci, Türkiye ile Sudan arasında 2014 yılında imzalanan anlaşma ile ortak şirket kurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

* “Şirkete tahsis edilmesi gereken araziler Sudan’da yaşanan hükümet değişikliği ve pandemi nedeniyle tahsis edilememiş. Dolayısıyla arazi planlaması konusunda hiçbir ödeme yapılmamış, herhangi bir yatırım da gerçekleşmemiştir. ‘Türkiye’de tarım arazileri bitti de mi Venezüella’da, Nijer’de, Kazakistan’da, Sudan’da geziyorsunuz’ diye soruluyor. Ben size şu soruyu sormak istiyorum.

* Geçtiğimiz yıl 29.3 milyar dolarlık bir yatırımın, 131 ülkede pek çok proje ile gerçekleştiren dünyada Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşen müteahhitlerimizi nereye koyacağız. Müteahhitlerin işi yok mu da başka ülkelerde kendilerine iş arıyorlar. Kanada’dan mercimek ithalatı, ihraç edilmek üzere yapılıyor. Mercimek üretiminde 4’üncü sıradayız. Nohut ithalatından söz ediliyor. Dünya nohut üretiminde ikinci sıradayız.”

“BUĞDAY UNU İHRACATINDA BİRİNCİ SIRADAYIZ”

Bakan Kirişci, Türkiye’de zeytin üretiminde son zamanların rekorunun kırıldığını belirterek, “Son 20 yılda ise zeytin ağacı varlığımız 189 milyonu geçmiş durumda. Ayçiçeğinde de son zamanların üretim rekoru kırıldı. Çay rekolte düşüklüğü 2022 yılı hava şartları nedeniyle verim kaybı oluştu. Buğday üretiminde de kendine yeten bir ülke. Buğday unu ihracatında birinci sıradayız. Bitkisel üretimde tüm zamanların üretim rekoru kırılmış olacak. Tarım arazilerinin yapılaşması konusunda keyfi uygulamaları da ortadan kaldırmak için çalışma başlatacağız. fındık üreticisine 2022 yılı üretimi için alan bazlı gelir desteği 170 TL olacak. Mazot ve gübre desteği bir önceki yıla göre yüzde 219 artışla dekara 83 TL olarak ödenecektir” açıklamasında bulundu.

Bakan Kirişci, Katar’a ihraç edilen mallarla ilgili bir soru üzerine, “Son üç ayda 142 bin küçükbaş hayvanın da ihraç edildiğini, bunun sadece 21 bini yani yüzde 14’ünü Katar’a ihraç ettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. İhraç yetkisi TÜRKVET’te adına hayvan kayıtlı çiftçilerimize verilmektedir. Aracıların kazandığı ve sadece Katar’a sağladığı iddiası asla doğru değildir. İhracat işlemlerin de uygulanacak usul ve esaslar kurumun web sitesinde ilan edilmiş, başvuru süreci belirlenmiş ve değerlendirilme listeleri şeffaf bir şekilde kişisel verilerin korumasına riayet edilerek yayınlanmıştır” dedi.

CHP’Lİ VEKİLLERDEN PANKARTLI EYLEM

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmelerinde, CHP’li vekiller komisyon salonunda, ‘Et, süt ve yumurta lüks oldu. Çocuklar yiyemez oldu’, ‘Ne çiftçide kaldı derman, ne tarlada kaldı harman’, ‘Çiftçi üretirken tükeniyor’, ‘Mazota zam, tohuma zam, gübreye zam, çiftçiye zam’ yazılı pankart açarak iktidarın tarım politikalarını eleştirdi.

Görüşmelerin ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 Mali Yılı bütçesi kabul edildi.

‘Tarım makineleri’ fuarda buluşacak

‘Tarım makineleri’ fuarda buluşacak

Fuar Direktörü Engin Er, “Tarım makinaları sektörüne fuarcılık konusunda yeni bir heyecan ve firmalara işlerini geliştirmek, yeni pazarlar bulup ihracatlarını artırmaları için uluslararası bir fuar kazandıracağımız için çok mutluyuz” dedi. Er, şunları söyledi:


“Türkiye’nin önemli dış ticaret kalemlerinden birini oluşturan tarım alet ve makineleri sektör olarak ihracattaki payını artırıyor. 2001 yılında ülkemiz ihracatındaki payı 31’inci sırada yer alırken, 2020’de 15’inci sıraya yükselmiş. Salgında az da olsa daralma yaşayan sektörün, bu sene üretim ve ihracat olarak büyüme hedefine girdiğini görüyoruz. Biz de fuar olarak, ihracat odaklı ziyaretçi profili ve potansiyel yeni bayi adaylarını fuarımıza getirmeyi hedefliyoruz. Sektördeki katılımcı firmalarımıza maksimum faydayı sağlamak için hazırlıklarımıza devam ediyoruz.”

AGRO TV Türkiye ve Azerbaycan CEO’su Doğan Başaran da, “2021’de 1.5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve dış ticaret fazlası veren Türk tarım makinaları sektörü ülkemizin ihtiyaç duyduğu araçların tamamını üretmektedir” dedi.

Köy yaşam merkezlerinde tarım ve hayvancılık kursları düzenlenecek

Köy yaşam merkezlerinde tarım ve hayvancılık kursları düzenlenecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in imzaladığı protokol ile köy yaşam merkezlerinde genel, mesleki ve teknik kurslar düzenlenecek. Tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık alanlarında ihtiyaç duyulan kurs programları geliştirilecek. Kursların yanı sıra köy/mahalle okulu uygulama bahçesi ve arazilerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle üretim yapılacak ve bu üretimden elde edilen gelirler yine bu merkezlerin ihtiyaçları için kullanılacak. Bu merkezler tarafından ortaya konulan başarılı örnekler okulların düzenleyeceği gezilerle tanıtılacak. Aynı zamanda köylerdeki kadın kooperatifleri de köy yaşam merkezleriyle entegre edilerek eğitimle iş gücü piyasasını iç içe geçiren bir mekanizma, hayata geçirilecek.


İmza töreninde konuşan Bakan Özer, kullanılmayan köy okullarını ihtiyaçlara göre anaokulu, ilkokul ve halk eğitimi merkezine dönüştürme projesinin önemli bir aşamasını daha gerçekleştirdiklerini söyledi. Özer, “Köylerdeki vatandaşın özellikle tarımla, hayvancılıkla ilgili bilgilerini güncelleyecekleri bir imkan sağlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu organizasyonda bize çok büyük destek verdi. Şu ana kadar 15 bin vatandaşımızın tarım ve hayvancılık alanlarında eğitim almalarını sağladık. Bugün yapılan iş birliğiyle mevcut durumu bir aşama daha üste taşıyacağız. Köylerdeki yetişkin vatandaşlarımızın tarım ve hayvancılık ile ilgili her türlü eğitimi almaları, mevcut eğitimlerin güncellenmesi, aynı zamanda o okulların çevresinde bulunan alanlarda üretim yapılması ve üretimden elde edilen gelirlerin özellikle kadınların istihdamına katkı sunacak şekilde düzenlenmesinde çok önemli bir adım atmış oluyoruz. İnşallah, yıl sonuna kadar Türkiye’de kapalı hiçbir köy okulu kalmayacak. Bu protokol, Türkiye’deki tüm köy okullarını kapsayan bir protokol olmuş olacak” dedi.


‘İKİNCİ BİR KARGAŞA İSTEMİYORUZ’

Bakan Kirişci, gençlerin dinamizminden yararlanmak gerektiğini belirtip, “Gençliğin tarıma ilgisini artırmak ve gençlerin tarımda yer alması hepimizin önceliği. Maalesef bu ülkede tıpkı ‘zeytinyağlı yiyemem, basma da fistan giyemem’ dedirtip, bu ahaliye tereyağını, zeytinyağını terk edip, onun yerine margarinin almasına nasıl alkış tutulmuşsa, kırsaldan uzaklaştırıp, kentlerin arasında varoşların oluşturulması da aynı döneme denk geliyor. ‘Üretim yerinden tüketim yerine’ doğru bir kayış ve kentlerin çevresini kuşatan sağlıksız yapılar. Ondan sonra da kent kültürü ile çatışan kırsaldan gelen bir nüfus. Tarımın, gıdanın hayati öneme sahip sektör olduğu, vazgeçilmezliği fark edildi. Yeniden kırsala dönüş gündeme geldiğinde tekrar ikinci bir kargaşa, gelişigüzellik yaşansın istemiyoruz. Bundan dolayı da bu projeye ayrı bir önem veriyoruz” diye konuştu.

‘TARLAMIZDA, BAĞIMIZDA GENÇLERİMİZİ GÖRECEĞİZ’

Bakan Kirişci, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu kapsamında ‘Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’ isimli bir yapı oluşturacaklarını belirterek, “Eğitimi teknoloji ile bütünleştirdiğimizde muazzam bir üretim ve herkesin keyif alacağı bir hayat oluşur. Biz bu okullarımızda eğitim ile ilgili faaliyetlerimizi en üst düzeyde sürdürerek hem verimlilik hem daha çok daha kaliteli üretim konusunda ciddi mesafe kat edeceğimizi ben belirtmek isterim. Vizyonumuzda Tarım ve Orman Gençlik Konseyi adı altında bir yapı oluşturuyoruz. Gençliği bu işin içine katmazsak, onların tarım sektörüne ilgi duymasını beklemek tam hayal olur. Bunun altının doldurulması için de kurumsal anlamda bunu oluşturup, her türlü çalışmalarımızı tamamlayıp, bu iş birliği protokolünün gereği olan çalışmaları yaptıktan sonra eminim bizim artık tarlamızda, bağımızda, bahçemizde, ağılda, ahırda, kümeste 55 yaş üstü, değil 20, 25, 35 yaşındaki gençlerimizi göreceğiz. Gençlerimiz de orada kazandıklarının farkına varacaklar, daha konforlu, tabiatla iç içe olan yaşamın farkına varacaklar” dedi.

Tarımda fark yaratma fırsatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türkiye’den 387 üreticinin katıldığı SIAL Paris 2022 Uluslararası Gıda Fuarı’nın son derece verimli geçtiğini söyledi. Kileci şu değerlendirmeyi yaptı:

Tarımda fark yaratma fırsatı

“Ülke olarak yılın ilk 9 ayında tüm dünyaya 25 milyar dolara yakın tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdik. GAİB’in bu alandaki ihracatı ise 3.7 milyar dolar. Ülkemiz geçmişten bugüne önemli bir tarım ülkesi olma konumunu sürdürüyor. Günümüzde sağlıklı, doğal, organik gıda tüketiminin bu kadar ön plana çıktığı bir dönemde bu alanda fark yaratma imkânı elimize geçti.”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sıradayız

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sıradayız

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti hükümetlerinin her dönem tarıma destek verdiğini belirterek “Gayri safi milli hasıla içerisinde tarımsal hasılamız önemli bir tırmanış gösterdi. Şu anda Avrupa’da birinci, dünyada da 4’üncü sıradayız. Bu yönü itibarıyla da tarım, bu ülkede asla ihmal edilmedi, bundan sonra da edilmeyecektir.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “15. Uluslararası Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı” ile 15. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı”nın açılışında, bu tür etkinliklerin tarımın ülkede katettiği mesafeyi gösterdiğini söyledi.
Küresel ısınma, Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi gelişmelerin tarımın öneminin fark edilmesini sağladığını dile getiren Kirişci, tarımın stratejik ve vazgeçilmez bir sektör olduğunu belirtti.

“TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİMİZ YAKLAŞIK 50 MİLYAR LİRALIK ALIM YAPTI”

Bakan Kirişci, AK Parti’nin 20 yıllık iktidarında tarımdaki altyapı ve üstyapıyı sürekli geliştirdiğini işaret ederek şöyle konuştu:


“Arazi toplulaştırmasından sulanabilir alanlara, tarımsal mekanizasyondan üretilen ürünlerin katma değerli hale getirilmesine, kırsal turizmden tarımla ilgili bütün faaliyetlere sürekli destek verdik. 2002’de iktidara geldiğimizde verilen destek miktarı 1,8 milyar lira, bu yılın sonu itibarıyla 39,2 milyar lira. Bu yıl, Toprak Mahsulleri Ofisimiz yaklaşık 50 milyar liralık alım yaptı. Buğdayından arpasına, mercimeğinden nohuduna, Karadeniz bölgesi için fındığı, Ege bölgesi için üzümü alıp üreticilerimize bu konularda yardımcı olmanın gayreti içerisinde olduk. Gayri safi milli hasıla içerisinde tarımsal hasılamız önemli bir tırmanış gösterdi. Şu anda Avrupa’da birinci, dünyada da 4’üncü sıradayız. Bu yönü itibarıyla da tarım, bu ülkede asla ihmal edilmedi, bundan sonra da edilmeyecektir.”

“2006 YILINDA BU ÜLKE TARIM KANUNUNA KAVUŞTU”

AK Parti iktidarı döneminde tarım kanunu ve Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) hayata geçirildiğini aktaran Kirişci, “Bu ülkede TARSİM’i, tarım sigortacılığını bizim hükümetimiz gerçekleştirdi. Bu ülkede, tıpkı Adana’da olduğu gibi tarım vardı ama kanunu yoktu. Kanun yapmak para pul isteyen bir iş değil, ama vizyon işidir. O vizyonu Sayın Cumhurbaşkanı’mızın riyasetinde ortaya koyduk ve 2006 yılında bu ülke tarım kanununa kavuştu.” diye konuştu.

Kentten kırsala dönüş için yaptıkları çalışmalara değinen Kirişci, şu anda yüzde 75’e varan sübvansiyonlarla verdikleri tohumluk desteğiyle ekilmeyen alanların ekimini teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye’de tedarik sıkıntısının bulunmadığına işaret eden Kirişci, “Bugün, Türkiye’de pandemiye, küresel ısınmaya, Rusya-Ukrayna Savaşı’na rağmen tek bir ürünün rafta yokluğu hissedilmiyorsa bunu bu ülkenin üreticisine, onlara bu çalışma imkanını sunan bu hükümete borçluyuz. 20 yıldan beri kesintisiz iktidar olan hükümetimize, başındaki Sayın Cumhurbaşkanı’mıza borçluyuz. Bir an olsun tarımdan desteğini Allah razı olsun esirgemedi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2002’de 65 milyon olan nüfusunun bugün 85 milyona ulaştığını aktaran Kirişci, refah seviyesi yükseldikçe sofradaki zenginliğin de arttığını, o günlerde 3 bin 600 dolar olan kişi başı milli gelirin 12 bin dolara kadar çıktığını, şu anda 10 dolarlar mertebesinde olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları “Köy Yaşam Merkezleri Projesi İşbirliği Protokolü”ne değinen Kirişci, 2023 ile başlayan Türkiye yüzyılında tarımı, gıdayı, suyu ve gençleri merkeze aldıklarını belirtti.

İstanbul’a 76 ilden yaş meyve ve sebze geldiğini, Türkiye’de üretilen yaş meyve sebzenin yüzde 25’inin İstanbul’da tüketildiğini aktaran Kirişci, Kent Tarımı uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını söyledi.

“421 GEMİ KORİDORDAN GEÇTİ

Bakan Kirişci, tahıl koridoruna değinerek şunları kaydetti:

"Kent Tarımı Projesi"nin detayları belli oluyor

"Kent Tarımı Projesi"nin detayları belli oluyor

Kent tarımı uygulamasının hayata geçirilmesi amacıyla üç yıllık eylem planı hazırlanıyor. Aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de olduğu 14 ilde başlatılacak proje kapsamında destekler, krediler ve kurslar sunulması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 Bütçe Sunuşu’ndan derlenen bilgiye göre, “kent tarımı” modeliyle üretim ve tüketim merkezleri yakınlaştırılarak, şehirde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması öngörülüyor.

Lojistik maliyetlerinin ve karbon ayak izinin düşürülmesi, nakliye kayıplarının azaltılması ve istihdamın artırılması da hedefler arasında yer alıyor.

Bu amaçla 3 yıllık “Kent Tarımı Eylem Planı” uygulamaya alınacak. Proje kapsamında üreticilere hibe tohum-fide, sera ve hayvancılık, makine ve ekipman, mesleki eğitim, sübvansiyonlu kredi gibi çeşitli alanlarda pek çok destek sağlanacak.

14 kentte başlatılacak

Eylem planı, 2023 yılında Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzincan ile İstanbul hinterlandında yer alan Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 14 ilde uygulanacak. Gelecek yılın uygulama sonuçlarına göre proje diğer illere de yaygınlaştırılacak.

Söz konusu 14 il dışında kalan illerde de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projeleriyle üretim altyapısı kurulmaya başlandı.

Bu kapsamda, Denizli Sarayköy Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB, Ağrı Diyadin Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB (1. Etap), Aydın Efeler Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB, Samsun Bafra Sera TDİOSB, Zonguldak Çaycuma Sera TDİOSB’lerinin altyapısı tamamlanarak üretime geçilecek.

Aksaray Kargın, Çanakkale Ayvacık, İzmir Dikili, Kayseri Kocasinan, Kütahya Simav, Nevşehir-Kozaklı jeotermal kaynaklı sera TDİOSB’ler ile Adana Karataş ve Malatya Yazıhan sera TDİOSB’lerde altyapı inşaatlarına başlanacak.

Altyapı proje çalışmaları devam eden TDİOSB’ler

Bunların dışında Ankara, Balıkesir, Sakarya, Erzincan, Erzurum, Uşak, Afyonkarahisar, Manisa, Van, İstanbul, Tekirdağ ve jeotermal kaynak bulunan diğer illerde jeotermal kaynaklı sera TDİOSB kurulmasına yönelik yatırım analizi çalışmaları devam ediyor.

Türkiye’de ilk örneği teşkil eden jeotermal kaynaklı seracılık projeleri Denizli’nin Sarayköy ve Ağrı’nın Diyadin ilçelerinde başlatıldı.

Denizli Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera OSB’lerin altyapı çalışmaları 2018’de tamamlandı ve yatırımcılara açıldı. Yatırımcılar tarafından jeotermal kaynakla ısıtılan ileri teknolojili seralar kuruluyor.

2022 Yılı Yatırım Programı’nda bulunan Ağrı Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera OSB’nin altyapı işinin ihalesi gerçekleştirildi ve yapıma başlandı.

Kütahya Simav Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera OSB Projesi kapsamında 2021’de yer seçimi tamamlandı. 2022 Yılı Yatırım Programı’na alınan projeye ilişkin çalışmalar devam ediyor.

Nevşehir Kozaklı Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera OSB Projesi’nin geçen yıl yer seçimi tamamlandı ve yapıya tüzel kişilik kazandırıldı. Projede fizibilite çalışmaları da tamamlandı.

Aydın Efeler-Kadıköy Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera OSB Projesi için de yer seçimi tamamlandı ve seraya tüzel kişilik kazandırıldı. Altyapı proje çalışmaları sürdürülüyor.

Samsun Bafra ve Zonguldak Çaycuma tarıma dayalı ihtisas sera OSB’lerin yapım işlerine geçen yıl başlandı. Bu sene sonunda altyapıların tamamlanarak buraların yatırımcılara açılması planlanıyor.

Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Projesi için de yer seçimi tamamlanırken yapıya tüzel kişilik kazandırıldı, gözler yatırımlara odaklandı.

4 ilde yer seçim çalışmaları devam ediyor

Türkiye’nin en büyük sahasında yürütülen İzmir Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera OSB’nin 3 bin 37 dekar alanda proje çalışmaları tamamlanarak, altyapı çalışmalarına başlandı.

Diğer yandan yeni tarıma dayalı ihtisas OSB projeleri Gümüşhane Kelkit, Kahramanmaraş Elbistan, Niğde Bor, Van, Sivas Şarkışla için yer seçimi tamamlandı ve buralara tüzel kişilik kazandırıldı.

Hatay Altınözü ve Muğla Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt OSB’lerin de yer seçimi gerçekleştirildi ve bu iki OSB de tüzel kişilik kazandı. Projelerde altyapı çalışmaları yürütülüyor.

Çanakkale Ayvacık (Jeotermal Kaynaklı), Ordu Mesudiye (Besi), Aksaray Karkın (Jeotermal Kaynaklı) ve Kayseri-Kocasinan (Jeotermal Kaynaklı) TDİOSB projeleri için ise etüt ve yer seçimi çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan, TDİOSB’lere bu yıla kadar 750 milyon lira destek sağlandı. TDİOSB proje sayısı 57’ye çıkarıldı.

Tarım Kredi marketlerinde yeni indirim kampanyası! İşte fiyatı düşen ürünler

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri - Vikipedi

Tarım Kredi marketleri yeni bir indirim kampanyasına daha gitti. 1-15 Kasım tarihleri arasında geçerli olacak kampanya kapsamında gıdadan temizliğe kadar birçok ürünün fiyatı düştü. İşte kalem kalem o ürünler…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kar amaçlı kurulmadığını belirttiği Tarım Kredi marketlerinde aylık indirim kampanyaları devam ediyor. Kasım ayı indirim kampanyası ve fiyatı düşen ürünler sosyal medyadan tek tek paylaşıldı.

İNDİRİM 1-15 KASIM ARASINDA GEÇERLİ
Tarım Kredi Marketlerinin hesabından yapılan paylaşımda “Tarım Kredi Kooperatif Market’te temel ihtiyaç ürünlerinde büyük indirim başladı! Fırsatlardan yararlanmak için 01-15 Kasım tarihleri arasında mağazalarımızı ziyaret ediniz.” ifadeleri kullanıldı.

 

30 Büyükşehir, tarımın kalkınması için Kocaeli’de bir araya geliyor

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (Agricities) tarafından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 30 Büyükşehir Belediyesinin katılımıyla “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” düzenlenecek. Kocaeli Kongre Merkezi’nde 2-4 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek çalıştayda ülke tarımının daha iyi noktaya getirilmesi için istişarelerde bulunulacak. Türkiye’deki tüm Büyükşehir Belediyelerinin tarım hizmetleri birimlerini bir araya getirerek, bilgi paylaşımı ve ortak proje gibi hedefler doğrultusunda kurulan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin (Agricities) bu seneki tarım çalıştayı, Kocaeli’de gerçekleştirecek.

KOCAELİ, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR
Tarıma yönelik çiftçilerin yüzünü güldüren projelerle Türkiye’ye örnek olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 30 Büyükşehir Belediyesi, belediyelerin Tarımsal ve Kırsal Hizmetler Dairesi yöneticileri, yerel yönetim temsilcileri, özel sektör yatırımcıları, çiftçiler ve akademisyenlerin katılımıyla “30 Büyükşehir, tarım için birlikte” sloganıyla, “Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı, 2-4 Kasım tarihinde Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlenecek.

 

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER
Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik edilen çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla hayata geçirilen, Kocaeli’nin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) başta olmak üzere mazot, gübre, tohum, modern sera kurulumu ve meyve fidesi gibi çok sayıda desteklerle tarımın kesintisiz sürdürülmesi hedefleniyor.

BAKAN KİRİŞCİ DE KATILACAK
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin de katılacağı tarımsal tecrübelerin ve tekniklerin paylaşılacağı üç gün sürecek çalıştayda, daha iyi bir tarımsal biyolojik çeşitlilik, daha fazla besleyici unsurlar, tarım toplumları için gelişmiş geçim kaynakları ve daha dayanıklı sürdürülebilir tarım sistemi konularında sunumlar yapılacak. Çalıştayda ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanları, ilgili daire başkanları ve yerel yönetim temsilcilerinin katılımıyla “Tarımda Yeni Nesil Uygulamalar”, “Tarımsal Örgütlenme ve İstihdam”, “Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Stratejileri” ve “İklim Değişikliğinin Tarımda Yarattığı Tehditler” konularında özel oturumlar düzenlenecek. Açılış programıyla ilk gün 10:00’da başlayacak Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’nın son gününde sonuç bildirgesi yayınlanacak.


ULUSLARARASI TARIM ŞEHİRLERİ BİRLİĞİ (AGRİCİTİES)
Birliğin Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Karadağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Kuzey Makedonya, Maldivler, Sırbistan, Somali, Kamerun, Filipinler ve Benin’den 74 üyenin yanı sıra Türkiye’den 15 Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle birlikte toplam 209 üyesi bulunuyor. Merkezi Konya’da bulunan ve Büyükşehir Belediyeleri desteği ile finanse edilen birlik, belediyelerin yaşadığı tarımsal yönetim ile ilgili problemlerin çözümleri konusunda, bilgi ve tecrübe paylaşımı ve ortak projeler yürütüyor. Tarım Şehirleri Birliği’nin dünya çapında iş birliği boyutunda çalışabilen bir kurum haline getirilmesi hedeflenirken, Büyükşehir Belediyeleri, Bakanlığın destekleri yanında çok büyük boyutta çiftçi destekleri vererek ülke tarımına katkı sunuyor. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyelerinin destekleri bir araya getirilerek, kamu kaynaklarının yerinde ve doğru kullanımı ile yerel çözümler üretilmesi hedefleniyor.

40 yıldır ürettiği sebze ve meyveleri yol kenarına kurduğu tezgahta satıyor

40 yıldır ürettiği sebze ve meyveleri yol kenarına kurduğu tezgahta satıyor

Muş’ta 40 yıldır ürettiği sebze ve meyveleri kara yolu kenarına kurduğu tezgahta satan 70 yaşındaki Dursun Yolcu, elde ettiği gelirle geçimini sağlıyor.
Akpınar köyünde yaşayan 70 yaşındaki Dursun Yolcu, kendi bahçesinde ürettiği meyve ve sebzeleri Muş-Erzurum kara yolu kenarında kurduğu tezgahta satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Bahçesindeki 200 ağaçtan elde ettiği elmaları hasat ederek satışa sunan Yolcu, yılda yaklaşık 8 ton ürün elde ediyor.

40 yıldır bahçesinde ürettiği sebze ve meyveleri kara yolu kenarında kurduğu tezgahta sattığını anlatan Dursun Yolcu, bahçesinde 200 meyve ağacı bulunduğunu söyledi.

Bahçedeki ağaçlardan 8 ton elma elde ettiğini anlatan Yolcu, “Şu anda elma hasadını tamamladık. Elde ettiğim ürünlerin satışını yol kenarında yapıyorum. Perakende satış yapıyoruz. Bizim geçim kaynağımız tamamen bu iş” dedi.

 

 

Main Menu