17.10.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım arazisi icradan satışa çıkarıldı

 

Tarım Arazileri Miras Yoluyla Bölünemeyecek – LÂL Gayrimenkul Değerleme ve  Müşavirlik A.Ş.

İhale açık artırma suretiyle yapılacak. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecek. Bu artırmada tahmin edilen değerin %50 sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur.

Antalya'da tarım alanlarını dolu vurdu

Antalyada tarım alanlarını dolu vurdu

Antalya’da etkili olan dolu ile fırtına, seralarda ve tarım ürünlerinde hasara neden oldu.
Serik ilçesinde sabah saatlerinde yağan dolu Eskiyörük, Şatırlı ve Abdurrahmanlar mahallelerindeki bazı seralara, seralardaki ürünlere ve tarlalardaki mahsullere zarar verdi.

Eskiyörük Mahallesi Muhtarı Ramis Güzel, gazetecilere, sabah namazı sırasında dolu yağmaya başladığını söyledi.

“Zarar tespit çalışmaları yapılacak”

Oldukça büyük yağan dolunun seraların camlarını kırıp, naylonlarını yırttığını belirten Güzel, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne durumu bildirdik. Zarar tespit çalışmaları yapılacak.” dedi.  

“Seranın camları ve biberlerin hali perişan”

Çiftçi Veli Öztürk, dolunun serasının camlarını kırdığını ve 1,5 ay önce diktiği biber fidelerine zarar verdiğini ifade ederek, “Böyle bir şey görmedim. Doluyu yollar sokaklar almadı. Seranın camları ve biberlerin hali perişan. Birer dönümlük iki tane seramda zararlar oluştu.” diye konuştu.

11 dönümlük muz serasında zarar oluştu

Manavgat ilçesinde de kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle çatısının çökmesi sonucu 11 dönümlük muz serasında zarar oluştu. Demirleri yıkılıp naylonları yırtılan seradaki 100 muz ağacı devrildi.

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve Manavgat Muz Üreticileri Birliği Başkanı Önem Gök, serada incelemelerde bulunarak, üretici Aydın Bulut’a “geçmiş olsun” diledi.

Öte yandan kuvvetli yağış nedeniyle Aydınevler Mahallesi’ndeki bir işyerinin istinat duvarında çökme meydan geldi, park halindeki bir otomobil zarar gördü.

Doğan: "Sürdürülebilir tarım için durmadan mücadele etmeliyiz"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, gıdaya erişim sorununun son yıllarda arttığına dikkat çekerek, “Sürdürülebilir tarım için durmadan mücadele etmeliyiz” dedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, gıdaya erişim sorununun son yıllarda arttığına dikkat çekerek, “Sürdürülebilir tarım için durmadan mücadele etmeliyiz” dedi.


Başkan Doğan, bu yıl teması ‘’Kimseyi Geride Bırakma” olan Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisine, gıdaya erişimin zorluğuna ve besin yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla her yıl 16 Ekim’de 150’yi aşan ülkede çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtti. Doğan, ‘’Sahip olduğumuz kaynaklara sahip olamayan insanlar için farkındalık oluşturmak ve farkındalığı arttırmak için hiç durmadan mücadeleye devam etmeliyiz. Tarımsal üretim insanoğlunun hayatını sürdürebilmesi, zaruri ihtiyaçlarından olan gıdaya ulaşabilmesi için kritik bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.


Dünyada küresel ısınmanın, etkilerini daha fazla hissettirdiği, temiz tatlı su kaynakları rezervlerinin azaldığı, tarım topraklarının etkin kullanılamadığı gerçekliğine ve tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, üreticilerin üretime devam etmesi gerekliliğine dikkat çeken Doğan, şunları kaydetti:


‘’Gıdaya erişim sorunu, son yıllarda yaşanan pandemi, iklim değişikliği, artan fiyatlar sebebiyle her geçen gün büyümeye devam ediyor. Şehirlerde insanlar besin stoklarını arttırdı, milyonlarca insanın acil gıda yardımına ihtiyacı arttı. Tüm dünyada yoksul ve gıda güvencesi olmayan insanlar gıdaya erişemiyor ve zor zamanlar geçiriyor. Çiftçilerimiz ise girdi maliyetleri, doğal afetler ve birçok sorunla mücadele ediyor. Artan ihtiyacı karşılayabilmek için her şeye rağmen üretime devam etmeye çalışan çiftçilerimize destek olunmalı, pozitif ayrımcılıkla yatırımlar yapılmalıdır. Uygun fiyatlı ve güvenli gıda için tarımda sürdürülebilir üretim teşvik edilmelidir.”

Tarımın geleceği gençlerin elinde

Tarımın geleceği gençlerin elinde

Genç çiftçilerin beklentileri belirlendi. Pınar Enstitüsü tarafından, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde, FAO Türkiye Temsilciliği’nin de katılımıyla hayata geçirilen program kapsamında yürütülen “Genç Çiftçilerin Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Yaşam Algısı ve Beklentisi” konulu araştırmanın sonuçları, İzmir’de gerçekleştirilen çalıştay ile açıklandı.
Haberin Devamı

Tarımın geleceğinin gençlerin elinde olduğu belirtilen açıklamada, genç çiftçilerin üretim ve karar verme mekanizmalarında daha çok yer almak isteği ifade edildi. Süt sektörünün gelişimi için eğitimler düzenlediklerini belirten Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, “8 binden fazla üreticimize eğitim verdik.“Genç Çiftçi Mesleki ve Bireysel Kapasite Gelişim Programı” ile genç çiftçilerimizin gelişimine ve sektörün sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

YAŞ ORTALAMASI 55

Dünyada genç çiftçi sayısının azaldığını ve yaş ortalamasının 55’in üzerine çıktığını vurgulayan Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “Genç çiftçiler üretim, pazarlama, yaşam koşullarının iyileştirilmesini ve karar verme süreçlerinde daha çok yer almayı istiyor. Başta çocukları için olmak üzere eğitim imkânlarının artırılmasını, sosyal yaşam alanlarının geliştirilmesini, girdi maaliyetlerinde destek verilmesini ve üretim alanlarının iyileştirilerek ürettikleri ürünlerin değerinde satılmasını talep ediyor” dedi.

TARIM DANIŞMANLARI ZORDA

TARIM DANIŞMANLARI ZORDA

*Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan ‘Tarım Danışmanları’nın yıllardır özlük haklarını beklediğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, “2006 Yılından beri Tarım danışmanları maalesef aylık 2000 liralık maaşla sınırlandırıldı. Bu ücretler artık güncellenmeli” dedi.

“ÖZLÜK HAKLARINDAN FAYDALANAMIYORLAR”

Türkiye genelinde olduğu gibi Batman’daki Tarım Danışmanları da zor günler geçiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan Tarım danışmanlarının taşeron ve sözleşmeli olmadıklarından ötürü özlük haklarından yararlanmadığını kaydeden Doğan, “2006 Yılından beri hizmet veren danışmanlar, Bakanlığın yıllık olarak ödediği iki dilim şeklinde maaş, sigorta, vergi ve harçlardan yararlandıkları toplam ücret ne yazık ki ayda 2000 lirayı buluyor” diye konuştu.

“MÜHENDİSLERLE EĞİTİM DÜZEYLERİ AYNI”

Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bakanlık bünyesinde çalışan bir Ziraat mühendisi ile aynı eğitimi almış ve aynı işleri yapan Tarım Danışmanları, Bakanlık’ta çalışan bir mühendisin onda biri kadar maaş alamıyor. Bugüne kadar bu mağduriyetin ortadan kalkması için hem Bakanlık hem de üst düzey yetkililerle yapılan görüşmelerde bir netice alınmadı. Tarım danışmanlarının da talebi Bakanlık bünyesinde çalışan bir mühendisle aynı haklara sahip olmasıdır.” (Reşat Yiğiz)

Kayseri'de son 18 yılda Bünyan ilçesi kadar tarım alanı yok oldu!

Kayseri'de son 18 yılda Bünyan ilçesi kadar tarım alanı yok oldu!

Kayseri’de resmi rakamlar tarım alanı konusunda ortaya çıkan düşündürücü tabloyu gözler önüne serdi. TÜİK rakamlarına göre, son 18 yılda yani 2004-2021 yılları arasında tarım alanı Türkiye’de yüzde 11,73 azalırken, Kayseri’de ise yüzde 16,81 oranında azalış gösterdi.


Kayseri’de son 18 yılda Bünyan ilçesi kadar tarım alanı yok oldu!Ortaya çıkan bu rakamlara göre, Kayseri’de son 18 yılda yaklaşık Bünyan ilçesi kadar tarım alanı yok oldu. Yok olan tarım alanının 1 milyon 114 bin 239 dekar olduğu ifade edildi. Kayseri Tarım Alanı büyüklüğü il sıralamasında 2013 yılında ülke genelinde 5’inci sıradayken, 2020 yılında 6’ncı sıraya geriledi. Azalış son yıllarda da tüm hızıyla devam edince kent iki basamak daha gerileyerek, 8’inci sırada yer aldı.
Kayseri’de son 18 yılda Bünyan ilçesi kadar tarım alanı yok oldu!

Yine nadas alanın tarım alanı içindeki payı da Türkiye’de yüzde 13 iken, Kayseri’de ise yüzde 24 olarak ortaya çıkması akıllarda slru işaretleri bıraktı.

Kampanyalarla gıda israfında farkındalık oluşturuldu

Kampanyalarla gıda israfında farkındalık oluşturuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, verdikleri mesajlar ve yayınladıkları içeriklerle alışverişe planlı çıkan kişi sayısını artırdıklarını ve tüketicileri gıdalarını nasıl koruyacakları konusunda daha bilgili hale getirdiklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyada sağlıklı beslenme imkanına erişemeyen 2,3 milyardan fazla insan olduğunu dile getirdi.

Büyüyen dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için gıda üretiminin mevcut miktara göre yüzde 60 artırılması gerektiğini belirten Kasımcan, küresel düzeyde artan gıda israfının sürdürülebilir gıda zincirlerini tehdit ettiğini ve üretilen gıdanın yaklaşık 3’te 1’inin israf edildiğini bildirdi.

Kasımcan, Bakanlık olarak gıda israfıyla mücadele konusunda 2013 yılında başlattıkları “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nı örnek göstererek, kampanyanın yarattığı farkındalık sayesinde, insanların ihtiyaçları kadar satın alarak daha dikkatli ekmek tüketmeye başladıklarını ifade etti.

Kasımcan, 2020’de de gıda israfı ile mücadele etmek, ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilinçlendirmek ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla, BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) iş birliğinde “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyasını başlattıklarını hatırlattı.

Bir yılda hanelerde 80 milyon dolarlık tasarruf sağlandı

Kasımcan, “Gıdanı Koru Mutfağı” atölyeleri düzenleyerek, tüketicilere “israfsız mutfak” alışkanlığı kazandırdıklarını belirterek, “Gönüllü Son Hasat” etkinlikleriyle de tarlada kalan ürünleri gönüllü gençlerin emeğiyle kurtarıp, ihtiyaç sahipleriyle buluşturduklarını anlattı.

Kampanyayla bir yılda, hanelerde, 80 milyon dolar tasarruf sağlandığını bildiren Kasımcan, şu bilgileri paylaştı:

“Verdiğimiz mesajlarla, yayınladığımız içeriklerle, alışverişe planlı çıkan kişi sayısını artırdık ve gıdalarını nasıl koruyacakları konusunda daha bilgili hale getirdik. Son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farka yönelik bilinç yüzde 20 arttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı yüzde 22’den yüzde 13’e düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden değerlendirilme oranı yüzde 45’den, yüzde 55’e çıktı. Gıda atıklarından kompost yapanların oranının yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıktığını tespit ettik. En önemlisi ise Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin kampanyamızı duymasıyla farkındalık yarattık. Kampanyamız ile Guinness nezdinde dünyada ilk kez ‘çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz’ ve ‘bir kampanya için verilen en fazla söz’ rekorlarını kırdık.”

Gıda atıklarının yeme dönüştürülmesi

Kasımcan, ağustosta yayınladıkları yönetmelik değişikliğiyle gıda hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların, atık gıdalarının işlenerek hayvan yemi yapılmasının önünü açtıklarını vurguladı.

Uygulamaya geçtiklerinde hayvan yemine dönüştürülen gıda atıkları miktarlarını kamuoyuyla paylaşmaya başlayacaklarını belirten Kasımcan, “Yürüttüğümüz tüm farkındalık faaliyetlerinin devamının yanı sıra gıda bankacılığı, hayvan yemi, gıda okuryazarlığı konularında çalışmalarımız devam edecek.” dedi.

Arz Güvenliği İzleme Sistemi kurulacak

Kasımcan, Kovid-19 salgınıyla başlayan ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile devam eden süreçte, yükselen enerji fiyatları, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılara önlem olarak “Arz Güvenliği Daire Başkanlığı”nı kurduklarını bildirdi.

Fuat Kasımcan, belirlenen ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda takibinin yapılarak, normal akıştan farklı bir gelişme tespit edildiğinde, karar alıcıların gerekli yönlendirmeyi yapabilmesi için de “Arz Güvenliği İzleme Sistemi”ni en kısa sürede başlatacakları bilgisini verdi.

FAO-Türkiye ortaklık programları

Türkiye’nin Nisan 1948’den bu yana FAO’nun üyesi olduğunu ve son yıllarda ilişkilerinin güçlü şekilde geliştiğini ifade eden Kasımcan, ülkenin son yıllarda Örgütün çalışmalarına finansman ve iş birliği bakımından da önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Kasımcan, 2006’da FAO ile imzalanan “Ev Sahibi Ülke Anlaşması” sonucunda Gıda ve Tarım Alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP) ve FAO-Türkiye Ormancılık Programı’nın (FTFP) hayata geçirildiğini belirterek, bu kapsamda söz konusu programlara bugüne kadar 30 milyon dolar destek verdiklerini bildirdi.

Ortaklık programları ile Türkiye ve bölge ülkelerde gıda güvenliğinden kırsal kalkınmaya, doğal kaynakların korunmasından iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar çalışmalar yapıldığını vurgulayan Kasımcan, “Ayrıca Türkiye’deki geçici korunma altındaki sığınmacıların ve ev sahibi toplumun geçim olanaklarının artmasına ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik tarımsal projeler, FAO ile iş birliğinde hayata geçirilen diğer öne çıkan çalışmalardır.” dedi.

Piyasaların odağındaydı... ABD tarım dışı istihdam raporu açıklandı

Piyasaların odağındaydı... ABD tarım dışı istihdam raporu açıklandı

ABD tarım dışı istihdamı Eylül ayında 263.000 olurken, işsizlik oranı Ağustos’taki yüzde 3,7’ye karşı yüzde 3,5’e düştü. Veri, ABD ekonomisinin Fed’in sıkılaşma çabalarına rağmen işgücünde sağlam kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Piyasanın beklentisi 250 bin civarında istihdam ve yüzde 3,7 olması yönündeydi.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun açıkladığı raporda Ağustos ayındaki artış, 315.000 yeni işin ilk okumasından revize edilmezken Temmuz sayısı son bir kez 526.000’den 537.000’e güncellendi.

Verinin ardından ons altın fiyatı 1.710 dolar seviyesinden aşağı doğru sarkarken yarım puan yükselerek 112,5 seviyelerine geldi.

Main Menu