Bakan Kirişci duyurdu: Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 425 milyon 131 bin 69 liralık tarımsal destekleme ödemelerinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını duyurdu.
Bakan Kirişci, sosyal medya hesabından tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin paylaşımda bulundu.
Bakan Kirişci, paylaşımında, “425 milyon 131 bin 69 TL’lik tarımsal destekleme ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. TMO alım pirimi desteği 415 milyon 105 bin 3 lira, sertifikalı tohum kullanım desteği 10 milyon 26 bin 66 lira. Hayırlı ve bereketli olsun.” ifadesini kullandı.
Dünya'da ilk kez Şanlıurfa'da uygulandı!
Şanlıurfa’da ürün verimliliği ve çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla faaliyet yürüten GAPTAEM, üretimi yok denilecek kadar azalmış bir çok ürün çeşidini koruma altına alarak yeniden tarıma kazandırmak için çalışma yürütüyor.
ORGANİK FUNGUSLAR MISIR BİTKİSİNDE OLUMLU SONUÇLAR VERDİ
Dünyada ilk kez GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen fosfor çözen bir fungus formüle edilerek dünya tarım sektörüne kazandırılacak. Fosfor Çözücü Mikrobiyal formülü ile geliştirilen organik funguslar Mısır Bitkisinde başka gübreleme yapmadan olumlu sonuçlar verdi.
TAGEM bünyesinde Araştırma Geliştirme Destek Programı çerçevesinde Enstitü müdürlüğü ve özel sektör iş birliği kapsamında Ziraat Yüksek Mühendisi Şahimerdan Türkölmez tarafından yürütülen “Fosfor Çözücü Mikrobiyal Kültür İçeren Biyogübre Formülasyonlarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında organik dolgu materyalleri üzerinde geliştirilen fungusların arazi denemelerinin bitki gelişimine etkisi değerlendirildi.
PERİYODİK SULAMA DIŞINDA HİÇBİR UYGULAMA YAPILMADI
Haziran sonunda ekimi yapılan mısırlara ekimle birlikte mikrobiyal gübre uygulaması yapıldıktan sonra hasat zamanına kadar periyodik sulama dışında hiçbir uygulama yapılmadı. Bitkilerin gelişimleri gözlemlenerek hasat gerçekleştirilmiş ve edilen veriler doğrultusunda mikrobiyal uygulamaların oldukça iyi sonuçlar verdiği tespit edildi.
GAPTAEM ortaklığı ile yürütülen bu çalışma ile Dünyada ilk kez fosfor çözen bir fungus Ülke bünyesinde formüle edilerek dünya tarım sektörüne kazandırılacaktır.
Hataylı çiftçilere "Tarım Ürünleri Pazarlama" eğitimi verildi
Hatay Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma projesi ile Hatay genelindeki çiftçilere yönelik verdiği eğitimler devam ediyor.
Hatay’ın tarım ve hayvancılık anlamında gelişmesi adına yapılan eğitim programında Erzin ve Arsuz ilçesindeki çiftçilere, tarım ürünleri pazarlanmasında yeni yaklaşımlar eğitimi verildi.
Erzin Belediyesi düğün salonu ve Arsuz Karaağaç çok amaçlı salonda verilen eğitimde, HMKÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Parlakay tarafından Türkiye’de tarım işletmelerinin pazarlama sorunları, e-ticaret ve satış aşaması konularında slayt eşliğinde sunum yapıldı.
Eğitimlerde çiftçiler yaşadıkları sorunları anlattı. Üreticiler karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak yetkililerden önemli bilgiler edindi.
Erzin’de verilen eğitime katılan Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, eğitimin çiftçiler adına çok önemli olduğunu ve bu eğitimler sayesinde sorunların ortadan kalkabileceğini söyledi.
Seminerde ayrıca Hatay Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından Hatay’da faaliyete geçen kırsal kalkınma projesi hakkında bilgiler verildi.
Seminerler sonunda eğitime katılan çiftçilere katılım belgesi verildi
SU ÜRÜNLERİ TESCİL KOMİTESİ, 4 BALIK TÜRÜNÜ TESCİLLEDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Tescil Komitesi, gıda ve rekreasyon amaçlı kullanım kapsamında mezgit, mercan, dişlisazancık ve kırkgöz dişlisazancığı balık türlerini tescil etti.
Su Ürünleri Tescil Komitesi, 4 balık türünü tescilledi
Komitenin konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) konuya ilişkin başvurusu Su Ürünleri Tescil Komitesinin yıllık olağan toplantısında karara bağlandı.
Komite, tanımları, morfolojik, biyolojik, genetik ve diğer özellikleri belirlenen mezgit, mercan, dişlisazancık ve kırkgöz dişlisazancığı balık türlerinin tesciline karar verdi.
Gıda ve rekreasyon amaçlı kullanım kapsamında tescillenen türlerin özellikleri de kararda yer aldı.
ÜRETİCİLER KURDUKLARI İŞLETMELERDE FINDIĞA DEĞER KATIYOR
Son yıllarda sayısı artan fındık kırma, kavurma ve paketleme işletmeleri, köy ve mahallerde faaliyet gösteriyor. Üreticiler işlenerek katma değeri artırılan ürünleri sosyal medya ve internet siteleri aracılığıyla da satarak, daha fazla kazanç sağlıyor.
“Üretici yüzde 50 daha fazla kazanç sağlayabilir”
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, AA muhabirine, üreticilerin fındıkta gelirini artırabilmek için mikro işletmelere yöneldiğini söyledi.
Bu durumun istihdama da katkı sağladığını ifade eden Karan, “Aileden 3-5 kişi istihdam ediliyor. Burada asıl hedef işletmelerde bölgenin fındığını kırıp, kavurup, mamul haline getirip, satmak. Mikro işletmeler fındığa katkı sağlıyor. Şu anda ilimizde 50’ye yakın mikro işletme mevcut. İlerleyen dönemde sayısı artabilir.” dedi.
Mikro işletmelerin büyük kısmının Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklendiğini belirten Karan, üreticilerin böylelikle çok kaynak harcamadan işletme sahibi olabildiğini anlattı.
Karan, bunun güzel bir uygulama olduğunu dile getirerek, ancak işletme açarken bölgenin üretim miktarının da dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Üreticinin kendi fındığını kırıp, sattığında daha fazla gelir elde ettiğini belirten Karan, “Böylelikle işletme karı üreticiye kalmış oluyor. Üretici yüzde 50 daha fazla kazanç sağlayabilir. Bu konuda şirketleşenler, kırma tesisinin yanında satış noktası oluşturanlar var. Bu giderek daha aktif hale gelecektir. Bu işi başarıyla yürüten işletmeler oldukça devamının geleceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
“Bu işten hem biz kazanç sağlıyoruz hem de üreticiler”
Piraziz ilçesinin Aydere Mahallesi’nde KOSGEB ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi’nden destek alarak ablası ile tesis kuran Damla Öztürk, fındık toplarken ürünü değerlendirme fikrinden yola çıkarak 5 yıl önce bu işe başladıklarını söyledi.
İlk zamanlarda elle kırdıkları fındığı kavurarak sosyal medya üzerinden sattıklarını belirten Öztürk, ilerleyen yıllarda devlet desteği ile makine alarak işi büyüttüklerini anlattı.
Öztürk, fındığı naturel, iç ve ezme olarak işleyip, satışını yaptıklarını ifade ederek şöyle dedi:
“Bu işten hem biz kazanç sağlıyoruz hem de üreticiler. Fındık sıfır atık ürün. Bahçeden topluyoruz. Yaşlı dallar kesiliyor, kışın yakacak oluyor. Kırdığımız kabuk da sobada yakılıyor. Fındık hiçbir şekilde çöpe gitmiyor.”
Öztürk, kurdukları işletmede iki kadına da istihdamını sağladıklarını sözlerine ekledi.
TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN TÜTÜNDE 120 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR
Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, tütünde 120 bin ton rekolte beklendiğini belirterek, “Geçen yıl 80 bin ton tütün elde etmiştik. Yağışlardan dolayı bu yıl verimli geçti. Geçen yıl 48 ülkeye 53 bin ton tütün ihraç ettik, bu yıl hedefimiz 60 bin ton ihracat.” dedi.
Türkiye’de üretilen tütünde 120 bin ton rekolte bekleniyor
Muş’un Sungu beldesindeki tütün tarlalarını gezerek, çiftçilerle görüşen Solgun, AA muhabirine, bu yıl 26 ilde, 113 ilçede, 2 bin 301 köy ve mahallede yaklaşık 82 bin üretici ailenin 120 bin ton tütün üretim sözleşmesi imzalandığını söyledi.
Birçok yabancı şirketle yeni sözleşme imzaladıklarını ifade eden Solgun, üreticilerin daha çok kazanması ve daha fazla üretmesi için çaba gösterdiklerini belirtti.
Solgun, daha fazla ihracat yapacaklarını ve ithalatı azaltacaklarını dile getirerek, “Bu yıl ülkemizde 120 bin ton tütün üretimi hedefliyoruz. Geçen yıl 80 bin ton tütün elde etmiştik. Yağışlardan dolayı bu yıl verimli geçti. Geçen yıl 48 ülkeye 53 bin ton tütün ihraç ettik, bu yıl hedefimiz 60 bin ton ihracat. Bugüne kadar çok güzel ve sağlıklı bir şekilde kırımlarımızı yaptık. Birçok ilimizde tütün alımlarımız başlayacak. Temennimiz ithalatı azaltmak.” ifadelerini kullandı. Solgun, yaklaşık 15 gündür bölge illerini ziyaret ettiklerini ifade ederek, hasadın verimli bir şekilde sürdüğünü kaydetti.
“ABD’ye Virjinya tütünü ihraç edeceğiz”
Muş’ta 4 bin hektar alanda bu yıl tütün üretildiğini anlatan Solgun, kentte 9 tütün çeşidinde deneme üretim yaptıklarını, hangisinin alıcısı fazla ise çiftçileri o ürüne yönlendirdiklerini söyledi.
Bu yıl bir ilki gerçekleştirerek Muş’ta “Virjinya tütünü” yetiştirmek için deneme üretim yaptıklarını belirten Solgun, şöyle dedi:
“Çok güzel verim elde ettik. ABD’ye bu yıl Muş, Bitlis ve Batman’dan Virjinya tütünü ihraç edeceğiz. Bu yıl ciddi bir yatırımcıyı Muş’a getirdik. İkinci yatırımcı da Osmaniye’de işletmesini kuracak. Yaptığımız uluslararası çalıştaylarla dünyanın gözünü ülkemize çevirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün makine aletleri hibe desteği sağladı. Ülkemizde hangi çiftçinin tütünü elde kalırsa bize ulaşabilir.” Sungu beldesinde Bayram Akın da 37 yıldır tütün ürettiklerini belirterek, bu yıl verim ve rekoltenin beklediklerinden iyi olduğunu söyledi. 6 dönüm alanda üretim yaptığını anlatan Akın, 2,5 ton ürün beklediğini ifade etti.
Giresun'un tescilli Şebin cevizinde hasat mesaisi başladı
İlçede hasadına başlanan, ince kabuğu ve aromasıyla öne çıkan Şebin cevizi, yoğun talep görüyor. Cevizin büyük kısmı ilçedeki tesislerde pestil ve kömede kullanılarak katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülüyor.
Çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alan Şebin cevizi, rekolte az olsa da fiyatıyla üreticiyi memnun ediyor.
Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, AA muhabirine, hasadın ilçede yaklaşık 10 gün önce başladığını, ekim sonuna kadar rakım yüksekliğine göre devam edeceğini söyledi.
Geçmiş yıllarda ortalama 500-600 ton rekolte gerçekleştiğini belirten Arslan, bu sene ilkbaharda yaşanan don nedeniyle 200-250 ton civarında rekolte beklediklerini ifade etti.
Arslan, rekoltenin üreticinin istediği seviyede olmadığını kaydederek, “İlkbaharda riskli gecelerde köy ve mahallelerde üreticilerle saman yakma gibi farklı yöntemlerle don olayına karşı mücadele etmemize rağmen ürün kaybı yaşadık. Üreticilerimizin bazıları sigorta yaptırmıştı, TARSİM tespitlerine göre yüzde 50-60 oranında kayıp yaşayan üreticilerimiz var.” dedi.
Toplanan cevizin kurutulduktan sonra piyasaya sürüleceğini aktaran Arslan, şöyle devam etti:
“Fiyatlar arz talep meselesi, bu yıl rekolte düşük olduğu için Şebin cevizinin 75 ile 100 lira arasında kabuklu, 150 ile 200 lira arasında iç ceviz olarak piyasada satılacağını tahmin ediyoruz. Şebin cevizinin hiçbir zaman pazar sıkıntısı olmadı, bundan sonra da olmayacak, talep her gün artıyor. Şebin cevizini alıp da başka bir bölgeye dikseniz aynı aromayı bulamazsınız.”
Arslan, üretilen cevizin yüzde 70’inin ilçedeki pestil ve köme tesislerinde işlendiğini, kalan kısmının ise İstanbul ağırlıklı olmak üzere diğer illerde satıldığını söyledi.
Kütküt Mahallesi’nde ceviz üreticiliği yapan Selahattin Okuyar ise bu yıl geçmişe oranla üretimin azaldığını ifade ederek, “Bizim 200-250 kilogram civarında bir ceviz üretimimiz oldu, daha önceki yıllarda ise bu 500-600 kilogram oluyordu. Ceviz zahmetli bir iş. Ağaca çıkıp yüksek bir yerden sırıkla cevizi dökmek, toplamak, kurutması zahmetli. Kendi ihtiyacımızdan fazlasını satıyoruz, tabii bu sene satış miktarımız az olacak.” diye konuştu.
Çiçekleri açan safranda hasat başladı
Safran üreticisi İsmail Yılmaz: – “Havalar çok güzel, serin ve yağmurlu gitti. Çiçeklenme başladı. 15-20 Kasım’a kadar çiçek almaya devam ederiz”
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörlerinde kullanılması amacıyla yetiştirilen safranın hasadına başlandı.
Her yıl ağustosta ekimine başlanan, ekim-kasımda mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, ilçede yaklaşık 30 çiftçi tarafından 79 dekar alanda üretiliyor.
Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan ve bu yıl 35 kilogram ürün elde edilmesi hedeflenen safranın çiçekleri toplanıyor.
– “15-20 Kasım’a kadar çiçek almaya devam ederiz”
Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine, yaklaşık 27 dekar alanda safran üretimi yaptıklarını söyledi.
Bu yıl 20 kilogram ürün hasat etmeyi hedeflediklerini anlatan Yılmaz, “Havalar çok güzel, serin ve yağmurlu gitti. Çiçeklenme başladı. 15-20 Kasım’a kadar çiçek almaya devam ederiz. Safranın kilogram fiyatı 100 bin lira.” dedi.
Safranın ağırlığının 100 bin katını sarıya boyadığını ifade eden Yılmaz, 170 bin çiçekten ancak bir kilogram safran elde edebildiklerini anlattı.
Yılmaz, çiftliklerinde geçen yıl 90 bin misafir ağırladıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Yurt içinden ve dışından misafirlerimizi ağırlamaya devam ediyoruz. Bu yıl da turlardan çok arayan var. Biz de mutluyuz. Safranbolu, bundan çok güzel verim elde ediyor. Safran hasadı döneminde bölgede çok önemli bir turizm potansiyeli yakaladık. 21-22-23 Ekim’de Safran Festivali var. Sonbaharı turizm açısından çok dolu dolu geçiriyoruz.”- Safran üreticisi İsmail Yılmaz: – “Havalar çok güzel, serin ve yağmurlu gitti. Çiçeklenme başladı. 15-20 Kasım’a kadar çiçek almaya devam ederiz”