27.09.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Ceviz üreticiliğinde Türkiye sınırlarını aşan girişim

TBMM KEFEK Başkanı Aksal, yeni tarımsal desteklerin hayırlı olmasını diledi

 

TBMM KEFEK Başkanı Aksal, yeni tarımsal desteklerin hayırlı olmasını diledi

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, yeni açıklanan tarımsal desteklerin üreticilere hayırlı olmasını diledi.

Aksal, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarımsal desteklere yönelik yeni müjdeler açıkladığını belirtti.

Tarımdaki verimliliği artırmak ve tarımsal potansiyeli geliştirmek için üreticilerin desteklendiğini ifade eden Aksal, şunları kaydetti:

“Ülkemiz bir tarım cenneti, tıpkı Edirne’miz gibi. Ülkemizin dört bir yanında tüm illerimizde tarımsal destek çalışmalarımız bünyesinde, çiftçilerimizin üretimine katkı sağlamak, verimliliği artırmak, tarım potansiyelimizi gerçekleştirmek üzere bir çok alanda üreticimize destek vermeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan çiftçilerimizle bu yönde yeni düzenlemelerimizi paylaştı.

Bu kapsamda çiftçilerimiz, mevcut geçmiş dönem elektrik borçlarını, 5 yıla varan vade ve faizsiz geri ödeme imkanıyla kapatabilecek. Ayrıca bundan sonra kullanacakları elektriğin faturalarını aylık ödemeyecekler, ürünlerinin hasatları tamamlandığında, ürünlerini satılıp gelir elde ettiklerinde ödeyecekler. Çiftçilerimize hayırlı olsun.”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den FLAŞ açıklama: Küresel gıdada Erdoğan etkisi!

 

Türkiye Çiftçi Zirvesi bugün Turkuvaz Medya Merkezi’nde gerçekleşiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati zirvede yaptığı konuşmada, “2022 yılı içinde 12 dolara kadar ulaşan buğdayın kile fiyatı Tahıl Koridoru Anlaşması sonrasında yüzde 25’e varan bir düşüşle 8,4 dolara kadar gerilemiştir. Bu, kelimenin tam anlamıyla küresel gıda piyasalarında ‘Erdoğan Etkisi’dir” dedi.
Türkiye’nin tarım alanında son yıllarda gerçekleştirdiği reformlar, yatırımlar ve bunların çiftçilere etkilerinin tüm yönleriyle masaya yatırılacağı 2. Türkiye Çiftçi Zirvesi bugün Turkuvaz Medya Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati zirvede önemli açıklamalarda bulundu.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: “Tarım ürünleri ihracatı 7,6 milyar dolar ile rekor kırdı” | Video

 

Bakan Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“TARIMDA İHRİCATIMIZ REKOR KIRDI”

Son 20 yılda ülkemiz önemli atılımlar gerçekleştirdi. Bunun başında da tarım sektörü geliyor. Diğer yandan verimlilik artışı ve ürün çeşitliliği sağlandığına hep birlikte şahit olduk. Tarım ürünleri ihracatı 7,6 milyar dolar Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmış durumdadır.

Yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla üreticilerimizi kapsayıcı uygulamalarımız devam ediyor. Bu çerçevede çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağlarken bu yıl bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik.

“PRİM DESTEĞİ 18 ÜRÜNE ÇIKTI

Birçok tarımsal ürün alım fiyatında önemli artışlar yaparak çifçilerimizin yanında olmaya devam ettik. 2002 yılında sadece 5 ürüne prim desteği verilirken bu sayı 18’e çıkmış durumda.

Bu sezon TMO buğday ve arpa alım fiyatlarını yukarı yönlü revize etti. Ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187 ve arpada yüzde 226 oranında artış sağlandı. Ürününü TMO’ya satan çifçilerimize verdiğimiz tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına 1000 TL arpa içinde 500 TL prim ödenmesini sağladık.

TMO’nun diğer bazı tarımsal ürün alımları da devam ediyor. Kabuklu fındıkta yüzde 196, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 108 seviyesinde bir artış sağlanmış durumda. Ayrıca Çaykur’un yaş çay alım fiyatında yüzde 173 artış yaparak üreticilerimizi desteklemeye devam ettik. Aynı şekilde Türk Şeker’in şeker pancarı alım fiyatında da yıllık yüzde 245 artış gerçekleştirerek pancar üreticilerimizin de yanında olduğumuzu gösterdik.

“HAYVANCILIK ALANINDA DA DESTEKLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Bunlara ek olarak hayvancılık alanına da desteklerimizi sürdürüyoruz. Süt üreticilerimizin destek primide 30 kuruş artırarak 50 kuruşa çıkardık. Ayrıca dana karkas ve kuzu karkas alım fiyatını da kg başına 2 TL artırdık.

Türkiye genelinde buzağı desteğini de 500 TL’ye yükselttik. Üreticilerimizin toplam 5,5 milyar liralık kredi faizini hazineden karşıladık. Enerji maliyetlerini düşürmek için büyük gayret sarfediyoruz. Tarımsal sulamada KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirdik.

 

“KÜRESEL GIDA PİYASALARINDA ERDOĞAN ETKİSİ”

Uyguladığımız diplomasiyle küresel gıda arz güvenliği konusunda Türkiye önemli bir aktör haline geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sağlanan Tahıl Koridoru Anlaşması yeterli gıdaya erişim problemi yaşayan bir ülkeyi rahatlattı.

 

 

Isparta'da "12. Tarım Orman ve İnsan" fotoğraf sergisi açıldı

Isparta'da "12. Tarım Orman ve İnsan" fotoğraf sergisi açıldı
 
 

Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce “12. Tarım Orman ve İnsan” konulu fotoğraf sergisi açıldı.

İyaşpark AVM’de Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının düzenlediği “Tarım Orman ve İnsan” fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve sergilenmeye hak kazanan fotoğrafların yer aldığı sergiye vatandaşlar ilgi gösterdi.

Toprağın, tarımın, ormanın ve suyun önemi konusunda sosyal ve bireysel duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla ve çeşitli kurumlardan fotoğraf severlerin katıldığı etkinlik, “Çiftçi Varsa Hayat Var” temasıyla gerçekleştiriliyor.

Altı kategoride toplam 606 katılımcının 3 bin 997 eseri 3 gün sergilenecek.

Sergi açılışını, Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, şube müdürleri yaptı.

Bakan Nebati: "Tarım ürünleri ihracatı 7,6 milyar dolar ile rekor kırdı"

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2022 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2022 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya turizm pazarları içerisindeki payımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz. Turizm gelirlerinde rekor kırdığımız 2019 yılındaki turizm gelirini bu yıl aşarak yıl sonunda 40 milyar dolarlık bir gelirle kapatmayı hedefliyoruz. Ziyaretçi sayısında da 47 milyonun üzerine çıkmayı bekliyoruz” dedi.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2’nci Türkiye Çiftçi Zirvesi’ne katıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Nebati, küresel salgın dönemi ve Rusya-Ukrayna arasındaki çatışma gıda sektörünün stratejik önemini tüm dünya tarafından hatırlamasını sağladığını aktardı.

 

“Tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile rekor kırdı”


Son 20 yılda Türkiye’nin her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Nebati, “Bu sürece tanıklık eden sektörlerin başında da tarım ve hayvancılık sektörü yer alıyor. Sektör bir yandan makineleşmeyle hızlanırken diğer yandan da verimlilik artışı ve ürün çeşitliliği sağlandığına hep birlikte şahit olduk. 2022 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmıştır” dedi.

 

Bakan Nebati, “Tarım sektörünün stratejik önemi çerçevesinde yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması, verimliliğin artırılması ve insanımızın refah artışının sağlanması amacıyla, üreticilerimizi kapsayıcı uygulamalarımızla desteklemeye devam ediyoruz. Bu yaklaşımla geçtiğimiz yıl çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağladık. Bu yıl bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Nebati, bu sezon TMO buğday ve arpa alım fiyatlarını yukarı yönlü revize ettiklerinin altını çizerek, “Ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187 ve arpada yüzde 226 oranında artış sağlandı. Ürününü TMO’ya satan çiftçilerimize verdiğimiz tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına 1000 TL arpa içinde 500 TL prim ödenmesini sağladık. TMO’nun diğer bazı tarımsal ürün alımları da devam ediyor. Kabuklu fındıkta yüzde 196, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 108 seviyesinde bir artış sağlanmış durumda. Ayrıca Çaykur’un yaş çay alım fiyatında yüzde 173 artış yaparak üreticilerimizi desteklemeye devam ettik. Aynı şekilde Türk Şeker’in şeker pancarı alım fiyatında da yıllık yüzde 245 artış gerçekleştirerek pancar üreticilerimizin de yanında olduğumuzu gösterdik” diye konuştu.

 

Bunlara ek olarak hayvancılık alanına da desteklerini sürdürdüklerini belirten Bakan Nebati, “Süt üreticilerimizin destek primide 30 kuruş artırarak 50 kuruşa çıkardık. Ayrıca dana karkas ve kuzu karkas alım fiyatını da kg başına 2 TL artırdık. Türkiye genelinde hayvan başına 370 TL olan buzağı desteğini de 500 TL’ye yükselttik. Bu yılın ilk 8 ayında 753 bin üreticimize 95 milyar liralık hazine faizi destek kredisi verdik. Üreticilerimiz 2022 yılı başından bu yana toplam 5,5 milyar liralık kredi faizini hazineden karşıladık. Yıl sonunda bu tutarın yaklaşık 10,8 milyar liraya yükseleceğini öngörüyoruz. Enerji maliyetlerini düşürmek için büyük gayret sarfediyoruz. Tarımsal sulamada elektrik teslimlerinde KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirdik. Ayrıca tarımsal sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ arasındaki işbirliğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararını yayınladık” açıklamalarında bulundu.

 

“Küresel gıda piyasalarında Erdoğan etkisi”


Bakan Nebati, “Uyguladığımız diplomasiyle küresel gıda arz güvenliği konusunda Türkiye önemli bir aktör haline geldi. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sağlanan Tahıl Koridoru Anlaşması yeterli gıdaya erişim problemi yaşayan bir ülkeyi rahatlattı. Bununla birlikte 2022 yılı içerisinde 12 dolara ulaşan buğdayın fiyatı Tahıl Koridoru anlaşmasıyla 8,4 dolara kadar geriledi. Literatüre girsin diye söylüyorum. Bu kelimenin tam anlamıyla ‘Küresel gıda piyasalarında Erdoğan etkisi’dir” dedi.

 

“Yıl sonunda 40 milyar dolarlık bir turizm geliri hedefliyoruz”


Turizmde de canlılığın artarak devam ettiğine işaret eden Bakan Nebati, “Dünya turizm pazarları içerisindeki payımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz. Turizm gelirlerinde rekor kırdığımız 2019 yılındaki turizm gelirini bu yıl aşarak yıl sonunda 40 milyar dolarlık bir gelirle kapatmayı hedefliyoruz. Ziyaretçi sayısında da 47 milyonun üzerine çıkmayı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Aldıkları tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşme ile birlikte enflasyonu yeneceklerini vurgulayan Bakan Nebati, “Yıl sonundan itibaren bu düşüşü daha net bir şekilde hissetmeye başlayacağız. Hepimiz biliyoruz ki enflasyon sepeti içerisindeki en önemli kalem gıdadır. Gıda enflasyonunun halkımız üzerindeki olumsuz ektilerini azaltmak için temel gıda ürünlerinde KDV oranlarını indirdik. Üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları arasındaki farkın takibi ve nedenlerine yönelik analiz çalışmaları sürüyor. Dün de Cumhurbaşkanımız ücretli çalışanlara yönelik yeni müjdemizi açıkladı. Geçtiğimiz Temmuz ayında ara düzenleme yapılarak çalışanlara ödenen yemek vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkarmıştık. Yıl sonunda yeniden değerleme oranına göre aktaracağız ve rakamı güncelleyerek çok önemli bir alanı açmış olacağız. Şimdi çalışanlara ödenen nakden vergi tutarları da vergiden istisna hale gelecek. Diğer bir güncel müjdemizde çalışanlara yapılacak elektrik ve doğal gaz ödemelerinde vergi yükünün bu kış boyunca kaldırılmasıdır. Bu gerek işverenlerimizi ama en önemlisi çalışanlara katkı sağlayacak bir düzenleme olacak ve enerjideki maliyetlerin yanında işverenler de buna katkı sağlayarak önümüzdeki kış çalışanların rahat nefes almasını sağlayacak bir adım atmış olacağız. İşverenlerimiz tarafından 2023 yılı Nisan ayı sonuna kadar çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerini karşılamak için ödeyecekleri bin lirayı aşmayan tutarlardan gelir vergisi almayacağız” diye konuştu.

Çiftçiye kullandırılan faizli krediler tarımın kanserli hücresidir!

 

Çiftçiye kullandırılan faizli krediler tarımın kanserli hücresidir! - Son  dakika haberler

Edirne Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Erdoğan Yanılmaz ise panelde yaptığı konuşmada, hükümetin yanlış tarım politikalarından dolayı tarımın bu hale geldiğini ve bir an önce tedbirlerin alınarak tarım ve gıda konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Yaşanan sıkıntılara değinen Yanılmaz, “Hayvancılık ve süt inekçiliği konusunda önemli bir yere sahibiz fakat peynir üretiminde markalaşamadık ve hak ettiğimiz yerde değiliz. Bu da bizim bir eksikliğimiz diye düşünüyorum. TÜİK’in açıkladığı 2022 yılı 2 çeyrek verilerine göre tarım sektörü yüzde 2,9 oranında küçülürken SGK verilerine göre de 2008’de 1,1 milyon olan çiftçi sayısı 2021’de 512 bine düştü. 2001 yılında 26,3 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin de 23,1 milyon hektara gerilediğini görmekteyiz. Bu yaklaşık 3,2 milyon hektar tarım alanı 20 yıl içerisinde değişik nedenlerle ekilemedi. Bunun en büyük nedeni tarım dışı kullanım, özellikle çok yaygınlaşmaya başladı. Bir an önce tarım dışı kullanımın önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.

“GIDA KOMİTESİ TÜRKİYE’NİN TARIMSAL ÜRETİMİNE DARBE VURUYOR”

Millî Gazete yazarı Sadettin İnan ise panelde yaptığı konuşmada, tarım sektörünün stratejik bir sektör olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yıllarca sektörle hiçbir alakası olmayan bakanlar tarafından yönetildiğini, diğer yandan Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ise son 3,5 yıldır çiftçiye hiçbir hizmet sunmadığını ancak böylesine önemli bir kurumun yağmalanmasına göz yumulduğunu kaydetti. Enflasyonun suçlusunun çiftçi olmadığını ancak enflasyonu artıracağı gerekçesiyle çiğ süt fiyatlarının artırılmamasının hayvancılıkta derin bir krize neden olduğunun altını çizen İnan, Gıda Komitesi gibi oluşumlarla üreticinin ürünlerinin kontrol altına alınmaya çalışılmasının ülkenin tarımsal üretimine büyük bir darbe vurduğunun altını çizdi.

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı, Tarım Şûrası düzenledi. Ticaret Borsası Salonu’nda düzenlenen şûraya Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Sinan Tekin, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Demokrat Parti Edirne İl Başkanı Ayten Ercan, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ziraat oda başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Tarım Şûrası’nda düzenlenen panelde oturum başkanlığını Saadet Partisi Edirne İl Başkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Halil İbrahim İriş yaparken, panelde Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yanılmaz ve Millî Gazete yazarı Sadettin İnan birer konuşma yaptı.

“ÇOK ŞEYİ ÜRETEBİLİRSİNİZ AMA TOPRAĞI ÜRETEMEZSİNİZ”
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Tarım Şûrası programının açılışında yaptığı konuşmada, tarımın önemine dikkat çekerek, tarım arazilerini gözümüz gibi korumamız gerektiğini bildirdi. Tarım ile toprağın birbirinden ayrılmayan etle tırnak gibi olduğunu ifade eden İriş, “Dünyada bilmem ama ülkemizde dehşet verici tarımsal alanların tahribatı söz konusu. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa 25 yıldan bu yana tarımsal alanlarda yüzde 15 civarında bir daralma var. Yapılaşma, betonlaşma gibi bu çok büyük bir şey. Çok şey üretebilirsiniz ama toprağı üretemezsiniz. Dolayısıyla ata yadigârı, ecdat yadigârı, şehitlerin bize emaneti olan bu vatanın bu topraklarını en güzel şekilde korumak hepimizin hakkı” dedi.

“TARIM SEKTÖRÜ BİR ÜLKENİN GÜVENLİK MESELESİDİR”
Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Sinan Tekin de yaptığı açılış konuşmasında, Kovid-19 salgınının tarımın önemini tüm dünyaya hatırlattığını belirterek, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi tarım sektörü bir ülkenin güvenlik meselesidir, can damarıdır. Tarım, orman ve hayvancılık ülkemizin kendi gücüyle ayakta durabilmesi için stratejik öneme sahip sektörlerden biridir. Bununla birlikte topraklarımız, iklimimiz, sahip olduğumuz bitkisel çeşitlilik, su potansiyelimiz ve yetişmiş insan faktörümüz en büyük güç kaynağımızdır. Bu münasebetle çiftçilerimizin desteklenmesi ve teşvik edilmesi ülke ve insanımız için hayati öneme sahiptir” dedi.

“İTHAL YEMLE HAYVANCILIK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, panelde yaptığı konuşmada, hayvancılık alanında yaşanan dişi hayvan kesimine dikkat çekerek, bu konuda mutlaka tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin hayvancılıkta yem girdisinde ciddi ithalatçı bir ülke olduğunu vurgulayan Öztürk, döviz kurlarının yükselmesi ve yurtdışında yem hammadde fiyatlarının artmasından dolayı Türkiye’de yem fiyatlarının yükseldiğini hatırlattı. Ancak artan yem fiyatlarının da hayvancılığı büyük bir krizin içine sürüklediğini ifade eden Öztürk, yem konusunda desteklerin mutlaka artırılmasının önemine işaret etti.

“ÇİFTÇİ SAYIMIZ AZALIYOR, EKİLEBİLİR TARIM ARAZİLERİMİZ DARALIYOR”
Edirne Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Erdoğan Yanılmaz ise panelde yaptığı konuşmada, hükümetin yanlış tarım politikalarından dolayı tarımın bu hale geldiğini ve bir an önce tedbirlerin alınarak tarım ve gıda konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Yaşanan sıkıntılara değinen Yanılmaz, “Hayvancılık ve süt inekçiliği konusunda önemli bir yere sahibiz fakat peynir üretiminde markalaşamadık ve hak ettiğimiz yerde değiliz. Bu da bizim bir eksikliğimiz diye düşünüyorum. TÜİK’in açıkladığı 2022 yılı 2 çeyrek verilerine göre tarım sektörü yüzde 2,9 oranında küçülürken SGK verilerine göre de 2008’de 1,1 milyon olan çiftçi sayısı 2021’de 512 bine düştü. 2001 yılında 26,3 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin de 23,1 milyon hektara gerilediğini görmekteyiz. Bu yaklaşık 3,2 milyon hektar tarım alanı 20 yıl içerisinde değişik nedenlerle ekilemedi. Bunun en büyük nedeni tarım dışı kullanım, özellikle çok yaygınlaşmaya başladı. Bir an önce tarım dışı kullanımın önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.

“GIDA KOMİTESİ TÜRKİYE’NİN TARIMSAL ÜRETİMİNE DARBE VURUYOR”
Millî Gazete yazarı Sadettin İnan ise panelde yaptığı konuşmada, tarım sektörünün stratejik bir sektör olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yıllarca sektörle hiçbir alakası olmayan bakanlar tarafından yönetildiğini, diğer yandan Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ise son 3,5 yıldır çiftçiye hiçbir hizmet sunmadığını ancak böylesine önemli bir kurumun yağmalanmasına göz yumulduğunu kaydetti. Enflasyonun suçlusunun çiftçi olmadığını ancak enflasyonu artıracağı gerekçesiyle çiğ süt fiyatlarının artırılmamasının hayvancılıkta derin bir krize neden olduğunun altını çizen İnan, Gıda Komitesi gibi oluşumlarla üreticinin ürünlerinin kontrol altına alınmaya çalışılmasının ülkenin tarımsal üretimine büyük bir darbe vurduğunun altını çizdi.

Bakan Kirişci şeker pancarı alım fiyatını açıkladı

 

Son dakika... Bakan Kirişci şeker pancarı alım fiyatını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, çeşitli programlara katılmak üzere bakan yardımcıları Nihat Pakdil ve İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ile Kars’a geldi. Valiliği ziyaret edip, şeref defterini imzalayan Kirişci, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile görüştü. Kirişci, daha sonra il protokolüyle basına kapalı toplantı yaptı. Valiliğin ardından Şeker Fabrikası’na geçen Kirişci ve beraberindekiler, pancar alım kampanyasına katıldı. Çiftçilerle sohbet eden Bakan Kirişci, bu yılki şeker pancarı alım fiyatının ton başına 1400 TL olduğunu açıklayarak şunları söyledi:

“Stratejik bir sektör olan tarımı güçlendirmek, aynı zamanda üreticilerimizin emeklerini koruma konusunda son derece kararlıyız. Bu iki hususu birbirinin koşulu olarak görüyor, tarım politikamızı gıda bağımsızlığını ve insanı merkezine alan bir anlayışla şekillendirmeye devam ediyoruz. Küresel ekonomide ortaya çıkan belirsizlik ve riskler dolayısıyla şeker üretiminin stratejik önemi bugün daha da artmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizi memnun edecek her fedakarlığı ve çalışmayı el birliğiyle yapacağımıza yürekten inanıyorum. Gerek özel sektör gerekse kamu işletmelerimiz bu konuda aklıselim yaklaşım içinde mutlaka olacaktır. Hükümetimiz, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde her zaman olduğu gibi üreticimizin yanında durmaya devam edecektir. Yaptığımız tarımsal desteklemelerde olduğu kadar emeğin hakkını koruyacak uygulamalarımızla da bundan ödün verememe konusunda kararlı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Üretmeden bu ülkenin refah ülkesi olması, gelişmesi, başka türlü mümkün değildir. Şeker pancarı üreticilerimize de yine bu anlayışla destek vermeye devam edeceğiz. 1 ton şeker pancarı baz alım fiyatı, 2021 yılı ürünü için bildiğiniz gibi 420 TL olarak belirlenmiştir. Ancak küresel boyutta enerji ve girdi maliyetlerinde yaşanan gelişmeleri dikkate alarak 2021 yılı pancar baz alımı fiyatına her ton için ilave 15 TL prim destekleme ödemesi yaptık. Böylece pancar üreticilerimize yaklaşık 100 milyon TL destek sağlamış olduk. 2022 yılı sezon alımları için de artan girdi maliyetlerine ve pahalılığa karşı çiftçilerimizi korumak adına gerekli çalışmaları bugün itibarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Bu yılki şeker pancarı alım fiyatını, ton başına 1400 TL olarak açıklıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun. Ayrıca pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilere, ton başına 50 TL kota tamamlama primi de ilave olarak verilecektir. Böylece şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artışla ton başına 1450 TL olmuştur. Hayırlı olsun.”

Başkan Demir: “Sebze ve meyve hali ile bölgedeki tarımsal faaliyetler güçlenecek”

1,1 milyar liralık çiğ süt desteği bugün hesaplarda olacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılıkta önemli potansiyele sahip Bafra ilçesinde tarımsal kalkınma hamlesine ivme kazandıracak yeni bir tesisi hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında Bafra’ya içinde soğuk hava deposunun da bulunduğu sebze ve meyve halinin yapılması kabul edildi. 194 bin 474 metrekarelik alanda kurulacak olan hal modern mimarisi ile de dikkat çekecek. İçerisinde tüccar dükkanları, yönetim birimleri, yönetime ait satış dükkanları, restoran, mescit, tuvaletler, kompostlaştırma tesisi, benzinlik, soğuk hava deposu, kasa depolama alanları, çöp toplama alanları ile otomobil, kamyonet ve tır park alanları yer alacak.

 

Bölgedeki tarımsal faaliyetler güçlenecek
Sebze meyve halinin bölgeye kazandırılması ile ilçedeki tarımsal üretimin tüketiciye sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde ulaşmasının sağlanacağını ve bölgedeki tarımsal faaliyetlerin daha da güçleneceğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Her şeyin en iyisine layık olan halkımıza, büyük ve modern bir sebze ve meyve hali kazandıracak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Türbe Mahallesi’ne yapılması ile ilgili alınan meclis kararımız da kesinleşti. Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Kısa sürede bölgede halin inşasına başlayacağız. Bitirip vatandaşlarımızın kullanımına açtığımızda üretim alanlarından getirilen tarımsal ürünler burada sağlıklı bir ortamda depolanacak ve yine manavlarımız, pazar esnafımız ve marketler üzerinden halkımıza ulaşacak” dedi.

75 bin haneye elektrik! Tarım artıkları elektrik enerjisine dönüşüyor

Vali Öner, muhtarlarla buluşmalarını sürdürüyorTarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) iş birliğiyle yürütülen “Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi” kapsamında geçen yıl Aydın Çine Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) özel bir firma tarafından 73 bin metrekarelik alan biyokütle enerji tesisi kuruldu. Hasat sonrası tarlada kalan pamuk, mısır çubukları ve endüstriyel orman sahalarından elde edilen ağaç kökleri gibi artıklar kullanılarak elektrik üretilen tesiste, 1 saatte yakılan 18,75 ton artıktan elde edilen 13,6 megavat elektrik ana şebekeye veriliyor. Bu rakam, 75 bin hanenin ortalama saatlik elektrik tüketimine denk geliyor.

18 ENERJİ TESİSİ VAR

Biotrend Enerji Biyokütle Santralleri Yatırım ve İşletme Direktörü Zafer Çelik, 11 ilde 18 yenilenebilir enerji tesisleri bulunduğunu belirterek gazlaştırma ve biyokütle artıklarının yakılması olmak üzere 2 farklı alanda enerji ürettiklerini söyledi. Fosil yakıt kullanarak elektrik üretiminin kaynaklarının sınırlı olduğunu ifade eden Çelik, “Bu nedenle yenilenebilir enerji, artık dediğimiz atıl durumdaki ürünlerin ekonomiye geri kazandırılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi açısından biyokütle tesisi bizi çok heyecanlandırdı. Bunun finansal anlamdaki getirisi ve bu işi yaptığınız zaman alacağınız zevk ve heyecan bizi biyokütle yatırımlarına itti” dedi.

Biyokütlenin enerji yolculuğu hakkında bilgi veren Çelik, “Bu tarımsal artıklar hasat sonrasında topraktan düzgün bir şekilde toplanarak balyalanıyor. Sonrasında bu balyalar stok sahasına getirilerek, yakma teknolojilerine uygun şekilde hazırlanıyor, en verimli şekilde yakılıyor. Bir sonraki adımda da buhar türbininde buhar enerjisi mekanik enerjiye, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Ürettiğimiz elektriği daha sonra şebekeye vererek tüm tüketicilerin hizmetine sunuyoruz” diye konuştu.

TAGEM HİBE VE DESTEK VERİYOR

TAGEM’in özellikle tarım artıklarının enerjiye dönüştürülmesi sürecinde buhar kullanan tesislere, fosil yakıt kullanımı yerine tarımsal artıkların kullanılarak enerji elde edilmesi noktasında hibe ve destek programları açıkladığına değinen Zafer Çelik, şöyle devam etti: “Şirket olarak bunları takip ettik. Bu tarımsal artıklar hasat sonrasında tarlada kalıyor, anız yakımı şeklinde de çevreye, doğaya, toprağa zarar veriyor. Bunların ekonomiye kazandırılması şeklindeki projelere bu hibelerin veriliyor olması ve bizim de çevre duyarlılığımız doğrultusunda ortak çalışma fikri oluştu. TAGEM’de faaliyetimiz Aydın’daki tesisimizde devam etmekte. Başka projelere de biz şirket olarak destek olmaktayız. Kendileriyle beraber projeler üreterek bu tarımsal artıkların enerjiye dönüşümüyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

KULLANILAN SULAR GERİ KAZANILIYOR

Tesiste kullanılan sular dönüştürülerek tekrar kullanılırken, yakma işlemleri sırasında ortaya çıkan su buharının OSB’deki diğer üretim tesislerinin kullanımına sunulması için buhar şebeke hattı kurulma çalışmaları ve yakılan artıklardan ortaya çıkan küllerin değerlendirilmesi için de laboratuvar çalışmaları sürdürülüyor.

 

Ünye Limanı'ndan Rusya'ya sebze ve meyve ihracatı yapılacak

Ünye Limanı'ndan Rusya'ya sebze ve meyve ihracatı yapılacak

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye Limanı’ndan Rusya’ya sebze ve meyve ihracatı yapacak Lider Amiral adlı Ro-Ro gemisinin yüklenerek ilk seferini bu cuma günü gerçekleştireceğini bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, coğrafi konumu gereği önemli yere sahip olan ancak sanayinin ve lojistiğin gelişmesi adına yetersiz durumda bulunan limanın, ulusal ve uluslararası yeterliliğe sahip olması için Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde büyütme ve kapasite artırma çalışmalarının yapıldığı belirtildi.

Çalışmalar kapsamında yıllarca mevcutta bulunan 150 metrelik rıhtımın bulunmasından kaynaklı 10 bin ton ve üzeri gemilerin yanaşamadığı Ünye Limanı’na 130 metre daha ek rıhtım yapıldığı aktarılan açıklamada, ek rıhtımının yanı sıra yüksek tonajlı gemiler için büyük önem taşıyan derinliğin de değerlendirildiği limanda derinliğin 6,80 metreden 7,50 metreye çıkarıldığı kaydedildi.

Açıklamada, derinlik ve rıhtım uzunluğunun yeterli kapasiteye gelmesiyle yüksek tonaja sahip olan ve tır taşımacılığı gibi tekerlekli vasıtaları taşıyan Ro-Ro taşımacılığının yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan iznin alındığı vurgulanarak, “Tarihinde ilk defa Ünye Limanı’ndan Rusya’ya sebze ve meyve ihracatı yapacak olan Lider Amiral adlı Ro-Ro gemisi yüklenerek ilk seferini bu cuma günü gerçekleştirecek. İlk sefer olması sebebiyle 30 Eylül Cuma günü saat 14.00’de Ünye Limanı’nda program yapılacak.” ifadesi kullanıldı.

Karadeniz-Akdeniz ve Ünye-Akkuş-Niksar yolları gibi stratejik yollarla da birleşerek ivme kazanacak Ünye Limanı ile birlikte deniz ticaretinin aksamadan devam edeceği belirtilen açıklamada, “Böylelikle Ünye Limanı mevcutta bulunan diğer limanlar gibi eşit şartlara getirilerek hem il ekonomisine hem de bölge ekonomisine önemli ölçüde yön verecek. Öte yandan lojistik, sanayi gibi faktörleri de doğrudan etkileyecek liman istihdama da katkı sağlayacak.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Main Menu