19.09.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

İzmir haberleri! Kınık'ta tarım farkındalığı için pedal çevirdiler

54,8 milyon liralık tarımsal destek ödemesi yapılacak

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından tarımsal destek ödemelerine ilişkin bilgi verdi.

Bakan Kirişci, “54 milyon 843 bin 181 TL’lik tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun.” ifadesini kullandı.

Paylaşımda yer alan infografiğe göre, sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında 23 milyon 556 bin 186 lira ve hayvan hastalıkları tazminatı desteği kapsamında 31 milyon 286 bin 995 lira ödeme yapılacak.

Tosya'da anız yangını; 50 hektar tarım arazisi zarar gördü

 

Tosya'da anız yangını; 50 hektar tarım arazisi zarar gördü

KASTAMONU’nun Tosya ilçesinde anız yangınında yaklaşık 50 hektar tarım arazisi ve çok sayıda meyve ağacı zarar gördü. Yangın, yerleşim yerlerine sıçramadan kontrol altına alındı.
Öğle saatlerinde Çaykapı Köyü Bozburun mevkisin anız yangını, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi. Yangına, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 2 helikopter ile çok sayıda itfaiye ekibi ve arazöz ile müdahale edildi. Yangın ekiplerin müdahalesi sonucu çevredeki köylere sıçramadan kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 50 hektar tarım arazisi ve çok sayıda meyva ağacı zarar gördü.

İyi tarım ile “tarladan sofraya” Mesut Türk yazdı

İyi tarım ile “tarladan sofraya” Mesut Türk yazdı

Dünya artık yeni bir döneme giriyor. Salgın hastalıklar, gelişen teknoloji, doğal kaynakların azalması ve benzeri faktörler, yaşam alışkanlıklarımızı da değiştiriyor.

Beslenme, şüphesiz hayatın devamı için en temel ihtiyacımız. Bağışıklığımızı güçlendiren vitamin, mineral bakımından zengin besinler de her zamankinden daha önemli hale geldi.
Topraktan yetişen besinler yüksek oranda potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve iyot içeriyor. Bunlar, A vitamini, C vitamini ve B vitaminleri için de iyi birer kaynak.
Bu besinler vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşıladığı gibi güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı, alkali oldukları için daha genç ve zinde kalmamızı da sağlıyor.
İyi besin arayışında olan tüketici için bu noktada devreye “Iyi Tarım” giriyor. 

İyi tarım ile “tarladan sofraya” Mesut Türk yazdı

 

İyi tarım nedir?
İyi tarım; doğal kaynakları koruyarak, tarımın sürdürülebilir olmasını ve ürünlerin daha güvenilir şekilde yetiştirilmesini destekler.
İnsan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermeyen, çevreyi kirletmeden veya doğal dengeye zarar vermeden yapılan üretim şeklidir.
Mahsuller toplanmadan önce gerekli analizler yapılır ve zararlı ilaç kalıntıları bulunmadığından emin olunur.
Kısacası iyi tarım ile üretilen meyve ve sebzelerde insan sağlığına zararlı olan GDO ve kimyasal ilaç gibi maddeler bulunmaz. Organik tarıma göre de sürdürebilirlik açısından tüketiciye kolaylık sağlar.
Bu şekilde üretilen sebzelerle tükettiğimiz yiyeceklerden maksimum fayda sağlayabiliriz.
Birleşmiş Milletler 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre; Türkiye’de yılda kişi başı 93 kilogram, toplamda 7.7 milyon ton gıda israf ediliyor. Küresel çaptaki gıda israfı ise 1.3 milyar tona yaklaşıyor.
Hızla tükenen kaynaklarımız da göz önüne alındığında az ve öz gıda ile sadece kendimiz için değil dünya için de daha doğru bir seçim yapmak mümkün.

İyi tarım ile “tarladan sofraya” Mesut Türk yazdı

Yeni trend“Tarladan Sofraya”
Son dönemlerde evin balkonunda ya da bahçesinde sebze yetiştirmek, hatta atık yiyeceklerden kompost yapmak son derece yaygın hale geldi. Çünkü artık sadece tüketmek değil, üretmek ya da dönüştürmek de insanlar için öncelikli.
Şehir hayatında, küçük metrekareli evlerde yoğun tempoda yaşayan, üretim yapmak için bir alana ve zamana sahip olmayanlar için internetten yiyecek alışverişi yapmak, vazgeçilemez bir konfor ve kolaylık.
Değişen ihtiyaç ve alışkanlıklarımız arasında online alışveriş yapmak ilk sıralarda yer alıyor.
En uygun ve en taze ürün arayışında olan tüketici için ise, yiyeceğini üreticisinden almak son derece cazip. Artık online alışveriş sistemi ile sebzeleriniz “tarladan sofraya” direkt kapınızda!
Greenada gibi tüketici dostu markalar, iyi tarım ile ürettikleri sebze ve meyveleri tarladan toplandığı anda hijyenik koşullarda paketliyor ve özel kargo araçlarıyla en hızlı şekilde Türkiye’nin her noktasına ulaştırıyor.
Bu markalar, hem fiyat hem de tazelik ve hijyen garantili ürünleriyle “iyi tarım” ekolüne bir tik daha atıyor.

Uşak Tarım Fuarı sektöre ivme kazandıracak

 

Uşak, yeni teknolojilerle üreticiyi buluşturacak olan 7.
Tarım ve Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarına ev sahipliği yapacak. Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, “Fuarın sektöre ivme katacağına inanıyoruz” dedi.

 

22-25 Eylül’de Uşak Karakıran Mahallesi Kemal Öz Çok Amaçlı Kapalı Fuar Alanı’nda pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirilecek fuarda, tarımdaki son yenilikler ve teknolojik gelişmeler, büyük ve küçükbaş hayvanlar, çiftlik ekipmanları, genetik alanındaki son yenilikler görücüye çıkacak. Fuar, sektörün önde gelen firma, birlik ve kooperatiflerini hem üreticiler hem yurtiçi ve yurtdışı alıcılarla buluşturacak.

“Güçleneceğiz”

Sezer, son iki senedir yaşanılan pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gıdanın ve tarımın önemini tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini vurgulayarak “Bu vesileyle yedi sene önce çıktığımız bu yolun ne kadar doğru bir adım olduğunu, nasıl doğru bir istikamette ilerlediğimizi gördük” dedi.

Bu yıl yedincisi düzenlenecek olan fuarın 2022 yılında çok daha fazla önem kazandığını belirten Sezer “2021 yılında kuraklık ve maliyet artışlarından dolayı daralan tarım sektörü, yeni bir projeksiyon yakalamak için bu fuardan istifade edecektir. Bu konunun önem ve hassasiyeti bakımından kendine ivme katacak olan fuarımız, inanıyoruz ki gelecek fuarlarda daha da güçlü olmanın alt yapısını oluşturacaktır” diye konuştu.

Uşak halkını, Borsa üyelerini, tüccarı, çiftçiyi, sanayiciyi, herkesi fuarda Uşak Ticaret Borsası tarafından açılacak olan standa beklediklerini vurgulayan Sezer, şöyle konuştu:


“Bu sene stant konseptimiz ‘Uşak Tarımına Alternatif Destek’ projesi olacak. Safran soğanı ve yetiştiriciliği konusundaki çalışmalarımıza da yer vereceğiz. Herkesi bekliyoruz”

Tarım ve hayvancılık sektörü KOTO’da istişare yaptı

 

Kocaeli Ticaret Odası 4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Grubu) sektörde faaliyet gösteren oda ve birlik başkanlarıyla istişare toplantısı gerçekleştirdi. Güncel sorunlar ve çözüm önerileri de paylaşıldığı toplantıda, Kocaeli’deki tarım ve besiciliğin geleceği masaya yatırıldı


Kocaeli Ticaret Odası’nın komiteleri sektörel istişare toplantılarına hız kesmeden devam ediyor. Son olarak 4. Meslek Komitesi bünyesinde faaliyet gösteren Tarım ve Hayvancılık Grubu, birlik ve kooperatif başkanlarının katılımlarıyla sektörel istişare toplantısı gerçekleştirdi. KOTO 4. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Akcan’ın, Meclis Üyeleri Adnan Sancak, Şahin Caner Kanyılmaz, Tahsin Can Kuşkan, Komite Üyeleri Kamil Kodal ve Yasin Tuncay Türkçakal ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıya; Kocaeli Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Kocaeli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mustafa Çakır, Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez, Kocaeli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Balık, Kocaeli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Gülfen, SS 738 Sayılı Kandıra Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İlker Sert, Kadının Eli Kocaeli Kooperatifi Başkanı Müge Uçar, Gökçeören Nebihoca Çubuklu Osmaniye Kooperatifi Başkanı Mehmet Gürkan katıldı.

TOPLANTININ GÜNDEM MADDELERİ
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Komite Başkanı Akcan, ekonomi şehri Kocaeli’nin tarım ve hayvancılık sektöründe de hatırı sayılır bir konumda olduğunu ancak daha da desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, ilki gerçekleştirilen toplantıların çalışma grubu oluşturularak devam edeceğini vurguladı. Toplantıda şu konular ele alındı; küçükbaş hayvan tüketiminin teşvik edilmesi adına çalışmalar yapılması, küçükbaş hayvan desteğinin verilmesi, yetiştiriciler ile kasaplar arasındaki diyalogun güçlendirilmesi adına çalışmalar yürütülmesi, zincir marketlerde yerli besilerin satışının sağlanması, Kocaeli’deki tarıma elverişli arazilerin tespitinin yapılması ve tarım yapılmasının sağlanması.

Mazot ve gübre destekleri artırıldı! 2022 yıl destekleri ile ilgili kararname ne zaman yayınlanacak?

Eylül ayına gelinmesine rağmen 2022 yılı destekleri ile ilgili çiftçiye verilecek destek miktarları hala Resmi Gazete’de yayımlanmazken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin destek kalemlerinde yapılacak artışları kendi twitter hesabından parça parça açıklaması dikkat çekiyor. 2022 yılı destekleri ile ilgili çalışma tamamlandı ise kararnamenin neden yayınlanmadığı merak edilirken, Bakan Kirişçi’nin bu paylaşımlarla sosyal medyada gündem olmaya çalışması da anlamlı bulunuyor.

Bakan Kirişçi, twitter hesabından yaptığı paylaşımda kütlü pamukta mazot ve gübre desteklerinin artırıldığını açıkladı. Kirişçi, sertifikalı tohum desteğinde yapılacak artışla ilgili paylaşımının ardından kütlü pamukta mazot ve gübre desteklerinde yapılacak artışları paylaştı.
Bakan Kirişçi, twitter hesabından yaptığı paylaşımda kütlü pamukta mazot ve gübre desteklerinin artırıldığını açıkladı. Kirişçi, sertifikalı tohum desteğinde yapılacak artışla ilgili paylaşımının ardından kütlü pamukta mazot ve gübre desteklerinde yapılacak artışları paylaştı.

Buna göre, 2023 yılında ödemesi yapılacak 2022 yılı desteklerinde kütlü pamukta 68 lira olan mazot desteği 250 liraya, 8 lira olan gübre desteği de 21 liraya çıkarılacak. Kütlü pamukta toplam destek miktarı 76 liradan 271 liraya çıkarılmış olacak.
Buna göre, 2023 yılında ödemesi yapılacak 2022 yılı desteklerinde kütlü pamukta 68 lira olan mazot desteği 250 liraya, 8 lira olan gübre desteği de 21 liraya çıkarılacak. Kütlü pamukta toplam destek miktarı 76 liradan 271 liraya çıkarılmış olacak.

Bakan Kirişçi, kütlü pamukta mevcut fark ödemesi desteğinin de 1.10 TL/kg olacağını belirterek, “Bu artış ile birlikte pamuğun kilogramına ortalama 1.65 TL destek vermiş olacağız” dedi.
Bakan Kirişçi, kütlü pamukta mevcut fark ödemesi desteğinin de 1.10 TL/kg olacağını belirterek, “Bu artış ile birlikte pamuğun kilogramına ortalama 1.65 TL destek vermiş olacağız” dedi.

Mazot ve gübre destekleri artırıldı! 2022 yıl destekleri ile ilgili kararname ne zaman yayınlanacak?

Tigeme tartışmalı atama

Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin 2018 yılında genç çiftçi projesi yolsuzluğunda ismi tartışmalı hale gelen eski daire başkanı Ergün Erol’u Bakan oluru ile TİGEM’e Genel Müdür Yardımcısı olarak ataması dikkat çekti.
Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, TİGEM’de geçtiğimiz hafta 3 genel müdür yardımcısı toplu halde görevden alınırken, bu hafta tartışmalı bir ismin ise genel müdür yardımcısı olarak atanması tepkilere neden oldu. 2018 yılında Genç Çiftçi Projesi’nde hayvan alımında yapılan büyük yolsuzlukta, hayvan alımı komisyonunda bulunan Ergün Erol’un TİGEM Genel Müdür Yardımcılığına getirilmesi dikkat çekti.

Embriyo transferi projesinde Sayıştay tarafından tespit edilen 43 milyon lira kamu zararının yönetim kurulu kararı ile üstünün örtülmesine karşı çıkan Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar’ın görevden alınarak, Genç Çiftçi Projesi yolsuzluğunda tartışmalı bir ismin ise Genel Müdür Yardımcısı yapılması, TİGEM’de atamaları şimdiden tartışmalı hale getirdi.

GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNDE BÜYÜK BİR YOLSUZLUK PATLAK VERMİŞTİ!

TİGEM eski Genel Müdürü İsmail Şanlı döneminde, 2018 yılında patlak veren Genç Çiftçi Projesindeki yolsuzlukta, hayvan alımı ile ilgili yapılan ihale iptal edilerek, genç çiftçilere dağıtılacak damızlık hayvanlar doğrudan temin yöntemiyle daha yüksek fiyattan alınmıştı. TİGEM’in doğrudan temin yöntemiyle daha yüksek fiyattan hayvan tedarik işini verdiği Ankara merkezli firmayla ilgili Ardahan Jandarma Komutanlığının yaptığı operasyonla binlerce sahte kulak küpesinin yakalanması Genç Çiftçi Projesinde yaşanan büyük yolsuzluğu gözler önüne sermişti.

Süt fiyatlarının neden artırılmadığı ortaya çıktı! USK’ya göre sütte üretim maliyetleri düştü!
Süt fiyatlarının neden artırılmadığı ortaya çıktı! USK’ya göre sütte üretim maliyetleri düştü!
Söz konusu firmayla ilgili devleti ve projeden yararlanan çiftçiyi dolandırmak suçundan dolayı dava açılırken, Bakanlık müfettişleri de kapsamlı bir soruşturma yaparak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

DÖNEMİN TARIM BAKANI FAKIBABA ISRARLA İHALE YAPILMASINI İSTEMESİNE RAĞMEN HAYVANLAR BELLİ FİRMALARDAN DOĞRUDAN TEMİN YÖNTEMİYLE DAHA PAHALI ALINMASINA KARAR VERİLMİŞTİ

Söz konusu hayvan tedarik sürecinde o dönem hayvan alım komisyonunda bulunan Ergün Erol, müfettişlerin soruşturmasında TİGEM yönetim kurulu tarafından alınan kararı uyguladıklarını gerekçe göstererek, sorumluluğu kabul etmemişti. Doğrudan temin yöntemiyle hayvan alımı kararının altına da komisyonda bulunmasına rağmen kendisinin imza atmadığını vekaleten bir başka kişinin imza attığını belirtirken, o süreçte dönemin Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açık ihale yapılmasını ısrarla istemesine rağmen hayvanların doğrudan temin yöntemiyle alınmasına komisyon üyeleri tarafından karşı çıkılmaması manidar bulunmuştu.

AYŞE AYŞİN IŞIKGECE GÖREVDEN ALDI MEVCUT GENEL MÜDÜR ÖDÜLLENDİRDİ!

Ergün Erol bu tartışmalardan dolayı İsmail Şanlı’dan sonra göreve gelen Ayşe Ayşin Işıkgece tarafından daire başkanlığı görevinden alınmıştı. Gelinen noktada genç çiftçi projesinde ortaya çıkan yolsuzlukta ismi tartışmalı bir şekilde gündeme gelen Ergün Erol’un Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından TİGEM’e vekaleten Genel Müdür Yardımcısı yapılması dikkat çekti.

TÜBİTAK'tan teknolojik tarım projelere destek

 

TÜBİTAKtan teknolojik tarım projelere destek

Tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki bilimsel projelere toplam 50 milyon lira destek verilecek.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), ülkede tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki bilimsel projelere toplam 50 milyon lira destek verecek.

Kurum ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında destek programı hazırlandı.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından açılan “1003-TARIMGIDA-2022-1 Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı” ve “1005 Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı” başlıklı çağrılara sunulacak projelerin çevrim içi başvuru onaylarının tamamlanması için son tarih 3 Ekim 2022 olarak belirlendi. Çevrim içi başvurusu tamamlanmış projelerin elektronik imza işlemleri için son tarih 6 Ekim 2022 olarak güncellendi.

Üniversitelerdeki araştırmacılar, TAGEM’in 48 araştırma enstitüsünde görev yapan araştırmacılarla bir araya gelip, özel sektörle gıda, tarım ve hayvancılık alanında hazırlayacakları bilimsel projelerini TÜBİTAK’a sunabilecek.

Proje başına 2 milyon liraya kadar destek alınabilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı eş fonlamasıyla projelere ayrılan bütçe 50 milyon lira olacak ve her bir proje bu kapsamda 2 milyon liraya kadar destek alabilecek.

Türkiye’deki tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla hazırlanan başlıklar şu konuları kapsıyor:

– Yükselen dijital teknolojilerin (sensörler, yapay zeka temelli yazılımlar, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve benzeri) tarımda kullanılması

– Dijital tarım ve akıllı tarım teknolojilerine dayalı modellerin ve politikaların geliştirilmesi, sosyoekonomik değerlendirmelerin yapılması

– İklim değişikliğinin tarımsal üretim sistemlerine etkilerini değerlendiren model (sistem) geliştirilmesi

– Yerli gübre üretim teknolojilerinin geliştirilmesi

– Endüstri bitkileri, sıcak iklim tahılları, yemeklik tane baklagillerin ulusal ihtiyacı karşılayacak şekilde üretiminin ıslah ve yeni teknolojilerle artırılması

– Ülkenin ihtiyaçlarının yerli olarak karşılanması amacıyla ticari önem arz eden sebze türlerinde verim ve kalitenin ıslah ve yeni teknolojilerle artırılması

– Uluslararası ticarette rekabet şansı yüksek, değişen iklim koşullarına uygun yeni meyve ve üzüm çeşitlerinin ıslahı ile teknolojilerinin geliştirilmesi

– İthalatı yüksek pamuğun verimli olarak yetiştirilmesi

– Üretimi sınırlı düzeyde olan veya hiç bulunmayan, gıda sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddelerin, yardımcı maddelerin ve gıda güvenliğine yönelik ürünlerin yerli olarak geliştirilmesi

– Prebiyotik, yağ asitleri, diyet lifi ve gıda enzimi gibi endüstriyel gıda üretiminde kullanılan yenilikçi katkı maddelerinin geliştirilmesi

– Büyükbaş, küçükbaş hayvan, kanatlı ve diğer küçük evciller ile bal arılarında verimlerin artırılması amacıyla ıslah ve yetiştirme sistemlerinin geliştirilmesi

– Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta, sürülerde sağlık ve refahın artırılması

– Yerli yem miktarının ve besin değerinin yükseltilmesi

– Zararlı organizmalara karşı yerli ve milli imkanlarla bitki koruma ürünlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi

– Su ürünleri ıslah ve yetiştiriciliği ile balıkçılık teknolojilerinin geliştirilmesi​​​​​​​

Main Menu