19.08.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Elektrik borcu olan çiftçiye 10 milyon liraya kadar sıfır faizli elektrik kredisi verilecek!

 

Elektrik borcu olan çiftçiye 10 milyon liraya kadar sıfır faizli elektrik kredisi verilecek!

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin Resmi Gazetede bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, tarımsal sulama birlikleri ile üreticilerin elektrik faturalarının ve birikmiş borçlarının ödenmesine yönelik 10 milyon liraya kadar sıfır faizli kredi imkânı getirildi.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından tarımsal üreticilere kullandırılan hazine faiz destekli kredi limitleri belirlenirken üretime yönelik birçok girdi dikkate alınıyor, buna bağlı olarak yüzde 25-100 faiz desteği sağlanıyor.

Üreticiler, sulama döneminde elektrik tüketiminin artmasından kaynaklı ciddi finans sıkıntıları ile karşı karşıya kalabiliyor. Çiftçiler, zaman zaman elektrik faturalarını ödemede sorunlar yaşıyor ve bu da tarımsal üretimin aksamasına neden olabiliyor.


Çiftçilerin sulama dönemlerindeki elektrik faturalarının düzenli olarak ödenmesine yönelik bir aracın devreye sokulması bu çerçevede büyük önem taşıyor.

Üreticilerin elektrik dağıtım şirketlerine olan birikmiş borçlarının ve tahakkuk eden faturalarının tahsilatıyla ilgili sorunun çözümü için çalışma başlatılmıştı.

Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım Ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararında değişikliğe gidildi.

Değişiklikle tarımsal sulama birlikleri ile tarımsal üreticilerin kullandıkları tarımsal elektrik bedelinin tamamı 10 milyon liraya kadar sıfır faizli kredi kapsamına alındı.

Hükümet gübre fiyatlarına da el atıyor! Gıda fiyatlarından sonra gübre çalışması! Gübrede Mehmet Cengiz ayrıntısı!
Hükümet gübre fiyatlarına da el atıyor! Gıda fiyatlarından sonra gübre çalışması! Gübrede Mehmet Cengiz ayrıntısı!
Böylelikle üreticilerin dağıtım şirketlerine olan vadesi geçmiş/tahakkuk edecek borçlarının ödenmesi sağlanacak. Buna bağlı olarak faturaların ödenmemesi dolayısıyla elektrik kesintilerinin tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçilecek.

Düzenlemeyle çiftçi adına fatura dağıtım şirketine Ziraat Bankası tarafından ödenecek. Ödenen tutar kadar çiftçi kredilendirilecek. Vade geldiğinde çiftçi bankaya fatura bedelini ödeyecek.

Oluşan finansman maliyeti 10 milyon TL’ye kadar yüzde 100 Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacak.

Başkan Erdoğan'dan Tarım Kredi Kooperatifi marketleri için yeni müjde! 'Gelin ürünü biz verelim'

 

SON DAKİKA: Başkan Erdoğan’dan Tarım Kredi Kooperatifi marketleri için yeni müjde! ’Gelin ürünü biz verelim’

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan burada ekonominin gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri marketleri sayısının hızla artırılacağını açıklarken, hem piyasa dengesini bozanları hizaya getirecek hem de vatandaşa uygun fiyatlı üründe devamlılığı sağlayacak yeni modeli duyurdu.

Başkan Erdoğan’dan Tarım Kredi Kooperatifi marketleri için yeni müjde! ’Gelin ürünü biz verelim’
Son dakika haberleri… Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde büyük indirimler başladı. Vatandaşlar Başkan Erdoğan’ın ‘Kar amacıyla kurulmadılar’ talimatıyla uygulanan kampanyalara büyük ilgi gösterdi. Tarım Kredi’de yoğunluklar oluşurken, marketlerin cirosu 7 katına çıktı. Başkan Erdoğan, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin attığı bu adımla biz vatandaşımıza uygun fiyatlı ürünleri ulaştırırken bir yandan da birilerini terbiye ediyoruz” dedi.

 

Paraya para demiyor! İşi gücü bırakıp tarıma yöneldi! 250 bin lira kazanç

 
Paraya para demiyor İşi gücü bırakıp tarıma yöneldi 250 bin lira kazanç

 

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 25 yıldır gayrı menkul sektöründe faaliyet gösteren İsmail Günay, 17 dönüm tarlaya ektiği bal kabağından yaklaşık 40 ton hasat yapacağını ve 250 bin TL gelir elde edeceğini söyledi. Günay, gayrı menkul sektörünü bırakıp daha karlı olan tarıma yöneleceğini ifade etti.


Paraya para demiyor İşi gücü bırakıp tarıma yöneldi 250 bin lira kazanç
Kdz. Ereğli ilçesinde 3 çocuk babası İsmail Günay (48), Soğanlıyörük Köyü’nde yaklaşık 17 dönüm tarlaya bal kabağı ve deneme amaçlı karpuz, kavun, patlıcan, biber ve domates ekti. Karadeniz bölgesinde Karpuz ve Kavun’un yetişip yetişmeyeceğini deneyerek görmek istediğini ve başarılı olduğunu belirten Günay, önümüzdeki yıllarda bu yönde çalışma yapacağını vurguladı.

Paraya para demiyor İşi gücü bırakıp tarıma yöneldi 250 bin lira kazanç
Bu yıl yaklaşık 40 bin TL masraf yaparak bal kabağı ektiğini, herhangi bir afet olmaması durumunda 40 ton hasat beklediğini belirten Günay, bunun da ekonomik olarak getirisinin yaklaşık 250 bin TL olacağını söyledi. Gençlere örnek olmak için tarıma yöneldiğini belirten Günay “Tarlamızda bu sene deneme amaçlı kavun, karpuz yaptık, başarılı olduk.

 

Paraya para demiyor İşi gücü bırakıp tarıma yöneldi 250 bin lira kazanç
Çok azdı ama güzeldi. Patlıcan, sakız kabağı yaptık, onlarda güzel oldu. Biber çeşitlerimiz var, onlarda güzel oldu. Ana temada bal kabağı yaptık. Allak kaza bela vermezse 40 ton civarında beklentimiz var. Tamamen organik. Bir gram zirai ilaç sokmadık tarlaya. Bölgeye örnek olmak için tarıma girdik. Çok şehir gezdik. Bizim burada halk çocuğunu everebilmek için tarla satıyor. Oysa Bilecik Söğüt Çaltı’da insanlar sadece tarım yaparak lüks arabalara biniyor, çocuklarına kiloyla altın takıyor.”

Günay “Tarımda ki kazanç şu anda hiçbir sektörde yok”
Günay “Tarımda ki kazanç şu anda hiçbir sektörde yok”
Asıl işinin gayri menkul sektörü olduğunu belirten Günay, Subaşı mevkisinde 42 dönüme bir proje hazırladığını, gerekli onayı alması durumunda tamamen tarıma yöneleceğini ifade etti. Günay konuşmasında “Asıl işim gayrı menkul sektörü. Bu arazinin yaklaşık 15 dönümü bal kabağı. 40 ton civarında hasat yapacağız gibi görünüyor. Şu anda bir hastalık yok çok şükür. Önümüzdeki günler ne gösterir bilemiyorum. Bölge göç veriyor, araziler bomboş. Domates yaptık örnek olmak için, başarılı olduk ama insanlara örnek olmakta başarılı olamadık. Bu sene başarılı olur muyuz bilmiyorum. Ben hasat anlamında kendimi başarılı görüyorum ama eğitebilir miyiz, eğitici olabilir miyiz bilmiyorum. Sizin sayenizde insanlara örnek olabilmek için çabalıyorum.

Paraya para demiyor İşi gücü bırakıp tarıma yöneldi 250 bin lira kazanç
Bunun Ereğli’de bal kabağı, sakız kabağı, patlıcan, domates, biber, kavun, karpuz, salatalık ticareti, ekimi, biçimi yapılabilir. Bu işlerden de insanlar evine bakabilir inancındayım ve iddialıyım. Gördüğünüz araziler komple bomboş, en yakın çevrede 500 metrelik arazide bir tane ekin tarla yok ondan sonra pahalılık… Karşıda Danışmentli Köyü var. Buradan görüyoruz, araziler bomboş. Bu kadar verimli araziler bomboşken fiyatların artmaması mümkün değil. Köylü, yoğurdu, yumurtayı, tavuğu çarşıdan alır hale gelmiş. Halk eğitilecek, tarım personeli köy köy gezecek, insanlara tarımı, hayvancılığı, arıcılığı tek tek anlatacak. Başka çözümü yok. Eğitimle bu iş çözülür, başka türlü çözülmez. İstediği kadar hal yasası çıkarsınlar, istediği kadar toptancı yasası çıkarsınlar, temel üretimden başlar. Ben tarlaya 40 bin TL’ye kadar para harcadım şu ana kadar. Kendim traktörümle uğraşsaydım 15bin TL’ye komple biterdi. Rast giderse 250 bin TL civarında bir rekolte bekliyoruz buradan.

Niğde, kişi başına düşen tarımsal hasılada Türkiye 4'üncüsü

 

Niğde, kişi başına düşen tarımsal hasılada Türkiye 4'üncüsü

NİĞDE Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, kentin kişi başına düşen tarımsal hasılada Türkiye’de 4’üncü sıraya yükseldiğini açıkladı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, kentin tarımsal gelişimine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, kentin tarım kimliğinin ön planda olduğunu belirten Baş, “Bundan sonra da tarımsal sanayiye dönük yatırımlarımız olacak. 2021 yılında 4.5 milyar bitkisel üretim değeri ve 3.1 milyar hayvansal üretim değerimiz ile toplam 7.6 milyarı aşan bir tarımsal hasılamız var. Kişi başına düşen tarımsal hasılamız 21 bin 413 TL ile Türkiye’de 4’üncü sıradayız. Her ilin bir kimliği olmalı, Niğde’nin de kimliği tarım ve tarımsal sanayidir” ifadelerini kullandı.


580 TON ELMA REKOLTESİ BEKLENİYOR
Niğde’nin, elma üretiminde Türkiye’de sayılı iller arasında yer aldığına vurgu yapan Baş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İlimizde elma üretiminde bu yıl yaklaşık 580 bin ton civarın bir rekolte bekliyoruz. Türkiye’nin hem üretiminde hem de ticaretinde merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Bunun sebebi de son 3 yıldır elmanın lojistiğini destekleyecek alt yapı tesislerimiz faaliyete geçtikçe bakanlığımız destekleriyle ve kırsal kalkınma destekleriyle bir noktada hem üretim hem de pazarlama ve işleme merkezi haline gelmeye başladık. Bundan sonraki süreçte bütün firmalardan, üreticilerden beklentimiz, üretim kısmımız tamam, işletme kısmımız tamam bundan sonra ihracatın da merkezi haline getirmektir. İlimizde üretilen ürünlerin ilimizde ihracat yapılması ilimizin ekonomisine ciddi katkılar sağlar. İlimiz yaş meyve sebze üreten illerinden bir tanesidir. İlimizde üretilen kirazların yüzde 80’i yurt dışına ihraç ediliyor. Kantalup cinsi kavunda da ihracatımız başladı. Kavunun direkt yurt dışı pazarı var ve sağlık açısından yurt dışında çok tercih edilen bir ürün. Yani ilimizde üretilen elma, kiraz, patates ve kavun gibi birçok ürünümüzü ilimizde işleyerek yurt dışına direk ihraç ediyoruz.”

Tarım devrimi

 

Tarım devrimi

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin temeli bugün atılıyor. İzmir’in kuzeyinde gelişimin önünü açacaklarını belirten AK Partili Kırkpınar, “Kent için çok değerli bir yatırımı hayata geçiriyoruz” dedi

AK Parti Genel Başkan Vekili, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımları ile bugün saat 11.00’de, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) temeli atılıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Dikili TDİOSB’nin en hızlı kurulan sanayi bölgelerinden biri olduğunu ifade etti.


Öncü bir model sunuyoruz

Yeni yatırımın; izlenebilir tarım, pazarlama ve ihracat konusunda bölgeye örnek bir model oluşturacağını dile getiren Kırkpınar, “Yeni nesil üretim merkezi Dikili TDİOSB, modern ve teknolojik seralarıyla, yeşil OSB anlayışıyla tarım ve sanayi entegrasyonun gelişmesinin de öncüleri arasında yer alacak. Ayrıca Dikili TDİOSB’da, tarıma elverişli olmayan 3 milyon metrekare alan tarıma kazandırılacak. Öte yandan en az 3 bin 500 kişilik istihdam hedefleniyor. Sanayi parselleri dışında bölgede serası olan üreticiler de ihtiyaçlarına göre personel çalıştıracak. Binlerle ifade edebileceğimiz sayıda kişiye istihdam sağlanacak” diye konuştu. Hükümet olarak OSB’lere her türlü desteği verdiklerini sözlerine ekleyen Kırkpınar, şöyle devam etti:

"Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1400 marketi var. Diyoruz ki 250, 300, 400 metrekarelik binayla gelin. İşletme sermayesi koymayın onu Tarım Kredi versin."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1400 marketi var. Diyoruz ki 250, 300, 400 metrekarelik binayla gelin. İşletme sermayesi koymayın onu Tarım Kredi versin."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1400 marketi var. Diyoruz ki 250, 300, 400 metrekarelik binayla gelin. İşletme sermayesi koymayın onu Tarım Kredi versin.”

Şanlıurfa’da sahte tarım ilacı deposuna baskın

 

ŞANLIURFA’da çeşitli markaların taklitleri kullanılmak suretiyle sahte izinsiz tarım ilacı üretimi yapılan depoya baskın yapıldı. Merdiven altı tabir edilen binanın girişinde üretimi yapılan ve son kullanma tarihi geçmiş tarım ilaçlarının, sahte marka etiketleriyle yeniden ambalajlandığı ve piyasaya sürülmek istenilen binlerce tarım ilacı ele geçirilirken, 1 şüpheli gözaltına alındı.
Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında Eyyübiye Mahallesinde bir binanın giriş kattında ruhsatısız olarak faaliyet gösteren bir depoda çeşitli markaların taklitleri kullanılmak suretiyle sahte izinsiz tarım ilacı üretimi yapıldığı ihbarı üzerine harakette geçen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Eyyübiye Belediyesi Zabıta ekipleri ve polis söz konusu depoya baskın yaptı.

Adreste yapılan aramalarda Tarım Bakanlığı tarafından halk sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle üretimi durdurulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş tarım ilaçlarının, sahte marka etiketleriyle yeniden ambalajlanarak piyasaya sürülmek üzere paketlenmiş ot ve böcek İlacı, zirai tarım ilaç artığı, sahte marka etiketi, boş plastik şişe, plastik şişe kapağı ile şişe dolum makinesi ve metal sıvı tankı ele geçirildi. Eyyübiye Belediyesi Zabıta ekiplerince toplanan tarım ilaçlarına imha edilmek üzere el konulduğu kaydedildi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alınırken, şüpheli hakkında Sınai Mülkiyet Kanununa Muhalefet ve Kamu Sağlığına Karşı İşlenen Suçlar kapsamında yasal işlem başlatıldığı bildirildi.Olayla ilgili adli işlemler sürüyor. 

Gübre, mazot ayni desteğinde Tarım Kredi'den dikkat çeken gübre hazırlığı! Destekler Tarım Kredi üzerinden mi verilecek?

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, gübre, mazot ve yem desteğinde değişikliğe gidilerek destek ödemelerinin nakdi değil ayni olarak verileceğini açıklarken, yapılan bu açıklamanın kamuoyunda bir etki yapmaması dikkat çekti. Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin İran/Razi’den aracıları ortadan kaldırarak doğrudan üre gübresi ithal etmesi diğer yandan Mehmet Cengiz’e ait Eti Gübre’den 250 bin ton DAP ve kompoze gübre alınması gübrede ayni destek ödemelerinin Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden ödenmesine yönelik bir hazırlık olarak değerlendirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, gübre, mazot ve yem desteğinde değişikliğe gidilerek destek ödemelerinin nakdi değil ayni olarak verileceğini açıklarken, yapılan bu açıklamanın kamuoyunda bir etki yapmaması dikkat çekti. Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin İran/Razi’den aracıları ortadan kaldırarak doğrudan üre gübresi ithal etmesi diğer yandan Mehmet Cengiz’e ait Eti Gübre’den 250 bin ton DAP ve kompoze gübre alınması gübrede ayni destek ödemelerinin Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden ödenmesine yönelik bir hazırlık olarak değerlendirildi.

GÜBRETAŞ MEHMET CENGİZ’E AİT ETİ GÜBRE’DEN 250 BİN TON GÜBRE ALDI

 

GÜBRETAŞ MEHMET CENGİZ’E AİT ETİ GÜBRE’DEN 250 BİN TON GÜBRE ALDI
Gübretaş’ın son iki ay içinde Eti Gübre’den 100 bin ton DAP, 150 bin ton da kompoze gübre aldığı ortaya çıktı. Gübretaş, 100 bin ton 20.20’yi de yurt dışından ithal etti. GÜBRETAŞ, bu yoğun gübre tedarikine rağmen bayilere gübre satışının durdurulması, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından açıklanan gübre, mazotta ayni destek ödemelerine yönelik bir hazırlık olarak değerlendirildi.

Gübretaş’ın son iki ay içinde Eti Gübre’den 100 bin ton DAP, 150 bin ton da kompoze gübre aldığı ortaya çıktı. Gübretaş, 100 bin ton 20.20’yi de yurt dışından ithal etti. GÜBRETAŞ, bu yoğun gübre tedarikine rağmen bayilere gübre satışının durdurulması, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından açıklanan gübre, mazotta ayni destek ödemelerine yönelik bir hazırlık olarak değerlendirildi.

Türkiye 150 bin baş besilik sığır ithal edecek! Tarım Bakanlığından besilik sığır ithalatı duyurusu!

Main Menu