Bakandan tarım projelerine övgü
Üniversitenin tarım alanındaki projeleri hakkında bilgi veren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bakanlığımızın beklentilerini karşılamaya hazır olduğumuzu, bölgemizde ve uluslararası arenada tarım projelerimiz ile adeta bakanlığın mutfağı gibi Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile işbirliği halinde çalışmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi. Budak’ın ziraatçı bir Rektör olarak verimli işler yaptığını ifade eden Bakan Kirişci de, “Azerbaycan Devlet Tarım Üniversites ile yürütülen ikili diploma programı dolayısıyla sizleri tebrik ediyorum. Ayrıca Ege Üniversitesi’nin Azerbaycan Tarım Bakanlığı’ndaki ziraat mühendisi boşluğunu görerek ortaya koyduğu vizyon dolayısıyla hem tebrik hem teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Meyve-sebzede olmalı mı yoksa olmamalı mı? Herkes onu konuşuyor: Pestisit
Günümüzde bir taraftan meyve-sebzenin ışıltısı, domatesin tadı-kokusu, elmanın kurdu, çağlanın yeşili, salatalığın kütürtüsü yok diyor diğer taraftan parlak meyve-sebzeleri sorguluyoruz. Konu gıda olunca özellikle son yıllarda pestisitlerdeki rekor artış tüm gözleri tarım ürünlerine çevirdi ve sağlığa etkileri yeniden tartışılmaya başlandı. Peki pestisit tarım ürünlerinde kullanılmalı mı yoksa kullanılmamalı mı? Organik tarım ürünlerinde de pestisit var mı? Uzmanlara sorduk.
Tarım ürünlerinin yetiştirilmesi esnasında çiftçilerin kullandığı pestisitte (bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara karşı kullanılan madde) son yıllarda ciddi bir artış var. Peki pestisit tarım ürünlerinde neden kullanılıyor? Kullanılmasa dünya nüfusunun artışına bağlı olarak kıtlıktan söz edilebilir mi? Pestisit kullanımının açlığa çare olmadığı gibi dünya genelinde insan sağlığı için önemli bir tehdide, biyolojik çeşitlilik kaybına ve yaygın bir çevre kirliliğine yol açtığını ve açmaya devam ettiğini söyleyen Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nden Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç, “Araştırmalar, dünya nüfusunu doyurabilmek için pestisitlere ihtiyacımız olmadığını gösteriyor. Türkiye’den Yonca Demir ve Bulut Aslan’ın yapmış olduğu bir araştırma, Türkiye nüfusunun ekolojik üretimle beslenebileceğini sayısal rakamlarla ortaya koyuyor. Çalışmada, günlük 2300-2400 kalori enerji içeren dengeli menülerle Türkiye nüfusunu besleyebilmek için ekilebilir alanların yüzde 54’ünün (kişi başı 1,78 dönüm) organik tarım şartları altında ekilmesinin yeterli olduğu gösteriliyor” dedi.
Meyve-sebzede olmalı mı yoksa olmamalı mı Herkes onu konuşuyor: Pestisit
‘ORGANİK TARIM YAYGINLAŞIYOR’
Pestisitsiz üretimin pek çok tekniği ve yöntemi olduğuna dikkat çeken Atınç, “Günümüzde dünyada ve Türkiye’de pek çok çiftçi toprağı organik maddece zenginleştirip, biyolojik çeşitliliği koruyarak, birbirini destekleyen çeşitli ürünleri bir arada ekebiliyor. Böylece şartları zorlamadan, zararlılara ortam yaratmadan, yerel ve dayanıklı çeşitler kullanarak pestisitsiz tarım yapıyorlar.
Organik tarım çeşitlilik arz eden teknik ve yöntemler hızla yaygınlaşıyor” görüşünü paylaştı
“Doğa dostu tekniklerle veya en azından ‘entegre zararlı yönetimi’ iyi uygulanarak, önceki döneme kıyasla bir ürün kaybı yaşamadan pestisit kullanımını azaltmak mümkün. Örneğin İsveç bu teknik sayesinde pestisit kullanımını önceki döneme kıyasla yüzde 50 oranında azaltmayı başardı.” Merve Atınç
Et fiyatları için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık koyun ihracatına izin vermesi, et fiyatlarını dengeleyecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde et fiyatlarını dengelemek amacıyla 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık toklu (koyun) ihracatına izin verdi.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, piyasanın bu izinlere ihtiyacı olduğunu söyledi.
“İTHAL EDECEĞİMİZ HAYVANLAR ETÇİL”
“İthal edeceğimiz hayvanlar etçil”
Tunç “Besilik hayvan ithalatı ülkemizin ihtiyacıydı. Ülkemizde hayvan sayısı artıyor, hayvancılık büyüyor. Hollanda ve ABD de bir yandan ithalatçıyken, bir yandan ihracatçı. İthal ediyor olmamız demek, ülkemizde hayvan olmadığı anlamına gelmiyor. Yem konusunda sıkıntı var. Süt ırkı hayvanlarla besicilik yaptığımızda maliyetler artıyor. Maliyetler arttığında bu da tüketiciye yansıyor. Süt ırkına çok yem yedirince pahalıya mal oluyor, pahalıya mal edince de üreticinin ucuza satma durumu söz konusu olmuyor. İthal edeceğimiz hayvanlar ise etçil ırklar. Besici, etçil ırkları besleyip et sanayisinde kullanacak. Yemde dışarıya bağlı olduğumuzdan, ithalat kararı, hem üretici hem de tüketici adına doğru ve yerinde bir karar” dedi.
FİYATLAR DAHA TUTARLI OLACAK
Türkiye Gazetesi’nden Fırat Aydoğmuş’un haberine göre; ithalat kararının fiyatlara etkisini de değerlendiren Tunç “Üreticinin şu anda sattığı fiyatlar, yerinde ve makul. Üreticinin bu fiyatların altında satması, zarar etmesi ve işin sürdürülemez hâle gelmesi demek. Bu adımlarla indirim gelmeyebilir ama fiyatlar, stabil ve sürdürülebilir olur. Biz de fiyatların düşmesini isteriz. Yem fiyatları, girdi maliyetleri düşerse elbette et fiyatları da düşsün. Fiyatların düşmesi bir yana, en azından yükselmemesi insanları mutlu eder diye düşünüyorum” diye konuştu.
IRKLAR DAHA VERİMLİ HALE GETİRİLMELİ
Hayvan ırklarını verimli hale getirmek için çalışılması gerektiğini söyleyen Tunç, “Bu çerçevede çalışmalar olduğunu biliyorum. Örneğin, bir hayvandan 250 kilogram et alırken, bunu 300 kilograma çıkardığımızda aynı yemle 50 kilogram fazla et almış oluyoruz. Böylece yem maliyetleri düşerken, et verimi de artmış olacak” ifadelerini kullandı.
Tunç, başka ithalatlar için izin çıkıp çıkmayacağını yorumlamak için henüz erken olduğunu da söyledi.
“KOYUN İHRACATI DÖVİZ GİRİŞİNİ ARTIRACAK”
Koyun ihracatına izin verilmesiyle ilgili de konuşan Tunç, “İhracat yapılması da üretici adına sevindirici bir haber çünkü kuzuda ciddi anlamda bir üretim fazlamız vardı. Canlı da gönderilebilir, et de gönderilebilir. Nihayetinde ülkemize bir döviz girişi olacak” açıklamasını yaptı.
Tarım kredi kooperatif ürün kataloğu: 20 Ağustos Tarım kredi marketleri indirimli ürünler listesinde neler var?
Tarım Kredi Kooperatif Marketleri indirimli ürünleri merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarım Tarım Kredi Kooperatif Marketleri hakkında yaptığı açıklama sonrasında haftanın fırsatları olarak değişiklik gösteren indirimli ürünler kataloğunu sizler için derledik. İşte 20 Ağustos Cumartesi Tarım Kredi Marketleri indirimli ürünler kataloğu…
üzerinde temel tüketim ürününde 15 Ağustos 2022 Pazartesi günü itibarıyla indirimli fiyat uygulamasına geçildi.
Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile enflasyonla mücadele kapsamında temel tüketim ve et ürünlerinde kapsamlı bir indirim kampanyası başlatıyor.
Kampanya kapsamında 30’un üzerinde temel tüketim ürününde 15 Ağustos 2022 Pazartesi günü itibariyle indirimli fiyat uygulanmasına geçildi.
ÜRÜN KATALOĞU! Tarım Kredi Kooperatif ürün kataloğu indirimli ürünler listesi 20 Ağustos 2022 Cumartesi: Tarım Kredi Marketlerinde neler ve hangi ürünler indirimde?
2022 TARIM KREDİ KOOPERATİF MARKETLERİ İNDİRİMLİ ÜRÜNLER NELER?
DSİ tarafından yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santralinin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi marketlerinde şeker, un, ayçiçek yağı gibi 30-40 çeşit üründe indirim yapılacağını duyurdu.
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından indirim uygulanacak ürünler şunlar:
“Makarna, un, salça, pirinç, bulgur, mercimek, nohut, fasulye, şeker, ay çiçek yağı, zeytin yağı, tavuk ürünleri, tam yağlı süt, yarım yağlı süt, yumurta, peynir, tereyağı, bal, zeytin, çay, Türk kahvesi, patates, kuru soğan, karpuz, kavun, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, sıvı sabun, peçete, rulo havlu, kolonya, bebek bezi”
150 bin baş sığır için başvurular alınıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, canlı hayvan ithalatına izinli ülkelerden toplam 150 bin baş besilik erkek sığır ithalatı için başvuruları almaya başladı.
Konuya ilişkin duyuru, Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün sitesinde yayımlandı.
Besilik sığırlar, angus, şarole (charolais), limusin (limousin), hereford, Belçika mavisi (Belgium blue), piedmentosa, obrak (aubrac), gasconne, salers, blondeD’Aquitane, senepol, braford, brangus, simental ve shorthorn ırkları veya bunların melezleri olacak.
Müracaatta bulunacakların Bakanlığın, Hayvan Kayıt Sistemi’nde (TÜRKVET) en az bir yıllık işletme kaydı bulunması gerekiyor. Bir işletme için tek müracaatta bulunulabilecek.
Başvuru sahipleri, işletme kapasitelerine göre, en fazla 5 bin baş için başvurabilecek.
İthalat başvuruları 31 Ağustos’a kadar alınacak.
Tarım ve ormanın önemi sergiyle anlatıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Düzce’de “Tarım Orman ve İnsan” konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Düzce’de “Tarım Orman ve İnsan” konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilk kez 2009 yılında başlattığı “Tarım Orman ve İnsan” konulu fotoğraf yarışmasının bu yılki teması “Çiftçi Varsa Hayat Var” olarak belirlenmişti. Yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan fotoğraflar Türkiye’nin her köşesinde sergilenirken, Düzce’de de fotoğraf sergisi açıldı. 67 fotoğraf ile alışveriş merkezinde açılan sergi yoğun ilgi gördü.
Tarım, gıda ve çevre bilinci için güçbirliği
İzmir Ticaret Borsası, Karşıyaka Belediyesi ve Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi (SKOOP) arasında tarım ve gıdanın önemine dikkat çekmek, iklim ve çevre konularında farkındalık yaratmak amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.
Tarım, gıda ve çevre bilinci için güçbirliği
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, “Tarım, gıda, dijital tarım teknolojileri, gastronomi, doğa ve çevre alanında, sektörün ve kamuoyunun ihtiyaçlarını gözeterek eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yapılacak” dedi. Başkan Cemil Tugay da, “İklim krizi, gıda ve enerji krizi başta olmak üzere sosyal adaletsizliklere yol açacak, gelecekte toplumumuzun tümünü etkileyecek ağır problemlerle ilgili çözüm üretmek için çaba gösteriyoruz” diye konuştu. SKOOP Başkanı Işıl Nişli ise, çocuklar ve yetişkinler için tarım-gıda uygulama alanı yaratmak üzere Gıda Ormanı yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Tarım işçilerini taşıyan traktör devrildi: 2 ölü, 5 yaralı
Nizip ilçesi Keklik köyü mevkiinde fıstık toplamaya giden tarım işçilerini taşıyan A.A. (42) idaresindeki traktör, kontrolden çıkarak şarampole uçtu.
Kazada Arif Küçük (30) ve kimliği belirlenemeyen bir kişi hayatını kaybetti, Ahmet Küçük (76), Ali Küçük (42) ve kimlikleri belirlenemeyen 3 kişi yaralandı.
Yaralılar ihbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 ekipleri tarafından Nizip Devlet Hastanesi Mehmet Cankesen Acil Ünitesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
Buğday fiyatları düştü, arpa fiyatları yerinde kaldı, mısır fiyatları yükseldi! İşte 22 Ağustos hububat fiyatları!
Buğday, arpa fiyatları kaç lira oldu? Hasatta birçok bölgemizde artık sona doğru yaklaşılırken, hububat fiyatları bütün kesimler tarafından yakından takip ediliyor. Ticaret Borsaları ve TÜRİB üzerinden yapılan işlemler buğday fiyatlarının genel seyri hakkında bilgi veriyor. İşte 22 Ağustos, buğday, arpa, mısır, yulaf ve çavdar fiyatları…
BUĞDAY FİYATI DÜŞTÜ, ARPA FİYATI AYNI KALDI, MISIR FİYATI ARTTI!
Geçtiğimiz hafta (15-19 Ağustos) hububat fiyatlarındaki kısmi düşüşler dikkat çekti. Ekmeklik buğday tonda 100 lira, makarnalık buğday tonda 100 lira düşerken, arpa fiyatları bir önceki hafta ile (5700 TL/ton) aynı kaldı. Mısır fiyatları tonda ortalama 100 lira artarken, çavdar fiyatları da tonda ortalama 200 lira düştü.
Birlik Başkanı canlı hayvan ihracatının açılmasından dolayı Bakan Kirişçi'ye teşekkür etti!
Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, küçükbaş hayvancılıkta canlı hayvan ihracatının açılmasından dolayı Bakan Vahit Kirişçi ve Bakanlıktaki sağduyulu bürokratlara teşekkür etti.
Türkman, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak, küçükbaş hayvancılıkta üreticilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, canlı hayvan ihracatında sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgiler verdi. Karkas et ihracatının yürümediğini ve bakanlığın hatadan döndüğünü dile getiren Türman, Kirişçi’ye ve sağduyulu bürokratlara teşekkür etti.
BAKANIMIZA ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM: ALDIĞINIZ HER KARARI ALKIŞLAYANLAR SİZE İYİLİK ETMİYOR KÖTÜLÜK EDİYOR!
HAYVANLAR YAYLADAN DÖNMEDEN YEM DESTEĞİ VERİLMELİ
Osman Türkman, canlı hayvan ihracatının açılmasının sektöre bir hareketlilik getireceğini ancak üreticilere acilen yem desteğinin verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Şuanda bir çok hayvanın yaylada olduğunu ancak bu hayvanların yayladan dönmesiyle birlikte üreticinin ciddi bir yem maliyeti ile karşı karşıya kalacağını vurgulayan Türkman, “Ekim, Kasım ayına bırakmadan küçükbaş hayvan üreticilerine mümkün mertebe arpa dağıtımına başlanması lazım” dedi.
GAZİANTEP’TEKİ ÜRETİCİLERİN HAKLI EYLEMİNİN FATURASI OSMAN TÜRKMAN’A KESİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI
Bilindiği üzere küçükbaş hayvan üreticileri sorunlarını yetkilileri duyurabilmek için geçtiğimiz hafta Gaziantep-Şanlıurfa karayolunu bir süreliğine trafiğe kapatmıştı. Üreticinin söz konusu bu eylemin faturası birileri tarafından Birlik Başkanı Osman Türkman’a kesilmeye çalışılmıştı. Bakan Kirişçi’nin bu eylemin ardından isim vermeden eylem yapan üreticileri adres göstererek, bu kişiler hakkında gerekli önlemlerin alınacağını belirtmesi, “Osman Türkman görevden mi alınacak?” sorusunu gündeme getirmişti. Ancak gelinen noktada Bakanlığın hatadan geri dönerek canlı hayvan ihracatının açılması, mağdur olan üreticinin de haklılığını gösterdi.