16.08.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

"Destek tohumu"ndaki verim yüz güldürdü

 

"Destek tohumu"ndaki verim yüz güldürdü

Van’da çiftçilere dağıtılan arpa tohumundan yüksek verim elde edilmesi çiftçileri sevindirdi.
Özalp Kaymakamlığı, Belediye ile Tarım ve Orman Müdürlüğünce daha fazla arazinin ekilmesi için “Tohum Bizden, Üretim Sizden Projesi” kapsamında ilçedeki 226 çiftçiye ilkbaharda 100 ton arpa tohumu desteği verildi.

Destekten yararlanan çiftçilerin tarlalara ektiği 100 ton arpa tohumundan 1500 ton rekolte elde edildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Feyzullah Tekiner, hasat yapılan tarlalarda çiftçileri ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

“Destek tohumu”ndaki verim yüz güldürdü

Destek tohumundan yüksek verim elde edildiğini anlatan Tekner, şunları kaydetti:

“Tarım ve hayvansal üretimi artırmaya, geliştirmeye ve çiftçilerimizi desteklemeye yönelik projelerimize devam edeceğiz. Dağıttığımız tohumun hasadı yapıldı, verim beklentilerimizi aştı. 100 ton tohumdan 1000 ton ürün beklerken, çiftçilerimiz 1500 ton verim elde etti. Bu durum bizi sevindirdi. Çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum.”

Çiftçi Ersin Zirekbilek de destek tohumundan faydalanarak tarlasını ektiğini söyleyerek, “İki ton arpa tohumu desteği aldım. Tarladaki verim çok iyi. Bire 15 verim aldım. Desteklerin devamlı olmasını istiyoruz.” dedi.

Gıda artıklarının yeme dönüştürülmesine yönelik yeni standartlar geliyor

Gıda artıklarının yeme dönüştürülmesine yönelik yeni standartlar geliyor

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, israfın azaltılması yönündeki çalışmaları kapsamında 18 milyon ton gıda artığının sağlıklı şekilde yeme dönüştürülebilmesi amacıyla yeni standartlar belirliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Bakanlık kısa süre önce konuya ilişkin çıkardığı yönetmeliğin ardından uygulama standartlarını içeren tebliğ üzerinde çalışıyor. Son düzeltmeleri yapılan taslağın yürürlüğe girmesiyle yeni kurallar uygulanmaya başlanacak.

Bakanlık tarafından hazırlanan Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ise Resmi Gazete’nin 9 Ağustos tarihli sayısında yayımlanmıştı. Bu değişiklikle otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerde çöpe atılan 18 milyon ton gıda artığının hayvan yemine dönüştürülebilmesinin önü açıldı. Böylece, kürk, ev ve süs ile laboratuvar hayvanlarının yanı sıra hayvanat bahçeleri ve sirklerde barındırılan hayvanların da otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerin yemek artıklarıyla yapılan yemlerle beslenmelerine imkan tanındı.

İsraf edilen söz konusu gıdaların kullanılabilmesi için yem güvenilirliği şartlarına uygun olarak toplanması, tasnif edilmesi, taşınması, işlenmesi, ambalajlanması ve bu işlemleri yapabilecek işletmelere ait şartlar 6 ay içinde yayımlanacak tebliğle belirlenecek.

Gıda artıkları toplanma aşamasında sınıflandırılacak

Tebliğ çerçevesinde yem güvenilirliğini sağlamak amacıyla belirli standartların oluşturulması hedefleniyor.

Yapılan hazırlığa göre, gıda artıklarının toplanması, taşınması, işlenmesi, depolanması ve dağıtım faaliyetlerini yürütecek işletmeler için Tarım ve Orman Bakanlığından onay şartı getirilmesi planlanıyor.

Gıda artıkları, yalnızca Bakanlıkça onaylı veya kayıtlı gıda işletmelerden tedarik edilebilecek. Ayrıca bunlar toplanma aşamasında sınıflandırılacak. Hayvan sağlığı için tehlike arz eden bozulmuş ve kokuşmuş olanlar ile ambalaj atıkları, kürdan, metal gibi yabancı maddeler ayıklanacak.

Toplanan gıda artıkları, özellikleri dikkate alınarak en uygun koşullarda taşınacak. Üretim işletmelerine gelen bu ürünler hijyenik şartlarda ve en uygun işleme teknolojileriyle işlenerek sağlıklı yemler üretilecek.

Bu işletmeler tarafından yürütülen faaliyetler toplama, taşıma, üretim, dağıtım ve kullanım aşamalarında Bakanlıkça denetlenecek.

“Alın ve akıl teriyle üretilen gıdamıza sahip çıkalım”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yapılan düzenlemelerin önemine dikkati çekti. Türkiye’de gıda israfının büyük boyutlarda olduğunu belirten Kirişci, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile iş birliği çerçevesinde, gıda kaybını ve israfını azaltmak amacıyla Türkiye Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlandığını hatırlattı.

Kirişci, “Gıdanı Koru Kampanyası” ile toplumda farkındalığı artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Gıda ve iklim krizi özellikle salgın döneminde dünyanın gündemini işgal etti. Vatandaşların da bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor. Üretmek emek, şefkat, sabır, özen, güven ve sevgi ister. Alın ve akıl teriyle üretilen gıdamıza sahip çıkalım. Bir süre önce ‘Fındık’ isimli köpeği sahiplenmiştim. Yapılan düzenlemelerle bir yandan gıda israfının önlenmesine katkı sağlanacak, diğer yandan da yemek artıklarıyla gıda amaçlı olmayan hayvanlar için yem üretilmesinin önü açılacak.”

Her yıl 18 milyon ton gıda artık oluyor

TÜİK, her yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Ulusal Envanter Raporu yayımlıyor. Nisan ayında yayımlanan raporda, 2020 yılı itibarıyla belediye katı atık miktarı 34,75 milyon ton olarak kayıtlara geçti.

Buradaki gıda atık oranının yüzde 52,09 olduğu dikkate alınarak, çöplerdeki atık gıda miktarı 18,01 milyon ton olarak hesaplandı.

İstanbul'da kasap, bakanlık görevlilerini bıçakla kovaladı

İstanbul'da kasap, bakanlık görevlilerini bıçakla kovaladı

 

İstanbul Güngören’deki bir kasap denetime gelen bakanlık görevlileri bıçakla kovaladı.

Merkez Mahallesi’nde 3 Ağustos Çarşamba günü, denetim yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kasap Aydın A’nın bıçaklı saldırısına uğradı.

Şüpheli dükkanına denetime gelen E.S.K, B.S. ve Ö.U’nun dışarı çıkmasını istedi.


Tarım müdürlüğü ekibinin denetim yapmak zorunda olduğunu belirtmesi üzerine sinirlenen Aydın A, elindeki bıçakla saldırdı.

Kasap dükkanından çıkarak koşmaya başlayan denetçileri bıçakla kovalayan Aydın A, müdahale etmek isteyen esnafı da tehdit etti.


İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelinin elinde 26 santimetre boyunda bir bıçak olduğu belirlendi.

ESNAFIN DA ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Aydın A’nın tarım müdürlüğü görevlilerine saldırdığı görüntüler bir iş yerinin güvenlik kamera kayıtlarına girdi. Görüntülerde Aydın A’nın denetçileri kovaladığı, araya girmek isteyen esnafların da üzerine yürüdüğü görüldÜ.

Siirt'te jandarmadan tarım araçlarına yönelik denetim

Siirtte jandarmadan tarım araçlarına yönelik denetim

 

Siirt’te jandarma ekiplerince “patpat” diye tabir edilen tarım araçlarına yönelik denetim yapıldı.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarım aracı patpatların karıştığı kazaların ve amaç dışı kullanımının önlenmesi için denetim yaptı.

Patpat-çapa motoru veya el traktörü gibi tarım aletlerinin hiçbir mühendislik projesi olmadan üzerinde değişiklik yapılarak amacı dışında kullanılması sonucu son 5 yılda meydana gelen 142 kazada 7 kişinin hayatını kaybettiği, 300 kişinin de yaralandığı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:

“‘Patpat’ diye tabir edilen tarım aletleri ile karayollarına çıkmanın yolcu ve yük taşımanın tehlikeli ve yasak olduğu, meydana gelebilecek kazalarda can kaybı ve yaralanmaların kaçınılmaz olduğu konularında eğitim seminerleri verilmiş, yol kenarlarında el broşürleri dağıtılarak vatandaşlar bilgilendirilmiştir. Trafik kazalarının azaltılması, trafik denetimlerinin artırılması, ulaşımın kesintisiz ve güvenli bir şekilde yapılmasına yönelik faaliyetler kararlılıkla devam edecek.”

Muş'ta "12. Tarım Orman ve İnsan" fotoğraf sergisi açıldı

 

Muş'ta '12. Tarım Orman ve İnsan' fotoğraf sergisi açıldı

Muş’ta Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “12. Tarım, Orman ve İnsan” yarışmasında dereceye giren fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı.


Millet bahçesinde açılan sergide konuşan Vali İlker Gündüzöz, 81 ilde tarımla ilgili çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdiklerini söyledi.

 

Hükümet gübre fiyatlarına da el atıyor! Gıda fiyatlarından sonra gübre çalışması! Gübrede Mehmet Cengiz ayrıntısı!

Hükümet gübre fiyatlarına da el atıyor! Gıda fiyatlarından sonra gübre çalışması! Gübrede Mehmet Cengiz ayrıntısı!

Gübre fiyatlarındaki fahiş fiyat artışına sessiz kalarak çiftçiyi pahalı gübre ile baş başa bırakan hükümetin, gübrede bugüne kadar yapmadığı bir çalışmayı başlattığı ortaya çıktı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan GÜBRETAŞ üzerinden yürütülen gübre çalışmasında, RAZİ ve Mehmet Cengiz ayrıntısı dikkat çekiyor.
Rekabet Kurumu’ndan 7 gübre firmasına kartelleşmeden dolayı rekor ceza! Aralarında Gübretaş’ta var!
Rekabet Kurumu’ndan 7 gübre firmasına kartelleşmeden dolayı rekor ceza! Aralarında Gübretaş’ta var!
Hükümetin gıda fiyatlarından sonra gübrede de bir çalışma içinde olduğu ortaya çıktı. Ancak çiftçiye uygun gübre çalışmasında İran/Razi ve Mehmet Cengiz ayrıntısı dikkat çekti.

Gübre fiyatlarındaki fahiş fiyat artışına sessiz kalarak çiftçiyi pahalı gübre ile baş başa bırakan hükümetin, gübrede bugüne kadar yapmadığı bir çalışmayı başlattığı ortaya çıktı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan GÜBRETAŞ üzerinden yürütülen gübre çalışmasında, RAZİ ve Mehmet Cengiz ayrıntısı dikkat çekiyor.

GÜBRETAŞ’ın İran’daki yatırımı olan RAZİ, bugüne kadar çiftçinin menfaatine kullanılmazken, başlatılan gübre çalışması ile GÜBRETAŞ ilk kez araya hiç bir aracı katmadan RAZİ’den ucuz fiyata gübre ithal etmeye başladı. Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin yurt içi bütün gübre tedarikini de Mehmet Cengiz’e ait Eti Gübre üzerinden yapması da dikkat çekiyor. Gübretaş’ın Yarımca’da kompoze gübre üretim tesisi bulunmasına rağmen bu tesisin ‘pahalı üretim yapıldığı’ gerekçesiyle durdurularak, kompoze gübrelerin de Eti Gübre’den alınması manidar bulundu.

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “32 milyon 651 bin 947 liralık tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, destek ödemelerinin bugün hesaplara aktarıldığını duyurdu.

Kirişçi, açıklamasında, “32 milyon 651 bin 947 liralık distekleme ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz.” ifadesini kullandı.

Buna göre, Uzman Eller Proje Desteği için 16 milyon 363 bin lira, Hububat, Baklagil ve Dane Mısır Desteği için 9 milyon 590 bin lira, Et Regülasyon Desteği için 5 milyon 310 bin lira ve Anaç Koyun Keçi İlave Göçer Desteği için 1 milyon 387 bin lira çiftçilerin hesaplarına aktarılacak.

 

Son dakika: Temmuz ayı Tarım ÜFE verileri açıklandı

 

Son dakika: Temmuz ayı Tarım ÜFE verileri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Temmuz ayı Tarım ÜFE verisini açıkladı. Buna göre, Tarım-ÜFE’de, 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 108,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 157,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 79,39 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,66 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,78 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 25,09 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,02, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,94 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,29 artış gerçekleşti.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 74,57 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve yüzde 75,65 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 256,06 ile lifli bitkiler ve yüzde 201,62 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 6,68 ile lifli bitkiler ve yüzde 5,66 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise yüzde 22,47 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 13,70 ile çeltik oldu.

Temmuz 2022’de, endekste kapsanan 87 maddeden, 17 maddenin ortalama fiyatında azalış, 62 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Main Menu