10.08.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

İşte yeni tarım modeli

 

 

İlk kez Hürriyet açıklıyor... İşte yeni tarım modeli

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm dünyada stratejik bir konuma gelen tarım sektörü için yeni bir eylem planı hazırladı. Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki dönemde tarımda daha aktif destekleme için sayısı 65’e ulaşan teşvikler sadeleştirilecek, çiftçiye ekim öncesi ayni destek ödemesi yapılacak. Üretim öncesi izin mekanizması devreye girecek.
Haberin Devamı

TARIM ver Orman Bakanlığı, pandemi sonrasında dünyanın en çok üzerine eğildiği konuların başından gelen tarım sektörü için eylem planını hazırladı. Bu kapsamda, tarımda daha aktif destekleme için 65 olan teşvik sayısının sadeleştirilmesi, çiftçilere ekim öncesi ayni Destek ödemesi yapılması, üretim öncesi izin mekanizmasının devreye girmesi gibi birçok alanda düzenlemeler yapılacak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yeni dönemde izlenecek modeli AK Parti yönetimine de bir sunumla anlattı. Hürriyet’in ulaştığı sunumda şunlar yer aldı:

Yeni destekleme modeli 4 başlıktan oluşacak. Buna göre, üretimden önce izin alınarak, söz konusu ürünlerin planlı bir şekilde üretilmesi sağlanacak. Destekler sadeleştirilirken, çiftçiye iki ayrı bölümde destek sunulacak. Ekim öncesi maddi değil ayni destek verilecek, hasat sonrası ise fark ödemesi yapılacak. Sözleşmeli üretimin de artırılması hedeflenecek. Ayrıca, çay, toprak koruma ve arazi kullanımı, su ve mera kanunu üzerinde çalışmalar hızlandırılacak. Tarım Ve Orman Bakanlığı bünyesinde, Arz Güvenliği Daire Başkanlığı kurulacak. Stratejik tarımsal ve hayvansal gıdaların üretimi arz güvenliği takip sistemi ile takip edilecek. Bu ürünlerin üretimi analiz edilecek ve izlenecek. Buna göre destek verilecek.

KENT TARIMI DESTEKLENECEK

Kent tarımı ile üretim ve tüketim merkezleri yakınlaştırılacak. Bu yolla taze sebze-meyveye kolay erişim, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, zayiatın azaltılması ve istihdamın artırılması sağlanacak. Tarımda gelir koruma sigortası yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda Konya’nın Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay ilçelerinde pilot olarak başlanan Gelir Koruma Sigortası, bu yıl üretim sezonunda Konya’nın tamamında, 2023 üretim sezonunda da tüm Türkiye’de uygulanacak.

DİJİTAL TARIM DEVREDE

Tarımda üretim dijitalleşecek. Tarım Cebimde ve Çiftçi Kayıt Doğrulaması (ÇKS) uygulamaları entegre edilecek. Ürün bazlı olarak nereye, ne ekilecek bilinecek. Kişi başına düşen tarım alanları korunacak ve bunlar artırılacak. Öte yandan, AK Parti MKYK’da küçükbaş hayvan etinde başlayan yüzde 25’lik indirimin süresinin uzayacağını aktaran Bakan Vahit Kirişci, “Hayvancılıkla uğraşan insanların teşvik kalemleri artacak. İnsanlara ‘hayvancılıkla uğraşın, yapın, yetiştirin, ekin, biçin’ denilecek. Tahıl ve tarım anlamında Türkiye’nin daha güçlü bir aktör olması için yeni adımlar atılacak” dedi

 

İlk kez Hürriyet açıklıyor... İşte yeni tarım modeli

 

UÇAK SAYISI 20’YE ÇIKTI

TARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında atılan adımları şöyle açıkladı: “Türkiye’nin geçtiğimiz yıl orman varlığı 20.8 milyon hektar iken, bu yıl 23.1 milyon hektara çıkarıldı. Türkiye, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında kara, hava ve insan gücü artırıldı. Bakanlık, geçtiğimiz yıl 3 olan uçak sayısını bu yıl 7 kat artırarak 20’ye, 39 olan helikopter sayısını 55’e, 4 olan İHA sayısını 8’e ve 501 olan iş makinesi sayısını ise 692’ye çıkardı. 30 bölgede ise 10’ar kişilik orman arama kurtarma timi oluşturuldu.”

Çankırı'da tarıma kazandırılan arazilerde hasat

 

Çankırı'da tarıma kazandırılan arazilerde hasat

 

ÇANKIRI İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2021 yılında uygulanmaya başlanan atıl ve taşlı arazilerin üretime kazandırılması projesi kapsamında taşları toplanarak, tarıma uygun hale getirilen hububat ekili arazide hasat yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kent genelinin farklı bölgelerinde, tarıma uygun olmayan taşlı araziler, taş toplama makinesi ile ıslah edildi. Tarıma uygun hale getirilen arazilerde, çiftçilere 3 bin kilogram buğday tohumu da hibe olarak verildi ve ekim yapılması sağlandı. Ardından ekim yapılan 250 dekarlık alanda yaklaşık 112 ton hasat yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, yapılan hasadın çiftçilerin gelir hanesine yazılarak ülke ekonomisine katkıda bulunulduğunu belirterek, “Çankırı Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak her zaman üreticilerimizin emrindeyiz. Tarımsal üretime yönelik olarak çiftçilerimizden gelen üretmeye dayalı her türlü teşebbüse imkanlar ölçüsünde elimizden gelen desteği vereceğiz. Bölge tarımını kalkındırmak ve çiftçilerimizin gelirini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. (DHA)

Tarımda yeni destekleme modeli gelecek, "kent tarımı" hayata geçirilecek

 

Tarımda yeni destekleme modeli gelecek, "kent tarımı" hayata geçirilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, “kent tarımı” modeliyle şehirlerde taze ve ucuz sebzeye erişimin sağlanmasını hedeflerken yeni destekleme modeliyle de ekim öncesi izin, ayni destek ve hasat sonrası fark ödemesi uygulamalarını hayata geçirecek.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına” yönelik hazırlanan yeni tarım, orman ve hayvancılık modelini, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun (MKYK) son toplantısında üyelere anlattı.

Sunumda, yeni destekleme modelinden yapılacak yasal düzenlemelere, arz güvenliğine yönelik planlamadan dijital tarıma ve yeni projelere kadar detaylar yer aldı.

AA muhabirinin sunumdan yaptığı derlemeye göre, salgın, iklim değişikliği, tarım arazilerinin azalması, göç, jeopolitik riskler, gıda milliyetçiliği, tarım ve gıdada tekelleşme, tüketim artışı, artan maliyetler gibi sorunlar “yeni normal” dönemini başlattı. Tarım ve gıdadan su ve enerjiye kadar alanlarda bu döneme uygun adımlar atılarak üretim ve arz güvenliğinin sağlanması planlanıyor.

– Yeni destekleme modeli uygulanacak

“Sen üret yeter” sloganıyla hayata geçirilecek yeni vizyonla birlikte destekleme modeli de değişecek. Bu kapsamda, desteklerin sadeleştirilmesi öngörülüyor. Üretim öncesi izin uygulamasıyla birlikte ekim öncesi ayni destek ve hasat sonrası fark ödemesi yapılması planlandı.

Sözleşmeli üretim, üretim öncesi izin ve tarımsal kayıtlılığın artırılması konularının Tarım Kanunu çerçevesinde ele alınması öngörüldü. Ayrıca, Çay Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, Su Kanunu ve Mera Kanunu gibi yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

– Arz Güvenliği Takip Sistemi oluşturulacak

Bakanlığın odak noktası, stratejik ürünlerde arz güvenliği olarak belirlendi. Bunun için Arz Güvenliği Takip Sistemi kurulacak. Böylece hem tarımsal piyasalara yönelik analiz çalışmaları yapılacak hem süreçler izlenerek alınan kararlar desteklenecek.

Tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesi de yeni dönemin öne çıkan adımlarından biri olacak. Bu kapsamda Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya kadar kıtalardan çeşitli ülkelerle anlaşmaların yapılması öngörülüyor.

– Kent Tarımı Modeli hayata geçirilecek

Yeni vizyonla birlikte “Kent Tarımı Modeli” de uygulanmaya başlanacak. Bu sayede üretim ve tüketim merkezleri yakınlaştırılarak şehirde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması hedefleniyor. Lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, zayiatın azaltılması ve istihdamın artırılması da hedefler arasında bulunuyor.

Kırsala yönelik projelerle de buralardaki imkanların artırılması öngörülüyor. Pilot Köyler Projesi uygulanarak kırsaldan göçün azaltılması, tersine göç, üretimin artırılması, genç-kadın çiftçi ve kırsalda refah hedefleniyor.

Gelir koruma sigortasının yaygınlaştırılmasıyla gelirin istikrara kavuşturulması ve üretimde sürdürülebilirlik amaçlanıyor.

Küçük aile işletmelerine hayvancılık desteği de kırsala yönelik adımlardan birini oluşturuyor. Mevcut ahır ve ağılların fiziki koşullarının iyileştirilmesiyle buzağı ve kuzu ölümlerinin önlenmesi, et ve süt veriminin, hayvan refahının ve gelir seviyesinin artırılması, göçün azaltılması öngörülüyor.

Meraların ıslahında sürdürülebilirliğin sağlanması da planlar arasında bulunuyor.

– Dijital tarım daha da geliştirilecek

Yeni vizyonun önemli ayaklarından birini de dijital tarım uygulamaları oluşturuyor. Yeni uygulamaların yanı sıra mevcut olanların da geliştirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, e-Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi entegrasyonu, Tarım Cebimde ve ÇKS Kayıt Doğrulaması gibi uygulamalar öne çıkacak.

– Türkiye tarımsal hasılada Avrupa’da birinci sırada

Bakan Kirişci’nin sunumunda, tarımda bugüne kadar atılan adımlar ve gelinen noktaya ilişkin de bilgi verildi.

Buna göre, tarımsal üretim alanı bakımından dünyada 31’inci sırada bulunan Türkiye, tarımsal hasıla bakımından ise Avrupa’da birinci sırada, dünyada ilk 10 içinde yer alıyor.

Türkiye’nin 2002’de 37 milyar lira olan tarımsal hasılası 10 kat artışla 2021’de 407 milyar liraya ulaştı. Söz konusu rakam yılın ilk çeyreğinde 63 milyar lirayı buldu. İstihdamda tarımın payı 2002’de yüzde 35 iken 2021’de yüzde 17 olarak kayıtlara geçti.

Bu dönemde 87 milyar dolar tarımsal dış ticaret fazlası verilirken dış ticarette tarımın payı ihracatta yüzde 10’dan yüzde 11’e, ithalatta ise yüzde 4’ten yüzde 6,5’e yükseldi.

– Yapılan yatırımlar ve sağlanan destekler

Tarımsal desteklemeler 2002’de 1,8 milyar lira iken bu yıl itibarıyla 21 kat artışla 39,2 milyar liraya yükseldi. Temmuz itibarıyla 24,5 milyar lira destek ödemesi yapıldı. Böylece son 19 yılda cari fiyatlarla 464 milyar lira destek ödemesi yapılmış oldu.

Aynı dönemde cari fiyatlarla 305 milyar lira bitkisel üretim desteği verildi. Toplamda 21,3 milyar liralık 2022 yılı bitkisel üretim destekleme bütçesinin ise 17 milyar lirası, yani yüzde 80’i ödendi.

Hayvansal üretime yönelik olarak ise son 19 yılda cari fiyatlarla 108 milyar lira hayvancılık desteği verildi.

Su ürünleri yetiştiricilik üretimi 2002’de 62 bin ton iken 2021’de 471 bin tona yükseldi. Toplamda 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirildi. 1,2 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlayan sektörün 2021 ihracatı 1,4 milyar dolar oldu. Bu sektörde 2023 ihracat hedefi ise 2 milyar dolar olarak belirlendi.

TARSİM’de sigortalılık oranı 2006’dan bu yana yüzde 21 artış gösterdi.​​​​​​​

Son 19 yılda çeşitli yatırımları içeren 18 bin projeye 7 milyar lira hibe verilirken 118 bin istihdam sağlandı.

Türkiye’de 2003-2021 döneminde 447 milyar liralık Devlet Su İşleri (DSİ) yatırımı gerçekleştirildi, 9 bin 189 tesis kuruldu.

27 Temmuz 2022’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında DSİ ile TOKİ arasında Sulama Protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde ihale çalışmalarına başlanırken TOKİ tarafından 2022 ve 2023’te toplam 50 milyar liralık kredi temin edilmesi planlandı. Ayrıca 230 tesis için 20 milyar lira ödenek ayrılırken 374 tesis için de 29 milyar liralık ek ödenek talep edildi. Talebin 12,35 milyar lirası karşılandı.

– Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında dünya dördüncüsü

Türkiye’nin orman varlığı 2002’de 20,8 milyon hektardan 2021’de 23,1 milyon hektara yükseldi.

FAO’nun Dünya Orman Varlığı Raporu’na göre, 2015’te 46’ncı sırada bulunan Türkiye, 2020’de 27’nci sıraya geldi. Türkiye, ağaçlandırma çalışmalarında ise Avrupa’da birinci, dünyada 4’üncü sırada yer aldı.

Orman yangınlarıyla mücadelede kara, hava ve insan gücü artırıldı. 2022 itibarıyla 1350 arazöz, 20 uçak, 55 helikopter, 8 İHA, 692 iş makinesi ve ilave 21 binden fazla personel bu mücadelede görev alıyor. Ayrıca 2 bin 270 diğer araç, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından 2 uçak, 25 helikopter ve 1 İHA rezerv güç, 30 bölgede 10’ar kişilik orman arama kurtarma timi oluşturuldu.

Tarım Kredi Kooperatif Marketi Osmaneli'nde hizmete girdi

 

 

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde Tarım Kredi Kooperatif Market açılışı gerçekleştirildi.
Bilecik’in Osmaneli ilçesinde Tarım Kredi Kooperatif Market açılışı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen açılışta Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, “İkinci mağazamız çok yakında hizmete girecek” müjdesini verdi.

Üreticiyle tüketici arasında köprü vazifesi gören Tarım Kredi Kooperatif Marketleri çiftçilerden aldığı güçle büyümeye devam ediyor. Bu çerçevede Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bir market açılışı daha gerçekleştirildi. İnönü Mahallesinde gerçekleştirilen açılışa Belediye Başkanı Münür Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Belediye Başkanı Münür Şahin, “Belediyemiz destekleri ile ilçemizde Tarım Kredi Mağazamız hizmete girdi. Osmaneli için önemli olan Tarım Kredi Kooperatifi satış mağazalarının ilkini İnönü Mahallemizde bugün açtık. İkinci mağazamız çok yakında Cami Kebir Mahallemizde hizmete girecek” dedi.

“Daha fazla yöresel ürünümüzü Kooperatif raflarında görmek hedefimiz”

Başkan Şahin yaptığı açıklamasının devamında, “Belediyemiz destekleri ile üretilen ayva lokumu, salça gibi ürünlerimizin en büyük alıcısı Tarım Kredi Kooperatifi’nin açtığı marketler Osmaneli’ne değer katacak. Daha fazla yöresel ürünümüzü Kooperatif raflarında görmek hedefimiz. Açılışını yaptığımız ve yakında açılışını yapacağımız mağazalar için genel müdürümüze ve değerli yöneticilerine teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

ABD'de tarım dışı verimlilik beklenenden az düştü

 

ABD'de tarım dışı verimlilik beklenenden az düştü

ABD Çalışma Bakanlığı, nisan-haziran dönemine ilişkin tarım dışı iş gücü verimliliği ve birim emek maliyeti verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede tarım dışı iş gücü verimliliği, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4,6 azaldı. Söz konusu veriye ilişkin piyasa beklentisi, yüzde 4,7 azalması yönündeydi. Tarım dışı iş gücü verimliliği, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 azalarak 1947’den bu yana en keskin düşüşü kaydetmişti.

Üretim artışı, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 azalırken, çalışma saati yüzde 2,6 arttı.

Tarım dışı iş gücü verimliliği, ikinci çeyrekte yıllık bazda ise yüzde 2,5 ile verinin açıklanmaya başlandığı 1948’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) takip ettiği enflasyon göstergelerinden biri olan birim emek maliyeti de nisan-haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,8’lik artış gösterdi. Birim emek maliyetinin ikinci çeyrekte yüzde 9,5 artması bekleniyordu. Bu dönemde beklentileri aşan birim emek maliyeti, yılın ilk çeyreğinde yüzde 12,7 artmıştı.

Ayvalık’ın tarım arazileri satılığa çıkarılamaz

 

Ayvalık’ın tarım  arazileri satılığa  çıkarılamaz

Fırsatçıları hukuk biriminin yasal takibiyle engellediklerini belirten Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Birçok özelliğiyle cazibe merkezi olan Ayvalık’ta yaşamak isteyenler arsa alımına yöneldi. Bu talepten kanuna aykırı biçimde yararlanmaya çalışanlar tarım arazilerini 300-500 metrekarelik parçalara bölerek kooperatif veya çiftlik adı altında satmaya başladı. Ancak tarım arazilerinin parselleyip satılması yasal değil. Bu satışları engellemeye devam edeceğiz” dedi.

Nilüfer'de tarım arazisine yapılan kaçak yapı yıkıldı

 

Nilüfer Dağyenice Mahallesi’nde tarım arazisine yapılan imara aykırı iki katlı bina Nilüfer Belediyesi Kaçak Yapı ile Mücadele Ekipleri tarafından yıkıldı.

Nilüfer Belediyesi, kentin birçok noktasındaki kaçak yapılarla mücadelesini sürdürüyor. Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Dağyenice Mahallesi’nde tarım arazileri üzerine yapılan imara aykırı iki katlı binayı yıktı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yıkım sırasında herhangi bir olumsuz yaşanmazken benzer durum teşkil eden yapıların yıkımına devam edileceği belirtildi.

Ordu'da mevsimlik tarım işçileri 'su' yüzünden birbirine girdi: 12 yaralı

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerine kamp alanlarında sağlık hizmeti veriliyorOrdu’da mevsimlik tarım işçileri ‘ Su’ yüzünden birbirine girdi: 12 yaralı Ordu’da mevsimlik tarım işçileri, METİP alanında su meselesi yüzünden birbirine girdi, tüfekle vurulan 12 kişi yaralandı

Yeni tarım modeli geliyor! Hem taze hem ucuz olacak

Main Menu