09.08.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait marketler için talimat: Fiyatları düşürün

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin dünkü Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait marketlerin kar amaçlı kurulmadığını belirterek, fiyatların düşürülmesi talimatını verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan MKYK’da, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi sunum yaptı. Kirişçi,tarımsal desteklemelerle ilgili yeni bir paketin hazırlanarak çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca tarımsal sulamalarla ilgili sıkıntılara da değinen Kirişçi, Güneydoğu’da, özellikle de Şanlıurfa’daki elektrik kesintilerinin mağduriyet yarattığını ifade etti.

“VATANDAŞ MAĞDUR OLMASIN”
Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez toplantıya çağırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elektrik kesintilerinin nedeninin araştırılmasını isteyerek, “Vatandaş mağdur olmasın, uzun süreli elektrik kesintileri olmaması için gerekli önlemleri alın” talimatı verdiği öğrenildi.

‘KOOPERATİFLER KAR AMAÇLI DEĞİL, FİYATLARI İNDİRİN”
BBC Türkçe’nin haberine göre; Erdoğan, yurttaşların enflasyona ezdirilmeyeceğini belirtirken, bunun için Tarım Kredi Kooperatifleri’nin fiyatlarını düşürmesini istedi. Özellikle et fiyatlarında yapılması gerektiğini belirten Erdoğan, Kirişçi’ye, “Tarım kredi kooperatifleri kar amaçlı kurulmadı, fiyatları düşürün, vatandaş daha uygun fiyata alabilsin” dediği öğrenildi.

VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM
Erdoğan ayrıca, enflasyonla mücadeleye dönük önlemlerini devam edeceğini belirtirken, seçime gidilirken, sahada olacaklarını, il mitingleri ve toplu açılışlarda vatandaşla buluşmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Gıda fiyatlarına yeni önlem! Bakan Kirişci açıkladı: Kent Tarımı başlıyor

 

Kent Tarımı başlıyor - Karaman Ajans

Haber7 yazarı Mehmet Acet, Soçi zirvesi dönüşü Tarım Bakanı Kirişci ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı. Görüşmede Bakan Kirişci, gıdada sonbahar ve kış aylarında yaşanan sert fiyat artışlarına karşı ‘Kent Tarımı’nı işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cuma günü, Rusya’nın Karadeniz’deki kıyı kenti Soçi’ye günü birlik kritik önemde bir ziyaret gerçekleştirdi.

Çok kapsamlı konuların ele alındığı görüşmelerde, Türk heyetinde yer alan isimlerden biri de, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci oldu.

Soçi dönüşü Bakan Kirişci’yle geniş kapsamlı bir sohbetimiz oldu.

Gündemdeki konulara bakıldığında, Tarım Bakanlığı’nın görev sahasına giren pek çok başlık bulunuyor.

-Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı,

-Dünya’da gıda krizi için alarm zillerinin çaldığı bir ortamda Türkiye’nin durumu,

-Sonbahar ve kış aylarına doğru gıda enflasyonuna karşı alınacak önlemler gibi başlıklar.

UKRAYNALI BAKANA: “BU İŞİ İSTEMEYENLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEYİN”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürecinde pozitif gündemle hareket edip, bir yandan savaşı durdurmaya çalışan, öbür yandan Afrika’nın, Ortadoğu’nun açlık tehlikesine karşı inisiyatif geliştiren tek ülke Türkiye.

Savaşı durdurma anlamında yürütülen çabalar, savaşı kızıştırmak isteyenlerin baskısı nedeniyle mümkün olmadı.

Ancak diğer konuda, Erdoğan’ın liderliğinde Türk diplomasisi, uluslararası gündeme damgasını vurdu.

İstanbul’da yapılan tahıl anlaşması, bütün risklere rağmen işlemeye devam ediyor.

Bu sürecin bu noktaya gelmesinde meselenin bir de arka planı var tabi.

Erdoğan’ın Zelenski ile yaptığı görüşmeler dışında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ve Tarım Bakanı Vahit Kirişci’nin mevkidaşlarıyla yürüttükleri temaslar.

İstanbul’da tahıl anlaşması yapıldıktan hemen sonra, acaba bu süreç de mi sabote edilecek korkusu yaşatan bir gelişme oldu.

Anlaşmadan bir gün sonra Rusya, Odessa’daki tahıl ambarlarından birini vurdu.

Bunun üzerine, tahıl nakliyatı konusunda Ukrayna tarafında yeni tereddütler oluştu.

Ve sorunu çözmek için

Türk diplomasisi yeniden devreye girdi.

Ukraynalı mevkidaşlarıyla görüşen isimlerden biri de Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci idi.

Kirişci, Ukraynalı bakanın tereddütlerini gidermek için “Eğer vazgeçerseniz, bu işi istemeyenlerin ekmeğine yağ sürmüş olursunuz” dedi.

Bu sözlere Ukraynalı bakan, “Haklısınız” cevabını verdi.

Tahıl sevkiyatının başlaması iyi bir başlangıç olarak değerlendirilmeli.

TAHIL SEVKİYATINDAN TÜRKİYE’NEN KAZANCI NE OLACAK?

Tarım Bakanı Kirişci’ye, bu süreçte elde ettiği ‘prestij’ dışında Türkiye’nin başka hangi kazancı olacak sorusunu da yönelttim.

Bakan Kirişci’nin, meselenin hassas yönleri de olduğu için bu bölümde dikkatli bir dil kullandığını fark ettim.

Sözün bir yerinde öteden beri Ukrayna’dan tahıl ithal edip, un, bulgur ve makarna haline getirilip ihraç edilmesi örneğini hatırlattı.

Yılda 2,44 milyar dolar ithalat yaptıktan sonra, söz konusu ürünlere dönüştürülüp 3,3 milyar dolarlık bir ihracat yapıyormuşuz.

Yani, bu ticaretten elde edilen yaklaşık 800 milyon dolarlık bir kazanç durumu söz konusu.

Elbette, savaş ortamında “Bizim bu işten kârımız ne olacak” sorusu ikinci planda kalması gereken bir soru olarak düşünülmeli, ancak bu böyle diye sadece alkış almak için bu süreçlerde yer aldığımız da düşünülmemeli.

“SEN ÜRET YETER”

Gıda meselesi, Dünya’nın her tarafında potansiyel ‘kriz’ başlığı altında konuşulan konular arasında yerin almış durumda.

Pandemi ve savaşlar nedeniyle tedarik zincirlerindeki bozulmalar, gıda stoku yapan ülkeler, kuraklık tehdidinin tarımsal üretim üzerindeki baskısı vs.

Tarım Bakanı Kirişci’yle konuşurken bu konularla ilgili söylediklerini dikkatli bir şekilde dinledim.

Kirişci’nin genel yaklaşımı şu:

Tarım politikasında bütün planlamalarda öncelik içerisi olacak.

Yerleşik nüfus dışında turizm hareketliliği dahil 90 milyonun üzerine çıkan nüfusun ihtiyaçlarının giderilmesi ve ileriye dönük planlamaların aynı farkındalık ile yürütülmesi.

Bunun için, çiftçiye, toprakla uğraşan herkese “Sen üret yeter” sloganıyla hitap edilecek.

GIDA ENFLASYONUNU DURDURMAK İÇİN YAPILACAK İŞLERDEN BİRİ: KENT TARIMI

Gıda başlığının altına giren önemli konulardan biri de gıda enflasyonu.

Tarım ürünlerinde tarladan gelen ürünler nedeniyle fiyatlar kısmen düştü.

Ancak önümüzdeki sonbahar ve kış ayları gıda fiyatları anlamında, bütün dünyada olduğu gibi bizde de yeni riskleri beraberinde getiriyor.

Bakan Kirişci’ye bu meseleyi sordum.

Sonbahar ve kış aylarında sert fiyat artışları olmaması için hangi önlemler alınıyor şeklinde.

Kirişci, soruma cevap verirken “Kent Tarımı diye bir tabir var” diyerek söze başladı.

Metropollerde, yerinde tarım anlamında.

İstanbul’dan örnekler verdi.

Beykoz’da, Silivri’de, Çatalca’da sera üretimi yapılabilecek geniş arazileri olduğunu söyledi.

Ve buralarda bu işleri yapacak olanlar teşvikinin başladığını ifade etti.

AÜ, Türkiye'nin en büyük Tarım Teknokenti'ni kuruyor

 

AÜ, Türkiye'nin en büyük Tarım Teknokenti'ni kuruyor

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) tarafından Antalya için dev bir proje hayata geçiriliyor. Rektör Özlenen Özkan, Türkiye’nin tarımda lider şehri Antalya’ya bölgenin ilk Tarım Teknokenti’ni kazandıracaklarının müjdesini verdi.

AÜ, Aksu ilçesindeki 1100 dekarlık arazisinde Türkiye’nin en büyük Tarım Teknokenti’ni hayata geçiriyor. Konuyla ilgili ilk önemli adım AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz’un Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaretlerinde atıldı. Bakan Varank’ın desteği sonrası AÜ Antalya Teknokent Yönetim Kurulu, AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında toplanarak, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ek alan talebi hakkında yönetim kurulu kararı alarak gerekli işlemleri tamamladı. Bölge ilanı sonrasında imar planı çalışmaları tamamlanacak ve Ar-Ge firmalarının çalışmaları için Ar-Ge alanları kiralama süreçleri başlatılacak.

Zehirsiz Sofralar Platformu: Tarım Zehirleri Sebebiyle Yılın İlk Yarısında AB'den Türkiye Kaynaklı 259 Bildirim Yapıldı

 

Zehirsiz Sofralar Platformu: Tarım Zehirleri Sebebiyle Yılın İlk Yarısında AB'den Türkiye Kaynaklı 259 Bildirim Yapıldı

Zehirsiz Sofralar Platformu, tarım zehirleri sebebiyle 2022 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye kaynaklı 259 bildirim yapıldığını açıkladı. Platform, eldeki verilerin gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyduğunu belirtti.
Zehirsiz Sofralar Platformu, tarım zehirleri sebebiyle 2022 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye kaynaklı 259 bildirim yapıldığını açıkladı. Platform, eldeki verilerin gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Zehirsiz Sofralar Platformu, tarım zehirlerinde rekor artış olduğu bilgisini paylaştı. Platform, artan zehir rakamlarına dair, “Pestisit, yani tarım zehri kalıntısı sebebiyle 2021 yılında AB ülkelerinden yapılan Türkiye kaynaklı 372 bildirim ile önceki üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına çıkarak rekor kırıldı. 2022 yılının henüz ilk yarısında ise bu bildirimlerin sayısı 259’a ulaştı. Kalıntı bildirimlerindeki artış eğilimi, geçen yıl kırılan rekorun da aşılabileceğini gösteriyor. Üstelik bildirimlere göre yasaklı madde tespiti de hala devam ediyor. Bütün bu veriler, gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyuyor” bilgilendirmesinde bulundu.

Zehirsiz Sofralar Platformu’ndan yapılan açıklamada daha sonra şu değerlendirmeler yapıldı:

“DENETİM SONUÇLARININ ŞEFFAFLIKLA PAYLAŞILMAMASI ENDİŞE YARATIYOR: Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalıntıları konusunda iç pazarda denetimler yapıyor. Ancak denetim sonuçlarının taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdalarda olduğu gibi şeffaflıkla paylaşılmaması ve ihraç edilen ürünlerde pestisit kaynaklı bildirimlerin artması, iç pazara sunulan ürünlerde daha fazla pestisit bulunabileceğine dair tüketicilerde endişe yaratıyor.

TESPİT EDİLEN PESTİSİTLER ENDİŞE VERİCİ: AB Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (Rapid Alert System for Food and Feed-RASFF), Türkiye’den ihraç edilen limon, greyfurt, biber, mandalina, portakal, nar, asma yaprağı, ayva, domates, karpuz, maydanoz, üzüm, armut, kabak, patlıcan, yeşil fasulye ve keçi boynuzu zamkında limit üstü pestisit kalıntısı tespit etti.

KALINTILAR KISIRLIĞA, ÜREME SAĞLIĞI BOZUKLUKLARINA VE KANSERE NEDEN OLUYOR: AB’nin tespit ettiği bazı pestisit aktif maddelerin, ABD Çevre Koruma Ajansı (Environmental Protection Agency-EPA) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (The International Agency for Research on Cancer-IARC) tarafından muhtemel kanserojen ve AB ve Japon Kimyasalların Sınıflandırılması ve Etiketlenmesi İçin Küresel Uyumluluk Sistemi (GHS) tarafından kısırlığa, üreme sağlığı bozukluklarına ve kansere neden olduğu belirtiliyor. Ayrıca, GHS tarafından solunduğunda ölümcül etkilere yol açan, toprak ve su için yüksek derecede toksik olduğu kanıtlanan ve EPA tarafından arılar için oldukça zararlı olduğu belirtilen maddeler de bu pestisitler arasında yer alıyor.

DIŞ PAZARDA İTİBAR KAYBI, İÇ PAZARDA ENDİŞE HAKİM: Avrupa Komisyonu, 2019 yılında, Türkiye’den gelen limon, yeşil biber, nar ve asma yaprağında tespit edilen tarım zehirleri sebebiyle bu ürünlerin daha sık analiz edilmesine karar verdi. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan Türkiye, ihraç ürünlerinde pestisit kullanıldığının uluslararası ölçekte ortaya konması ile ticari itibarını kaybediyor.

2022’NİN İLK YARISINDA 249 ÜRÜNDE LİMİT ÜSTÜ PESTİSİT KALINTISI TESPİT EDİLDİ: AB RASFF portalında yayınlanan 2020 yılına ilişkin raporun tehlike ve ürün kategorisine göre yapılan değerlendirmesinde, 2020 yılında en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının üçünde Türkiye’nin adı geçiyor. Bu bildirimlerin sebebinin 190 parti meyve ve sebzede pestisit, 58 parti meyve ve sebzede aflatoksin ve 38 parti tohum, kabuklu yemiş ve türevi ürünlerde aflatoksin tespiti olduğu görülüyor. 2022’nin ilk yarısına bakıldığında, limit üstü pestisit kalıntısı tespit edilen meyve ve sebze sayısı 249 ile 2020 yılını çoktan aşmış durumda.

BİLGİLER HALKIN ERİŞİMİNE AÇIK DEĞİL: Bakanlık yetkilileri tarafından Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS), ülke genelindeki tüm gıda ve yem işletmeleri, bu işletmelere yönelik denetimler, alınan numuneler, numunelerin analiz sonuçları, işletmelere uygulanan idari cezalar, yaptırımlar, ithalat ve ihracat kayıtları gibi bilgiler giriliyor. Ancak bu bilgiler halkın erişimine açık değil. Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de GGBS verilerinin halkın erişimine açılmasını talep eden Zehirsiz Sofralar Platformu, son dönemde rekor seviyeye ulaşan kalıntılı ürünlere ilişkin halkın endişelerinin giderilmesi gerektiğini vurguluyor.”

“Büyükşehir’in tarıma desteği ilaç gibi geldi”

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde yürütülen yem bitkisi tohumu destekleme projesi kapsamında, 2 bin çiftçiye 2 bin ton gübre ve 120 ton dane mısır ve silajlık mısırdan oluşan yem bitkisi tohumu desteği sağlandı. Ekimleri yapılan ve hasat için gün sayan çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerinden memnun.

TARIMSAL KALKINMA
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin devam etmesi ve katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini arttırmak için yaptığı desteklemelere devam ediyor. Tarımsal kalkınma için seradan tohuma, gübreden mazota birçok alanda çiftçiye destek veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yaptığı yardımların yanı sıra çiftçilere bünyesindeki ziraat mühendisleriyle eğitim çalışmaları veriliyor ve saha kontrolleri gerçekleştiriliyor.

HASAT İÇİN GÜN SAYILIYOR
Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen “2022 Yılı Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi” kapsamında, 2600 çiftçiye yüzde 50 hibeli 2000 ton gübre ve 120 ton yem bitkisi tohumu desteği verildi. Ekimleri yapılan ürünlerin hasadı için çiftçiler gün sayıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteklerle rahat bir nefes alan çiftçiler, desteklerinden ötürü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti.

“BÜYÜKŞEHİR DESTEKLEDİĞİ SÜRECE ÜRETİME DEVAM”
Büyükşehir Belediyesi’nin desteğinin önemli olduğunu ifade eden çiftçi Aziz Taş, “ Kartepe Uzunbeyli Mahallesi’nde çiftçilik yapıyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin desteklerinden faydalanan bir çiftçiyim. Başkanımıza teşekkür ederiz. Her zaman çiftçinin yanında olan bir başkan. Bu yıl gübre ve tohumumuzu Büyükşehir’den aldık. Arpa, buğday ve fi tohumlarımızdan çok memnunuz. Ülke olarak bizim üretim yapmamız lazım. Başkanımız bizi desteklediği sürece üretime devam edeceğiz” dedi.


“TARIMA EN BÜYÜK DESTEK BİZİM İLİMİZDE”
Üreticiye en büyük desteğin Kocaeli’nde yapıldığına dikkat çeken çiftçi Cüneyt Korkmaz, “Büyükşehir Belediyemizin verdiği bütün desteklerden faydalanmaktayız. Bu sene gübre desteği verilmeseydi, üründe istediğimiz rekolteyi yakalayamayacaktık. Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle bu yıl gübreleme işlemlerimizi gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediyemizin verdiği destek ilaç gibi geldi. Türkiye’nin 81 ili var. Bizim ilimizin kazancı Büyükşehir Belediyesinin verdiği destekler. Türkiye’nin her yeri tarımla geçiniyor, ama en büyük desteği bizim belediyemiz veriyor. Kocaeli sanayi kenti olarak anılıyor, ama en büyük destek tarıma yapılıyor. Fındık üreticisinden mısır üreticisine kadar her alan Büyükşehir Belediyesince destekleniyor. Başkanımıza tarıma verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Eğer tarımı desteklemeye devam ederlerse biz de bu işe devam edeceğiz’’ ifadesini kullandı.

Bursa haberi | Nilüfer'de tarım arazisine yapılan kaçak yapı yıkıldı

 

Tarım Arazilerinin Miras Yoluyla Bölünmesi Sona Erdi

Bursa haberine göre Nilüfer Dağyenice Mahallesi’nde tarım arazisine yapılan imara aykırı iki katlı bina Nilüfer Belediyesi Kaçak Yapı ile Mücadele Ekipleri tarafından yıkıldı.
Nilüfer Dağyenice Mahallesi’nde tarım arazisine yapılan imara aykırı iki katlı bina Nilüfer Belediyesi Kaçak Yapı ile Mücadele Ekipleri tarafından yıkıldı.

Nilüfer Belediyesi, kentin birçok noktasındaki kaçak yapılarla mücadelesini sürdürüyor. Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Dağyenice Mahallesi’nde tarım arazileri üzerine yapılan imara aykırı iki katlı binayı yıktı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yıkım sırasında herhangi bir olumsuz yaşanmazken benzer durum teşkil eden yapıların yıkımına devam edileceği belirtildi.

Muş'ta 2.631,48 m² tarım arazisi satışa çıkarıldı!

 

Muş'ta 2.631,48 m² tarım arazisi satışa çıkarıldı!

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr’de yer alan ilana göre; Muş’ta 2.631,48 m² tarım arazisi satılıyor.

Muş İl, Merkez İlçe, 184 Ada, 16 Parsel, BAĞLAR ( ÇİRİŞ ) Mahalle/Köy, Satışa konu taşınmazın tapu kayıtlarında cinsi tarla olarak görünse de İmar sınırları içerisinde bulunması nedeniyle bilirkişi tarafından arsa olarak değerlendirildiği belediye hizmetlerinden yararlandığı topoğrafik yapısının inşaat yapımına uygun olduğu alan içerisinde lll A Grubu 80,62 metrekare ve 163,51 metrekare iki adet tek katlı konut mevcut olduğu .

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerine kamp alanlarında sağlık hizmeti veriliyor

 

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerine kamp alanlarında sağlık hizmeti veriliyor

Eskişehir'deki şiddetli rüzgarda çadırları zarar gören tarım işçilerine yardım

Main Menu