05.04.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Örtü altında “yenidünya” hasadı başladı... Kilosu 200 TL'den satıldı

Her mevsim olduğu gibi turfanda da örtü altından sebze ve meyve üretimiyle ön plana çıkan Mersin’in Erdemli ilçesinde erik ile kayısı çağlasından sonra Malta veya sarıkız olarak da bilinen “yenidünya” meyvesinin ilk hasadı yapıldı. Üretici Halit Taner’in serasında 12 yıldır yetiştirdiği ağaçlardan sararan yeni dünya meyveleri tek tek toplandı. Ürünler İstanbul ve Ankara başta olmak üzere alıcılara ulaştırılmak üzere 250 gramlık paketlere konularak hazır hale getirildi. Türkiye’de ilk yenidünya hasadı olması nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL’den alıcı buldu. Nisan ayı sonuna doğru örtü altındaki hasadın biteceği, ardından açık bahçelerdeki ürünlere geçileceği kaydedildi.

“İlk hasadımızı yaptık”

15 yıldır çiftçilik yaptığını anımsatan Halit Taner, “Bu gördüğünüz serada örtü altı yenidünya, malta eriği üretimi yapıyorum. Ağaçlarımız yaklaşık 12 yaşlarında. Şimdi ilk hasadımızı yaptık, bu turfanda oluyor. Şu anda hiçbir yerde meyve yok. Bu Türkiye’nin ilk meyvesi” dedi.

Bu yıl kış şartlarının sert geçmesi nedeniyle hasadın geciktiğini aktaran Taner, “Hava şartları çok fena geçti, fevkalade bir mart ayı yaşadık. Tüm Türkiye’de, dünyada. Onun için az daha gecikme oldu. Geçmiş yıllarda 3-5 gün daha erken oluyordu. Hava şartları ve iklimle yakından ilgili bir olay. Her ne kadar serada olsa da iklimle ilgili bir olay. Ama yine de burada ilk defa bu hasadı yapabildik şükürler olsun. Ürün kalitemiz iyi, gittikçe de iyileşir. Tabi ilk turfandalar belki biraz daha az olabilir ama gittikçe hem kalite artar hem tonaj artar. Nisanın 20’sine kadar iş biter, seranın içinde. Ondan sonra açıklarımız başlar” şeklinde konuştu.

“200 lira temsili fiyatla aldık”

İlk ürünü satın alan İbrahim Damar ise, “Üreticimizden bu senenin ilk yenidünyasını aldık. Ürünümüzü topladık ambalajladık. Piyasası belli değil ilk çıkan turfanda meyvedir. Türkiye’nin hiçbir yerinde yok, ilk toplamayı biz yaptık. 200 lira temsili fiyatıyla aldık. Piyasası gün geçtikçe yani meyve arttıkça piyasası o zamana kadar oturmuş olur. Yani kesin bir fiyat yok ortada” ifadelerini kullandı

Sebze fiyatları dudak uçuklatıyor

Gübre, mazot, enerji ve ilaç fiyatlarının 4-5 kat artmasının ardından sebze ve meyve fiyatlarında ciddi artış meydana geldi. Daha önce 2-3 liraya satılan domates 30 liraya dayandı. Havaların ısınmasıyla domates fiyatları 15 liraya geriledi ancak hala yüksek olması nedeniyle vatandaş sebzeleri taneyle almaya devam ediyor. Yüksek maliyetlerin hükümet tarafından çözüm üretilmediğini kaydeden vatandaşlar bu gidişatın böyle gitmesinden korkuyor. Dar gelirli vatandaşlar evlerine artık sebze götüremediklerini söyledi.

Türkiye genelinde yaşanan zamlar mağdur etmeye devam ediyor. Temel ihtiyaçların yanı sıra sebze, meyve fiyatlar dudak uçuklatıyor. Domates, biber, patlıcan, salatalık ve patates gibi temel ürünleri alamayan vatandaşın mutfağında yemeklerin lezzeti kalmadı. Taneyle sebze aldıklarını söyleyen vatandaş, maliyetlerin ne zaman düşeceğini sordu.Yaşanan zamlara tepki gösteren Şanlıurfalı Vatandaşlar Urfa Değişim Gazetesinin Mikrofonlarına konuştu.

Milletin veryansın ettiğini söyleyen Mustafa İzol zamları şöyle değerlendirdi. “Zamlar diz boyu millet bitmiş. Ne kalmış ki hele bu gençlere sor bakim ceplerinde para var mı diye kimsenin cebinde 5 kuruş yok” ifadelerini kullandı.

İHTİYACA GÖRE ÜRETİM YAPILMALI

Yaşanan zamların üretimin zayıf olması ve bazı devlet adamlarının ithalat sevdasından kaynaklandığını aktaran Emin Kak da “Benim zamlara çözüm olarak yerellerden merkeze doğru eğer bir pahalılık olacaksa, ucuzluk olacaksa ben ürettiğim malından kar payımı aldıktan sonra kimseyi kazıklamadan kendi pazarımı kurduğum zaman bu zamlar çözülür. Aracı emrivaki sen domates ekeceksin biber ekeceksin. Kimse bana emretmeden yapacağım ihtiyaca göre ihtiyacın neye varsa onu üreteceksin. Türkiye de tarım var mıdır? Tarım ülkesiyiz. Hayvancılık var mı etler dışardan geliyor. Bunun nedeni bütün meralar yasaklı bölge ilan edilmiş. Bunların hepsi bilinçli yapılan şeyler, 3-5 kuruş ithalattan cebime koyayım meseleleridir bunlar. “

MİLLET AÇLIKTAN MAHVOLDU

Zamların dünya gündeminde yerini aldığını ve bununda vatandaşları fazlasıyla etkilediğini söyleyen Gökhan Özgürtekin de “Zamlar bizi çok etkiledi. Şu anda dünya gündemine oturmuş yani. Türkiye’nin rezilliği, yazık vallahi millet açlıktan mahvolmuş, daha ne olsun” dedi.

DOLAPTA HİÇBİR ŞEY YOK

Dolabının boş olmasından yakınan Hakan Akkuş pazara çıkamadıklarını belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Zamlar bizi çok etkiledi. Gel dolaba bak hiçbir şey yok. Ben şimdi bir domates bir biber alamıyorum. 20-30 liraya nasıl alacam”

Futbol sahası soğan tarlası oldu

Futbol sahası soğan tarlası oldu Belediye 3 yıldır futbol sahasını tamamlamadı, vatandaşlar isyan edip zemine soğan ektiKOCAELİ Kocaeli’nin Bağlıca Köyü’ne İzmit Belediyesi futbol sahası söz verdi.
Futbol sahası soğan tarlası oldu

Belediye 3 yıldır futbol sahasını tamamlamadı, vatandaşlar isyan edip zemine soğan ekti

KOCAELİ Kocaeli’nin Bağlıca Köyü’ne İzmit Belediyesi futbol sahası söz verdi. Saha 3 yıldır tamamlanmayınca vatandaşlar ilginç bir protestoya imza attı. Futbol sahası alanına soğan eken köy halkı, “Bari bir işe yarasın” dedi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesi sınırlarında bulunan Bağlıca Köyü’nde 3 yıldır futbol sahasına hizmet gelmedi. 3 yıl içerisinde zaman zaman alana gelen İzmit Belediyesi ekipleri, malzemeler de getirmelerine rağmen sahayı tamamlamadı. Ekipler, sahanın zemini için getirdikleri çıkma halıları da sermeyip bir süre sonra geri götürdü. Sürecin dördüncü yılına girilirken köy muhtarı Turgay Yılman ve vatandaşlar ilginç bir protestoya imza attı. Köy halkı, zemini bir türlü tamamlanmayan futbol sahasına soğan ekti. Köyün muhtarı Turgay Yılman, İzmit’in her bölgesinde olduğu gibi buraya da futbol alanları, spor alanları istediklerini söyledi. Köyün gençlerinin bu talebini yetkili mercilere defalarca ilettiğini söylemesine karşın netice alamadığını belirten Yılman, “Bari soğan ekelim de bir işe yarasın” dedi.

“Gerçekten hizmet istiyoruz”

3 yıldır sahanın tamamlanmadığını ve artık dördüncü yıla girilmeye başlandığını belirten Bağlıca Köy Muhtarı Turgay Yılman, “Futbol sahası 3 yıl boyunca etrafı kapalı olarak kalan bir alanımız. Bizlerin defalarca belediyemize ‘Yapalım’ dediğimiz şeye yanıt alamadığımız için ve yanıtsız kalmamak için soğan ekme kararı verdik. Belediyemizden tabii ki yapılmasını istiyoruz. Bu 3 yıllık süre zarfında önce çime karar verdik, sonra halıya karar verdik, en sonunda da yırtık ve her tarafı dağınık olan çıkma halılar getirdiler. Sonrasında bunları tekrar götürdüler. Süreç dördüncü yılına yaklaşırken bu olmadı. Olmayınca da biz köylüler, ‘Bari soğan ekelim de bir işe yarasın’ dedik. Bu maksatla soğan olayını başlatmış olduk. Bu bizim hem belediyemize hem de halkımıza bir duyurumuz. Gerçekten biz hizmet istiyoruz. Hizmeti daha iyi olan bir belediye bizim için baş tacı olan bir belediyedir” dedi.

“Buranın gençleri de spor alanları istiyor”

Kendi yaşadıkları bölgedeki gençlerin de spor alanı talebi olduğunu dile getiren Yılman, “Potansiyel olarak nüfusumuz hemen hemen 500- 600’ü buldu. Daha da yükseliyor. İzmit’in her noktasında nasıl ki sahalar, spor alanları varsa buranın gençleri de tabii ki bizden istiyor. Biz de muhtar olarak yetkililerimize aktarıyoruz. Yapılması için, teveccüh göstermeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Temenni ediyorum ki daha hızlı hizmetlerle hem belediyelerimiz hem bizler memnun kalalım. İsteğim ve arzum bu” şeklinde konuştu.

“İnşallah yeriz”

Bölgelerinde soğan ekme dönemi olduğu için ve mahsulünü hızlı alabilecekleri için bu kararı aldıklarını söyleyen Yılman, “Neden soğan? Çünkü bölgemizde tam olarak şu an soğan ekme dönemi. Benim de bir anda aklıma gelen soğan oldu. Soğanı buradan yola çıkarak yapmak istedik. Soğanı şimdiden ekerseniz en azından 5 ay sonra mahsulü alırsınız. Bizim futbol sahamız da böyle bir şey. Her geldiklerinde 5 ay geçtiği için ben dedim ki ‘Bir daha gelirlerse bu soğanı buradan çıkartırım’. Bu şekilde düşündüm ve böyle bir karar aldık. Ekme işlemlerine de başladık, ektik sayılır. İnşallah yeriz. Biz tarlada çapa yaparken bir taraftan çapayı vurur ve soğanı koyar, üzerini de kapatırız. Soğan böyle ekilir, bölgemiz genelinde de böyle ekilir. 15 – 20 gün sonra da dürter ve biter. Şu anda bitme aşamasında. Bittikten sonra tabii ki sizler de görürsünüz” ifadelerini kullandı.

Köy halkı olarak yalnızca hizmet istediklerinin altını çizen Muhtar Yılman, “Bizim Bağlıca olarak şu anda bağlı bulunduğumuz ilçe belediyesi, İzmit Belediyesi. Teveccüh ederlerse, ne kadar güzel hizmet bizlere getirirlerse biz o kadar memnun kalırız. Başkanımız buralara geliyor, halkımızla görüşüyor, seviliyor. Bizim isteğimiz sadece hizmet, başka bir şey yok. Gerisi zaten gelecektir inşallah” diye konuştu.

Zincir marketlere kartel soruşturması

Küle Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada soruşturmanın, 2.7 milyar lira ceza kesilen ilk soruşturmadan daha büyük olduğunu söyledi. Küle, üç büyük grubun uzlaşma başvurularını reddettiklerini açıkladı.

Birol Küle “Aslında pandeminin başlarında 2020 Ocak ayı gibi fiyatlardaki hareketliliği gördük ve zincir market incelemelerine başladık ama inceleme uzun sürdü çünkü kabul edersiniz ki müthiş bir büyüklük, çok veri var. Biz sadece 5 büyük zincir marketle başlamamıştık. Burada belirteyim, bizde karşı incelemeler de başladı. Henüz gizliliği olan bir incelemede delillere ulaştık, o deliller bizi başka sektöre götürdü, daha büyük bir tablo ortaya çıktı” diye konuştu..

“Devam eden ikinci soruşturma birinci soruşturmadan daha önemli” diyen Küle şunları söyledi: “Nisanda raporu bitecek. Orada 15 büyük tedarikçi, çok büyük şirketler var. Hatta üç büyük şirket uzlaşma için geldiler ama uzlaşmalarını kabul etmedik. Meclis’imizin yasa gerekçesi çok açık; O yasanın ruhuna uygun başvuru yapmadılar, biz de ‘uzlaşma talebinizi reddediyoruz’ dedik. İkinci süren soruşturma çok daha kapsamlı, orada hem yeniden satış fiyatlarını belirleme ihlali, hem de kartel iddiaları var. Tabii bunlar soruşturma heyetinin yaptığı raporlama ve iddiadır.”

Tarlada ürünün hastalığını tespit eden teknoloji

Geliştirilen prototip henüz tarladayken üründeki hastalığı bulabiliyor. Prototip, dünyada bir ilki gerçekleştirerek, laboratuvara numune göndermeden tarladayken hastalığı saptayabiliyor.

ÇİFTÇİYE ÖNEMLİ KATKI

Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral, “Yaptığımız tüm çalışmaları Türk çiftçisinin işini kolaylaşmak ve onların maliyet kalemlerini azaltmanın yanında ekonomik olarak ülkemizi kalkındıracak adımlar atmayı hedefleyerek gerçekleştiriyoruz. Bu prototip sayesinde henüz tarladayken hastalığı belirlenen bitkilerle ülkemizde daha nitelikli bir tarım yapılmasına katkı sunmuş olduk” dedi. SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ise, “Dünyada bir ilke imza atarak özgün bir adım atmış olduk” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de avokado üretimi %53 arttı

Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım Konseyi ve Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Avokado E-Çalıştayı, akademisyenler, uzmanlar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

Sonuç bildirgesinde, “Dünyada son 10 yılda avokado üretim alanı yüzde 78, üretim miktarı ise yüzde 127 arttı. OECD ve FAO raporlarına göre, 2030 yılına kadar avokadonun muzdan sonra en çok ticareti yapılan ikinci sıradaki tropikal meyve olacağı öngörüldü” denildi. Türkiye’de avokadonun son 10 yılda üretim alanının 18.7 katına, üretim miktarının ise 7.5 katına çıktığı kaydedilen bildirgede, “Son yılda üretim alanı yüzde 116, üretim miktarı ise yüzde 53 arttı. Bu artış eğiliminin devam edeceği öngörülüyor” ifadelerine yer verildi.

Main Menu