01.11.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Avrupa tarım makineleri endüstrisi resesyonda

Avrupa tarım makineleri endüstrisi resesyonda

Avrupa’da tarım makineleri endüstrisine ilişkin genel iş ortamı endeksi, önceki aylarda yaşanan sert düşüşlerin ardından Eylül ayına göre çok az değişiklik göstererek negatifte kalma eğilimini Ekim ayında da sürdürdü.

Avrupa Tarım Makineleri Birliği’nin (CEMA) açıkladığı İş Barometresi Anketine göre, Ekim ayında endeks -31 puandan -32 puana (-100’den +100’e) geriledi.

Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) tarafından paylaşılan bilgilere göre, CEMA tarafından düzenlenen İş Barometresi Anketi, bayilerin yüklü miktardaki stoklarını eritemediklerini, yetersiz arzdan rekor seviyedeki arz fazlasına kaydıklarını bir kez daha teyit ediyor.

Ankete göre, çoğu Avrupa pazarındaki rekor stok seviyeleri nedeniyle tarihe geçen bayi stokları, 2019 yılındaki rekor seviyeden bile daha yüksekte kaldı.

Anket katılımcılarının çoğunluğunun olumlu ciro beklentilerine sahip olacağı tek bir Avrupa pazarının bile olmadığı anket sonucuna göre, en güçlü düşüşler Orta ve Doğu Avrupa piyasalarında bekleniyor. Fransa pazar sıralamasında Almanya’nın önünde yer alıyor.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 20’si mevcut işleri iyi olarak değerlendirirken, yaklaşık yüzde 60’ı önümüzdeki altı ay içinde cirolarının düşmesini bekliyor.

Tarım akademisinde hasat zamanı

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Tarım Akademisi alanında gerçekleştirilen mısır hasadına katıldı. Özlü, “Biz burada çiftçimize, tarımla uğraşanlara modern tarım tekniklerini anlatmak, öğretmek istiyoruz” dedi.


Düzce Belediyesi, il merkezinde tarımsal üretimin arttırılması, atıl vaziyetteki tarım alanlarının ekonomiye kazandırılması noktasında önemli girişimlerde bulunmayı sürdürüyor.


Başkan Faruk Özlü’nün girişimleriyle geçen yıl Tarım Akademisi adı altında faaliyetlerine devam eden arazi de mısır hasadı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Müşaviri Zehra Eren ve Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun’un da hazır bulunduğu mısır hasadında tarım akademisinin öneminden bahseden Başkan Özlü, “Biz burada çiftçimize, tarımla uğraşanlara modern tarım tekniklerini anlatmak, öğretmek istiyoruz. Geçen yıl arazinin boş kalmaması için mısır ekmiştik. Bugün mısır hasadını yapıyoruz. Bol ve bereketli bir hasadımız var. Aynı zamanda bugün marul ekiyoruz. Burada daha önce bilindiği üzere tıbbi aromatik bitkiler yetiştirdik. Bunlardan yağ üretiyoruz. Yaklaşık 66 çeşit ürüne ulaştık. Bunları da Türkiye’nin önemli pazarlama firmalarının envanterinde pazarlıyoruz. Aynı şekilde belediye şirketimiz BelTur’un tesislerinde de bunları satışa sunuyoruz” dedi.


Arazinin, tarım tekniklerinin öğretildiği ve uygulandığı müstesna bir merkez olacağını ifade eden Başkan Dr. Faruk Özlü, “Tarım Akademisi fikrini çok önemsiyoruz. Düzce Belediyesi olarak bu projemizin uygulamaları devam edecek” şeklinde konuştu.


Başkan Özlü, daha sonra Kusursuz Kafe personelleriyle birlikte marul dikimi gerçekleştirdi.

 

Bakan Yumaklı: "Can Erzincan'ımızda 96 bin 870 dekar tarım arazisini su ile buluşturuyoruz"

 Bakan Yumaklı: "Can Erzincan'ımızda 96 bin 870 dekar tarım arazisini su ile buluşturuyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Turnaçayı Barajı ile Erzincan’daki 96 bin 870 dekar tarım arazisini suyla buluşturacaklarını bildirdi.

Yumaklı, sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı, paylaşımında, “Can Erzincan’ımızda 96 bin 870 dekar tarım arazisini su ile buluşturuyoruz. Turnaçayı Barajı’ndan sağlanacak suyun Erzincan’ın bereketli toprakları ile buluşturulacağı 2,7 milyar lira sözleşme bedelli ‘Çayırlı Sulaması 1. Kısım’ inşaat çalışmalarını başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadesini kullandı.

Sakarya'da "pakong" üretimiyle silaj maliyetinin düşürülüp hayvancılığın geliştirilmesi hedefleniyor

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Sakarya’nın, dünyada tarımda en güçlü üretim kapasitesine sahip şehirlerden biri haline getirilmesi için projelerin üretilmesine devam ediliyor.

Akyazı Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi ve Sakarya Melen Botanik Vadisi projelerinin gerçekleştirilmesinin ardından, yüksek ziraat mühendisi de olan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin girişimleriyle Şili’de yetişen “pakong” bitkisi kente getirildi.


Mısır familyasından bitki, silaj bitkisi olarak Adapazarı ilçesinde belirlenen 5 dönümlük araziye ekildi. Aynı alanda mısırdan 8 kat fazla verim veren, besin değeri 5 kat daha yüksek olan bitkinin, yem maliyetini yarı yarıya azaltarak hayvancılığı cazip hale getirmesi öngörülüyor.

İlk denemede başarılı sonuç alınan bitkinin hasadı için Yüce, traktörün direksiyonuna geçti.

“HASAT HACMİNİ GENİŞLETEREK TARIMDA ÖNEMLİ ADIM ATACAĞIZ”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yüce, mısırın önemli kentlerinden Sakarya’nın silaj konusunda en verimli şehir olduğuna dikkati çekti.

Nevşehir'de tarımsal üretim planlama toplantısı

14 Eylül 2023 tarihli ve 32309 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkındaki Yönetmelik kapsamında ve Sözleşmeli Üretim konusunda Şube ve İlçe Müdürleri ile Tarımsal Üretim Biriminin katıldığı hazırlık toplantısı İl Müdürlüğümüzde gerçekleşti.

İl Müdürü Özgür MEMİŞ; Ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve gelir seviyesi ile kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı nedenleriyle doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayacak Tarım ve Orman Bakanlığımızın tedbirleri kapsamında Tarımsal Üretim Planlamasının yürürlüğe konduğunu ve bu kapsamda Nevşehir’de hazırlık çalışmalarının başladığını bildirdi.

Toplantıda Bitkisel, Hayvansal ve Su Ürünleri üretimine yönelik sunumlar yapılarak önümüzdeki süreçte Üretim Planlaması ve Sözleşmeli Üretim konularında yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Diyarbakır Tarım Konseyi ilk toplantısını gerçekleştirdi

Diyarbakır Tarım Konseyi ilk toplantısını gerçekleştirdi

Diyarbakır’da 68 sivil toplum kuruluşu (STK) ve özel sektör temsilcilerinin kuruluşunu ilan ettiği Diyarbakır Tarım Konseyi, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Tarım Konseyi İcra Kurulu Başkanı Engin Yeşil ile İcra Kurulu üyelerinin tam katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda konseyin çalışma programı oluşturularak, bölgede tarımın geliştirilmesine yönelik kararlar alındı. Toplantıda konsey organları seçilerek, çalışma alanları da belirlendi. Konseyin ayda bir toplanması, gündemindeki konuları değerlendirerek, ilgili kamu kurumları ile çalışmalar yürütmesi kararlaştırıldı.

Türk-İş: “Açlık sınırı ekim ayında 13 bin 684 liraya çıktı”

Diyarbakır Ticaret Borsası ve aynı zamanda Diyarbakır Tarım Konseyi Başkanı Engin Yeşil, konseyin bölgede tarım sektörünü büyütmek, sürdürülebilirliğini artırmak ve sektörün büyüme stratejilerini doğru belirlemek amacıyla tüm ilgili kurumlarla birlikte çalışmalar yürüteceklerini belirtti. Yeşil, “Tarım, tüm ülkeler için savunma sanayisi kadar gerekli ve vazgeçilmez bir sektördür. Bu nedenle ilimizde tarım sektörünün tüm bileşenlerinin yer aldığı geniş kapsamlı çalışmaların planlanmasını sağlayacağız. Konseyimiz, tarım sektörünün içerisinde bulunduğu durumu tespit etmek ve gelişimine katkı sunacak ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK, üreticilerimiz, akademisyenlerimizin de görüş ve önerilerini alarak yol haritasını ortaya koyacaktır” dedi

EİB, sürdürülebilir gıda sistemi için çalışıyor

EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesindeki 7 tarım birliği, sürdürülebilir gıda sistemi oluşturmak adına yaptığı çalışmalarını daha ileri taşıyabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile masaya oturdu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile EİB yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi.

EİB bünyesindeki 7 tarım birliği, sürdürülebilir gıda sistemi oluşturmak adına yaptığı çalışmalarını daha ileri taşıyabilmek için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile EİB yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıya EİB adına, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Su Ürünleri Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Şarman, EİB Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz katıldı.

‘PAYDAŞLARIMIZLA SIKI TEMAS HALİNDEYİZ’
Paydaşlarıyla sıkı temas halinde olduklarına dikkati çeken Uçak, “Türkiye’nin gıda ve organik ürün ihracatının lideri olan yıllık 7,3 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç eden Ege İhracatçı Birlikleri olarak 10 milyar dolar hedefimize ulaşmak ve gıda sistemimizin iyileştirilmesi için bütün paydaşlarımızla sıkı temas halindeyiz. Bu kapsamda ulusal bir yol haritası belirlemek için pestisitler, biyoteknik mücadele, sözleşmeli tarım gibi sürdürülebilir gıda sistemini baz alan net hedefler içeren önerilerimizi Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ile istişare ettik. Tarım ve Orman Bakanımız da sözleşmeli tarım modeline geçiş için son hazırlıkların yapıldığını, bu uygulama başladığında üretimin kontrollü bir şekilde gerçekleşeceğini, kalıntı konusunda da önemli adımlar atılacağını dile getirdi” dedi.

‘ÜRETİCİLERİMİZLE DEVAMLI TEMAS HALİNDEYİZ’
Uçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalıntısız ve kaliteli üretimle ihracat pazarlarımızı korumak, yeni pazar olanakları yaratmak için üreticiler, ihracatçılar, üniversitelerimiz, Bakanlıklarımız olarak hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi ve İyi Tarım Uygulamaları Projemiz Ege İhracatçı Birlikleri olarak üreticilerimize kimyasal mücadele yerine biyoteknik mücadele için tuzaklar dağıtıyoruz. Bahçelerden numuneler alıp analiz ettiriyoruz, üreticilerimizle devamlı temas halindeyiz.”

‘ORGANİKTE DE DÜNYADA LİDERİZ’
EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, AB Yeşil Mutabakatı’nın sorumluluklarına sektörlerimizi daha iyi hazırlayabilmek açısından önemli bir gündemi oluşturan sürdürülebilirlik üzerine 2019 yılından itibaren yoğun bir çalışma süreci başlattıklarını hatırlattı. Işık, “EİB olarak diğer kurumlarla, üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, Tarım İl ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla yaptığımız ortak çalışmalarla çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyoruz. Aflatoksin ve okratoksin oluşumunu önlemek için birçok proje yürütüyoruz. Kuru meyve sektöründeki başarının arkasında 35-40 yıldır devam eden sürdürülebilirlik eksenli çalışmalar yatıyor. Organikte de dünyada lideriz, organik gibi zor bir ürünü yapan ülkemiz pestisitte de önemli bir yol kat etti. Türkiye’nin Ege sayesinde organik sektöründe 35 yıllık büyük bir deneyimi var. Ege’nin tarıma ve gıdaya bakışı tamamen sürdürülebilirlik üzerine kurulu. Türkiye 2022 yılında yüzde 15 artışla 34, 2 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri yüzde 17 artışla 6 milyar 727 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 19’unu tek başına gerçekleştirerek Türkiye şampiyonu oldu. Hem iyi tarım uygulamaları, hem organik tarım teşvikleri gerekiyor. Devlet tarafından verilmiş ve verilecek olan desteklerin bu dinamiklere göre kurgulanması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya ihracatımızın devamlılığı için desteklere yönelik beklentilerimizi dile getirdik. Tarım ürünlerinin üretiminin devamlılığı, kalıntı sorununun çözülmesi, tarım ürünleri rekoltesinin dengeli bir şekilde artması ve Uzak Doğu pazarlarına açılmamız için destekler hususunda taleplerimizi istişare ettik” ifadelerini kullandı.

Main Menu