Yalçın Bayer’e tarım ödülü
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı ile Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından ‘Tarıma Değer Katan Kalemler’ ödüllendirildi. Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, Anadolu Ajansı’ndan Eda Topçu, Dünya Gazetesi’nden Burçu Kösem ödüle layık bulundu. Bayer’e ödülünü TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz verdi.
Karesi tarımsal kalkınmayı destekliyor
Üreten tüm kesimlerin yanında olduklarını söyleyen Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Karesi Belediyesi’nin vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Başkan Orkan, “Üreten, alın terini emeğiyle yoğuran, toprağa hayat veren çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Karesi Belediyesi olarak sadece rutin belediyecilik faaliyetleri değil, her konuda vatandaşlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız yeni proje ve faaliyetlerle devam edecek” dedi.
Balıkesir’in Karesi Belediyesi belediyecilik hizmetleri yanında birçok alanda da vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Runtin belediyecilik faaliyetleri yanında kültürel, sanatsal, sosyal, eğitim, spor, sosyal destek gibi çalışmalarını da sürdüren Karesi Belediyesi tarımsal kalkınma içinde faaliyetler yürütüyor. Boş arazileri değerlendirip buğday ekimi yaparken, tarla yollarını açıyor. Belediye ayrıca ekolojik ve organik tarım için de AB destekli proje yürütüyor.
EKOLOJİK VE ORGANİK TARIM ÇALIŞMALARI
Karesi Belediyesi tarafından Avrupa Fransa Ulusal Ajansı’na sunulan ve kabul edilen “Çevre Koruma Açısından Faydalı Mikroorganizmaların Tarımsal Kullanımı” isimli projenin pilot uygulama faaliyeti gerçekleştirildi. Proje ile Karesi’de ekolojik ve organik tarım özendiriliyor. 24 ay süren proje kapsamında çiftçilere bitkisel ve hayvansal gıdaların ekolojik üretim, organik hayvansal ve bitkisel üretim ile çevre koruma için yeni mekanizasyon teknikleri, pestisit ve antibiyotiklerin kullanımlarının azaltılması konusunda yenilikçi bir eğitim modeli oluşturuldu. Proje ile yenilikçi ekolojik üretim modelleri, ekolojik üretim için yeni mekanizasyon teknikleri, insan ve hayvan sağlığı gibi konularda Karesi’ye ve üreticilere önemli katkılar sağlandı.
BOŞ ARAZİLERE BUĞDAY EKİMİ YAPILDI
Tarımsal kalkınmayı desteklemek ve boş arazileri değerlendirip, buğday ekerek halkın kullanımına sunmak için kolları sıvayan Karesi Belediyesi, Şamlı Mahallesi’nde bulunan 2 adet tarlaya ilk ekimini gerçekleştirmişti. Karesi Belediyesi’ne ait Şamlı Mahallesi’ndeki boş duran 31 bin 500 dönüm ve 31 bin 200 dönümlük, toplamda 62 dönümlük 2 araziye buğday ekimi gerçekleştiren Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri hasat işlemine başladı. Hasada katılan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, ekiplere kolaylık dilerken, biçer-döver ile ilk hasadı gerçekleştirdi. Elde edilen ürünlerin bir kısmı un yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken, bir kısmı ise tohumluk olarak çiftçilere dağıtılıyor.
"Türk tarım ekipmanları dünya çapında ilgi görüyor"
Dünyanın önde gelen endüstriyel motor üreticilerinden Yanmar’ın tam iştiraki Yanmar Turkey, Türk tarım ekipmanlarını Orta Asya, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’da bulunan 20’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Türkiye’deki tarım ekipmanı üreticileri ile iş birliği yapan şirket, yerli üreticilere tasarım, üretim ve markalaşma konularında da destek oluyor. Türk tarım ekipmanlarının dünya çapında ilgi gördüğünü söyleyen şirketin Tarım İş Kolu ve İş Geliştirme Müdürü Murat Balkan Kanbir, “Türkiye’nin tarım makine ve ekipmanları sektöründeki başarısını artırmayı amaçlıyoruz” dedi.
“Türk tarım ekipmanları dünya çapında ilgi görüyor”
Yanmar Turkey, gerçekleştirdiği iş birlikleri sayesinde yerli üreticilere dünya genelinde ürünlerini pazarlama ve ihracat yapma imkanı sunarken Türkiye’de üretilen yüksek kaliteli tarım ekipmanları ile dünya çapındaki çiftçilere ulaşmayı hedefliyor.
Şanlıurfa’da pamuk öyle bir fiyata satıldı ki!
Şanlıurfa’nın Harran ve Suruç ovasında hasadı yeni yapılan 44 Randıman Pamuk 21 liradan satıldı
GAP’ın devreye girmesi ve arazilerin sulanmasının ardından Çukurova’yı geride bırakarak Türkiye’nin pamuk deposu olan Şanlıurfa’da, yeni hasat dönemi de başladı. Pamuk biçerler pamuk tarlalarına girdi. Hasadı yapılan 44 Randıman Pamuk 21 liradan satıldı.
Harran ve Suruç Ovalarında ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk hasadına başlandı. 1,5 ay sürecek olan hasat mevsimiyle birlikte tarlalarda hummalı çalışma mesaisi başladı.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.
Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuk, bölgede sulanabilir alanların artmasıyla çiftçilerin en fazla ilgi duyduğu ürün olarak ön plana çıkıyor.
2 MİLYON 800 BİN DEKAR PAMUK EKİLDİ
Bu yıl 55 artışla 2 milyon 800 bin dekara yükseldiği kentte, 1 milyon 400 bin ton kütlü pamuk rekoltesi bekleniyor. Ekilen pamuğun hasadında makineleşmenin hızla gelişmesine rağmen çeşitli nedenlerle bazı çiftçiler elle hasadı tercih ediyor. Pamuk hasadı 1,5 ay sürmesi bekleniyor.
PAMUK 21 LİRADAN SATILDI
Kısa adı Çukobirlik olan Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2023 pamuk alım fiyatları 18,50 lira olarak açıklandı.
Ovalarda hasadı yapılan 44 Randıman Pamuk 21 liradan satıldı.
Tarım, savunma ulaşımda teknolojik hamle! Türk savunma, havacılık sektörü cirosu 26 milyar dolara ulaşacak
Türkiye, 2053 vizyonuyla hazırlanan 5 yıllık kalkınma döneminde tarım, savunma, ulaşım ve teknolojide dev adımlara sahne olacak.
Elektronik haberleşmede yeni nesil mobil teknolojileri üretmeye yönelik yol haritası ortaya konulurken; 5G’ye yönelik yetkilendirme çalışmaları tamamlanacak, 6G’ye yönelik uluslararası çalışmalar takip edilecek.
Türk savunma, havacılık sektörü cirosu 26 milyar dolara ulaşacak. Kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilerde askeri ve sivil kullanıma yönelik araştırma, üretim faaliyetleri desteklenecek. Yapay zeka ve robot teknolojisi güvenlik hizmetlerinde kullanılacak, akıllı tarımda ‘yapay zeka’ yaygınlaşacak, tarımsal arazi kullanım planları hazırlanacak.
Akıllı tarım uygulamalarına yönelik yazılım ve ekipmanın yerli üretimi desteklenecek. Siber güvenlik stratejisi ‘yeni nesil tehditler’ ışığında güncellenecek.
"8. Tarım Fuarı" kapılarını ziyaretçilerine açtı
Karadeniz’in en büyük tarım fuarı olma özelliği taşıyan “8. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı” kapılarını ziyaretçilerine açtı. İsrail’in Gazze’deki katliamı nedeniyle açılış töreni yapılmadı.
Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 8. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile çiftçileri bir araya getirdi. Traktörler, zirai dronlar, tarım makineleri, gübre, tohum, fide, fidan, zirai ilaçlar, hayvancılık, hayvani üretim makineleri, hayvancılık ekipmanları, yem sektörü ve ambalaj gibi birçok ürün sergilendiği fuarda 75 adet firma yer aldı.
Fuarın açılışında, İsrail’in Gazze’deki katliamı nedeniyle açılış töreni ve protokol konuşmaları yapılmadı. Fuara katılan Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve diğer protokol üyeleri toplu fotoğraf çektirmelerinin ardından stantları gezdi.
“Aynı çatı altında toplamaktan mutluyuz”
Fuarla ilgili bilgi veren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Fuarda 75 firmamız stant açtı. Çiftçi ile firmalarımız burada buluştu. Samsun’un özellikle 3 büyük ovaya ev sahipliği yapması dolayısıyla sebze, meyve ve diğer tarım ürünlerinde öncü bir rolü var. Tarım fuarları sadece ekipmanlarla alakalı değildir. Gerek hayvancılık yapan gerekse bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz burada fikir alışverişinde bulunuyor. Çiftçilikle ilgili veya o sektörle ilgili deneyimlerini paylaşıyorlar. Bugün baktığımızda Antalya’dan, Konya’dan, Eskişehir’den firmalarımız var. Düşünün sektörümüzde 130 bin çiftçimiz var. Bunun 71 bini bitkisel üretimde, 50 bini hayvancılıkta, diğer kalanlar balıkçılıktadır. Bu çiftçilerimizi tek tek bu firmaları dolaştırmaları çok maliyetli ve külfetli bir iştir. Fabrikalar Samsun’da fuar çatısı altında bir araya geldi. Çiftçilerimizin burayı ziyaret etmesi çok önemli” dedi.
8. Tarım Fuarı 22 Ekim’de sona erecek.
Tarım ve hayvancılık sektörü Sakarya'daki fuarda buluşacak
Sakarya’da tarım ve hayvancılık sektörünü bir araya getirecek 5. Tarım Hayvancılık Makinaları Teknolojileri ve Yem Fuarı, 9-12 Kasım’da düzenlenecek.
Hendek ilçesindeki Çok Amaçlı Kapalı Ticaret Merkezi ve Fuar Alanı’nda gerçekleştirilecek organizasyonda, tarımdaki son yenilikler ve teknolojik gelişmeler, çiftlik ekipmanları ve genetik alanındaki son yenilikler katılımcılarla buluşturulacak.
Kadın ve genç çiftçi bilgi yarışmalarının yapılacağı fuarda, bu yıl ilk kez Sakarya Ticaret Borsası tarafından fındık randıman yarışması organize edilecek.
Kentin en stratejik tarımsal ürünü olan fındığın öneminin vurgulanacağı yarışmayla üreticilerin verimli ürüne ve üretime teşvik edilmesi hedefleniyor.
Geçen yıl 158 firma ve 110 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan fuarı, bu yıl daha fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Türkiye 7 ayda 1,9 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihraç etti
Gürüz, yazılı açıklamasında, temmuzda ülke geneli yaş meyve sebze ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 197,1 milyon dolara ulaştığını belirtti.
Sektörün temmuzda 192 bin 700 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini aktaran Gürüz, bu dönemde en fazla dış satımın kiraz-vişne, şeftali ve kayısı gruplarında gerçekleştiği bilgisini verdi.
Gürüz, temmuzda Almanya, Rusya ve Hollanda’nın en fazla ihracat yapılan ülkeler olduğunu bildirerek, “Ocak-temmuz dönemindeki sektör ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışla 1 milyar 892 milyon dolar düzeyine ulaştı.” ifadesini kullandı.