03.10.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı: 2 ton fıstığa el konuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, Siirt’te bir fıstık deposunda fıstıkların arasına girerek yüzen kişinin yakalandığını, depo sahibinin yakalanması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Depoda yapılan aramada 2 ton fıstığa el konulmuş, fıstık deposunun sahibine idari para cezası uygulanmıştır” denildi.


Sosyal medyada bir kişinin Siirt’te bir fıstık deposunda bacadan akan fıstıkların içinde yüzerek, fıstıkların üzerine tükürdüğü görüntülere ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklama yapıldı.

Memur, emekli ve asgari ücretliler dikkat: Enflasyon rakamları yarın açıklanıyor, işte piyasanın beklentisi
Memur, emekli ve asgari ücretliler dikkat: Enflasyon rakamları yarın açıklanıyor, işte piyasanın beklentisi

Açıklamada, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce kolluk kuvvetlerine gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı ve görüntülerdeki şüphelinin yakalandığı belirtilerek, “Ayrıca depo sahibi diğer şüphelinin yakalanması için de kolluk kuvvetlerince başlatılan çalışmalar devam etmektedir. Bunların yanı sıra Siirt merkez Akyamaç köyünde olduğu belirlenen depoda cumhuriyet savcılığının izniyle arama yapılmış, depodaki yaklaşık 2 ton fıstığa yasal süreç ve teknik çalışmalar sonuçlanıncaya kadar el konulmuştur” ifadeleri kullanıldı.


Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından görüntülerin kaydedildiği fıstık deposunun sahibine idari para cezası uygulandığı kaydedilen açıklamada, “Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla çalışmalarımız aralıksız sürdürülmekte olup, halk sağlığını riske atanlar ile mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir” mesajı verildi.

Bakan Yumaklı, Katar'da İİT'nin "Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma" konferansına katıldı:

 Bakan Yumaklı, Katar'da İİT'nin "Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma" konferansına katıldı:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) “Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma” konulu Bakanlar Konferansına katıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Yumaklı, konferansla üye ülkeler arasında gıda güvenliği ve tarımsal sürdürülebilirlik konularında işbirliği ve dayanışmanın geliştirilmesine katkı sağlanacağına inandığını söyledi.

Türkiye’nin 2 yıl önceki konferansa ev sahipliği yaptığını ve bu süreçte konferansın başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Yumaklı, “Türkiye bu 2 yıllık süreçte 8. Bakanlar Toplantısı’nda alınan kararların etkin bir şekilde uygulanması için tarımsal yayım ve eğitim, bitki genetik kaynaklarının korunması, kırsal kalkınma projeleri, tarımsal sübvansiyon ve destek modeli gibi konularda önemli çalışmalar yürüttü.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, pandemi, iklim değişikliği, uluslararası krizler ve doğal afetlerin geleceğe ilişkin daha dayanıklı gıda sistemleri oluşturulmasını gerekli kıldığını, bunun için de uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu nedenle tarım-gıda sistemlerimizi daha verimli, daha kapsayıcı, daha dayanıklı ve daha sürdürülebilir hale getirmek için birlikte çalışmalıyız. Dünyanın ikinci büyük kuruluşunu temsil eden üyeler olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda sorumluluklarımızın her zamankinden çok daha önemli olduğunun bilincinde olmalıyız.”

– Başkanlık Katar’a devredildi

Bakan Yumaklı, konuşmasının ardından başkanlık görevini Katar’a devretti.

Açıklamada Yumaklı’nın toplantıya ilişkin değerlendirmelerine yer verildi. Buna göre, İİT’nin gıda güvenliği ve tarımsal kalkınmayı konu alan 9. Bakanlar Konferansı için Doha’da bulunduğunu belirten Yumaklı, “İki yıl önce Türkiye ev sahibiydi. Bu görevi Katar’a devrettik. Bu süre içinde İstanbul’da alınan kararları hayata geçirdik. Eğitim faaliyetleri, bitki genetiğinin korunması, kırsal kalkınma, gıda güvenliği gibi konularda Türkiye olarak çalışmalar yürüttük.” ifadelerini kullandı.

Geleceğin teminat altına alınması açısından gıda güvenliğinin son derece önemli olduğuna işaret eden Yumaklı, “Özellikle krizlere dayanıklı sistemler oluşturmak zorundayız. Bu toplantıda büyük oranda her koşulda, her zaman, herkese yeterli gıdanın sağlanması konusu işlenecek. 57 İİT üyesi var. 2 milyar nüfusa sahip büyük coğrafya ve nüfus. Bunu yapabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yumaklı, iklim değişikliği ve dolayısıyla su problemine karşı ülkelerin önlem almalarının büyük önem taşıdığını, üyelerin su yönetimi konusunda çalışmalar yürütmeleri gerektiğini aktardı.

Helal gıda mekanizması kurulması yönündeki çabalara da değinen Yumaklı, şunları kaydetti:

“İslam ülkeleri Standartlar ve Meteoroloji Enstitüsü bünyesinde karşılıklı tanınan helal akreditasyonu mekanizmasının kurulmasını her platformda gündeme getiriyoruz, burada da gündeme getirdik. Helal mekanizmasının kurulmasıyla ülkeler arası ticaretin çok daha kolaylaşacağını söyleyebilirim.”

Kadın çiftçiler Mersin’de tarım uygulamalarını yerinde gördü

35 KADIN KATILDI
İzmit Ziraat Odası, kadın çiftçileri desteklemek ve tarım alanında yeni çalışmalar yapılan alanlarda fikirlerini geliştirmeleri için Mersin’e gezi düzenledi. Silifke ve Anamur’a yapılan geziye 35 kadın çiftçi katıldı. Türkiye’de yeni gelişmekte olan tarım alanlarının görülmesi açısından ufuk açıcı olan gezi ile ilgili kadınlar Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Ziraat Odasına teşekkür etti.

UYGULAMALARI YERİNDE GÖRDÜLER
Kadınlar Anamur ve Silifke’de yapılan gezide muz seraları, limon, mandalina, nar, çilek, ejder meyvesi seraları, muz imalat yeri, topraksız tarım uygulamaları yerinde görüldü. Anamur Ziraat Odası – Silifke Ziraat Odası ile İzmitli kadın çiftçilerle bir araya gelerek üretim ve üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda bilgi alışverişinde bulundu. Tarım alanlarının gezileri dışında kültürel gezi de yapan kadınlar Cennet Çöküntüsü, Cehennem Çukuru Müzesini, Astım Mağarası, Gilindere Mağarası, Anamur Antik Kentini gezdi.

 

Tarım araçları denetlendi

Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı Trafik Jandarması Timlerince, sorumluluk sahamızda “Tarım Araçları, Aletlerinin Karıştığı Kazaları Önlemek,Azaltmak“ amacıyla denetim ve kontroller yapılmıştır. Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı olarak trafik kontrol ve denetimlerine devam edilecektir.

Şanlıurfa’da ‘beyaz altın’ için makineler tarlaya girdi!

Şanlıurfa'da 'beyaz altın' için makineler tarlaya girdi! - Şanlıurfa Tarım  Haberleri

Harran ve Suruç Ovalarında ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk hasadına başlandı. 1,5 ay sürecek olan hasat mevsimiyle birlikte tarlalarda hummalı çalışma mesaisi başladı.
GAP’ın devreye girmesi ve arazilerin sulanmasının ardından Çukurova’yı geride bırakarak Türkiye’nin pamuk deposu olan Şanlıurfa’da, yeni hasat dönemi de başladı. Pamuk biçerler pamuk tarlalarına girdi.

PAMUK, ÇİFTÇİNİN UMUDU OLMAYA DEVAM EDİYOR
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.
Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuk, bölgede sulanabilir alanların artmasıyla çiftçilerin en fazla ilgi duyduğu ürün olarak ön plana çıkıyor.
Bu yıl yaklaşık 2 milyon dönüm alana ekilen pamuğun hasadında makineleşmenin hızla gelişmesine rağmen çeşitli nedenlerle bazı çiftçiler elle hasadı tercih ediyor. Pamuk hasadı 1,5 ay sürmesi bekleniyor.


ÇUKOBİRLİK PAMUK ALIM FİYATINI AÇIKLADI!
Kısa adı Çukobirlik olan Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2023 pamuk alım fiyatlarını belirledi. Çukobirlik pamuk fiyatımız 18,50 TL olarak belirledi.

Bakan Yumaklı, Doha’da

Bakan Yumaklı, ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 9. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma Konulu Bakanlar Toplantısı için Katar’ın başkentindeyiz. Gıda güvenliği ve tarımsal politikalara yönelik çözüm önerilerini değerlendireceğimiz toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Main Menu