15.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Çarşamba Belediyesi tarım alanında kullanılan en büyük dronlardan birini aldı

 Çarşamba Belediyesi tarım alanında kullanılan en büyük dronlardan birini aldı

Çarşamba Belediyesinden yapılan açıklamada, tarımsal üretimde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden Samsun’un Çarşamba ilçesinde zirai anlamdaki ülkenin en büyük dronu ile ilaçlama dönemine geçileceği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Çarşamba Ovası’nın Türkiye’nin en verimli tarım arazileri arasında yer aldığına işaret etti.

Yeşilırmak kenarındaki kentlerinde özellikle yaz aylarında haşerenin arttığının altını çizen Doğan, “Belediyemiz bünyesine kattığımız, bölgemizde ilk olan alanındaki en büyük dron sayesinde larvayla mücadelede önemli bir adım atmış olacağız. İlk etapta ilaçlama için kullanacağımız dronumuzla ulaşmakta zorlandığımız alanlarda etkili ilaçlama sağlayacağız. 10 dakikalık zamanda 40 dekarlık alanın ilaçlanmasından bahsediyoruz. İlacı homojen şekilde dağıttığı için çevreye, bitkiye ve canlıya zarar vermeden ilaçlama sağlıyor. 4 ton suyla 1 günde bitirdiğimiz işi, 100 litre su ile 2 saat gibi kısa sürede yapmış oluyoruz.” ifadesini kullandı.

Dronun aynı zamanda gübreleme ve ekim faaliyetinde de kullanılacağını vurgulayan Doğan, “Çarşamba’mız ve bölgemiz için önemli bir adım attığımızı düşünüyoruz. İleride çiftçimizin de hizmetine sunmayı planlıyoruz. Yenilikçi, teknolojiyi takip eden, bölgemize yararlı hizmetler sunma anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Dronu Çarşamba Belediyesine teslim eden firmanın satış yöneticisi Tuncay Danış da dronun, sektörel anlamda kullanılan Türkiye’nin en büyük dronu olduğuna dikkati çekerek, Karadeniz Bölgesi’nde ilk, Türkiye’de de üçüncü kez bir belediyede kullanılacağını kaydetti.

Çiftçilere bu yıl ödenecek tarımsal destekler belirlendi

Çiftçilere bu yıl ödenecek tarımsal destekler belirlendi

“2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, ÇKS’ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 103 lirası mazot ve 46 lirası gübre olmak üzere toplam 149 lira, çeltik için 250 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 271 lira, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir için 103 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 124 lira destek verilecek.

Ayrıca, kütlü pamuk için 345 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 366 lira, patates, soya için 172 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 193 lira, yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) için 121 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 142 lira, yem bitkileri için 94 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 115 lira, diğer ürünler için 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 lira destek sağlanacak.

Nadas için de dekar başına 40 liralık mazot desteği verilecek.

Tarım ÜrünüMazot Desteği (TL)Gübre Desteği (TL)Toplam Destek (TL)
Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale10346149
Çeltik25021271
Fındık, Kuru Soğan, Yaş Çay, Zeytin, Şeker Pancarı8621107
Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Aspir10321124
Kütlü Pamuk34521366
Patates, Soya17221193
Yağlık Ayçiçeği, Kolza (Kanola)12121142
Yem Bitkileri9421115
Diğer Ürünler8621107
Nadas4040

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Toprak Analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için 50 lira destek ödemesi yapılacak.

Organik bal yetiştiricilerine kovan başına 30 lira destek

Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 30 ila 180 lira destek verilecek. Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere kovan başına 30 lira destek verilecek.

İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilerine göre dekar başına 30 ile 270 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 200 lira ödenecek.

Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekar başına 30 lira destekleme ödemesi yapılacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira destek verilecek.

Havzalarda yetiştirilen ürünlere destekler

Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi.

Bu kapsamda kilogram başına buğdaya 100 kuruş, arpa, çavdar, tritikale, yulafa 50 kuruş, aspire 55 kuruş, çeltiğe 10 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, dane zeytine 15 kuruş, kolzaya (kanola) 100 kuruş, kuru fasulye, mercimek, nohuda 50 kuruş, kütlü pamuğa 160 kuruş, soyaya 60 kuruş, yağlık ayçiçeğine 100 kuruş, yaş çaya 30 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş destek sağlanacak.

Su kısıtı olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havza dışında yetiştirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre, fark ödemesi, sertifikalı tohum kullanım ve fındık alan bazlı gelir desteği verilmeyecek.

ÇKS’ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak

Desteklemelerden, ÇKS’de özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.

Yaş çay üreticilerine yapılacak fark ödemesi desteği, belirlenen havzalarda Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan “Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar” ile tespit edilen ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından ruhsatname verilen alanlarda üretim yapan çiftçilere yapılacak.

Teknoloji ve ihracat odaklı Growmach, tarım makineleri sektörüne ivme kazandıracak

Informa tarafından bu yıl Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde 10-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Growmach, Traktör, Tarım Makineleri, Ekipmanları & Teknolojileri Fuarı, yerli ve yabancı sektör profesyonellerini buluşturmaya hazırlanıyor.

Teknoloji ve ihracat odaklı Growmach, tarım makineleri sektörüne ivme kazandıracak
Ekim ayında gerçekleştirilecek fuar öncesinde Bursa’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Fuar Direktörü Engin Er, Bursa’nın tarım sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.


Bursa’nın tarım makineleri sektöründe önemli bir üretim gücüne de sahip olduğunu dile getiren Er, teknolojik gelişmeleri yakından deneyimlemeyi hedefleyen yeni nesil çiftçileri Growmach Fuarı’nda ağırlamak istediklerini vurguladı.

 

180 firma ve 40 ülkeden 15 bin ziyaretçi hedefi


Informa olarak dünyanın en büyük fuarcılık şirketi olduklarını hatırlatan Engin Er, şunları söyledi:


“Antalya’da 22 yıldır dünyanın en büyük seracılık fuarı olan Growtech’i hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Growtech’e katılan Konya firmaları bizlerden bir tarım makineleri fuarı istedi. Tam bu planlamayı yaparken pandemi çıktı ve sonrasında ise artık düğmeye bastık. Antalya’da 10-14 Ekim tarihlerinde uluslararası ziyaretçi ve katılımcıların olduğu tamamen ihracata yönelik tarım makineleri, traktör ve ekipmanları fuarı olan Growmach’ı ilk kez gerçekleştireceğiz. Satışlarımız devam ediyor ve çok az yerimiz kaldı. Şu anda 180 firma katılıyor, ilk yıl için tahmini 40 ülkeden 10-15 bin civarı ziyaretçi bekliyoruz.”

 

“İhracat ve inovasyon odaklı”


Fuardaki yenilikler ve farklılıklar hakkında da bilgi veren Engin Er, şöyle devam etti:


“Türkiye’de her yıl 60’dan fazla tarım fuarı yapılıyor. Bizim bu fuarlardan farkımız var. Katılımcı firma çeşitliliğini sağlayabilmemiz ve daha fazla katılımcıya yer verebilmemiz için bir firmaya satılacak alan limiti mevcut mesela. Fuarın ilk gününü VIP ve Ulusal ve Uluslararası basın günü ilan ettik. 20 farklı ülkeden gelecek Uluslararası Tarım Yazarları Derneğine – IFAJ- üye olan tarım yazarları ile bir çok ülkeden gelecek yabancı tarım gazetecilerini ağırlayacağız. 3 gün boyunca fuarı ziyaret edip röportajlar yapacaklar ve Antalya’daki üretim alanlarını gezecekler. Elbette teknolojinin ön planda olduğu bu dönemde katılımcılarımıza dijital çözümler de sunuyoruz. Growmach Connect Platformumuz sayesinde katılımcılarımız stantlarını ziyaret eden ziyaretçilerin datasına sahip olabilecek ve fuar sonrasında da potansiyel alıcıları ile gerçek zamanlı iletişim ve etkileşim kurabilecekler. Bunun yanı sıra; Farmer100 adlı bir proje oluşturuyoruz. Yeni teknolojileri kullanacak, tarımda mekanizasyonun verimliliğe etkisinin farkında olan önder çiftçiler ve elbette yeni nesil çiftçilerin bir arada olacağı bir program olacak. Bu tür teknolojileri kullanmak isteyen üreticiler, fuar alanında oluşturacağımız bir ortamda Farmer 100 grubunun bir üyesi olma fırsatı bulacaklar.”

 

“Yeni nesil tarım için teknoloji kullanımı önemli”


Gelişen teknolojiyle birlikte tüm dünyada tarımda yapay zeka ve otomasyon kullanımının arttığını söyleyen Engin Er, ülkemizde de verimlilik ve sürdürülebilirlik için yeni nesil tarım uygulamalarının önemli olduğuna dikkat çekti. Son teknoloji makine ve ekipmanların tarım sektöründeki üreticilere hem verimlilik hem de tasarruf konusunda avantajlar sunduğunu dile getiren Er, “Tarımda teknoloji kullanımı verimliliği artırıyor. Ülkemizde modern tarım uygulamaları konusunda çiftçiler şuurlanmalı. Her tarımsal işletme, ekilen ürün çeşidi, toprak yapısı ve iklim şartlarına göre farklı tarım makinelerine ve teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle otomatik dümenleme sistemi, ilaçlamada dozajlamalı sistem ve drone’lar gibi araçların kullanılması yakıt, maliyet, iş gücü ve zaman tasarrufunun yanı sıra; verimlilik konusunda da çiftçiler için önemli avantajlar sunuyor. Bu yıl Growmach Fuarı’nda tarımda yapay zeka ve otomasyon alanlarında hizmet veren firmalar da son teknolojiye sahip ürünleriyle fuar ziyaretçilerini stantlarında ağırlayacak. Fuar ziyaretçileri son teknolojiye sahip makine, ürün ve ekipmanları inceleme fırsatı bulacaklar” diye konuştu.

 

“Fuar katılımcıları yeni ticari fırsatlar yakalayacak”


Uluslararası özellik taşıyan Growmach’ın yeni ticari fırsatlar oluşturmak için önemli bir platform olacağını ifade eden Er, “Informa olarak Türkiye’de uluslararası bir fuara daha imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Tarım makinaları ve ekipmanları firmalarının Growmach’e yoğun ilgisi var ve alan satışları çok hızlı şekilde devam ediyor. Tüm firmalar yeni pazarlara ulaşacak ve yeni satış bağlantılarına imza atarak cirolarını büyütme fırsatı bulacak. Growmach ile katılımcılarımızı Orta Doğu, Afrika, Balkanlar, Avrupa, Rusya & BDT ülkelerinden sektör profesyonelleri ile buluşturacağız. Ziyaretçilerimizi son teknolojiler ve yeni ürünlerle buluşturacağız” ifadesini kullandı.

 

“İnovasyon ödüllerine ev sahipliği yapacak”


Growmach’ta gerçekleştirilecek etkinlikler arasında önem verdikleri etkinliklerin başında Growmach İnovasyon Ödülleri’nin geldiğini belirten Engin Er, “İnovasyon ödüllerini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hamdi Bilgen’in Jüri Başkanlığında gerçekleştireceğiz. Kendisinin bu alandaki tecrübesi ve alanında uzman diğer jüri üyeleri ile tarım makineleri sektöründe faaliyet gösteren ve yenilikçi ürün oluşturan tüm firmalar bu ödüllere başvuru yapabilirler” dedi.


Tarım makineleri ihracat payının günümüzde ciddi bir seviyeye ulaştığını dile getiren Prof. Dr. Hamdi Bilgen de, “Türkiye artık olgunlaşmış olan bu potansiyelini sadece tarım makineleri içinde değil mekanizasyon öğeleri içinde yer alabilecek bir çok farklı teknolojileri ortaya koymak içinde kullanmaktadır. Bu gayeyle Growmach İnovasyon Ödülleri ile Growmach tarım makineleri fuarı bu özel alanda bir ilk olmaya hazırlanmaktadır. Türkiye özellikle tropik – subtropik iklim özellikleri ve dört mevsim yapısı sayesinde dünyanın bir çok farklı bölgelerinde yapılan tarımsal mekanizasyon süreçlerine katkı yapmak adına büyük potansiyele sahip bir ülkedir. Bu sinerjinin ortaya ulusal ve uluslararası firmaların katılacağı akademik alanda ve sektörün lider kişilerinden kurulacak inovasyon jürisi en değerli inovasyonları tarım makineleri sektörüne kazandırılmasında çok değerli bir rol üstlenecektir. Başta ülkemiz olmak üzere dünya pazarına sayısız yeni buluşların ortaya konması için hazırız” ifadelerini kullandı.

Teknoloji ve ihracat odaklı Growmach, tarım makineleri sektörüne ivme kazandıracak

Agrotec 26. Uluslararası Tarım Fuarı'nda Süt Sağma Yarışması Düzenlendi

Ankara'da süt sağma yarışması düzenlendi - Güncel Haberler

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’nde düzenlenen Agrotec 26. Uluslararası Tarım Fuarı’nda renkli görüntülere sahne olan süt sağma yarışması, büyük ilgi gördü. Yarışmada birinci olan Fatma Çetin ve en iyi bal yarışmasında birinci olan Nadiye Genç ödüllerini aldı.

ANKARA’nın Gölbaşı İlçesi’nde, Agrotec 26’ncı Uluslararası Tarım Fuarı kapsamında düzenlenen süt sağma yarışması, renkli görüntülere sahne oldu.

Agrotec 26’ncı Uluslararası Tarım Fuarı, Gölbaşı Fuar Alanı içerisinde düzenlendi. Fuarın açılış gününde en iyi süt sağma ve en iyi bal yarışmaları düzenlendi. Yarışmacılar, kırmızı kurdeleler ile süsledikleri inekleri ile jüri karşısına geçti. Yarışmacılar, ineği sağıma hazırlama, ineklerin hijyen kurallarına uygun sağılması, sağılan sütün temizliği gibi kategorilerinde jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. En iyi bal yarışmasında ise petek doluluk oranı, petek ağırlığı, aroma ve lezzet kategorileri değerlendirildi. Süt sağma yarışmasında birinci Fatma Çetin, en iyi bal yarışmasında ise Nadiye Genç birinci oldu. Birincilere tam altın, ikincilere yarım altın, üçüncü ve dördüncülere ise çeyrek altın verildi. 14-17 Eylül tarihleri arasında açık olacak fuar alanında ikinci gün höşmerim tatlısı ve en güzel domates yarışmaları düzenlenecek.

Çiftçilere müjde! Dünya’da bir ilk

Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri, yerli tohumların ıslahı ve geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda geliştirilen, silajlık ve sindirilebilirlik yönüyle yüksek ot verim özelliğine ve kalitesine sahip olduğu belirlenen “Çetiner” ve “Ruha 63” çeşitleri için Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünden tescil öncesi üretim izni alındı.


GAPTAEM Müdürü İbrahim Çetiner, tahıl üretiminin geliştirilmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda yüksek ot verimine sahip “Çetiner” ve “Ruha 63” çeşitlerini geliştirdiklerini aktaran Çetiner, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından üretim izni de alındığını kaydetti.


Geliştirdikleri arpa çeşitlerinin yem verimini ciddi anlamda yükselteceğini belirten Çetiner, arpa ve buğday çeşitlerini ıslah ve geliştirme konusunda çalışmaların devam ettiğini anlattı.


Yerli ve milli çeşitleri geliştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Çetiner, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz hafta Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından üretim izni alan çeşitlerimiz oldu. Bunlar serin iklim tahıllarında 2 kılçıksız arpa çeşidi. Kılçıksız arpa çeşitlerimiz, dünyada ilk kez tescilli bir kılçıksız arpa çeşidi olacak. İki çeşidimiz daha çok yemlik olarak kullanılmak üzere, altı sıralı iki arpa çeşidimiz. Bunların en önemli özellikleri kılçıksız olmaları ve yem bitkisi açısından yeşil aksamının çok olmasından dolayı yem olarak değerlendirilebilmesi.”

Arpa çeşitlerin iyi bir silaj bitkisi olduğunu tespit ettiklerini anlatan Çetiner, “Yapmış olduğumuz TAGEM projesiyle bu kılçıksız arpaların diğer arpalarla karşılaştırmasını yaptık. Yani standart çeşitlerle karşılaştırmasını yaptık. Ayrıca da ot verimi yüksek olduğu için ot verimi yüksek olan tiritikale ile de yarıştırdık. Bu türlerin standart arpaların 2 misli ot verimi olduğunu gözlemledik. Bu yönüyle bakıldığı zaman kılçıksız arpa bir yem bitkisi olarak Türk tarımında, dünya tarımında yerini alacak. Dünyaya ve Türkiye’ye yeni bir çeşit kazandırdığımız için enstitü olarak mutluyuz.” diye konuştu.
Yeni türlerin ekimden 80-90 gün sonrasında yem olarak hasat edilebildiğini belirten Çetiner, üretim izni alındığı için ürünün hemen piyasaya sürülebileceğini, tohum fiyatlarının da muadilleriyle ayrı aralıkta yer alacağını kaydetti.


Ziraat yüksek mühendisi Memduh Serdar Polat da ıslah çalışmalarının uzun yıllar sonucu elde edilebilecek bir sonuç olduğunu aktararak, ekip olarak yoğun emek sonucu ortaya çıkan türlerin çiftçilere daha kaliteli ve verimi yüksek tohum sunmaya başlayacaklarını vurguladı.

Sakarya'ya 'Tarım Lisesi' yakışacak

Tarım Lisesi ile Sakarya yıllar boyu tarımın başkenti olarak anılmaya devam edecek. Söz konusu projeyi Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “En heyecan duyduğum proje” diyerek açıkladı.SAKARYA (İGFA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi sahasında inşa edilen Tarım Lisesi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.


Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar’dan gelinen son noktaya ilişkin bilgiler alan Başkan Yüce, MEB iş birliğiyle tarım şehri Sakarya’ya yakışan bir projeyi hayata geçireceklerini ifade etti.


Eğitime çok önemli bir destek daha sağlayacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Yüce, Tarım Lisesi’nde temel öncesi tüm hazırlıkların tamamlandığını, kısa süre içerisinde temelin atılacağını belirtti.

30 yıldır vahşi depolama alanı olarak kullanılan alanı ıslah ettiklerini ve tarımsal üretime kazandırdıklarını ifade eden Başkan Yüce, “Erenler Alancuma’da insan sağlığına, çevreye ve Sakarya nehrine ciddi anlamda tehdit oluşturan 500 dekar büyüklüğündeki alanda çok ciddi bir çalışma gerçekleştirerek tarıma kazandırdık. 26 türden 62 çeşit meyvenin ekimini gerçekleştirdik. Şimdi de Milli Eğitim Bakanlığımız iş birliğiyle 16 derslikli Tarım Lisesi inşa ediyoruz. Temel öncesi tüm hazırlıklarımızı tamamladık. İnşallah projemiz tamamlandığında gençlerimiz tarımı uygulamalı olarak öğrenecek” dedi.

TARIMSAL ÜRETİM EĞİTİM İLE DAHA DA İVME KAZANACAK

19 bin 500 metrekarelik alan içerisinde inşa edilen proje ile genç nesillerin tarıma yön vereceğini belirten Yüce, “Her bir projemizin, şehrimize kazandırdığımız her bir eserin değeri ölçülemez. Ancak Tarım Lisesi benim için de bir başka anlam taşıyor. Akademik çalışmalarımda, üniversitede öğrencilerimle bir araya geldiğim her derste kalkınmanın en önemli ayaklarından birinin tarımsal üretim olduğunu vurguluyordum. Hamdolsun bugün Tarım Lisesi’ni şehrimize kazandırmak nasip oldu. Burada okuyan gençlerimiz tarımın tüm alanlarına ilişkin eğitimler görecek, bilimin ve eğitimin ışığında tarımsal üretime yön verecek. Rabbim hayırlısıyla tamamlamayı, bu eseri şehrimize kazandırmayı nasip etsin” diye konuştu.

Tarım ÜFE ağustosta arttı

Tarım ÜFE ağustosta arttı

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) ağustosta bir önceki aya göre yüzde 3,83, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 76,35 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, söz konusu endekste ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,83, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 40,31, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76,35 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,21 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,30 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,2 ve tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise yüzde 4,03 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,16, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 3,39 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde ise yüzde 9,17 artış görüldü.

Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 8,84 ile lifli bitkiler ve yüzde 22,32 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 146,04 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 131,93 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler olarak belirlendi.

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 6 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar yüzde 16,12 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler, yüzde 1,99 ile lifli bitkiler ve yüzde 0,66 ile yağlı meyveler olarak kayıtlara geçti. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 13,87 ile tropikal ve subtropikal meyveler ve yüzde 9,55 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

Endekste kapsanan 86 maddeden 15’inin ortalama fiyatında azalış, 68’inin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

Main Menu