13.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Hayalindeki çiftliği kurmak için yurt dışından Şanlıurfa'ya döndü

Fotoğraf: AA

TKDK destekleriyle hayalindeki çiftliği kuran girişimci Bedir Çelik, çiftçiliğe ailece aşina olduklarını aktararak Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde çiftlik kurmak için tahsis usulü arazi satın aldığını ardından inşaat, makine ve ekipman için TKDK’ye başvurduğunu anlattı.

Buradan yaklaşık 2,5 milyon lira proje bedeli çıktığını dile getiren Çelik, “Bunun yüzde 70’ine kadarlık kısmını hibe olarak aldık ve inşaatımız geçen yıl ağustos ayında bitti. Ziraat Bankasından hayvan kredisine başvurduk. Yaklaşık 120 hayvan aldık. Küçükken aldığımız hayvanları besleyip büyütüyoruz. Bir kısmını kesime gönderirken yerine yenilerini alıyoruz. İşletmemiz 120 hayvan kapasiteli, ileride bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Daha önce yurt dışında yaşıyordum. Böyle bir çiftlik kurmak uzun zamandır hayalimdi, TKDK destekleriyle bunu sağladık. Çiftlik kurmak için Şanlıurfa’ya döndüm.” diye konuştu.

Fotoğraf: AA
[Fotoğraf: AA]
Devletin desteğiyle hayvancılık tekrar tercih edilmeye başlandı

Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’nin Şanlıurfa’ya çok büyük bir katkı sağladığını, TKDK ve Ziraat Bankasının desteklerinin hayvancılığı çok daha cazip hale getirdiğini belirten Çelik, şehirde bitme noktasında olan hayvancılığın potansiyelinin tekrar arttığını kaydetti.

Girişimcilere çağrı

Çelik, söz konusu OSB’de çok sayıda boş çiftlik parseli olduğunu, bunlarının yatırımcıları beklediğine işaret ederek, “Dürüst yapılırsa hayvancılıkta kazanç var. Burada TKDK desteğiyle bu işleri yapmak ondan sonra bankanın vermiş olduğu düşük kredilerle bu işletmeyi kurmak aslında çok büyük bir maliyetmiş gibi görünüyor ama gerçekten çok cazip durumda. Yani yatırımcıların buradaki boş arazilerde yeniden çiftlik yapmaları, burayı canlandırmaları hem şehrin hem de ülkenin ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. Yatırımcılara da yeni bir gelir kapısı oluyor.” değerlendirmesini yaptı.

Hayvanların bakımı, temizliği ve kesimi konusunda sıkıntı çekmediklerini ifade eden Çelik, yetişmiş hayvanları satmak için alternatiflerinin çok olduğunu aktardı.

Bedir Çelik, kapasitelerini artırmak için yerlerinin olduğunu, bunun için de TKDK’ye başvuru yapabilme haklarının bulunduğunu sözlerine ekledi.


Kırsaldaki işletmeler AB standartlarına kavuşuyor

Tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna katkı sağlamak ve kırsal alanların kalkınmasına destek olmak için uygulanan IPARD fonları 2011’de Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. IPARD ile AB’nin ortak tarım politikasına ilişkin edinilen bilgiler ve kırsal kalkınma yaklaşımları, gerçekleştirilen yatırımlarla ülkeye aktarılıyor. İşletmelerin tamamının AB standartlarında üretim yapmasına katkı sağlanıyor.

Bu kapsamda TKDK, girişimcilere süt üretim tesisi, besi çiftliği, kırmızı et işleme tesisi, bitkisel üretim, arıcılık ve zanaatkarlık gibi alanlarda hibe desteği veriyor. IPARD kapsamında bugüne kadar toplamda 25 bin 102 proje yatırıma dönüştü. Bu yatırımlara yaklaşık 44,3 milyar lira hibe desteği verildi, 94 bin 300 bin kişilik istihdam sağlanmasına katkıda bulunuldu.

Destek çerçevesinde bu yılın 8 aylık döneminde ise 2 bin 815 projeye 1,7 milyar lira hibe ödemesi yapıldı. Bu destekle kırsal alanda 3,1 milyar lira yatırım gerçekleştirilirken 4 bin 300 istihdam sağlandı.

Tarımsal üretimde ekosistem projesinde Aksu pilot bölge

Tarımsal üretimde ekosistem projesinde Aksu pilot bölge

AKSU ilçesinde 3 üretici, serasında ürettiği domates, biber ve patlıcanlarla ilgili gelişmeleri sürekli not tutacak. ECOBOOST adı verilen bu proje ile, tarımın olumsuz çevresel etkilerini en aza indirerek çiftçilerin geliri korunurken, fonksiyonel biyolojik çeşitliliği artıran domates, biber, patlıcan üzerinde, ekosistem hizmetlerini en üst düzeye çıkaran agroekolojik uygulamaları tanımlamayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlıyor.


Avrupa Birliği PRIMA Programı (Akdeniz bölgesindeki Araştırma ve Yenilik çözümleri için AB programı) kapsamında ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, uluslararası koordinatörlüğünü İtalya’nın yaptığı Almanya, Yunanistan, Fas, Tunus ve Cezayir’in konsorsiyum ortağı olarak yer aldığı ‘Akdeniz Ürünleri Üretimi için Ekosistem Hizmetlerini En Üst Düzeye Çıkarmaya Yönelik işlevsel Biyolojik Çeşitliliği Artırmak (ECOBOOST)’ başlıklı proje kapsamında Antalya’da örtü altı domates, biber ve patlıcan üretiminde bilimsel araştırmalar yapılıyor.


Proje kapsamında, Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin’in serasına domates fidesi dikimi yapıldı. Programın Türkiye Koordinatörü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Hasan Yılmaz, projenin uygulaması hakkında şu bilgileri verdi:


“Bilindiği gibi tarımsal ürünlerin üretimi mevcut durumda biyolojik çeşitlilik kaybına neden olan sürdürülemez uygulamalarla yönetilmektedir. ECOBOOST Projesi, tarımın olumsuz çevresel etkilerini en aza indirerek çiftçilerin gelirini korurken, fonksiyonel biyolojik çeşitliliği artıran ve solanacae ürünlerinde (domates, biber, patlıcan), ekosistem hizmetlerini en üst düzeye çıkaran agroekolojik uygulamaları tanımlamayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır.”


Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ise böylesine önemli bir projenin Türkiye ayağında Aksu ilçesinin seçilmesinin önemli olduğunu, Aksulu üreticilerin projeye en iyi katkıyı koyacağını söyledi. Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin “Rusya ve Avrupa ve iç pazara yönelik intens yumurta domates çeşidi kendi kendine yetebilen Türk tarımına can suyu vermek için ülkemize iç pazarına Rus ve Avrupa pazarına uygun bir çeşit ile üretime devam etmekteyiz. Hem iç pazarda hem ülkemize döviz getirisi olan ihracatlık, pazarda değeri olan kalıntısız kaliteli üretimin devamlılığı için bismillah dedik kolları sıvadık. Aynı zamanda 5 tarım ülkesinde 5 çiftçi ile aynı anda üretim şartları, üretim maliyeti,rekorte, kalite ve üreticinin kazancı karşılaştırılacak” dedi.


Fide dikimine Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, İlçe Tarım Müdürü İhsan İnal, Ziraat Bankası Aksu Şube Müdürü Mustafa Özcan, Fide Üreticileri Birliği Başkanı Kayhan Yıldırım da katıldı.

Nurdağı’ndaki tarım arazilerine akıllı tarım uygulaması

Nurdağı’ndaki tarım arazilerine akıllı tarım uygulaması

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Vodafone iş birliğinde depremden etkilenen Nurdağı’ndaki çiftçilerin tarım arazilerinde yüksek verim elde etmesi için hayata geçirilen Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi Projesi’nin ekipman dağıtım töreni düzenlendi.


Nurdağı’nda 100 dekar alandan daha az tarım arazisine sahip olan depremzede çiftçilerin tamamının kullanımı için kurulumu yapılan Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi’nin ekipmanları; Akıllı Sulama Anahtarı ve Nem Ölçer Sensörü’nün dağıtımı yapıldı. Projeyle, minimum sulama ile maksimum verim elde edilmesi hedefleniyor.


Dağıtım törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Nurdağı Belediye Başkanı Yakup Bahar, Gaziantep Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Ziraat Odaları Birliği Başkanı ve Şehitkâmil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık ve çiftçiler katıldı.


“Çiftçi, GSM üzerinden arazisinin kontrolünü yapabilecek”


Proje çerçevesinde geliştirilen yazılımla toprağa yerleştirilen nem sensörleri sinyal gönderecek. Bunun üzerine bitkinin nem ve su ihtiyacına göre sisteme gönderilen uyarı sayesinde çiftçinin tarlasına gitmeden sulaması yapılacak. Bunun yanında ekili arazisinin son durumunu görmek isteyen çiftçi, GSM üzerinden de arazisinin kontrolünü yapabilecek. Doğru sulamanın getirdiği sağlıklı toprak formu ile de hastalık ihtimali azalan bitkilerden hasat zamanında en yüksek ürün rekoltesi bekleniyor.

 

Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi Projesi’nin ekipman dağıtım töreni sonrası, bu proje ile entegre çalışan Mobil Analiz Laboratuvarı ve Toprak Tarama Sistemi’nin bulunduğu tesisi Başkan Fatma Şahin ve protokol yerinde inceledi.


Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi’nin birinci ayağı olan Mobil Analiz Laboratuvarı ve Toprak Tarama Sistemi sayesinde ise ilk etapta arazilerden alınan toprak, yaprak ve su numunelerinin analizi yapılıp, Mobil Analiz Laboratuvarına gönderilecek. Burada alınan örnekler ölçülerek mevcut alanıyla ilgili daha önce ekili veya dikili durumda bulunan toprak veya bitki için makro ve mikro besin değerleri tayin edilecek.


“Suyu ve toprağı yöneten dünyayı yönetecek”


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin burada yaptığı konuşmada toprağa bilimsel yaklaşmanın öneminden bahsederek, “İşi ehline vermenin gururunu yaşıyoruz. Teknik ekibimiz her biri liyakat sahibi. Bize düşen şey, iyi bir dinleyici olarak yönetmek. Allah’ın izniyle Türkiye Yüzyılı başladı. Bu yüzyıl o kadar önemli ki. Bugün burada bu projelerimizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 7 ay önce enkazın altından canlarımızı çıkarıyorduk. Bugün bunları konuşabilen yol arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Siz çiftçilerimiz bizim gururumuzsunuz. Allah’ın izniyle en kısa sürede Nurdağı’mızda yeşil ekonomiyi tesis edeceğiz. Suyu ve toprağı yöneten dünyayı yönetecek. Biz bu şehirde bunu başaracağız. Deprem bölgesindeki iyileştirmeyi yeşil ekonomiyle başaracağız” şeklinde konuştu.


“Artık, akıllı tarım altyapımızı oluşturduk”


İnsanoğlunun gündelik hayatta yaptığı tahlillerle Mobil Analiz Laboratuvarı ve Toprak Tarama Sistemi’ni kıyaslayan Başkan Fatma Şahin, “İnsanların yaptığı tahlil sonrası doktor nasıl reçete yazıyorsa aslında toprakta da durum böyle. Topraktaki ölçümlemeler yapılıyor. Toprakta ne eksikse bunun tahlili yapılıyor. Ziraat mühendislerimizce reçete yazılıyor. Bunun üzerine de toprağın daha iyi ürün vermesi hususunda, rekoltesinin artması konusunda bir altyapı oluşturuluyor. Artık, akıllı tarım altyapımızı oluşturduk. Şimdi gezici laboratuvar yapacağız ve herkes kendi toprak analizine bakabilecek. Neye ihtiyacı olduğunu görebilecek. Bütün çiftçilerimize bu altyapı hususunda eğitimler verilecek. Akıllı tarımın Nurdağı’ndaki altyapısı böylelikle hızlı bir şekilde tamamlanacak” ifadesini kullandı.

 

TARSİM 2024 Yılı Teknik Komite Toplantısı gerçekleştirildi

TARSİM 2024 Yılı Teknik Komite Toplantısı gerçekleştirildi

‘TARSİM 2024 Yılı Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatları Değerlendirme Teknik Komite Toplantısı’ Bolu’da yapıldı.

Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan açıklamaya göre, toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü ve TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Grup Başkanı Melih Özbulut, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Teknik Hizmetler Kurul Başkanlığı Teknik Müşaviri ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Şerifoğlu, TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ile Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden yöneticiler katıldı.

Program çerçevesinde çiftçiler, sigorta şirketleri, TZOB, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile diğer paydaş kurumlardan gelen talep ve beklentiler istişare edilip, değerlendirilerek Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nde 2024 yılına yönelik yapılacak yenilikler ve değişiklikler belirlendi.​​​​​​​

Öztürk, “Tarım ve Hayvancılık Fuarı önümüzdeki yıllarda büyüyerek devam edecek”

Kütahya’nın Gediz ilçesinde ilk kez düzenlenen fuarın ardından Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vedat Öztürk katılımcılara teşekkür ederek, önümüzdeki yıllarda fuarın daha geniş katılımla devam edeceğini söyledi.

Öztürk, “Tarım ve Hayvancılık Fuarı önümüzdeki yıllarda büyüyerek devam edecek”
Başkan Öztürk, “Bu yıl ilki düzenlenen ve 4 gün süren Gediz Tarım- Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı son buldu. Gediz Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Gediz Kaymakamlığı, Gediz Belediye Başkanlığı, Gediz İlçe Tarım Müdürlüğü, Gediz Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Gediz Ziraat Odası katkıları ile tarafından düzenlenen fuarımıza katılım sağlayan firmalarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.


Öztürk, “285 hektarlık Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanına sahip 52 adet tahsis edilmiş 33 aktif üretim ve 2 bine yakın istihdam ve 200 milyon dolarlık ihracat sağlayan firmalarıyla, 2 adet 2 bin öğrenciye ev sahipliği yapan üniversitesiyle, dünyada ender bir yapıya sahip aynı lokasyonda termal ve kayak merkezini bulunduran Muırat Dağıyla, Termal tatil köyüne sahip Ilıcasıyla, İzmir, İstanbul ve Ankara’ya her konuda merkez konumda bulunan, tarımı ve hayvancılığıyla kendinden söz ettiren gelişmiş, gelişmelere açık fuara katılan her kurum ve esnafına kucak açan Gediz’i seçmeleri tesadüf değildir. Bu nedenle fuarın oluşmasında katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza, katılımcılara ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Öztürk son olarak, “Gelecek yıllarda fuarımızın büyüyerek ve daha geniş kitlelere ulaşıp geleneksel hale gelmesi için Gediz Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

 

Hayvancılık ve Tarım Panayırı Bayramiç’te

 Hayvancılık ve Tarım Panayırı Bayramiç’te

Bayramiç, 15-16-17 Eylül tarihlerinde kapalı pazar yerinde gerçekleşecek Hayvancılık ve Tarım Panayırına hazırlanıyor. Bayramiç Belediyesi, Bayramiç Ziraat Odası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası, Bayramiç Süt Üreticileri Birliği ve Bayramiç Kırmızı Et Üreticileri Birliği ortaklığında yapılacak olan etkinlik, yoğun programıyla dikkat çekiyor. 15 Eylül Cuma günü saat 14.00’te açılışı yapılan panayır, folklor gösterisi ve protokol konuşmalarıyla devam edecek. İkinci gün yine saat 14.00’te Veteriner Hekim Onur Kemal Kocabıçak, koruyucu aşılama; Doç. Dr. Cemil Tölü ise küçükbaş hayvan yetiştiriciliği hakkında panel verecek. Panayırın son günü saat 13.00’te çeşitli ırklarda koyun ve keçiler arasında güzellik yarışması yapılacak. Üç gün boyunca stantlar açık olacak. Tarım ve hayvancılıkla ilgili firmalar, stantlarda yerlerini alarak ürünlerini tanıtacak ve halka bilgilendirmede bulunacak.

Devlet destek verdi! Babasından kalan ahırı çiftliğe çevirdi

Devlet destek verdi Babasından kalan ahırı çiftliğe çevirdi

Elazığ’da yaşayan 4 çocuk babası Sıdık Akbulut, dedesi ve babasından kalan hayvancılık mesleğini devam ettirmek istedi. Bir süre Almanya’da da çiftlikte çalışan Akbulut ardından memleketine dönerek, baba mesleğini profesyonel bir şekilde yapmak için araştırma yaptı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvuru yapan Akbulut, devletten aldığı yüzde 70 hibe desteği ile 2018 yılında çiftliği kurarak besiciliğe başladı. Yaklaşık 5 bin metrekarelik kapalı alana 400 büyükbaş hayvan kapasiteli çiftlik kuran Akbulut, ardından yine devletten aldığı 2 ayrı destek ile çiftliğin üzerine GES kurdu. Toplamda 380 KW ile enerji ihtiyacını güneşten karşılayan Akbulut, simental ve şorel cinsi 200 baş ile şu anda üretime devam ediyor. Toplamda 2.5 milyon lira hibe desteği ile 5.8 milyon liralık yatırımı hayata geçiren Akbulut, ülke ekonomisine katkı sağlıyor.


“2.5 MİLYON LİRASINI DEVLETTEN DESTEK ALDIK”

Babasının çiftçi olduğunu dile getiren Sıdık Akbulut, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordu. Dedem de aynı şekildeydi. Onlar biraz daha bu işi amatör yapıyorlardı. Hayvanlar azdı. Belli bir süre köyde kaldım. Çocukken yardımcı olduk. Büyüyünce bir süre Almanya’ya gittim. Orada bir çiftlikte çalıştım. Ülkeye döndüm ve askerlik yaptım ardından mesleğimizi devam ettirelim dedik. TKDK’ya gittim ve araştırdım, soruşturdum. Hayvancılığı profesyonel olarak yapmayı düşündüm. TKDK bize bayağı bir yardımcı oldu. İnşaatımızı 2018’de bitirdik ve işletmeyi açtık. Buranın inşasına 5.8 milyon TL yatırım yaptık. Bunun 2.5 milyon lirasını devletten destek aldık. Burası 18 dönüm” dedi.

Şu an 200 hayvan olduğunu aktaran Akbulut, “Kapasitesi 400’e çıkıyor. Dünyanın genelinde bir enerji ihtiyacı var. Bizim de burada enerji ihtiyacı var ve oda bayağı bir yüksek çıkıyor. Tüm ekipmanlar, elektrikle çalışıyor. Bizde GES’e karar verdik. Yine TKDK ile görüşmelerimiz oldu. Buraya ilk etapta 100 KW GES kurduk. Ardından 280 KW başvuru yaptık. Şu an o da aktif. Toplamda şu an 380 KW elektrik üretiyoruz ve enerjimizi karşılıyor. Devletin bize büyük bir katkısı oldu. Bu işi yapabilene tavsiye ederim. Devletin bu imkanlarından faydalansınlar. Ama bu işi bilmesi gerekiyor. Daha önce yapmış veya tecrübeli olacak. Çünkü 7-24 bakman lazım. Burada bırakıp gidemezsin” diye konuştu.

Main Menu